مقاله بررسی تطبیقی نحوه آفرینش فضاهای معماری درآثار نگارگری حمام

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی تطبیقی نحوه آفرینش فضاهای معماری درآثار نگارگری حمام pdf دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی تطبیقی نحوه آفرینش فضاهای معماری درآثار نگارگری حمام pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی تطبیقی نحوه آفرینش فضاهای معماری درآثار نگارگری حمام pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی تطبیقی نحوه آفرینش فضاهای معماری درآثار نگارگری حمام pdf :

حمام از جمله بناهای ارزشمند معماری است که نمونه هایی از آن از گذشته به یادگار مانده است. این بنا از آغاز در میان سایر فضاهای شهری از قبیل بازار، مسجد و مدرسه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و یکی از مهمترین بناهای شهری پس از مسجد و مدرسه محسوب میشد. اهمیت این بنا در شهر به حدی بوده است که گاهی از سایر فضاهای شهری، نقش پررنگتری مییابد. برای مثال، در یکی از نقشههای تهران که مربوط به سال 0731 است تعداد حمامها دویست باب است در حالی که تعداد مساجد 021 باب ذکر شده است و این نمایانگر اهمیت حمامها در معماری و فضاهای شهری ایران است. علاوه بر آن، حمامها در جوامع اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و برای مسلمانان بهعنوان بنایی مذهبی و در جهت خدمترسانی به دیگران و کسب اجر و پاداش محسوب میشدند.

امروزه بسیاری از این بناها از بین رفتهاند و معماری حمامها را میتوان در معدود آثار بهجایمانده، که بیشتر به دوره صفویه برمیگردد، جستوجو کرد. از طرفی آثار نگارگری با موضوع حمام، با توجه به قدمتی که دارند، میتوانند در شناسایی ویژگیهای معماری حمامها راهگشا باشند. بیشتر صاحبنظران نگارگری را عالم خیال دانستهاند و برخی نیز از واقعگرایی در برخی از تصاویر نگارگری سخن گفتهاند. درباره خلق فضاهای معماری، با تحلیل آثار نگارگری در یک موضوع مشخص میتوان جنبههایی از فضا را که نگارگر با رویکرد واقع گرایانه به تصویر میکشد کشف کرد.

این مقاله با روش تفسیریـتاریخی به بررسی 32 اثر نگارگری و مقایسه تطبیقی آنها با معماری حمامها میپردازد و در پی پاسخ به پرسشهای زیر است:

1 . آیا ویژگیهایی مختلف حمامها همچون هندسه و کاربری و سلسله مراتب را میتوان در آثار نگارگری جستوجو کرد؟

2. اشکال و هندسه فضایی در این نگارگریها را تا چه اندازه میتوان واقعگرایانه و متناسب با طراحی معماری حمامها دانست؟

پیشینه تحقیق

تاکنون مطالعات بسیاری درباره نگارگری و خلق فضاهای معماری صورت گرفته است. در این میان مقالاتی نیز درباره نگارگریهای حمام ارائه شده است که از آن میان میتوان به مقاله الهه ثابتی اشاره کرد با عنوان »معماری حمام در مینیاتور ایرانی«، که به بررسی توصیفی چند نگاره پرداخته است. در کتاب مجموعه مقالات همایش حمام نیز گروهی از پژوهشگران به ساختار معماری حمام پرداختهاند و برخی نیز به بررسی معماری حمام از روی آثار نگارگری اشاره کردهاند. کتابهای متعددی نیز در زمینه نگارگری به چاپ

تصویر 1. نمایش فضاهای مختلف حمام در نگاره »حمام رفتن صوفی«، مأخذ: CARYWELSH, 1976: 106

رسیده است که از آن میان میتوان به کتاب مکتب نگارگری اصفهان نوشته یعقوب آژند، کتاب هنر نگارگری ایران و

کتاب نگارگری ایرانیـاسلامی در نظر و عمل اشاره کرد که به بررسی مباحث کلی در حوزه نگارگری میپردازند. درباره واقعگرایی درحوزه نگارگری نیز پژوهشهایی صورت گرفته است، برای مثال، در در پایاننامه مقطع کارشناسی ارشد نوشته هادی یادگاری رویکرد واقعگرایی در نگارگری دوران صفویه بررسی شده است. در هیچکدام از آثار مذکور، به بررسی تخصصی موضوع نگارگری حمام پرداخته نشده و تمامی اسناد به جای مانده در این زمینه با هم بررسی و مقایسه نشده است. ازاینرو این پژوهش میتواند راهگشایی باشد برای بیان نحوه نمایش معماری حمامها در نگارگری.

نگارگریهای حمام

شالوده هنر نگارگری بر شعر فارسی و عرفان و حکمت الهی استوار است و ارزشمندترین نگارههای دوران اسلامی در سایه عرفان و ادبیات غنی ایرانی قرار داشته است. از اوایل قرن چهارم، آثار نگارگری بهمرور در کتابهای خطی بهکار میرفته است (اشتری، 6831: 61) که از آن جمله میتوان به نسخههای شاهنامه و خمسه نظامی اشاره کرد. قدیمیترین نسخه موجود از خمسه نظامی مربوط

فصلنامه علمی- پژوهشی نگره

جدول 1. آثار ادبی که موجب خلق نگارگریهای حمام شدهاند.

تاریخ نام کتاب نویسنده موضوع تعداد نگارگری

قرن4 شاهنامه فردوسی حمام رفتن فردوسی 3

قرن 6 خمسه نظامی نظامی گنجوی داستان هارون و مویتراش 9

قرن8ـ 9 ظفرنامه شرفالدین علی یزدی رفتن صاحبقرانی به حمام و 1
عمارتکردن شهر چلقان

قرن 9 _ علیشیر نوایی _ 2

قرن9 هفت اورنگ جامی حمامرفتن صوفی 2

قرن 01 مجالس العشاق کمال الدین گازرگاهی سعدی 3

قرن 01 مجالس العشاق کمال الدین گازرگاهی غزالی 3

به (097ـ887ق/8831ـ6831م) است که اکنون در موزه بریتانیا قرار دارد (رهنورد،6831: 04). در کنار این کتابها مجموعهای از آرایهها و تصاویر نگارگری شکل گرفته است. این طرحها گاه بهلحاظ موضوع و داستان و گاه بهلحاظ نوع تصویرپردازی اثر شباهتهایی با یکدیگر دارند.

گاه نیز موضوعی که یک هنرمند برای نقاشی برگزیده مورد توجه هنرمندان همدورهاش قرار گرفته و هنرمندان دورههای بعد از آن تقلید کردهاند. این تقلید گاه بدون هیچ دخل و تصرفی از جانب هنرمندان دورههای بعد صورت گرفته و گاهی نیز با خلاصهکردن طرح یا تکمیل و گسترش آن، یا با افزودن شخصیتهایی به تصویر ترکیبی جدید با شخصیتهای بیشتر آفریدهاند (بابایی، 6831: 621تصویر1). در برخی از آثار و متون ادبی داستان با حمام در ارتباط بوده است که از آن جمله میتوان به داستان حمام رفتن هارون الرشید در خمسه نظامی اشاره کرد. این امر زمینه مناسبی را برای خلق آثار نگارگری با موضوع حمامها فراهم کرده است (جدول 1). بسیاری از این آثار تقریباً در دورهای نزدیک به خلق اثر ادبی تصویر شدهاند و بیشترین نگارگریهای موجود در زمینه حمامها مربوط به مکتب هرات و مکتب دوم شیراز است.

معماری حمامها در نگارگری

درباره حمامها پرداختن به نحوه خلق فضا هم از جنبه عملکردی و کاربردی و هم از جنبه زیباشناسانه و تزیینی آنها ارزشمند است. در نگارگریهای موجود دو جنبه ذکرشده از فضاهای حمام بهصورتی دقیق تصویر شده است. این موضوع علاوهبر نشاندادن واقعیت و خیالینبودن نگارگریها در بعضی موضوعات به آشکارکردن برخی ابعاد موجود در فضاهای حمام که به دلایلی ناشناخته مانده هم میپردازد (رشید نجفی، 8831: 23).

در نگارگری همواره هدف هنرمند نمایاندن جهانی خیالی

و مثالی بوده است. اما در برخی دوران این شیوه هنری دستخوش تغییر شده و گرایشی نو در آن پدید آمده است. این گرایش ناظر به واقعگرایی است که در آن هنرمند گاهی از لحاظ مضمون به موضوعات واقعی نزدیکتر شده و در مواردی نیز ازنظر دقت به عناصر طبیعی و پرداختن به جزئیات عینی در کارش وارد حوزه واقعگرایی شده است(یادگاری، 9831: 3).

برای بررسی میزان واقعگرایی و نحوه تصویرگرایی فضاهای معماری حمام در آثار نگارگری باید سلسله مراتب
و عناصر مختلف حمامها به تفکیک بررسی شود. حمام نیز، همچون سایر بناهای معماری ایرانی، از الگوی فضایی معینی تشکیل شده است. حمامهای قدیمی، چه بزرگ و چه کوچک، دارای هشتی ورودی، سربینه، میانه (میاندر)، گرمخانه، خزینه و فضاهای جنبی گرمخانه بودهاند. فضاهای الگویی در قالب سلسله مراتب معینی در کنار هم قرار میگیرند(پارسی، 3831: 28).

سلسه مراتب و قسمتهای مختلف حمام

عوامل متعددی در شکلگیری فضاها و بخشهای حمام نقش داشتند که مهمترین آنها را میتوان تنظیم دما، رطوبت، مسیر دسترسی، قرارگیری در داخل بافت شهری، آبهای روان و ایجاد راههای خروجی برای فاضلاب دانست(کیانی، 6831: 842). ترتیب سلسله مراتب فضایی در حمام بهگونهای بوده که مشتریان پس از دخول به حمام و گذر از دالان و هشتی ورودی وارد بینه حمام میشدند. این قسمت حکم ورودی حمام را داشته و از سایر قسمتها مجللتر بوده و تزیینات بهتری داشته است. سپس جهت استحمام کفشها را کنده و آنها را در قسمت کفشکن که
در زیر سکوی سربینه بود قرار میدادند و وارد سربینه
36

شماره62 تابستان29

بررسی تطبیقی نحوه آفرینش
فضاهای معماری در آثار نگارگری
حمام جدول 2. نحوه نمایش ورودی در نگارگری

ورودی مأخذ نحوه آفرینش فضا

بخشی از نگاره حمام رفتن ورودی در اینجا بهصورت کاملاً مجزا رسم شده است که گویای تفاوت فضایی آن است. درواقع،
خلیفه هارون در عرصه بیرونی (خارج از کادر تصویر) تریسم شده است.
تزیینات اسلیمی در بالای ورودی نمایش داده شده است.
ترسیم بهصورت نما

بخشی از نگاره رفتن ورودی با مقیاس انسانی رسم شده و بالای آن نما ترسیم شده است که باعث متمایزشدن این فضا شده
صاحبقرانی به حمام و است.
عمارتکردن شهر چلقان تزیینات خوشنویسی در بالای ورودی به نمایش گذاشته شده است.
ترسیم بهصورت نما

بخشی از نگاره حمام رفتن ورودی دراینجا به گونهای تعریف شده است که فضای بعد از ورود را هم تعریف میکند. تزیینات
فردوسی پس از پایان شاهنامه کاشیکاری و کتیبهای در بالای آن دیده میشود.
ترسیم بهصورت نما

بخشی از نگاره کتاب در اینجا ورودی در وسط و بین دو فضای بیرون و داخل قرار گرفته است. ارتفاع متفاوت آن از
مجالس العشاق، کمال الدین فضای داخل حمام ورودی را به صورت عنصری متفاوت بیان میکند. تزیینات کاشیکاری هندسی
گارزگاهی در آن دیده میشود.
ترسیم به صورت نما مقطع

بخشی از نگاره حمام رفتن در اینجا ورودی به صورت مکعبی کاملاً مجزا ترسیم شده است که نشاندهنده ایجاد یک فضای
صوفی فیلتر با دو در قبل از ورود به سربینه است. جاگذاری ورودی بهخوبی مجزابودن آن نسیت به سایر
قسمتهای حمام را نشان میدهد. تزیینات کاشیکاری و آجری و کتیبه در آن دیده میشود.
ترسیم بهصورت حجم و پرسپکتیو

بخشی از نگاره با اشعار ترکی در اینجا ورودی به صورت مجزا و با ارتفاعی متفاوت نسبت به فضای حمام ترسیم شده است. کف
امیرعلیشیر نوایی آن اندکی بالاتر قرار گرفته است. از تزیینات کاشیکاری، نقوش گیاهی و کتیبه در آن استفاده
شده است.
ترسیم به صورت نما در پرسپکتیو

میشدند. این قسمت مانند سکویی اطراف بینه را احاطه کرده و مشتریان لباسها را در آنجا کنده و در گوشهای قرار میدادند (قبادیان، 5831: 572). در آثار نگارگری نیز این سلسه مراتب بهخوبی مشهود است. برای مثال، در نگاره داستان هارون و مویتراش، اثر بهزاد، عناصر حمام با توجه به سلسله مراتب از راست به چپ، ورودی، سربینه، میاندر و گرمخانه را به تصویر میکشد (تصویر 2).

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله دودکش ها pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله دودکش ها pdf دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله دودکش ها pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله دودکش ها pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله دودکش ها pdf :

دودکش ها

فهرست:
نگاهی به دودکش ها
دودکش گرمکن ها
اتصال به دیوار
انتخاب سیستم تهویه و هواکش های مناسب در سالن های بسته
بخاری دیواری

نگاهی به دودکش ها
احتراماً ، با عنایت به اینکه اجرای دودکش ها دربسیاری از ساختمان های مسکونی ، تجاری و ; دقیقاً مطابق با ضوابط و مقررات ملی ساختمان مبحث هفدهم و یا حتی ضوابط شرکت گاز خراسان انجام نمی گردند و این مهم ممکن است در زمان استفاده از وسایل گاز سوز منجر به خسارتهای جانی و مالی ساکنان این ساختمان ها گردد

 نکات ذیل جهت رعایت در اجرای دودکشهای ساختمان که در عمل نیز موجب تأیید یا عدم تأیید شبکه گاز رسانی واحد های یاد شده می شود به اطلاع می رساند بدیهی است که عواقب عدم توجه به این نکات متوجه مجریان ، مهندسان ناظر و طراح دفاتر مهندسی و سایر دست اندرکاران مربوطه خواهد بود .

1- در ساختمانهای که گرمایش آنها با وسایل گاز سوز صورت می پذیرد ، هر وسیله گاز سوز بایستی دارای دودکش مناسب و بدون اشکال جهت تخلیه گازهای حاصل از احتراق فضای آزاد باشد لذا در اینگونه ساختمانها اجرای دودکش در کلیه اتاقهای خواب ، حا و پذیرایی و همچنین آشپزخانه الزامی می باشد .
تبصره : اتاقهای خوابی که مساحت آنها کمتر از 9 متر مربع باشد به دلیل غیر استاندارد بودن نصب بخاری ، اجرای دودکش الزامی نمی باشد .

2- دودکش ها باید در داخل ( بدنه ) دیوارها اجرا گردند ( توضیح اینکه : مناسبترین دیوارها دیوارهای داخلی می باشند ) اجرای دودکش به صورت نمایان به خصوص در بیرون ساختمان ها غیر استاندارد بوده و می باید عایق شده و توسط دیوار دیگری پوشش داده شوند ضمناً اجرای دودکش در داخل دیوار حمامها به دلیل احتمال نشت دودکش به طور کلی ممنوع می باشد .

3- در صورت عدم اطلاع از نوع و ظرفیت مصرف کننده گازی بهتر است توجه شود که مناسبترین قطر برای دودکش شومینه ها و پکیج ها حداقل 15 سانتی متر و بخاریها 10 سانتی متر می باشد ( هر سه مورد اشاره شده مربوط به مصرف کننده های گازی در سایز های استاندارد خانگی می باشد )

4- انتهای لوله خروجی کلیه دودکش ها در پشت بام باید 60 تا 100 سانتی متر از ارتفاع جانپناه ( یا هر مانع دیگری در مجاورت آنها ) بالاتر بوده و از دیوارهای جانبی نیز شعاع حداقل 1 متر فاصله داشته باشد و حتماً میباید مجهز به کلاهک ضد باد ( H ) باشند .

5- ابتدای دودکش ها در داخل ساختمانها باید حداقل 30 سانتی متر از ورودی دودکش هاگودتر باشند تادر صورت سقوط احتمالی بخشی از بدنه و یا اجسام خارجی دیگر به داخل دودکش موجب مسدود شدن آنها نگردد .

6- قطر داخلی تمامی دودکش باید در طول آنها یکنواخت و سطح داخلی آنها نیز صاف باشد .
7- جنس دودکش ها و مصالح بکار رفته در آنها باید مطابق ضوابط و مقررات ملی ساختمان در مبحث هفدهم باشد.

8- دودکش ها باید حتی المقدور بص.رت کاملاً مستقیم و یکسره اجرا گردند و در طول مسیر نیز باید حتماً هوابند ( دودبند ) باشند و در صورت اجرای دودکش ها بصورت قطعاتی حتماً باید از دودکشهای نوع نر و ماده که باعث دودبندی محل اتصال و عدم خروج گازهای حاصل از احتراق می شود استفاده نمود و حتی المقدور نباید قطعات دودکش ها را به صورت لب به لب اجرا کرد در آن صورت هرگز نباید اجزای آنها را با گچ به هم متصل نمود و بهتر است با وصاله های کارخانه ای و یا ملات سیمان و با استفاده از رابیتس به صورت لب به لب به هم متصل و دود بند گردند .

9- اجرای دودکش در کنار دربها نظیر دربهای ورودی به اتاقها ، کمدهای داخل اتاقها در صورتیکه دربهای روی دودکشها بازگردند ممنوع می باشد .
10- اجرای دودکش با فاصله افقی کمتر از 50 سانتی متر از پنجره های داخلی به دلیل احتمال چسبیدن پرده به دودکش و آتش گرفتن آن ممنوع می باشد .

11- برای کلیه مصرف کننده های گازی در کلیه طبقات یک ساختمان می باید دودکش مستقل اجرا نمود در صورت اجبار به نصب دودکش مشترک اجرای آن می باید تحت نظر متخصصین و مهندسین مشاور تأسیساتی انجام گردد ( لازم به توضیح است که طبق ض.ابط شرکت گاز خراسان حتی دودکشهای مشترکی که برابر مقررات مبحث هفدهم اجرا گردند به دلیل احتمال نشت دود از دوکش به طبقات دیگر مورد تأیید نمی باشد .)

12- عبور دودکش از فضای داخل سقف های کاذب علی الخصوص حمامها به دلیل امکان پوسیدگی و نشت گاز منو اکسید کربن ممنوع می باشد .
13- استفاده از دودکشهای آکاردئونی نوع آلومینیومی یا فلکسیبل به علت عدم امکان دودبندی مناسب در ابتدا و انتها و انقباض و انبساط آن خطرناک بوده و ممنوع می باشد .

14- در طول مسیر دودکشها حتی المقدور باید از اجرای دودکش بصورت افقی پرهیز نمود و در صورت اجرا نمودن بخشی از دودکش بصورت افقی ، بخش عمودی آن دودکش حداقل باید سه برابر بخش افقی آن باشد .

15- ساختمان هایی که مجهز به سیستم گرمایشی شوفاژ خانگی و یا موتور خانه مرکزی باشند اجرای حداقل یک دودکش در حال یا پذیرایی جهت گرمایش اضطراری ، الزامی می باشد .

16- آزمایش دودکش ها
برای اطمینان از صحت عملکرد دودکش ها سه آزمایش آسان ذیل توصیه می شود :
الف : ساده ترین آزمایش هر دودکش دست زدن و لمس آن است . سردی دودکش نشانه عدم عبور گازهای سمی حاصل از احتراق وسیله گاز سوز و زنگ خطری برای شما می باشد . وقتی وسیله گاز سوز کار می کند بایستی دودکش داغ باشد و نوک انگشتان داغی آن را حس کند .

ب : آزمایش بعدی استفاده از شمع و یا شعله کبریت در محل دریچه و مبداء دودکش در اتاق ( محل مصرف ) می باشد . با قرار دادن کبریت روشن در ابتدای دریچه بایستی شعله به سمت داخل دودکش کشیده شود . این موضوع نشانه کار کردن و مکش مناسب دودکش و در صورتیکه تغییری در شعله ایجاد نشود نشان دهنده عدم مکش مناسب دودکش می باشد .

ج : هنگام خرید و یا اجاره خانه و قبل از وصل وسایل گاز سوز به دودکش ، مسیر دودکش ها را با یک وزنه و طناب محکم از پشت بام تا محل دریچه و مبداء دودکش کنترل نمائید تا از باز بودن آن کاملاً مطمئن شوید .

دودکش گرمکن ها
چون طبق قوانین گازها و رابطه P1.T2=P2.T1 اگر فشار گازی در حجم ثابت از P1 به P2 کاهش یابد دمای آن نیز از T1 به T2 کاهش خواهد یافت ، لذا در سیستم های تقلیل فشار گاز همواره با کاهش دمای گاز مواجه خواهیم شد و در نتیجه هنگامی که دمای گاز به نقطه شبنم گاز نزدیک شود بخار مایعات همراه گاز اعم از آب و هیدروکربورهای سنگین تر به صورت مایع درآمده و در دمای پایین محیط در تاسیسات ایجاد یخزدگی می نماید.

همچنین از آنجا که دمای گاز در شرایط استاندارد حدود 15C می باشد لذا تامین این شرایط در سیستم های تقلیل فشار و در نهایت در مبادی مصرف ضروری است . با توجه به موارد ذکر شده در سیستم های تقلیل فشار نصب گرمکن های گاز ضروری میباشد . این دستگاهها در شرایط ایمن توسط مشعلهای اتمسفریک آب داخل یک محفظه را گرم نموده و گاز با عبور از لوله های مارپیچی که از درون این محفظه عبور می نماید گرم میشود و به آنها حمام های غیرمستقیم (Water Bath indirect Heater) گاز گفته میشود.

اتصال به دیوار
ساختمان گرمکن های گاز شامل محفظه گرمکن (Shell)، لوله های گاز (Gas Tube)، آتشدان (Fire Tube)، محفظه احتراق، مخزن انبساط آب (expantion Tank)، دودکش (exhaust) و سیستم تامین و کنترل سوخت می باشد.

محفظه گرمکن به صورت استوانه افقی بوده که حجم آن متناسب با ظرفیت حرارتی گرمکن میباشد .این مخزن روی یک شاسی ثابت می گردد و جهت جلوگیری از سرریز شدن آب مقطر هنگام گرم شدن ،مخزن کوچکتری بالای این مخزن نصب میگردد .

لوله های گاز گرمکن که اندازه آنها متناسب با حجم گاز عبوری از گرمکن طراحی میگردد ،به صورت لوله های رفت و برگشت و در چند ردیف از یک قاعده وارد مخزن گرمکن میشوند و نشاندهنده های دما و فشار گاز روی این لوله تعبیه می گردند و کنترل کننده دمای گاز گرمکن نیز روی لوله خروجی آن نصب می شود.

آتش دان یا Fire Tube لوله ای است که معمولا به شکل U ساخته شده و درون مخزن گرمکن و در قسمت زیرین لوله های گاز قرار می گیرد و دو دهانه آن از قاعده دیگر مخزن خارج و به دودکش و محفظه احتراق متصل میگردد و آتش مشعل و هوای گرم هیتر از درون این لوله به دودکش منتقل میشود.

دودکش یا exhaust لوله ای است که انتقال گاز حاصل از احتراق را به ارتفاع بالاتری منتقل نموده باعث مکش هوای درون آتشدان میشود. دودکش ها مجهز به دریچه هایی بوده که از اتلاف حرارت جلوگیری به عمل می آورد. در قسمت پایین دودکش ها سوراخهایی تعبیه شده که در صورت نصب تجهیزات مناسب میتوان دما و نوع گاز حاصل از سوخت را اندازه گیری نموده و در نتیجه میزان سوخت و هوای هیتر را تنظیم نمود.

محفظه احتراق محلی است که مشعلها و شمعک ها و متعلقات آنها درون آن قرار دارند.دریچه های ورودی هوای سوخت که مجهز به توری محافظ میباشد نیز روی این محفظه نصب شده اند .این محفظه به گونه ای ساخته میشود که مشعل و شمعک قابل رویت بوده و دریچه تنظیم هوای آنان قابل دسترسی باشد.برای تامین سوخت گرمکن ها معمولا از گاز خروجی گرمکن و یا گاز خروجی ایستگاه مربوطه استفاده میگردد. ولی در هر صورت این گاز پس از عبور مجدد از درون گرمکن با دمای بیشتر وارد سیستم سوخت هیتر میشود. این سیستم شامل فیلتر ، رگلاتور ، شیر قطع فشار برای فشار بالا و پایین و شیر اطمینان میباشد.

برای کنترل گرمکن های گاز از چهار نوع تجهیزات کنترل که شامل کنترل کننده دمای گاز خروجی ،کنترل کننده دمای آب گرمکن ،کنترل کننده سطح آب گرمکن و سیستم محافظ شعله پیلوت می باشند استفاده میگردد.

ظرفیت حرارتی گرمکن ها متناسب با ظرفیت سیستم بوده و معمولا به ازای هر متر مکعب از ظرفیت ایستگاه حدود 70 BTU/h ظرفیت حرارتی برای گرمکن در نظر گرفته می شود.

انتخاب سیستم تهویه و هواکش های مناسب در سالن های بسته
انتخاب سیستم تهویه مناسب بستگی به:
– نوع گله (گوشتی ، مادر ، تخمگذار ، اجداد)
– نوع سالن ( بسته یا باز )
– ابعاد سالن ( بستگی زیاد به عرض سالن و جگونگی قرارگیری خطوط دانخور ی و آبخوری دارد)
– میزان عایق بندی

– مقایسه میزان سرمایه گذاری و سود حاصل
با توجه به نوع سالن و شرایط اقلیمی روش های مختلفی برای تهویه به شرح زیر وجود دارد:
1- تهویه عرضی : د راین روش تهویه، هواکش ها و هواده ها در دیوار طولی سالن نصب می شوند و به این ترتیب تهویه بصورت عرضی انجام می گیرد. این روش مناسب تهویه سالن های با عرض کمتر از 14 متر است.

مزایا : معایب :
– ارزان – پیدایش نقاط کور و عدم خروج گازه ای مضر وسمی از سالن
– سهولت استفاده – نصب و استفاده پرزحمت هواکش ها
تامین حداقل تهویه در سیستم عرضی بسیار مشکل می باشد
2- تهویه طولی: د راین روش دریچه های ورود هوا د رانتهای یک طرف سالن در منتهی الیه دیوارهای طولی و هواکش ها در انتهای دیگر سالن در منتهی الیه دیوارهای طولی (یا دیوارهای عرضی) قرار دارند. این نوع تهویه در سالن هایی با طول کمتر از 60 متر قابل اجراست.

چناچه طول سالن بیشتر باشد، می توان دریچه های ورود هوا را در دو انتهای سالن و هوتکش ها را در وسط سالن و یا برعکس نصب کرد. در هر حال فاصله هواکش ها و هواده ها با فاصله ذکر شده در چند قسمت نصب شوند.

مزایا : معایب :
– نسبت ارزان – لزوم توجه به ورودی های هوا
– حداقل نقاط کور – احتمال خیس شدن بستر که باعث عدم یکنواختی جوجه در سالن می شود.
– سهولت استفاده

– یکنواختی بهتر
3- تهویه سقفی: برای آب و هوای سرد مناسب است . هوا در طول سالن جریان یافته و گازهای مضر و هوای گرم از طریق هواکشهای مرکزی از سالن خارج می شود . در صورتی که در تابستان دمای هوا بالاتر از 35 درجه سانتی گراد باشد ، باید از هواکشهای عرضی هم استفاده کرد تا هوا خارج شود .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بررسی معنویت در تئوری های روان درمانی pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی معنویت در تئوری های روان درمانی pdf دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی معنویت در تئوری های روان درمانی pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی معنویت در تئوری های روان درمانی pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی معنویت در تئوری های روان درمانی pdf :

چکیده

این مقاله از نوع توصیفی مروری است و به بررسی معنویت در دیگاههای روان درمانی نظیر؛ روانکاوی، روانشناسی تحلیلی یونگ،درمان انسانگرایی، روانشناسی فرافردی، رویکردهای التقاطی ویکپارچه، درمانهای چند فرهنگی می پردازد .

اهمیت معنویت و رشد معنوی انسان در چند سال اخیر توجه بسیاری از روانشناسان و حوزه ی روان را به خود جلب کرده است، ماهیت پیچیده دنیای تکنولوژی از یک سو ، معرفت و شناخت معنوی انسانها در سوی دیگر روز به روز فرد را در چالش های گوناگون مواجه ساخته و همواره با سوال هویتی، من کیستم معنوی مواجهه کرده و به دنبال خویشتن واقعی گشتن ، به هر حال آنچه درمانگر و مراجعین در جلسه درمان مدام با آن مواجهه هستند بحث معنویت است با توجه به اینکه شاهراه رسیدن به درمان از تئوری می گذرد، بنابراین این پژوهش به بررسی سیری بر معنویت در درمان و تئوری های مطرح در روان درمانی می پردازد و بحث معنویت و پژوهشهای که در این راستا شده به تفضیل بحث می شود و سرانجام این بررسی به این نتیجه ختم می شود که درمانگران و مراجعان در زندگی عادی و درمانی خود با معنویت به عنوان یک نیروی محرکه ی قوی و ماورائی روبه رو هستند که گاهی اوقات سلامت روان آنها را تضمین می کند.

کلمات کلیدی: معنویت، روان درمانی، سلامت روان.

1 – sohrabnejad1989@gmail.com

1

مقدمه

در حال حاضر مشاوره و روان درمانی با معنویت مشکل دارند، معنویت به راحتی در تصویر حرفه یی و غیر مذهبی که در مانگران مایلند آنرا به جهان نشان دهند ، نمیگنجد. برخی از متخصصان، در رد کردن مذهب و تجربه های معنوی، پیرو فروید هستند. باوجود اسناد پژوهشی مبنی بر اهمیت معنویت و همچنین ، ابراز تمایل بسیاری از درمانگران کارورز به اینکه دوره های آموزشی روان درمانگران و مشاوران ، از معنویت2 به عنوان بخش سالمی از زندگی انسان نام برده شده است (سووینتون3، .(1996

واژه ی ” معنوی بودن” و ” معنویت”، در درمان و ادبیات مربوط به درمان به صورت های مختلف ارائه شده است. برای تعریف معنویت ، طیف گسترده ای از مفاهیم، ارائه شده است که شامل تعریف معنوی بودن به همه ی اشکال خودآگاهی( فارو،(1984 تا تمام حالات آگاهی می شود که دارای ارزشهای ورای حد متوسط است (آسیاگولی4،.(1986 به طور کلی، بعضی ها رشد شخصی را به عنوان معنویت درونی قلمداد می کنند، در حالی که برخی دیگر از پژوهشگران، از واژه ی ومعنویت به عنوان هر نوع رشدی که انسان را فراتر از درمان غیرمذهبی غربی می برد، استفاده می کنند. گروهی از نویسندگان و پژوهشگران نیز به کنکاش درباره ی مفهوم معنویت و تجربه های معنوی و عرفانی پرداخته اند، (آلمن و دیگران،1992؛ آسیاگولی،1986؛ فارو،1984؛ هاردی،1979؛ مازلو،1970؛ توماس و کوپر،1970؛ویلبر،.(1983

در دهه ی 80 میلادی در دانشگاه پپردین5 آمریکا ، گروهی از پژوهشگران به رهبری پرفسور الکینز تصمیم گرفتند که معنویت را از دیدگاه انسانگرایی و پدیدارشناختی بررسی کنند و در نهایت به این تعریف رسیدند : معنویت از واژه ی لاتین اسپیریتوس6 به معنای نقش زندگی یا (روشی برای بودن) و (تجربه کردن است) که با

2 – Spirtuality 3 – Swinton× 4 – Assaigoili× 5 – Pepperdin 6 – Spiritus×

2

آگاهی یافتن از یک بعد غیر مادی به وجود می آید و ارزشهای قابل تشخیص ، آنرا معین می سازد. این ارزشها به دیگران، خود، طبیعت و زندگی مربوطند، و به هر چیزی که فرد به عنوان غایی قلمداد می کند، اطلاق می شوند ( الکینز،(1988 مقایسه این تعریف از معنویت، با آنچه آیستر هاردی موسس و نخستین مدیر واحد پژوهش تجربه ی مذهبی

آکسفورد در سال 1979 ارائه کرده است قابل توجه است، یک از خصوصیات اصلی پژوهش هاردی، جمع آوری گزارش های دست اول مذهبی از هزاران آزمودنی بود ، هاردی اینگونه نتیجه گیری می کند : به نظر می رسد که عمده مشخصات تجربه های معنوی و مذهبی انسان، در اشتیاق او نسبت به یک واقعیت فرامادی نمایانگر می شود و این اشتیاق غالبا در اوایل دوران کودکی خود را نشان می دهد. این احساس که چیزی (حضوری) سوای فرد قابل دریافت و ادراک است؛ و تمایل به شخصی سازی این حضور ، در قالب نوعی الوهیت، و نوعی رابطه ی “من- نو” با آن، که از طریق نماز و نیایش برقرار می شود(هاردی،1979؛ به نقل از شهریاری و همکاران،(1388، با توجه به آنچه گفته شد در هردو تعریف به بعد غیر مادی اشاره می کنند و هر دو محقق بر چیزی غایی تاکید می کنند ، هر چند که هاردی در تعریف خود، گامی فراتر می نهد و نامی از یک موجود مقدس می برد و اینکه هاردی ، دعا را کانال ارتباط فرد با وجود مقدس می داند.

الکینر و همکاران((1988 پدیده ی معنویت را دارای یک ساختار چند بعدی می دانند که شامل نه بخش عمده می شود، این اجزاء به طور خلاصه شامل :

-1 بعد روحانی یا فرامادی: که به عنوان خدای مشخص فرد، خود فراتر یا بعد فرامادی تجربه می شود. -2 معنا و هدف درزندگی : به این معنا که “خلاء وجودی” را می توان با زندگی معنادار پر کرد.

-3 داشتن رسالت در زندگی: فرد معنوی نوعی احساس وظیفه و تعهد دارد.

-4 تقدس زندگی: زندگی محشون از تقدس است و فرد معنوی می تواند تجربه هایی نظیر حیرت و اعجاب، تحسین و شگفتی راحتی در موقعیت های غیر مذهبی نیز داشته باشد؛ و دیگر اینکه سراسر زندگی مقدس است. -5 اهمیت ندادن به ارزشهای مادی: رضایت نهایی را نه در مادیات، بلکه در مسائل معنوی و روحی می توان یافت -6 نوع دوستی: به معنای تحت تاثیر درد ورنج دیگران قرار گرفتن، داشتن احساس عدالت اجتماعی و اینکه

همه ی ما بخشی از آفرینش هستیم.

-7 ایده آلیسم یا آرمان گرایی: فرد جهانی بهتر را در ذهن به تصویر می کشد و تمایل دارد که این آرمان را برآورده سازد.

-8 آگاهی از تراژدی: درد، مصیبت و مرگ قسمتی از زندگی هستند و به آن رنگ و روح می بخشند.

3

-9 ثمرات معنویت: معنوی بودن واقعی موجب تغییر همه جانبه های بودن، و نحوه ی زیستن می شود.

این فهرست به طور مکرر در رابطه ی درمانی یا راهنمای معنوی دیده می شود(وست،(1388 ، در پژوهشی که وست((1995 درباره ی درمان و معنویت انجام داد، حدود یک سوم از درمانگران که به عنوان آزمودنی شرکن داشته اند، گزارش دادند که گاهی وجود خدا را در حین درمان احساس کرده اندو بیش از سه چهارم گزارش کردند که در برخی مواقع وجود چیزی بزرگتر از خود و مراجعان خود را در جلسه ی درمان احساس کرده اند و همچنین هی گزارش کرد که همه ی افرادی که تجربه ی مذهبی خود را گزارش کرده اند، در مقایسه با دیگران، در سطح بالاتری از سلامت روان هستند(هی و موریسی،(1978 و گریلی (1975 نیز در مورد یک سوم افراد جامعه از این تجربه های مذهبی و معنوی برخوردارند نتایج مشابهی گزارش نموده است.

درمان و معنویت(( Spirituality & Therapy

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله نشانه های بسیار نزدیک بودن ظهور حضرت مهدی ع pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله نشانه های بسیار نزدیک بودن ظهور حضرت مهدی ع pdf دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله نشانه های بسیار نزدیک بودن ظهور حضرت مهدی ع pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله نشانه های بسیار نزدیک بودن ظهور حضرت مهدی ع pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله نشانه های بسیار نزدیک بودن ظهور حضرت مهدی ع pdf :

مقدمه :نوشته زیر مجموعه ای از نشانه های بسیار نزدیک بودن ظهور حضرت حجه ابن الحسن العسگری را مورد بررسی قرار داده است انشاالله که دیدگان همه منتظران به نواده پاک رسول (ص) روشن گردد این مطالب برگزیده ای از سایتهای مختلف و منابع مهدویت است.
چشم انتظاران را بگو یوسف ز کنعان می رسد
ای دل شب هجران ما آخر به پایان می رسد *
ـ بشارت آیه الله العظمی بهجت :
اشاره مستقیم و بشارت صریح آیه الله العظمی بهجت در جمعی در مورد نزدیکی ظهور امام زمان ( عج ) که فرمودند : “ تا کنون به جوانان بشارت می دادید که منتظر باشید ظهور مولایتان را خواهید دید اینک ( ظهور آنقدر نزدیک شده است که) به سالخوردگان و پیران هم بشارت دهید که ظهور را خواهید دید . ” بسیاری از منتظران و شیفتگان ولی عصر ( عج ) را سرشار از شور و شوق ظهور نموده است و برای آنها دلیلی محکم و برهانی قاطع در یقین به نزدیکی ظهور ایجاد کرده است . *
ـ سید خراسانی در آستانه قیام :
“ یخرج شاب من بنی هاشم علی یده الایمن خال و یاتی من خراسان برایات سود بین یده شعیب بن صالح یقاتل اصحاب سفیانی فیهمزهم ” جوانمردی ( در زبان عربی شاب به دارندگان روح جوانمردی و فتوت نیز اطلاق می گردد.) از بنی هاشم(سید) از خراسان با پرچمهای سیاه قیام می کند که بر دست راستش نشانه ای است پیشاپیش او فردی بنام شعیب بن صالح قرار دارد که با یاران سفیانی می جنگد و آنها را شکست می دهد . ملاحم و الفتن ص 52 باب 97 قیام سید خراسانی چند ماه قبل از ظهور و در ماه رجب و همزمان با قیام سفیانی در سوریه از ایران اسلامی آغاز می گردد و به سمت عراق و بیت المقدس ادامه می یابد . *

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

بررسی شهر هکمتانه pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  بررسی شهر هکمتانه pdf دارای 69 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی شهر هکمتانه pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

فهرست مطالب

 

جایگاه تاریخی استان همدان1

جغرافیایی طبـیعی1

سابقه تاریخی همدان:3

نگاهی کوتاه وگذرا به بافت قدیم شهر همدان8

آثار و ابنیه‌های تاریخی استان:12

هگمتانه21

تپه هگمتانه22

شهر باستانی هگمتانه33

نتایج حفاری های تپه هگمتانه39

فرتور برخی از اشیاء موجود در موزهء هگمتانه:48

ایرانی‌ معماری ‏‎ و‏‎ فرهنگ ‌تمدن‌‏‎ تجلی‌‏‎ هگمتانه55

منـابع وماخـذ68

 

 

 

جایگاه تاریخی استان همدان

اکثر شهرهای استان همدان و خصوصاً همدان، نهاوند و تویسرکان از قدمت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد، به طوری که همدان، اولین پایتخت نخستین تشکیلات حکومتی در ایران بوده که در آن دوره هگمتانه نامیده می‌شده است.آثار مکشوفه از تپه باستانی هگمتانه و نیز کتیبه‌های گنجنامه آثاری از آن زمان می‌باشد. آثار تاریخی ـ فرهنگی متعددی موجود در همدان موجود شد که این شهر به عنوان یکی از شش شهر تاریخی ـ فرهنگی کشور شناخته شود.

همچنین کاوش‌های باستان‌شناسی انجام شده در تپه گیان نهاوند و وجود تپه‌های باستانی باباکمال و مهاجرت حضرت حیقوق نبی(ع) به تویسرکان (در حدود 700 سال ق.م) نیز حاکی از قدمت این دو شهر می‌باشد.

جغرافیایی طبـیعی 

الف) موقعیت و مساحت: استان همدان با وسعتی  در حدود 20 هزار  کیلومتر مربع که درحدود 2/1% مساحت کل کشور را تشکیل میدهد، در غرب ایران بین مدار 33 درجه و 59 دقیقه تا 25 درجه و 45 دقیقه عرض شمالی و 47 درجه‌و34دقیقه تا 49درجه‌و36 دقیقه طول شرقی‌از نصف‌النهار گرینویچ قرار گرفته است.این استان از شمال به استان زنجان، از جنوب به استان لرستان (بروجرد) و از شرق به استان اراک و از مغرب به استانهای باختران و قسمتی از کردستان محدود میباشد.

ب)پستی و بلندی: این استان منطقه‌ایست کوهستانی و کوههای واقع در آن در تقسیم‌بندی کوههای ایران جزو رشته‌کوههای غربی ومرکزی کشور است که جهت آنها مانند کوههای مرکزی از شمال غربی به جنوب شرقی می‌باشد. نوع آنها خارائی وبیشتر ایام سال مستوراز برف بوده و بهمین علت سرچشمه رودخانه‌ها و چشمه‌سارهای فراوان می باشند.

مهمترین کوههای استان عبارتند از: 

 - الـوند: رشته‌کوهی است تک در ابتدا و امتداد سلسله‌کوههای زاگرس که از کوههای میانی فلات ایران محسوب و مربوط به دوران سوم زمین شناسی است. درجنوب شهرستان همدان واقـع و از شمال غـربی به کوه خدابنده‌لـوی سنـندج و کـوه مهم چهـل چشمه کردستان واز جنوب شرقی به ارتفاعات راسوند اراک و کوه وفس متصل است.خط‌الراس‌آن‌حد طبیعی‌بین شهرستان همدان وتویسرکان می باشد وبلندترین قله آن موسوم به الـوند در 18 کیلومتری جنوب شهر واقع و ارتفاع آن 3574 متر می باشد. 

- کوههای کم ارنفاع چنگ الماس  در شمال دهستان مهربان که ارتفاع بلندترین قله آن 2525 متر میباشد. 

-  کوههای قره‌داغ با 2365 متر ارتفاع 

- کوههای ارمنی در شمال بخش کبوترآهنگ 

- کوه وفس در مشرق با ارتفاع  2540 متر  

- سلسله‌کوههای‌خرقان‌ درشمال شرقی‌که خط‌الراس‌ طبیعی بین همدان‌ وقزوین‌ محسوب‌ میشوند  

- گردنه مشهور آوج با ارتفاع 3013 متر و در مسیرسلسلهکوههای خرقان قرار گرفته‌است.            

 ج)رودخـانه‌ها:

    1- رودخانه قره‌چای     2- رودخانه سیمینه    3- رودخانه خاکو    4- روخانه دره مرادبیگ   5- رودخانه عباس آباد 6-رودخانه فرجین    7- روخانه گردنهاسدآباد  8- روخانههمه‌کسی

رودخانه‌های دیگر همدان عبارتنداز: ابـوک، ارزانفود و فرجین 

سابقه تاریخی همدان: 

هـرودت مورخ یونانی بنای شهر همدان را که به دیاکس، نخستین شهریار ماد نسبت میدهد میـنویسد پس از آنکه این پادشـاه هگمـتانه را جهت پایتخت کشور خویش برگزیـد، کاخـی عجیب ومستحکم بصورت هفت قلعه که هریک درون دیگری قرارگرفته بود ساخت وبه تقلید از رنگ‌آمیزی قصرهای بابلی، کنگره های هریک ازدیوارهای قصر مزبور را برنگی در آورد  و کاخـی بس بلند مخصوص شاه و خزانه سلطنتی در آخرین قلعه درونی بر پا ساخت وسکنه شهر خارج از حصارها مسکن داشتند. محیط آخرین دیوار قلعه تقریباً به بزرگی 

شهر آتن بود. این قصر دارای 300 تا 1000 اطاق و هر اطاق را 8 درب آهنین بوده‌است.

(655 تا 708  ق‌ م ) اما آنچه‌که در کتیبه تگلات‌پالسراول شهریارآشوری که مربوط به قرن‌یازدهم پیش از میلاد میباشد در مورد همدان آمده ‌است«در این کتیبه نام همدان همدانا نوشته شده است» مشخص می سازد که گفتههرودت مبنی بر بنای شهر توشط دیوکس محقق نبود و احتمالاً این پادشاه با ایجاد هفت قلعه حیرت انگیز فوق بر آبادانی وتوسعه آن افزوده است. بهرحال از آنچه که سایرمورخین بیگانه در مورد همدان نگاشته‌اند می توان پی‌برد که این شهردر دوران زمامداری دیوکس بعنوان پایتخت دولت ماد اهمیت و رونق خاصی داشته‌است در این زمینه پلی بیوس مورخ دیگر یونانی (204 تا 132 ق.م) همدان باستانی رابدینگونه توصیف می نماید.

در د امان کوه ارنتس  (به زبان یونانی مقصود کوه الوند است) شهر هگمتانه با قلعه و ارگ مستحکم وعجیب حیرت آوری قرار گرفته، قصر شاهی درون آخرین قلعه آن استوار گردیده و مساحت زمین زیر کاخ شاهی در حدود 1300 متر است. وضع ساختمان و آرایشهای عجیب وتزئیناتی که در این کاخ بکار رفته‌است بنحوی است که توصیف آن مبالغه‌آمیز بنظر می رسد. چوبهایی که در آن بمصرف رسیده پوشیده‌ از زر و سیم است، درها و ستونها و رواقها با هزاران گونه کنده‌کاریها ونقش ونگارها آراسته‌شده ویک تیر عاری از زیور و یک دیوار بی پیرایه در آن کاخ یافت نمی شود حتی کاشیهایی که زینت بخش ازارها و دیوارهای درونی قصر است با پوششی از آب نقره سیم‌ اندود گشته همه چوبها از جنس سرو وکاج است.

بهرحال پس از شکست دیوکس بوسیله سارگن پادشاه آشور  وتحقق وحدت مادها  که‌ برای اولین بار توسط او مطرح شده بود توسط یکی  دیگر از رؤسای ماد بنام فرورتیش یا فرااورتس شکل می‌گیرد و هم او ناحیه وسیعی از همدان را به اشغال خود در می آورد  ودر زمامداری آخرین پادشاه ماد موسوم به ایختوویکو یا آستیاک بدنبال درخواست مردم اکباتان « بزبان یونانی آن را اکباتان میخواندند » ودر سال 550 ق. م  و پس از 3 سال جنگ سلسلهمادها بوسیله کوروش هخامنشی منقرض گردید.

بعضی از مورخین اعتقاد دارند که شهر همدان در دوره بخت‌النصر ویران شده‌ است ودر زمان داریوش اول از نو آباد گردیده و کشف آثار متعدد از این دوره در همدان علاوه بر تائید این نظریه مشخص می سازد که همدان پایتخت تابستانی هخامنشی بوده است.

در دوران  قدرت نمائی اسکندر همدان بعنوان  ستاد  فرماندهی سلوکیان برضد پارتی ها مورد استفاده قرارمی گیرد وسالیان بعد پس از آنکه اشکانیان قدرت کافی یافتند وبر تمامی ایران تسلط پیدا کردند همدان را پس از تصرف  برای پایتخت تابستانی خود انتخاب می نمایند (250ق.م) وکشف آثار فراوان مربوط به دوره زمامداری ساسانیان در نقاط مختلف استان مؤید این نکته است که در این دوره نیز همدان مورد توجه قرار داشته است.

و بعد هنگام طلوع آفتاب درخشان اسلام مردم همدان از جمله اولین مردمی هستند که در جهت مقابله و پشت پا زدن به اختلافات طبقاتی شدید و ظلم و ستم دوران ستمشاهی خانواده ساسانی بفرمان رسول اکرم (ص)  بر تشرف بدین مبین اسلام پاسخ مثبت می دهند.

و در سال 319 هجری  و در زمان تسلط دیلمیان  همدان مرکز کشمکشهای فراوان بین حسنویه و دیلمیان وکاکویه قرار می گیرد تا اینکه عاقبت همدان در تقسیمات به رکن‌الدوله می رسد وسپس شمس الدوله از طرف سیده‌خاتون زمامداری همدان را بدست می آورد و هم اوست که وزارت خود را به فیلسوف نامدار ایران «ابوعلی سینا » می سپارد.

در حمله خانمانسوز مغول (617 ه.ق ) همدان نیز از این آسیب بزرگ و وحشتناک برکنار نمی‌ماند ودر زمان هلاکو خان بمدت شش ماه مقر فرماندهی او می شود وسالیان بعد یکی  از اعقاب ایلخانیان بنام بایدوخان‌مغول (695 ه.ق) در این شهر تاج گذاری می‌کند وتوسط همین شخص است که جهت ترمیم ویرانیهای شهر کوششهایی مبذول می گردد. در زمان غازان‌خان نیز اقداماتی در آبادانی شهر از جمله ساختن خانقاهی انجام می گیرد.

و پس از چنگیزیان در حملات یکی دیگراز خونخواران تاریخ یعنی تیمور وتاسیس حکومت قره‌قویونلوها بر ویرانه‌های ایران توسط اشخاصی چون امیر حسین بیک و بازماندگان او  

چون اغورلو از تیموریان همدان نیزاز این آشوب مصون نمی ماند. تا اینکه در دوران  حکومت صفویان و به گاه حکومت شاه‌اسماعیل که ظاهراً به آبادی ایران علاقه‌مند است در این شهر اقداماتی چون ایجاد کارخانه چرم سازی صورت می پذیرد و قلمرو علی شکر نامی که دراین دوران به همدان اطلاق می شود بعنوان یکی از بیگلربیگی‌ها و یکی از املاک معتبر شیخ علیخان رئیس‌الوزرای شاه سلیمان اعتباری خاص می یابد پس از انقراض صفویه و بروز هرج ومرج و در سال 1138 هجری شهر همدان بدنبال پایداریهای مردانه مردم اما  بعلت فقدان ادوات جنگی به‌تصرف احمد پاشا والی بغداد درمی آید ولی مجدداً در زمان شاه طهماسب دوم ترکان عثمانی بر این شهر تسلط می یابند وبعد در سال 1145 بموجب پیمانی که میان ایران وعثمانی امضاء می‌شود شهر همدان بطور قطع به ایران تعلق پیدا می کند. تا اینکه درزمان حکومت قاجاریان بعنوان ستاد فرماندهی محمدعلی میرزای دولتشاه در جنگ با علی پاشا والی بغداد مجدداً در گیر جنگ می شود و عاقبت در زمان تسلط پهلویان براین منطقه از کشور همان شد که بر سایر نقاط روا رفت. ویرانه‌های باقی مانده بر روی تپه تاریخی هگمتانه در مرکز و قلب شهر بعنوان لایه روئین تاریخ چندین هزارساله از ماد تا پهلوی و بعنوان تمدن پهلوی ویا دروازه‌های تمدن بزرگ به مثابه گواه زنده‌ایست که بر تارک شهر همچون سایهای نفرت انگیز خودنمائی می کند.

 

 

منـابع وماخـذ

 

oا- مختصری پیرامون آثار مذهبی، تاریخی و دیدنیهای استان همدان؛ دکترحسین ارشادی.

oهگمتانه؛ سید محمدتقی مصطفوی.

o فرهنگ ایران زمین؛  پور داود.

 

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   111   112   113   114   115   >>   >