مقاله سیاهک ذرت CORN SMUT pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله سیاهک ذرت CORN SMUT pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله سیاهک ذرت CORN SMUT pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله سیاهک ذرت CORN SMUT pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله سیاهک ذرت CORN SMUT pdf :

سیاهک ذرت CORN SMUT
سیاهک ذرت یکی از گسترده ترین و شایع ترین بیماری های ذرت در مناطق ذیرکشت این محصول می باشد. تنها گیاه دیگری که به این بیماری مبتلا می شود شبیه ذرت بوده و تئوسینت (Teosinte) نام دارد. هنگامیکه این پارازیت وارد و در محلی مستقر شود با تولید اسپورهای بادوام و بیشمار برای همیشه در آنجا باقی خواهد ماند.

اهمیت اقتصادی: متوسط خسارات ناشی از سیاهک ذرت به ندرت از 2% تجاوز می نماید. این بیماری عموماً در نواحی گرم و نسبتاً خشک خسارت زیادتری می رساند. محل گالها روی گیاه و زمان توسعه آن در میزان خسارت بیماری روی محصول تأثیر می گذارد.
علائم بیماری: گالهای سیاهک روی هر قسمت از گیاه که بافتهای جنینی یا رویانی embryonic tissues ظاهر گردد بوجود می آید. این گالها ممکن است روی ساقه، برگ، جوانه های جانبی، خوشه و گل آذین نر، ایجاد گردند. قطر گالها ممکن است به 10 سانتیمتر یا حتی بیشتر برسد. گالها معمولاً در ابتدا متمایل به سبز بوده و سپس به رنگ خاکستری روشن تا سفید درمی آیند.

با شروع رسیدن گالها تلیوسپورها تشکیل و بافت داخلی گال رفته رفته تیره تر می شود. غشاء خارجی سفیدرنگ گال تا رسیدن تلیوسپورها سالم مانده، و سرانجام با پاره شدن این غشاء توسط توده سیاهک که از تلیوسپورهای سیاه رنگ تشکیل شده آزاد می گردد.
گالهای ساقه ممکن است سبب کاهش محصول و اغلب انحناء و خمیدگی ساقه گردند. گالهای روی برگ اغلب در امتداد رگبرگ اصلی تشکیل شده و پیچیدگی برگها را موجب می گردند. در آلودگی خوشه و سنبله بافتهای دانه و گل نر به ترتیب به وسیله گال جایگزین می شوند.

با تشکیل گالها در بالای خوشه ها مقدار محصول به طور قابل ملاحظه ای تقلیل می یابد. گالهای بزرگ معمولاً کاهش محصول بیشتری را موجب می شوند. آلودگی گیاهچه هرچند به ندرت صورت می گیرد، اغلب کوتولگی و مرگ گیاه را باعث می گردد.
عامل بیماری: Ustilago maydis (DC.) Cda. .

این قارچ متعلق به رده بازیدیومیست زیر رده هتروبازیدیومیست و خانواده یوستیلاجی ناسه (Ustilaginaceae) است. قارچ عمدتاً به صورت بین سلولی و دیکاریوتیک (هر سلول دارای دو هسته جدا از هم) است. تلیوسپورها (کلامیدسپورها) نیز دیکاریوتیک بوده و کروی یا بیضی شکل، برنگ سیاه با تعداد زیادی زوائد خارمانند هستند. تلیوسپورها داخل دیواره رشته های هیف در درون گالها تشکیل می شوند. با جوانه زدن تلیوسپورها، بازیدیوم (پرومیسلیوم) بوجود می آید. بازیدیوم، دارای دیواره عرضی بوده وروی آن “بازیدیوسپور” شفاف و بیضی شکلی تشکیل می شود. بازیدیوسپورها با روشی شبیه به مخمرها به طور فراوان جوانه می زنند.

تلیوسپورهای این قارچ در توده های اسپوری بزرگی تشکیل می شوند. قبل از جوانه زدن تلیوسپورها، دو هسته داخل آنها با هم ترکیب شده و به دنبال آن بلافاصله تقسیم با کاهش کرموزومی (میوز) انجام گرفته، و در نتیجه 4 بازیدیوسپور یک هسته ای در طرفین بازیدیوم بوجود می آید. بازیدیوسپورها ممکن است به طور مکرر جوانه زده و بازیدیوسپورهای ثانوی را تولید نمایند.
بازیدیوسپورها، یا بازیدیوسپورهای ثانوی، ممکن است با هم جفت شده و میسلیوم ثانویه را که دیکاریوتیک و قدرت بیماری زائی دارد تولید نمایند. بازیدیوسپورها همچنین ممکن است تولید هیف های منوکاریوتیک (یک هسته ای) نازکی، بنام میسلیوم اولیه بنماید که قادر است مستقیماً به داخل سلول های اپیدرم نفوذ نماید.

میسلیوم اولیه معمولاً فقط قادر به رشد محدودی در گیاه بوده مگر اینکه بین رشته های هیف نژادهای سازگار تماس و سپس ترکیب صورت گیرد. با جفت شدن میسلیوم های اولیه، میسلیوم ثانویه به وجود می آید که دیکاریوتیک و بیماری زا بوده و بزرگتر از میسلیوم اولیه می باشد.
سیکل بیماری: منبع اصلی ماده مولد آلودگی اولیه بازیدیوسپورهائی است که روی بقایای گیاهی و یا در خاک تولید شده و همراه با باد و آب پراکنده می شود. سازگاری قارچ به زندگی ساپروفیتی و تکثیر آن روی بقایای گیاهی و مواد آلی زمینه مساعدی را برای تولید ماده مولد آلودگی فراهم می سازد. درصد کمی از ماده مولد آلودگی اولیه نیز از تلیوسپورهایی است که در سطح بذور آلوده قرار دارند.

رشته های دیکاریوتیک میسلیوم های ثانویه به صورت بین سلولی گیاه را مورد حمله قرار می دهند. سلول های اطراف این رشته ها و همچنین سلول هایی که در فاصله ای از آنها قرار دارند تحریک شده با ایجاد هیپرتروفی و هیپرپلاسی در آنها گال بوجود می آید. هرچند گیاهچه ها ممکن است به طور سیستمیک آلوده شوند ولی در گیاهان مسن تر آلودگی موضعی خواهد بود. رشته های میسلیوم در گالها به صورت بین سلولی باقی مانده ولی درست قبل از تشکیل اسپور به سلول هایی که در آنها هیپوتروفی و هیپرپلاسی بوجود آمده، حمله می نمایند.

سلول های میزبان با حمله ی قارچ، فروریخته و می میرند و محتویات داخل آنها به مصرف رشد و توسعه قارچ می رسد. بیشتر سلول های دیکاریوتیک رشته های هف تبدیل به توده های سیاه و پودرمانند تلیوسپورهای دیکاریوتیک می شوند. با پاره شدن غشاء نازک روی گالها تلیوسپورها آزاد شده و همراه با جریان باد پراکنده می گردند.
تلیوسپورها در بقایای آلوده گیاهی و خاک زمستان گذرانی می نمایند. استفاده از ماشین هیا برداشت ذرت عملاً موجب افزایش مقدار ماده مولد آلودگی روی بذرها می شود.

جوانه زدن تلیوسپور تولید بازیدیوسپورها تحت شرایط مناسب روی بقایای گیاهی و مواد آلی داخل خاک صورت می گیرد. تلیوسپورها قادرند شرایط نامناسب را تحمل نمایند. تأخیر در جوانه زدن بخشی از جمعیت اسپورها موجب طولانی شدن دوره فراوانی ماده مولد آلودگی می شود. بافتهای جنینی تمام قسمت های هوائی نسبت به آلودگی حساسند.
کنترل: استفاده از هیبریدهای نسبتاً مقاوم تنها راه مناسب برای کنترل سیاهک ذرت است. هیچ واریته و یا هیبریدی کاملاً مصون از بیماری نیست. هرچند عملیات بهداشتی و استفاده از تناوب زراعی انتظار می رود که وسیله ای جهت کنترل بیماری باشد،

ولی اغلب در نواحی وسیع زیر کشت ذرت به علت پراکنده شدن بازیدیوسپورها، همراه با جریان باد تا فواصل زیاد عملاً این راه ها نقش مهمی را در کنترل بیماری ندارند.
سیاهکهای آشکار گندم و جو LOOSE SMUTS OF WHEAT AND BARLEY
سیاهکهای آشکار گندم و جو خیلی به هم نزدیک بوده و از نظر سیکل بیماری و نحوه کنترل متشابه می باشند، ولی عامل بیماری در هر محصول نمی تواند محصول دیگر را مورد حمله قرار دهد.

هر دو بیماری در مناطق غله خیز که آب و هوا به هنگام تشکیل گل و خوشه خنک و مرطوب باشد شیوع و گسترش دارند. گیاهان سیاهک زده چون دانه ای تولید نمی کنند، لذا موجب کاهش محصول می گردند.
علائم بیماری: سنبله های گل در گیاهان سیاهک زده زودتر از گیاهان سالم ظاهر می شوند. در گیاه آلوده اندام های گل تماماً از بین رفته و تبدیل به توده سیاهک می گردند.

این توده ها در ابتدا به وسیله غشاء ظریفی پوشیده شده که با پاره شدن آن توده پودری سیاه رنگ که از اجتماع تلیوسپورهای (کلامیدسپور) دیکاریوتیک تشکیل یافته نمایان می گردد این عمل همزمان با به گل رفتن گیاهان سالم است. بعد از آزاد شدن و پراکندگی تلیوسپورها به وسیله باد فقط محور مرکزی خوشه باقی می ماند که بلندتر از خوشه های گیاهان سالم اطراف دیده می شوند. بذوری که از گلهای آلوده به وجود می آیند ظاهرا طبیعی بوده و نمی توان آنها را از بذور سالم در ظاهر تشخیص داد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بهینه سازی برج های تقطیر pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بهینه سازی برج های تقطیر pdf دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بهینه سازی برج های تقطیر pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بهینه سازی برج های تقطیر pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بهینه سازی برج های تقطیر pdf :

چکیده:

تقطیر ،فرایند حاکم برای جداسازی جریان های چند جزئی به محصولاتی با خلوص بالا است. لذا صنایع فرایند شیمیایی در حال تحقیق برای بهبود مصرف انرژی، کاهش هزینه های مالی و بالا بردن انعطاف عملیاتی که توجه زیادی در بهینه سازی طراحی برج تقطیربر انگیخته ، می باشند .طراحان اغلب به بهینه سازی برج با روش تکراری رسیده اند و به سختی به اطلاعات و تجربیات فروشندگان وابسته اند.یک درک خوب از انتقال جرم واصول افت فشار ،از آنجایی که به بهینه سازی مربوطند،طراحان را قادر می سازند که در پیشنهادات فروشندگا ن قضاوت کنند و به طور موثر طراحی بهینه تجهیزات را تعیین کنند.

در این مقاله اهداف بهینه سازی زیر را بیان خواهیم کرد :

1 بیشینه سازی مراحل تئوری به ازای ارتفاع قسمت یا برج 2 کمینه سازی افت فشار به ازای مراحل تئوری 3 بیشینه سازی گستره عملیاتی ،.turn-down, turn-up

کلیدواژه:

انتقال جرم ، برج سینی دار، ،عملیات پایدار،ریزش ، ماندگی،بهینه سازی

محور علمی:جدا سازی 2

مقدمه

کاربرد انتقال جرم و اصول افت فشار می تواند منجر به طراحی های بهتر برای برج های سینی دار وپرکننده شود .یک برج تقطیر می تواندهم بصورت سینی دار (tray) وهم پرکننده((packing استفاده شود. مکانیزم انتقال جرمشان متفاوت است اما راه حل خوبی برای رسیدن به تعادل از طریق ایجاد سطح تماس زیاد بین دو سطح می باشد. این سطح تماس، حاصل از عبور بخار از سوراخ های سینی هامی باشد.درابتدا ما درباره پدیده های اساسی برای ستون های سینی دار وروش های طراحی که می توانند برای دست یافتن به سه هدف بهینه سازی مورد استفاده قرار گیرند بحث خواهیم کرد.لذا ازاین نتایج می توان در برج های تقطیر استفاده نموده ودرنتیجه حداکثر بازده بهینه برج را بدست آورد .

ستون های سینی دار

عملکرد سینی ها به نوع سطح سینی بستگی دارد.ساده ترین نوع، سینی سوراخ دار (sieve tray) می باشد که دارای سوراخ هایی با قطر یکسان است ، که کمتر ازmm1 تا حدود mm 25قطر دارند. سینی های شیر دار،که ثابت یا شناورندهم بسیار رایج هستند; سینی های کلاهک حبابی هنوز به ندرت و معمولابرای turndown خیلی زیاد استفاده می شوند. بازده سینی وابسته به میزان محصول ستون است.

شره و ریزش((weeping and dumping

شره و ریزش دارای مکانیزمی متفاوتند. برای سینی های سوراخ دار ، سوراخ بزرگ ، بخار و مایع بصورت تقریبا پایدار و بصورت جریان مخالف از یک سوراخ جریان دارند . احتمالا ، هر چند ، برای سینی سوراخ دار با سوراخ های کوچکتر ،ریزش گذرا ست (transient weeping) که منجر به فوران مایع خروجی از سوراخ های غیر حبابی می شود.فوران هنگامی صورت می گیردکه روی سوراخ فشاررو به پایین نامتعادل لحظه ای وموضعی اتفاق می افتد. دلیل این عدم تعادل می تواند به کثرت حباب ها مربوط شودویا اینکه جریان در یک سینی مقیاس بزرگ خیلی پیچیده است، عدم تعادل می تواند ناشی از چگالی محلی وتغییرات موج های کف که در روی سینی در حرکتند، باشد.نتیجه ان نواحی ریزشند که تمایل به ریختن روی کف سینی را دارند. سرریز بند خروجی می تواند صفر باشد . معمولاپدیده های کمی، مثل ، گرادیان هیدرولیکی یا توزیع بدجریان مایع ورودی سینی ، می تواند تاثیر مهمی روی حداقل افت فشار سینی مورد نیاز جهت جلوگیری از شره کردن و جاهایی که شره اتفاق می افتد ، داشته باشد،که باعث کاهش سطح عملکرد می شود .

عملیات پایدار

در این مورد بخار بالا رونده از سوراخ ها جریان یافته و به یک لایه دو فازی به ارتفاع 2h وارد می شود . دراین حالت، مومنتم بخار در نهایت ماکزیم خودش است و به محض اینکه بخار از طریق سوراخ ها شتاب می گیرد ، تبادل این مومنتم با مایع موجود روی کف سینی برای طبیعت ناحیه دو فازی خطرناک است .لایه دوفازی می تواند به حالت افشانه ای یا کف آلود باشد .

بنت و دیگران :

(1)نشان داده اند که نسبت مایع موجود، hL ،قطر سوراخ ، D H ،برای تبادل این مومنتم مهم و ضروری است . هنگامیکه

hL/DH بیشتر از 2 باشد ،مقادیر قابل توجهی بخار با مایع تبادل مومنتم می کند.مخلوط دو فازی تا حد زیادی مایع پیوسته

محور علمی:جدا سازی 3

است وبه صورت کف با انتقال جرم مطلوب اثر می کند. هنگامیکه hL/DH کمتراز1 باشد ،مقادیرکمی بخار با مایع تبادل مومنتم می کند.ناحیه دو فازی تا حد زیادی بخار پیوسته است وبه طورعمده شامل مولفه های سرعت مایع وبخار به سمت بالا می باشد به علت شرایط حالت افشانه ای که بایستی ممانعت شوند ،ما در این مقاله روی جریان کفی (سرجوشی)تمرکز می کنیم . شکل(

4 )،بعضی از پارامترهای مورد علاقه نشان می دهد.

کف سینی از کف سینی های همجوار خود به فاصله،Ts، قرار گرفته است . حجم توده مایع شامل یک ناحیه مایع پیوسته نزدیک کف سینی که ارتفاعی برابر باارتفاع موثر سرجوش ، hFe،که توسط بنت ودیگران تعریف شده است (2) . قسمت کوچکی از مایع موجود ،شامل قطراتی در ناحیه بخار پیوسته ،روی ناحیه مایع پیوسته است . سرعت این قطرات مایع به مومنتم بخار گذرنده از سوراخ و نسبت ، hL/DH ، وابسته است .اگر مولفه عمودی سرعت کافی با شد ، قطرات به سینی بالایی حمل می شوند.

اکثر مایع موجود و سطح مشترک در ناحیه مایع پیوسته اتفاق می افتد؛ بنابراین این قسمت ازکل ناحیه دوفازی خیلی ازجهت انتقال جرم و افت فشار مهم است .سوراخ ها یی با اندازه کوچک ، باافزایش hL/DH ،تبادل مومنتم بخار به مایع را زیاد می کند، بنابراین،باعث کاهش سرعت بخار در لایه ناحیه مایع پیوسته می شود . سرعت بخار میانگین حاصله در این لایه زمان اقامت را افزایش می دهد . مقادیر کمترDH و زیادترhL ،بازده انتقال جرم در ناحیه عملیات پایدار تقویت می کنند.

ماندگی سنگین وطغیان در مقادیر بالای ماندگی، سیستم کنترل ستون ممکن است که بیشتر از این عملیات پایدار را اجازه ندهد و رفتارستون می تواند به شرایطی وارد شود که به آن طغیان عملیاتی گویند. (اما بعضی ها این را ،طغیان فواره ای JET FLOOD می نامند اما این اصطلاح گمراه کننده است زیرا پرش آب ،فوران ، اغلب به عنوان مترادف برای رژیم حالت افشانه ای استفاده می شودو طغیان عملیاتی می تواند برای هر دو نوع افشانه ای یا کفی استفاده شود.) وقوع طغیان عملیاتی به سیستم کنترل وحساسیت بازدهی کلی سینی به ماندگی (برای مثال، پارامترهای ،LV و UpT )بستگی دارد . تمام ستون ها و سیستم ها ی کنترل منجر به طغیان عملیاتی در ماندگی های زیاد نمی شوند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بررسی تطبیقی سفالهای کرمان و مشهد در دوره صفوی و میزان تأث

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی تطبیقی سفالهای کرمان و مشهد در دوره صفوی و میزان تأثیرآنها از هنر چینی pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی تطبیقی سفالهای کرمان و مشهد در دوره صفوی و میزان تأثیرآنها از هنر چینی pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی تطبیقی سفالهای کرمان و مشهد در دوره صفوی و میزان تأثیرآنها از هنر چینی pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی تطبیقی سفالهای کرمان و مشهد در دوره صفوی و میزان تأثیرآنها از هنر چینی pdf :

مقدمه

هنر سفالگری در تاریخ پر فراز و نشیب سرزمین ایران از گذشتههای دور و پیش از تاریخ تا امروز حیاتی شکوهمند

و افتخارآمیز داشته است، چنانکه هنرشناسان غیرایرانی بسیاری را شیفته خود کرده و زبان گویایی برای بیان فرهنگ و تمدن این سرزمین بوده است.

در بین هنرهای دوره صفوی، که به گواه بسیاری از پژوهندگان یکی از دورههای طلایی هنر ایران پس از اسلام است، سفالگری نیز جایگاه شایستهای دارد و طی بیش از دو قرن جوشش هنری از اواخر قرن پانزدهم میلادی شروع شده و در اواخر قرن هفدهم میلادی به جایگاهی متفاوت از خاستگاه اولیهاش دست یافته است.

این نوشتار در پی بررسی و واکاوی ویژگیهایی از سفال دوره صفوی است که در دو مرکز عمده تولید سفال آن عصر یعنی کرمان و مشهد پدید آمده است تا از این رهگذر به شناخت بیشتری از هنر سفالگری دوره صفوی دست یابد و تأثیرات عوامل مختلف بر شکلگیری و تعالی این هنر در دوره صفوی را بازشناسد و به این پرسشها پاسخ دهد: تحولات سفالگری در این دو مرکز چگونه شکل گرفته است؟ وجوه اشتراک یا تفاوت میان آنها چیست؟ میزان

و دلایل تأثیرپذیری تولیدات سفالی هرکدام از این مراکز از سفالگری چینی چیست؟

روش تحقیق

این مقاله کوشیده است با روشی توصیفیـ تحلیلی و با بهرهگرفتن از منابع کتابخانهای و بررسی نمونههای پرشمار بازمانده ازسفالکرمانومشهد در موزههای بزرگ جهان مطالعهای تطبیقی انجام دهد. دراین بررسی ضمن بهرهگرفتن از نظرات صاحبنظران هنر سفالگری و استفاده از کتب و نوشتههای آنان، مقایسه، تطبیق و تحلیل تازهای از موضوع مورد نظر انجام شدهاست تا مهمترین ویژگیهای سفال صفوی و میزان تأثیرپذیری آن از سفال چینی را بشناساند.

پیشینه تحقیق

درباره سفالگری دوره صفوی پژوهشهای بسیاری انجام شدهاست. از جمله: سیوری(1386) درکتاب ایران عصر صفوی مراکز مهم تولید سفال و انواع سفالها را دستهبندی میکند. دیماند(1383) در کتاب راهنمای صنایع اسلامی سفال صفوی را به دو دستهخالصایرانی و تقلیدی از هنر چینی تقسیم میکند و معتقد است که بهترین ظروف سفالی این دوره در شهرهای شیراز، مشهد، یزد وکرمان تولید شدهاند. ایروین(1389) در کتابش با عنوان هنر اسلامی به این نتیجه میرسد که تقلید از ظروف چینی عامل بسیار مهمی در گسترش سفال صفوی بوده است.

گلمبک(1385) در مقاله»صنعت سفال صفویه کرمان«

تصویر.1 راست بالا: بشقاب با نقوش جانور افسانهای و ابرهای چینی، سده 17م، ، چپ، بالا: جزئیات نقش روی ظرف، پایین: نقشی به تقلید از حروف چینی در پشت ظرف. مأخذ:www.rom.on.ca

ویژگیهایی را برای شناسایی سفال کرمان برمیشمارد از جمله رقم سفالگران کرمانی که با خط چینی ثبت شده است و آنها را از این نظر با سفالهای مشهد مقایسه میکند.فهروری(2000) درکتابش با عنوان سفالگری جهان اسلام سفال دورهصفوی را بررسی و دستهبندی میکند
و ویژگیهای مهم آنها را براساس نمونههای موجود در موزه طارق رجب کویت ذکرمیکند.لین(1971) هم در کتاب سفال اسلامی متأخربه سفالهای چندرنگ کرمان توجه ویژهای نشان میدهد وویژگیهای سفال زرینفام، کوباچی

و »سفیدآبی« در دوره صفوی را بیان میکند.در این مقاله با دیدگاهی نو و با گردآوری ویژگیهای سفال کرمان و مشهد از منابع ذکرشده و تطبیق آنها با هم به سفالگری صفوی در این دو مرکز پرداخته خواهدشد. نمونههای فراوان بازمانده از سفالینههای این دو مرکز، انگیزه اصلی در بررسی تطبیقی آنها خواهد بودو مهمترین ویژگیهای سفال صفوی از فرم و رنگ گرفته تا لعاب وکاربرد آن هاو میزان و نحوهتأثیرپذیری از سفال چینی در این دو شهر بررسی میشود و میزان اهمیت و جایگاه هرکدام از این دو شهر درتولید سفال دوره صفوی روشن میشود.

فصلنامه علمی- پژوهشی نگره

تصویر.2 بشقاب با نقش نیمتنه انسانی و تصویر.3 بشقاب زرین فام صفوی، مشهد، تصویر.4 جام گلابی شکل، نقاشی رولعابی،
نقوشگیاهی، سده 17م، ، مأخذ: سده 17م، مأخذ: www.rom.on.ca سده 17م، ، مشهد، مأخذ:
www.metmuseum.org www.brooklynmuseum.org

تصویر.5قلیانکرویشکل،نقاشیزیرلعابی، احتمالاً کرمان، مأخذ: آلن، .67 :1383

اهمیت سفالگری و ویژگیهای کلی انواع سفال دوره صفوی

با اینکه سلسله صفویه در اوایل قرن دهم هجری تأسیس شد، اوج بالندگی و رشد هنرها و بهویژه سفالگری از اواخر این قرن آغاز شد. در نیمه اول این قرن مانند دوره تیموری فقط تزیین سفالینهها با نقوش چینی بود و بدنهها مانند گذشته تهیه میشد. در اواخر قرن دهم که شاه عباس پایتخت را از قزوین به اصفهان منتقل کرد، توجه زیاد پادشاهان دوره صفوی نسبت به ظروف چینی موجب شد تا بهسرعت از سفالینههای چینی تقلید شود.»سفالگران ایرانی موفق شدند تا ظروفی نزدیک به ظروف چینی بسازند که اگرچه بهسختی ظروف چینی نبود ولی غالباً نزدیک و شبیه به آن بود. گاهی این تقلید به قدری خوب از کار درمیآمد که بسیاری از قطعات ظروف ایرانی با چینی اصل اشتباه گرفته میشد و گاهی حتی حروف چینی در پشت آن هانقش میشد)«دیماند، 1383:198؛ تصویر1). تأثیر حضور سفالگران چینی که شاهعباس به ایران آورده بود باعث پدید آمدن انواع تازهای از سفالینههای آبی و سفید با الهام از سفالگری چینی شد. اما بهجز سفالینههای

تصویر.6 ظرف به شکل فیل، سده17م، احتمالاً کرمان، مأخذ:www.metmuseum.org

موسوم به آبی و سفید که تأثیرات شدید هنر چینی را نشان میداد سفالینههای دیگری نیز در دوره صفوی تولید میشد از جمله سفال کوباچی که دارای گستره رنگی وسیعتر و روشنتری بود وبا طرحهای متنوعی مثلاً ترنجی در مرکز و تصاویر نیمتنه انسانی وضربههای سریع قلم مو نقاشی میشد (تصویر2). استفاده از چند رنگ بهجز سفالهای کوباچی در آثار دیگری از این دوره نیز رواج داشته است که در نقوش نیز از سفالهای چینی تقلید نمیکردند و از شیوه نقاشانی مثل رضا عباسی پیروی میکردند که در حقیقت تمام هنرهای تصویری دوره صفوی از آثار او متأثر بود. سفال زرینفام نیز که در قرن پانزدهم میلادی رو به زوال رفته بود در این دوره حیات تازهای پیدا میکند.بشقابها، کاسهها،جام ها، گلدانها و فنجانهای کوچک زرینفام این دوره با رنگهای مختلف از قبیل طلایی، قهوهای و مسی روی زمینههای سفید، آبی تیره و گاه آبی روشن و زرد تزیین میشدند. نقوشی که بر این ظروف دیده میشود مانند ظروف آبی و سفید متاثر از هنر چینی نیستند، بلکه بیشتر ایرانی هستند(تصویر3).اهمیت سفالگری دوره

صفوی به حدی است که تقریباً تمام آثار سفال پس از
77

شماره92بهـار39

بررسی تطبیقی سفالهایکرمان و مشهد در دوره صفوی و میزان تأثیر آنها از هنر چینی

تصویر.7 اسپیتون.سده 17م، مشهد، مأخذ: تصویر.8بشقاببانقاشیزیرلعابی،سده17م، تصویر.9 کاسه با نقاشی زیرلعابی، کرمان،
www.lacma.org کرمان،مأخذ:www.metmuseum.org سده 17م، مأخذ: www.rom.on.ca

تصویر.10قوریسفالیباتزئینآبیزیرلعابی، تصویر.11 قوری فلزی، حدود 1600م، هند، تصویر.12 ظرف به شکل چنگ، اواخر سده
مشهد، سده 17م، مأخذ: کنبی، 112:1387 دکن، مأخذ: Canby,2009:216 17م، کرمان، مأخذ: www.rom.on.ca

1. تعیین دقیق محل تولید این ظروف که بیشترشان در پایان سده نوزدهم میلادی در روستای کوباچه داغستان یافت شدهاند مقدور نیست. اما همین قدر پیداست که این سفالینهها در شمال غربی ایران ساخته شدهاند و علت شباهت محرز نقش گل و بته دور ظروف به سفالینههای »ایزنیک« عثمانی نیز همین است (ولش، 5831:16). برای مطالعه بیشتر نک: فیروز مهجور. 1931. »ایران خاستگاه سفالینهگونهموسوم به کوباچه«، مطالعات باستانشناسی دانشگاه تهران، دوره1، ش 2.

صفویان،از افشاریه و زندیه تا قاجار، نشانههای عمدهای از سفال این دوره دارند.در حقیقت »شیوه تصویرگری صفوی مدتها پس از سقوط این دودمان پابرجا بود وبه صورتی تضعیفشده شیوه اصلی سفالگری دوره قاجار باقی ماند« (هیلن برند، 1387:193).

مراکز عمده تولید سفال در دوره صفوی

در دوره صفوی شاهد تنوع بسیاری در آثار سفالی هستیم که در شهرهای مختلف ایران تولید شدهاند.کاشان، تبریز، اصفهان،یزد و شیراز مهمترین شهرهایی هستند که در آغاز دوره صفوی کارگاههای سفالگری داشتهاند. با انتخاب تبریز بهعنوان پایتخت، تولید سفال در مناطق شمال غربی ایران از جمله تبریز و اردبیل رونق فراوانی یافت.

سفالهایی که امروزه بهنام کوباچی یا کوباچه میشناسیم عمدتاً در شهرهای تبریز و اردبیل تولید میشدند.1 اواسط دوره صفوی یعنی از اواخر قرن دهم هجری بودکه سفالگری صفوی به اوج اعتلای خود رسید و سفالگری در شهرهای

دیگری رونق گرفت. در این زمان»سفالینههای ساخت کرمان

و مشهد وارد صحنه میگردند« (فریه،1374:266). میدانیم که در دوره ایلخانی مراکز مهم سفالگری مثل کاشان و سلطانآباد رونق زیادی داشتند، اما در دوره تیموری و در قرنهای هشتم و نهم هجری سفالگری از رونق بازماند

و آثار کمتری نسبت به دورههای قبل تولید شد که شاید بهسبب علاقه پادشاهان تیموری به ظروف وارداتی چینی در این دوره باشد و بهمرور زمان کارگاههای مرکز مهمی مثل کاشان روبه تعطیلی رفتند.»تولید سفال در نیمه دوم سده41م/8ق در کاشان متوقف شد. در همین زمان کارگاههای جدید متعددی بهویژه در شهرهای کرمان و مشهد به وجود آمد« (فهروری،1388:59). کرمان و مشهد از این زمان به بعد بهعنوان مهمترین مراکز سفالگری مطرح میشوند و در دوره صفوی به اوج میرسند. اهمیت کرمان در تولید سفال دوره صفوی تا آن حد است که»هم منابع فارسی و هم منابع اروپایی بر این مطلب تأکید دارند که کرمان بهعنوان مرکز تولید بهترین ظروف صفوی

فصلنامه علمی- پژوهشی نگره

تصویر.13 پایه قلیان، اواخر سده 17م، کرمان، تصویر.14 گلدان تکشاخه، حدود1670م، تصویر.15 گلدان، سده ششم هجری، ری،
مأخذ: www.rom.on.ca کرمان، مأخذ: www.rom.on.ca مأخذ: کریمی و کیانی، .181 :1364

بوده است. نام یک سفالگر کرمانی بهنام سید احمد هم در تذکره صفویه کرمان نوشته مشیزی و هم در تذکره نصرآبادی که در اواخر قرن هفدهم نوشته شده ذکر شده است« (گلمبک، 1385:152).یکی از دلایلی که کرمان بهعنوان مرکز سفالگری در دوره صفوی مطرح شده است، موقعیت جغرافیایی این شهر و نزدیکی آن به بندرعباس (بندرگمبرون) برای صدور ظروف تولید شده به اروپاست. از این منظر کرمان دارای مزیت نسبت به جغرافیای شهر مشهد برای صادرات تولیدات و در نتیجه تنوع بیشتر در فرم، رنگ و نقوش بود.سفالگران مشهد نیز با توجه به پیشینه تاریخی که ذکر شد از اواخر دوره تیموری تلاش فراوانی برای تقلید از ظروف آبی و سفید چینی میکردند و همین امر عامل گسترش ساخت اینگونه ظروف بود.

فرم و کاربردسفالهای مشهد و کرمان

با نگاهی اجمالی به سفالینههای بازمانده صفوی میتوان گفت متنوعترین آثار سفالی بازمانده از دوره صفوی بهلحاظ شکل و فرم مربوط به شهرهای کرمان و مشهد است. بیشترین فرمی که در سفالهای این دو منطقه دیده میشود جامهای کروی یا گلابیشکل است با کاربردهای مختلف که در تولیدات کرمان بیشتر برای قلیان کاربرد داشته است(تصاویر4 و 5 ).البته قلیانهای تولیدشده دراین دوره به اشکال گوناگون از فیل گرفته تا شیر و وزغ و ققنوس و مرغابی نیز دیده میشوند. بهجز قلیانها ظروف دیگری نیز با فرمهای حیوانی پدید آمدهاند (تصویر6). فرم این ظرف فیلیشکل که شبیه به چینیآلات صادراتی دوره مینگ استاز نمونههای ظروف آبخوری چینی و بودایی موسوم به کندی1 اقتباس شده و میتوان گفت کارکرد تزیینی داشته است.»به نظر میرسد در ایران و

ترکیه این ظروف تغییری در عادات عامیانه نوشیدن ایجاد نکرده و احتمالاً دارای کارکرد تزیینی صرف بودهاند« (آلن، 1383:58).

فرم دیگری که در سفالهای این دوره بسیار دیده میشود کوزههای کوچکی است با بدنه کرویشکل و شانههای برجسته بادهانه بازکه به اسپیتون2معروف است (تصویر7). این فرم درمیان تولیدات سفالین مشهد دردورهصفوی جایگاه ویژهای دارد، بهطوری که تقریباً در هر موزه نمونهای از آن یافت میشود. از فرمهای دیگر در سفالهای کرمان ومشهد فرمهای گرد مثل بشقاب و کاسه با تنوع شکلی بسیار است، از ظروف با عمق و گودی بسیارکم تا کاسههای بسیار گود دیده میشود(تصویر 8 و9).

در میان آثار سفالی دوره صفوی به نمونههایی برمیخوریم که از لحاظ شکل پیشینهای در هنر ایران ندارند(تصویر10). این قوری سفالی بنا به اعتقاد آرتور لین و شیلا کنبی درمشهد تولید شده و از شکل نمونههای فلزی هندی اهداشده به حرم امام رضا (ع) تقلید شده است.3 لوله فلزی که بر این ظرف سفالین قرار دارد نیز میتواند تأیید کننده این نظریه باشد (تصویر11».(ابریقهای فلزی به این شکل از سال 1011ق/1602م درایران تولیدمیشدند، ولیشکل آن هامقتبس ازظروف هندی نیمه قرن پانزدهم به بعد بود)«کنبی، 1387:13).در میان نمونههای کرمان سفالهایی هم دیده میشوند که با چرخ سفالگری تولید نشدهاند و باروش قالبگیری4 پدید آمدهاند (تصاویر13و12). تصویر12فرمی شبیه به آلات موسیقی دارد و تصویر13 فرمی است که پیشینهای برای آن در هنر ایران نمیتوانیم پیدا کنیم و احتمالاً از ظروف شراب اروپایی الهام گرفته است و البته کاربرد قلیان دارد. از این نوع ظروف در بین

1kendi

2. سلفدان (Spittoon) ظرفی است برای افکندن آب دهان واخلاط سینه(لغتنامه دهخدا). 3. با توجه به نوشتهروی دسته این ظرف (عمل محمود معمار یزدی) آرتور لین حدس میزند که محمود معمار یزدی همان کمالالدین محمودیزدی است که گنبد طلای صحن که نه در مشهد را ساخته است وبه این ترتیب نتیجه میگیرد که این ظرف کار مشهد است.
4 . Moulding
97

شماره92بهـار39

بررسی تطبیقی سفالهایکرمان و مشهد در دوره صفوی و میزان تأثیر آنها از هنر چینی

1 . از این نوع گلدان دو نمونه نیز در موزه طارق رجب کویت موجود است، یکی متعلق به قرن 21م(دوره سلجوقی) با بدنه سفید و نقش آبیرنگ و یکی هم مربوط به اوایل قرن31م و با لعاب زرینفام. بهنوشته فهروری این نوع گلدان در آن دوره بسیار محبوب و مردمپسند بوده است.

(Fehervari, 2000: 97-12) 2. Pilgrim Flask

تصویر.16 ظرف سفالین بیضی شکل، اواخر سده 16و اوایل سده 17م ، کرمان، مأخذ: www.stokemuseums.org.uk

تصویر .18 تنگ آب، دوره اشکانی، سده اول ق.م، مأخذ: www.britishmuseum.org

تولیدات مشهد هم دیده میشود (جدول1، ردیف 8).

از نمونههای جالب دیگر در دوره صفوی گلدانهایی است تولید کرمان به شکل گل لاله یا سنبل که شکل ویژه آن مناسب برای قرار گرفتن گل های از شاخه جداشده (تکشاخه)است (تصویر14). این فرم که در قرن ششم هجری هم در سفالگری ایران وجود داشته است1 (تصویر 15) در دوره صفوی احیا شده و مورد استفاده فراوان قرار میگیرد. ظاهراً گلهای تکشاخه در دوره صفوی مد روز بوده است.

ظروف بیضیشکل نیزاز جمله آثار سفالین دیگر در دوره صفوی هستند که احتمالاً تقلیدی از فرم ظروف وارداتی است (تصویر16). کاربرد این ظروف که بیشتر بهنام کشکول معروفاند بهطور دقیق مشخص نیست، اما شایدظرفی برای چاشنی غذا بوده باشند. نمونه پرکاربرد دیگر سفالهای صفوی، تُنگ آب2 است (تصویر17) که پیشینه زیادی در هنر سفالگری ایران دارد و حتی نمونههای آن

تصویر .17 تنگ آب، سده 17م، مشهد. مأخذ: کنبی، .114 :1387

تصویر.19 پاساب حمام، سفال با تزیین زیر لعابی، سده 17م، کرمان. مأخذ : همان

را در هنر پیش از اسلام هم میبینیم(تصویر18). این فرم بیشتر در آثار مشهد دیده میشود. از آثار سفالین دیگر در دوره صفوی فرمهایی به شکل کفش هستند(تصویر19)، که»مصارف مختلفی از جمله بهعنوان گلدان برای آن مطرح کردهاند. بهرغم شکلش بسیار بعید است که به عنوان کفش هم به کار رفته باشد)«کنبی، 1387:115) و بر اساس نظر برخی از پژوهندگان بهعنوان پاساب حمام به کار میرفته است.

نقش و رنگ در سفالهای کرمان ومشهد

در طراحی نقوش سفالهای دوره صفوی تأثیرات هنر چینی کاملاً مشهود است. توجه و علاقهای که دربار صفوی همچون پیشینیان خود در دورهتیموری به ظروف چینی نشان میداد در این تأثیرپذیری نقشی تعیینکننده داشت. از ابتدای دوره صفوی تا حدود اواخر قرن شانزدهم نقوش بسیاری از سفالها،مشابه نمونههای پیشین در دوره تیموری است(تصویر20).

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله تاریخچه علم اصول pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله تاریخچه علم اصول pdf دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تاریخچه علم اصول pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تاریخچه علم اصول pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تاریخچه علم اصول pdf :

تاریخچه علم اصول
شیعه در طول حیات خود با اهتمام شدید به علم اصول فقه، آن را مقدمه فقه و ابزاری مهم در استنباط صحیح احکام شرعی ضروری می دانست، تا جایی که آن را، منطق علم فقه نامیده¬اند.[1] بدین معنا که فقیه در استنباط احکام شرعی از منابع ، نیازمند اصول و قواعدی است که علم اصول فقه عهده¬دار آن است و بدون آن استنباط احکام شرعی کامل و تمام نیست. به طور کلی می¬توان برای علم اصول چهار دوره را در نظر گرفت؛ دوره پیدایش، دوره رشد و نمو، دوره رکود و دوره کمال و نو آوری.

1 دوره پیدایش
در نظر شیعه مسائل این علم، ریشه در عصر ائمه (ع) دارد و آنان به خصوص امام باقر و امام صادق (ع) اصول و شیوه¬های بهره¬وری از قرآن و سنت را تعلیم داده¬اند. بدین صورت که ائمه با املای قواعد و کلیات علم اصول به شاگردان خود زمینه را برای پیدایش چنین علمی فراهم آورده¬اند. بنابراین می¬توان آنها را واضع و موسس علم اصول دانست.[2]

2 دوره رشد و نمو
این دوره از اوائل قرن سوم شروع شده تا اواخر قرن دهم ادامه یافت. خصوصیت این دوره این است که بر خلاف دوره پیدایش، در کتابهای اصولی به جای بحث از یک یا چند مساله اصولی، تمام مسائل علم اصول مورد بحث و بررسی قرار می¬گرفت.[3] نخستین کسی که در این زمینه دست به تالیف تقریبا جامع و مستقلی زد، محمد بن نعمان ملقب به شیخ مفید(م413ق) است که الرساله الاصولیه یا التذکره باصول الفقه[4] را نگاشته است.

پس از شیخ مفید، سید مرتضی(م436ق) الذریعه الی اصول الشریعه و سپس شیخ طوسی(م460ق) عده الاصول را نوشته¬اند. از علمای دیگر که در این زمینه دست به تالیف زدند می¬توان به:
الف) ابن زهره حلی(م558ق) کتاب غنیه النزوع الی علمی الاصول و الفروع
ب) محقق حلی(م676ق) کتاب المعارج فی اصول الفقه
ج) علامه حلی(م726ق) کتابهای تهذیب الوصول الی علم الاصول، نهایه الاصول الی علم الاصول، مبادی الوصول الی علم الاصول، و ;.

3 دوره رکود
علم اصول بعد از صاحب معالم با ظهور اخباری¬ها مورد حمله شدید قرار گرفت. اخباری گری بوسیله میرزا محمد امین استرآبادی(م1033ق) بنیان نهاده شد. وی با تالیف کتاب الفوائد المدنیه اساس فقه اخباری را پی ریزی کرد و در آنجا خود را اخباری نامید و به مخالفت با علم اصول پرداخت و عده زیادی از علمای شیعه را با خود همراه کرد. وی مدعی بود که مسلک نو و جدیدی را ابداع نکرده، بلکه اخباری گری را روش اصحاب ائمه(ع) و قدماء می¬دانست و لذا خود را محیی طریقه از بین رفته سلف صالح شیعه می¬دانست.[5]

4 دوره کمال و نوآوری
آغازگر این دوره وحید بهبهانی(م1206ق) است. وی با تلاش فراوان و مبارزه فراگیر با اخباری گری توانست حرکت نو و تکاملی در فقه و اصول آغاز کند. وی با تالیف حدود 103 رساله کوچک و بزرگ رشد علم اصول را در یک مسیر جدیدی قرار داد.[6] بعد از ایشان نیز همین مسیر ادامه یافت و کتابهای ارزشمندی درعلم اصول نوشته شد.

از مهمترین کتب اصولی که در این دوره، یعنی از عصر وحید بهبهانی تا امروز تدوین شده است عبارتند از:
الف) الفوائد الحائریه، وحید بهبهانی
ب) قوانین الاصول، میرزای قمی(م1231ق)
ج) عوائد الایام، مولی احمد نراقی(م1245ق)
د) هدایه المسترشدین، محمدتقی بن عبدالرحیم(م1248ق)
ذ) الفصول فی الاصول، شیخ محمدحسین بن عبدالرحیم(م1260ق)
ر) فرائد الاصول، شیخ مرتضی انصاری(م1281ق)
ز) کفایه الاصول، آخوند محمد کاظم خراسانی(م1329ق)

س)فوائد الاصول، تقریرات درس میرزا حسین نائینی(م1355ق)
ش) درر الفوائد، عبد الکریم حائری(1274-1355ق)
ش) المقالات فی علم الاصول، ضیاء الدین عراقی(م1361ق)

ص) نهایه الدرایه فی التعلیقه علی الکفایه، محمد حسین اصفهانی(1296-1361ق)
ض) مناهج الوصول الی علم الاصول و الرسائل، سید روح الله موسوی خمینی(1320-1409ق)
و) مصباح الاصول، تقریر درس سید ابوالقاسم خوئی(1371-1411ق)

تولد علم اصول
پیدایش علوم هیچ‏گاه ناگهانى نیست، بلکه حالت تدریجى دارد؛ یعنى ابتدا به صورت یک سرى اندیشه هاى پراکنده و جسته و گریخته است، بعد کم کم به شکل مجموعه هایى در مى آید و سپس شکل منطقى به خود مى گیرد، تا اینکه در نهایت در قالب یک علم بروز مى کند.

این یک سیر طبیعى است.
به همین جهت همواره با گذشت زمان و پیشرفت یک علم، علوم جدیدى از آن متولد مى شود.
مثلاً با گسترش بحث علم رجال، علم جدیدى در معرض ظهور و پیدایش است که شاید در آینده به صورت یک علم مستقل و مفصل مطرح شود.

در گذشته، علماى علم رجال تک تک راویان حدیث را از جهت وثاقت مورد بحث قرار مى دادند.
لذا در کتب رجالى گذشته بحثى به نام کلیات رجال نمى بینیم، ولى کم کم متوجه وجود قواعد کلى و مشترکى شدند که در بحث از جزئیات احوال راویان و اثبات وثاقت به کار مى رود.

این قواعد در گذشته، ذیل بحث از راویان مطرح مى شد اندک اندک این قواعد منظم شد و به صورت مقدمه اى بر علم رجال، در ابتداى کتب و یا به شکل یک سرى فوائد در این کتب آورده شد، تا اینکه در زمان حاضر شاهد تألیف کتاب‏هایى مستقل در این زمینه با نام کلیات علم رجال هستیم.

آنچه امروزه در حوزه هاى علمیه به عنوان علم رجال مورد تدریس و تدرّس قرار مى گیرد عمدتاً بحث از کلیات علم رجال است، نه جزئیات رجال و خصوص احوال راویان.
در مورد پیدایش علم اصول نیز وضع به همین منوال است.

علم شریعت یعنى علمى که در صدد معرفت احکام اسلام است در صدر اسلام منحصر به تلاش عده‏ى کثیرى از راویان براى حفظ احادیث و جمع آنها بود.
لذا مى توان گفت علم شریعت در مرحله‏ى نخست در سطح علم حدیث بود.
طریقه‏ى فهم حکم شرعى از روایات در آن مرحله از شأن و اهمیت چندانى برخوردار نبود، زیرا فهم حکم شرعى از روایات همانند طریقه‏ى فهم مردم از سخنان یکدیگر در گفتگوهاى روزمره، و به همان سادگى بود.

کم‏کم با گذشت زمان، فهمِ حکم شرعى از روى روایات تعمقّ و دقت بیش‏ترى پیدا کرد، که بروز محسوس آن را در زمان امام باقرعلیه السلام و امام صادق‏علیه السلام مشاهده مى کنیم.
راه دسترسى مستقیم به منابع و مصادر احکام با شهادت ائمه‏علیهم السلام و غیبت امام زمان‏علیهم السلام بسته شد.

قرائن حالیه نیز با بیش‏تر شدن فاصله از زمان صدور روایات از بین رفت.
در نتیجه، طریقه‏ى فهم حکم شرعى از طریق نصوص دقت و عمق بیش‏ترى پیدا کرد، به گونه اى که استخراج حکم از مصادر شرعى نیازمند خبرویت بود.

بدین ترتیب علم فقه در دامان علم حدیث متولد شد.
علم فقه نیز اندک‏اندک رشد کرد و فقها متوجه شدند که در خلال عملیات استنباط، یک سرى عناصر مشترک وجود دارد که بدون آنها استنباط ممکن نیست.
بدین‏سان بحث مستقل از عناصر مشترک مطرح شد(35) و علم اصول در دامان علم فقه متولد شد.
شهید آیه الله سید محمد باقر صدر در مواضع متعددى از کتاب ارزشمند المعالم الجدیده تأکید مى کند که علما به خاطر کاربرى بعضى از عناصر در اکثر ابواب فقه لازم دیدند به شکل مستقل از آنها بحث کنند.

این نظریه که مسائل علم اصول ابتدا در ابواب مختلف فقهى مصداق داشته و بعد در علم اصول به صورت یک بحث مستقل مطرح شده است، هر چند به شکل غالبى صحیح است – اغلب مسائل اصولى همین‏طور است – و از نظر سیر تاریخى از علل پیدایش اصول است،

لکن باید توجه داشت که از نحوه‏ى طرح برخى از مسائل علم اصول در گذشته و حال پیداست این‏چنین نبوده است که ابتدا در ابواب مختلف فقهى مصداق داشته باشد و بعد در اصول به شکل کلى بحث شده باشد؛ بلکه بر عکس، گویا این مسائل تنها یک مصداق در فقه داشته است، لکن وقتى خواسته اند از آن بحث کنند بهتر دیده اند که از آن به شکل کلى و در علم اصول بحث کنند، تا اگر مصادیق دیگرى براى آن کلى پیدا شد مسئله را حل کرده باشند؛

یعنى آنچه که در اصولى بودن یک مسأله شرط است این است که قابلیت سریان و استفاده در ابواب گوناگون فقه را داشته باشد و لو بیش از یک یا چند مصداق در فقه نداشته باشد.

مثلاً این بحث اصولى که »آیا رجوع ضمیر به بعضى از افرادِ عام متقدم، موجب تخصیص عام مى شود یا نه؟« منشأ پیدایش آن تنها آیه‏ى: »و المطلّقات یتربّصن بانفسهنّ ثلاثه قروء.
.
.
و بعولتهنّ احقّ بردهنّ«(36) است.
مقصود از مطلّقات عموم زن هاى طلاق داده شده است و مقصود از »هنّ« در »و بعولتهنّ احق بردهنّ« خصوصِ مطلّقات رجعیه است، نه عموم مطلّقات لذا این سؤال مطرح مى شود که آیا رجوع ضمیر »هنّ« کاشف از این است که اصلاً مقصود از مطلقات در ابتداى آیه که حکم خاصى براى آنان بیان شده، خصوص مطلقات به طلاق رجعى است یا اعم از طلاق رجعى و طلاق بائن مراد است.
محل بحث همین آیه بود، لکن بحث را به شکل کلى مطرح کرده اند.

همچنین است این بحث اصولى که »آیا استثناء عقیب جمل متعدده تنها به جمله‏ى اخیر مربوط است یا به تمام جمل؟«.

منشأ این بحث آیات: »و الذین یرمون المحصنات ثم لم یأتوا باربعه شهداء فاجلدوهم ثمانین جلده، و لا تقبلولهم شهادهً ابدا و اولئک هم الفاسقون، الاّ الذین تابوا من بعد ذلک و اصلحوا فانّ الله غفور رحیم«(37) است.

در مورد کسانى که به زنان مؤمنه تهمت زنا مى زنند و قادر بر اقامه‏ى چهار شاهد عادل نیستند سه حکم بیان شده است: 1 .
هشتاد ضربه شلاق 2 .
عدم قبول شهادت آنها در محاکم 3 .
فاسق بودن آنان؛ بعد یک استثناء آورده شده و آن عبارت است از: کسانى که توبه کنند.

سؤالى که در این‏جا مطرح است این است که آیا این استثناء تنها به جمله‏ى اخیر، که بیانگر حکم سوم یعنى فاسق بودن است بر مى گردد و یا به تمام جمله ها، یعنى به هر سه حکم بر مى گردد؟ محل اصلى بحث این آیات شریفه بوده بعد آن را به شکل کلى مطرح کرده اند.

ممکن است در کل فقه این دو بحث اصولى مصداق دیگرى نداشته باشند، لکن همین مقدار که قابلیت جریان در تمام ابواب فقه را دارد و اختصاص به باب خاصى ندارد در اصولى بودن مسأله کافى است.

هر چند این نکته قابل تذکر است که اهمیت مسائلى که در اکثر ابواب فقهى مصداق دارند از مسائلى که تنها یک یا دو مصداق در فقه دارند، بیش‏تر است.
بنابراین نظر شهید صدر به نحو اغلبى و از نظر تاریخى صحیح است امّا از نظر کیفیت پیدایش مسائل اصولى کلیت ندارد.

مؤسس علم اصول همان‏گونه که آیهالله سید حسن صدر در تأسیس الشیعه لعلوم الاسلام فرمود، اولین فردى که در مورد علم اصول سخن گفت و آن را پایه‏گذارى کرد امام باقرعلیه السلام است.
بدین جهت آن حضرت مؤسس این علم محسوب مى شود.

امام باقرعلیه السلام )شهادت: 111 ه.
ق.
( و امام صادق‏علیه السلام )شهادت: 148 ه ..ق..( قواعد اصولى را بر اصحاب خود املاء کردند.
مجموعه‏ى این قواعد را عده اى از علماى متأخر در کتبى جمع آورى نموده اند.
(38) تمام روایات این کتب با سند متصل به این دو امام مى رسد.

اولین تألیفات علم اصول اولین کتاب در مورد مسائل علم اصول رساله اى در زمینه‏ى مباحث الفاظ است که تألیف شاگرد بارز امام صادق و امام کاظم‏علیهما السلام، هشام بن حکم)متوفا: 179 ه.
ق.
( مى باشد.
پس از وى، یونس بن عبدالرحمن مولى آل یقطین )متوفا: 208 ه ..ق..( کتاب »اختلاف الحدیث و مسائله« را – که مربوط به بحث تعارض اخبار و مسائل تعادل و تراجیح(39) احادیث متعارض مى باشد – تألیف کرد، که به شکل روایت از امام کاظم‏علیه السلام است.

این دو عالم شیعى در تألیف کتاب در باره‏ى علم اصول بر محمد بن ادریس شافعى و استادش، محمد بن حسن شیبانى – از علماى اهل سنّت – تقدم دارند.

(40) مشاهیر علماى شیعى که تا زمان شیخ طوسى)متوفا: 460 ه..ق..( کتبى در علم اصول تألیف کرده‏اند عبارتند از: ابو سهل نوبختى، حسن بن موسى نوبختى، محمد بن احمد بن جنید اسکافى، ابن عقیل عمّانى، ابو منصور صرام نیشابورى، محمد بن احمد بن داوود بن على بن الحسن )مشهور به ابن داوود و شیخ القمیین(، شیخ مفید و سید مرتضى.

روشن شدن مرزهاى مباحث اصولى پیش از تولد علم اصول، لزوم و اهمیت بحث از عناصر مشترک واضح نبود امّا به تدریج با وسعت پیدا کردن عملیات استنباط و تفکر فقهى، اهمیت عناصر مشترک و لزوم بحث مستقل از آن روشن شد و به سطحى رسید که به عنوان بحث مستقل و علم جداگانه به آن پرداخته شد.

در عین حال، حدود و صغور مباحث اصولى و جدایى آن از علم فقه و علم عقاید )اصول دین( چندان روشن نبود و گاه مباحث علم اصول عقائد در اصول فقه بحث مى شد.

سیّد مرتضى)ره( در »الذریعه الى اصول الشریعه« در این باره مى فرماید: »قد و جدتُ بعض من افرد فى اصول الفقه کتاباً – و ان کان قد اصاب فى کثیر من معانیه و اوضاعه و مبانیه – قد شرد من قانون اصول الفقه و اُسلوبها و تعدّاها کثیراً و تخطّأها، فتکلّم على: حدّ العلم و الظنّ و کیف یولّد النّظر العلم،

و الفرق بین وجوب المسبب عن السبب و بین حصول الشئ عند غیره على مقتضى العاده و ما تختلف العاده و تتّفق، و الشروط التى یعلم بها کون خطابه تعالى دالاًّ على الاحکام و خطاب الرسول علیه السلام، و الفرق بین خطا بیهما بحیث یفترقان او یجتمعان، الى غیر ذلک من الکلام الّذى هو محض صرف خالص للکلام فى اصول الدین دون اصول الفقه«.

(41) سید مرتضى در عبارات فوق به صراحت فرموده است: بعضى از کسانى که در زمینه‏ى اصول فقه کتاب مستقلى را تألیف کرده اند در بسیارى موارد از محدوده‏ى مباحث اصول فقه خارج شده، به بحث هایى پرداخته اند که مباحث خالص و صرفِ اصول دین است، نه اصول فقه.

استقلال اصول فقه از فقه و اصول عقاید و سایر علوم دینى وقتى حاصل مى شود که عناصر مشترک استنباط بیش از پیش وضوح پیدا مى کند و موجب تمییز و شناخت طبیعت بحث اصولى از طبیعت بحث هاى فقهى و اصول عقایدى مى شود.

با وجود استقلال کامل و جدایى علم اصول فقه از علم عقاید، باز هم در بین بعضى از متأخرین بین اصول فقه و اصول دین خلط مى شود.

به عنوان نمونه در استدلال بر عدم حجیّت خبر واحدى که محفوف به قرینه‏ى قطعیه نباشد، گفته شده است: »اخبار آحاد روایات ظنیه اى هستند که علم به صدق آنها نداریم، در حالى‏که ادله‏ى اصول باید قطعى باشند«.

این استدلال خلط بین اصول فقه و اصول دین است، زیرا در اصول دین باید قطع و یقین پیدا کرد(42) امّا در اصول فقه آنچه که لازم است تمسک به ادله اى است که حجیتِ آنها به شکل قطعى و یقینى ثابت شده، هر چند خودِ این ادله فى حد نفسه مفید علم نباشند.

علم اصول، نیازى تاریخى شهید آیه الله سید محمد باقر صدر مى‏فرماید(43): نیاز به علم اصول یک نیاز تاریخى است، یعنى هر اندازه که از زمان صدور روایات دورتر شده ایم نیاز به علم اصول بیش‏تر شده است.

وى تعبیر جالبى در این باره دارند : »أنّ علم‏الاصول لم یوجد بوصفه لوناً من الوان الترف الفکرى(44) و انّما وجد تعبیراً عن حاجه ملحه شدیده لعملیه الاستنباط«؛ علم اصول به عنوان یک بازى فکرى پدید نیامد، بلکه پیدایش علم اصول در پاسخ به نیاز و حاجت شدید عملیات استنباط به عناصر مشترک بود.

نیاز عملیات استنباط به عناصر مشترک یک نیاز تاریخى است و با دور شدن از عصر نصوص روز به روز شدیدتر و بیش‏تر مى شود.

براى وضوح بیش‏تر این مطلب، شما فرض کنید در زمان نبى اکرم‏صلى الله علیه وآله زندگى مى کنید و احکام را مستقیماً از زبان ایشان مى شنوید.

در این صورت، آیا نیاز به مراجعه به عناصر مشترک اصولى مانند حجیت خبر و تعیین ظهور عرفى الفاظ و بحث از حجیّت آن دارید؟! در حالى‏که معناى کلام صادر از نبى اکرم‏صلى الله علیه وآله را به خاطر وجود در فضاى لغوى آن زمان و اطلاع بر تمام قرائن حالیه و مقالیه، به وضوح و روشنى ادراک مى کنید؟! آیا نیاز به تفکر و وضع قواعدى براى تفسیر کلام مجمل نبى اکرم‏صلى الله علیه وآله دارید، در حالى‏که مى توانید مستقیماً از حضرت سؤال کنید و توضیح بخواهید؟! هر قدر انسان به عصر تشریع و صدور روایات نزدیک تر باشد

نیازش به فکر کردن در باره‏ى قواعد عامه و عناصر مشترک کم‏تر است و بر عکس، هر اندازه که از عصر نصوص دورتر مى شود و ناچار از رجوع به تاریخ و راویان حدیث مى شود با سؤالاتى مواجه مى شود که او را به تفکر در باره‏ى قواعد عامه و عناصر مشترک وادار مى کند،

مانند: آیا این روایات حقیقتاً از معصوم‏علیه السلام صادر شده است یا اینکه راوى دروغ مى گوید؟ آیا راوى در نقل روایت اشتباه نکرده است؟ مراد معصوم‏علیه السلام از این متن همان معنایى است که من امروز از متن مى فهمم یا اینکه قرائن و شواهدى در کار بوده است که من از آن بى‏اطلاعم و متن معناى دیگرى دارد؟(45) با روایات متعارض چه کنم؟

با روایات مهمل و مجمل چه کنم؟ و سئوالات بسیار دیگر که انسان را محتاج به بحث از عناصر مشترک همچون حجیت خبر، حجیت ظهور عرفى، قواعد تعارض و غیره مى کند.
(46) بنابراین، حاجت به علم اصول یک حاجت تاریخى است که مرور زمان و دور شدن از عصر نصوص آن را بیش‏تر مى‏کند.

به همین علت، به اعتقاد شهید صدر طبیعى است که علم اصول در بین اهل سنّت زودتر از شیعیان بروز و ظهور پیدا کند(47)، زیرا زمان فقدان نص براى اهل سنّت با وفات نبى اکرم‏صلى الله علیه وآله (11ه..ق..( آغاز مى شود و از این زمان به بعد اهل سنّت از عصر نص دور مى شوند امّا زمان فقدان نص براى شیعه پس از شهادت امام حسن عسگرى‏علیه السلام(260 ه..ق..( و غیبت امام زمان‏علیه السلام آغاز مى شود.

به همین جهت اهل سنّت از اواخر قرن دوم هجرى توسط ابن ادریس شافعى)متوفا: 182 ه..ق..( و محمد بن حسن شیبانى)متوفا: 189ه..ق..( شروع به تصنیف کتب اصولى کردند، در حالى‏که تصنیف علم اصول در شیعه به شکل وسیع و مشتمل بر ابحاث مختلف اصولى، از اوائل قرن چهارم هجرى آغاز شد، هر چند قبل از آن به شکل مختصر و در موضوعات خاصى، رسائلى از سوى اصحاب ائمه‏علیهم السلام تألیف شده بود.

ترویج و القاى تفکر اصولى از سوى ائمه‏علیهم السلام هر چند فرمایش شهید صدر مبنى بر اینکه مرور زمان و دور شدن از عصر نصوص علت پیدایش علم اصول مى باشد، فى الجمله صحیح است؛ لکن باید توجه داشت که مرور زمان و دور شدن از عصر نصوص تنها عامل پیدایش علم اصول نیست، زیرا پیدایش علم اصول در شیعه ناشى از یک علّت اساسى دیگرى نیز مى باشد و آن عبارت است از: ترویج و القاى تفکر اصولى در بین شیعیان از سوى ائمه‏علیهم السلام.

به همین جهت است که اولین تألیفات اصولى هر چند در زمینه‏ى یک یا چند بحث خاص، ابتدا از سوى شیعیان صورت مى گیرد، مانند رساله‏ى مباحث الفاظ، تألیف هشام بن حکم)متوفا: 179ه..ق..( و اختلاف الحدیث، تألیف یونس بن عبدالرحمان )متوفا: 208ه..ق..(.

از سوى دیگر، معلوم نیست تألیفات شافعى و شیبانى از اهل سنّت نیز وسیع و به شکل یک دوره‏ى کامل ابحاث اصولى بوده باشد و به فرض هم که چنین باشد، اگر علت پیدایش اصول در بین شیعه تنها عامل زمانى داشت مى بایست همان‏گونه که تصنیف وسیع اصولى در بین اهل سنّت حدود 150 سال بعد از عصر فقدان نص در نزد آنان پیدا شد، در بین شیعه هم همین زمان را بگذارند و در نیمه‏هاى قرن پنجم پیدا شود، در حالى‏که بلافاصله بعد از عصر غیبت، تألیف این‏گونه کتب آغاز مى شود.

پس تنها عامل زمانى مطرح نیست، بلکه عامل ترویج فکر اصولى از سوى ائمه‏علیهم السلام هم در کار است.
ائمه‏علیهم السلام به ویژه امام باقر و امام صادق‏علیهما السلام که فرصت و مجالى براى تدریس و تعلیم پیدا کرده بودند، به اصحاب خود شیوه هاى به دست آوردن احکام و قواعد کلى و عناصر مشترک را تعلیم مى دادند.

عبدالاعلى مى گوید: به امام صادق‏علیه السلام عرض کردم: ناخن پایم شکسته است.
به همین جهت بر روى انگشت پایم پارچه اى بسته ام.
چگونه وضو بگیرم؟ امام صادق‏علیه السلام فرمود: »یعرف هذا و اشباهه من کتاب الله عزّوجل قال الله تعالى: ما جعل علیکم فى الدین من حرج، امسح علیه«؛ حکم این مسأله و مشابه آن از کتاب خدا دانسته مى شود

خداوند در قرآن فرمود: »ما بر شما در امر دین حرج قرار نداده ایم، پس بر همان پارچه مسح کن(48).

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله پرورش کاهو در باغچه خانه pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله پرورش کاهو در باغچه خانه pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله پرورش کاهو در باغچه خانه pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله پرورش کاهو در باغچه خانه pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله پرورش کاهو در باغچه خانه pdf :


پرورش کاهو در باغچه خانه

هر افزایشی در انتخاب سبزیجات برای سالاد در سوپر مارکت ها، که تقریبا" در ظرف سالاد هر رستوران به حد وفور وجود دارد، یکی از بازتاب های جدید آگاهی از سلامت در زدودن عادت های خوردن در ایالت متحده است.
چندین نوع کاهو می تواند در یک باغچه خانگی رشد کند که علاوه بر تنوع بافت و رنگ آن برای رژیم غذائی خانواده مفید است.
تنوع کاهو ها می تواند به طور نامحسوس به 4 دسته تقسیم شود.
1- کاهوهای ترد و موج دار
2- کاهوهای روغنی
3- کاهوهای برگی
4- کاهوهای رومی یا بلند برگ
که هر گروه خصوصیات رشد و مزه خاص خودش را دارد.

انواع کاهو
کاهوهای ترد غالبا" مشهورترین نوع کاهو از چهار نوع کاهو هستند. خصوصیات آن ها شامل یک سر محکم و سفت و برگ های سبز روشن است. به طور کلی کاهوهای ترد و خشک در هوای گرم رشد نمی کنند و زیر ساقه گل در هوای گرم تابستان رشد می کنند. به این دلیل مدت زمان رشد بیشتری نیاز دارد. این نوع کاهو از انواعی است که در باغچه خانه به سختی رشد می کنند.
انواع روغنی کاهو سرهای کوچکتر و نرم تری دارند و برگ هایی که شل پیچیده شده اند، برگهای خارجی ممکن است سبز یا مایل به قهوه ای نسبت به برگهای درونی که چرب و روغنی هستند، باشند.
چندین نوع کود قابل دسترس وجود داردکه رشد آنها را در باغچه های اوهایو به خوبی میسر می سازد.
کاهوهای برگی رشد باز دارند و شکل خاصی در سر آنها وجود ندارد. شکل برگ و تنوع رنگ آنها قابل توجه است. بعضی از برگ های کاهو چین دار و دندانه دار و بقیه خیلی پهن و گرد هستند. دامنه رنگ آنها از سبز روشن به قرمز و برنزی رنگ تغییر می کند. کاهوهای برگی به سرعت بالغ می شوند و به آسانی رشد می کنند.
کاهوهای بلند برگ یا رومی انتهای عمودی و استوانه ای شکل با برگ هایی که محکم پیچیده شده اند را دارا هستند. این گیاهان ممکن است تا 10 اینچ به طور عمودی رشد کنند. برگهای بیرونی سبز معمولی و برگ های درونی سبز مایل به سفید است. این نوع، شیرین ترین نوع کاهو از چهار نوع دیگر است.

نمونه هایی که برای کاشتن پیشنهاد می شود:
Crisphead
• Mesa 659 (fall), Ithaca
Butterhead
• Bibb
• Salad Bibb
• Summer Bibb
• Buttercrunch
• Tania
• Tom
• Thumb (miniature)
Leaf
• Salad Bowl
• Grand Rapids
• Black Seeded Simpson
• Slobolt
• Oakleaf
• Green Ice
• Prizehead
• Red Sails
• Lollo Rosso
• Ruby
• Red Fire
Romaine
• Valmaine
• Parris Island Cos

نیازهای آب و هوایی
کاهو سبزی فصل سرد است و بهترین رشد کیفی را هنگامی که در شرایط سرد و رطوبتی رشد کرده، دارد. نهال های کاهو سرمازدگی کم را تحمل خواهند کرد. دمای بین 45 تا 65 درجه فارنهایت ایده آل هستند. چنین شرایطی معمولا" در فصل بهار و پاییز در اهایو وجود دارد. بذرهای کاهوی برگی معمولا" در بهار، در اولین فرصت که بر روی زمین بتوان کاری انجام داد، کاشته می شود. کاهوهای روغنی و کاهوهای بلند برگ می تواننداز( طریق) نشا یا بذرها پرورش داده شوند. در طی فصل رشد کاهوی ترد از نشا رشد می کند. نشاها ممکن است خریداری شوند؛یا این که شش هفته قبل از زمان کاشت گیاه به صورت خانگی آماده شوند.

نیازهای خاک
کاهو می تواند در خاک های زیادی رشد کند. خاک سست، خاک حاصلخیز، خاک شنی رسی که با مواد آلی خوب ترکیب شوند، بهترین خاک ها هستند. خاک بایستی به خوبی با فاضلاب زهکشی شود و مرطوب باشد، اما خیس نباشد. خاک های سنگین می توانند با کودها خوب پوسیده شده و کود شیمیایی تغییر یابند و حاصلخیز شوند. کاهو مانند بیشتر سبزی های دیگر باغچه ای، pH کمی اسیدی را بین 6 تا 5/6 را ترجیح می دهد.

تجربیات ترویجی
از آن جائیکه بذر کاهو بسیار کوچک است آماده سازی بستر بذر بسیار ضروری است. کلوخ های بزرگ اجازه نمی دهند که بذر بطور مناسب با خاک تماس بیابد و جوانه زنی را کاهش می دهد. کاهو سیستم ریشه ای گسترده ندارد، بنابراین رطوبت و مواد غذایی مناسب را که برای رشد کافی ضروری است فراهم می آورد.
توصیه برای کود و آهک بایستی بر اساس نتایج تست خاک باشد. برای کسب اطلاعات در مورد آزمایشات انجام شده خاک ، با دفتر تعاونی توسعه محل تان تماس بگیرید. به عنوان یک قانون کلی، برای بکاربردن و کارکردن برروی خاک، 3 تا4 پوند از کود 5- 10- 10 در هر 100 فوت از منطقه باغچه است.
بذر ممکن است به صورت تک ردیفی کاشته شود یا در منطقه کاشت پراکنده شود. ردیفهای پراکنده بایستی به عرض 12 تا 15 اینچ باشند. بذرها را با 4/1 تا 2/1 اینچ خاک بایستی بپوشانید. آبیاری با دقت اما بطور کامل باید باشد. کاشت پیاپی کاهو برگی ، ادامه برداشت فراوان از طریق رشد فصلی فراهم خواهد نمود. 18 اینچ بین ردیف های کاهوی برگی و 24 اینچ برای انواع دیگر کاهوها بایستی فاصله بگذارید. برای به دست آوردن فضای مناسب گیاه، کم پشت کردن بذرهای کاهو معمولا" ضروری است. گیاهان کاهوی برگی را 4 تا 6 اینچ یا بیشتر، در مقایسه گیاه بر اساس اندازه گیاه کم پشت کنید. کاهوی روغنی و کاهوهای بلند برگ یارومی بایستی بین 6 تا 10 اینچ در مقایسه با گیاه کم پشت شود؛ و نهایتا" نشاهای کاهوهای ترد بایستی بین 10 تا 12 اینچ که در هر ردیف تقسیم شده اند، فضا داشته باشند.
یک کود آلی به نگهداری رطوبت، ازبین بردن علف های هرز و نگهداری دمای سرد خاک ، کمک می کند. اگر علف های هرز مشکل ایجاد کنند، یا با دست آنها را بکشید و یا شخم خیلی کم عمق بزنید و از تخریب ریشه های کاهو خودداری کنید. برنامه ریزی کنید که در باغچه شما، کاهو در زیر سایه گیاهان بلندتر مثل گوجه فرنگی یا ذرت شیرین باشد. در گرمای تابستان ممکن است رشد عمودی کاهش یابد. حشرات و آفات و بیماری ها می توانند عموما" باعث مشکلاتی برای کاهو شوند. برای شناسایی مناسب و توصیه های کنترل بیماری با دفتر تعاونی توسعه محل تان تماس بگیرید.

برداشت محصول
همه انواع کاهو بایستی وقتی که کاملا" رسیده شدند، اما جوان و ترد باشند، برداشت شوند. کاهوی بالغ تلخ و چوبی می شود. کاهوهای برگی با چیدن برگهای بیرونی ، طوری که برگهای مرکزی بتوانند به رشد ادامه دهند، برداشت می شوند. انواع کاهوهای روغنی یا کاهوهای رومی بلند برگ را با چیدن تمام برگهای خارجی گیاه یا بریدن یک اینچ بالاتر از سطح خاک برداشت شوند. اغلب ممکن است دومین برداشت به این روش باشد. کاهوهای ترد هنگامی که مرکز آنها محکم و سفت شوند، چیده می شوند.

























یک جاذب برای فلزات سنگین

پژوهشگران در مورد مدلی صحبت می کنند که به ما کمک می کند، تا بفهمیم؛ گیاهان چگونه فلزات سنگین را ذخیره می کنند.
شاخ و برگ گیاهانی که سنبله زرد دارند، محتوی بیش از 1% نیکل هستند؛ یعنی 200 برابر سطحی که بیشتر گیاهان را می کشد.
فهمیدن اینکه چگونه فلزات را انبار می کند، می تواند در پرورش دادن محصولاتی که در خاک آلوده رشد می کنند، کمک کند. مکل های رژیم غذایی ناقص، ناخالصی های صنعتی یا هر گونه اثر فلزات سنگین را از خاک پاک کند.
برای رسین به این هدف ها، پژوهشگران به دنبال کشفیاتی هستند که به درک چیزی که آنها همیشه احتیاج دارند برای مقایسه کردن کارهایشان کمک کند. بعبارت دیگر آنها به کار کردن با انواع مشابه ای از گیاهان احتیاج دارند. که می تواند ذخیره کند.
ان پیرو همکارانش در دانشگاه در غرب بر روی 20 گونه وحشی منسوب به کلم تحقیق می کردند. به آسانی در آزمایشگاه و مخازن بزرگ نیکل و کادمیم و روی رشد می کند. مضاف بر اینکه ژنوم این گیاه حدود 88% شبیه به ترکیب کنونی DNA است. باید به عنوان مدلی که دقیقا" آماده و مستعد است پیشنهاد شود. این اولین گیاه با هویت مشخص در سال 1865 بود این عادت منحصر به فرد هنگامی واضح شد که گیاهانی که در خاک غنی از روی و کادمیم در نزدیکی مرز بلژیک و آلمان رشد می کنند، سوزانده شدنددارای 17% روی بودند. از آن هنگام به بعد بسیاری دیگر از گیاهان پیدا شدندکه فلزاتی شامل آرسنیک، سلنیوم، منگنز و سرب جذب کرده اند. اما چگونه و چطور آنها این باقیمانده ها را جذب کرده اند، بخوبی فهمیده نشده است.
اجازه می دهد گیاهان گیاهان در یک خاک آلوده طبیعی یا مصنوعی، با فلزات سنگین زندگی کنند، اما انبار کردن و جذب کردن همیشه رخ نمی دهد. به عنوان مثال و همکارانش در دانشگاه در آمستردام هلند دو گونه از حاوی روی را پیوند زدند، یکی در و دیگری نه.
محصول به دست آمده هردو خصیصه را داشت. اما جالبتر این بود که یک گیاه که در خاکی که توسط روی اشباع شده بودو روئیده بود، روی کمتری داشت. مکن است که آن یک انبار از فلزات سمی باشد که می تواند یک گیاه مقاوم در برابر حمله گیاه خوارها تولید کند. این ممکن است بر علیه کرم های صدپا و دیگر کرم ها و حشرات کار کند، اما تحقیقات نشان می دهد که این نمی تواند مانع حلزون شود.



برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   76   77   78   79   80   >>   >