تحقیق تاریخ , فرهنگ و باورهای دین کهن ایرانیان pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق تاریخ , فرهنگ و باورهای دین کهن ایرانیان pdf دارای 45 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق تاریخ , فرهنگ و باورهای دین کهن ایرانیان pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق تاریخ , فرهنگ و باورهای دین کهن ایرانیان pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق تاریخ , فرهنگ و باورهای دین کهن ایرانیان pdf :

نام راستین اشو زرتشت بنیانگذار یکتاپرستی ایرانیان
شادروان دستور دالا پیرامون زرتشت می گوید : ما همه چیز درباره محمد و موسی و عیسی و حتی بودا می دانیم ولی هیچ آگاهی علمی و دقیقی پیرامون زرتشت بزرگ آریایی و نخستین پیام آور جهان نمی دانیم .
از سروده های به جای مانده از زرتشت ( گاتها ) می یابیم که نامش زرتشتر و نام خانوادگی اش سپتام یا سپتم است . اوستا شناسان نام زرتشت را از دو واژه زرث به معنی زرد - زال و پیر و اشتر به معنی شتر معنی میکنند . در مجموعه شتر زرد یا پیر معنی می دهد . عده دیگری این نام را شایسته چنین بزرگ مردی نمی دانند و بر این باور هستند که زرث به معنی روشنایی معنی میدهد و اشتر را از ریشه اش یا درخشیدن می دانند . که در مجوعه زرین روشنایی ترجمه می شود . آنان بر این باورند که نام اصلی وی سپتم است که معنی سپید یا سپیدترین بوده است که پس از برانگیخته شدن به پیام آوری جهان زرتشتر خطاب شد به معنی روشنایی مینوی . بودا نیز همین کار را کرده است . نامش گوتم بوده به معنی گاوین و گاونر بزرگ که پس از برانگیخته شدن به ارشاد مردمان نام بذ را بر میگزیند که به معنی دانا است .
سپتام زرتشتر اوستایی در پارسی امروزی زرتشت اسپنتمان نامیده می شود . او بر خلاف ادیان دیگر که هزاران سال پس از وی آمدند هرگز اداعاهای همچون پسر خدا - نور خدا و . . .نکرد . با اندیشه کردن در سروده های گات ها ما در می یابیم که او انسانی برجسته - دانا - خردمند - یکتا پرست و بی ادعا است . او تنها گمراهان را به راه نیک دعوت می کند و آنان را از راه خطا سرزنش می کند ولی هرگز آنان را به آتش جهنم و سربهای آتشین آخرت و زنجیرهای جهنم و دوزخ دهشتناک وعده نمی دهد . هرگز فرمان جهاد در راه خدا برای کشتار گمراهان را نمی دهد تا هر کجا کافری را دیدید او را بکشید . او تنها آموزه های خردمندانه و فیلسوفانه خود را در روزگاری به مردم منتقل می کند که به دلیل وسعت تاریخی اش زمانش بر همگان پوشیده است .
بستگان زرتشت
از روی گات ها متوجه می شویم که او از خویشاوندانش به نام خاندان اسپنتمان هیچداسب نام می برد . از دختر خردمندش پوروچیستا به معنی پر بینش نام می برد و در جای دیگر از میدیوماه سپنتمان که گویا پسر عمویش است . در کتاب دساتیر زرتشت را به خاندان مه آبادیان که هزاران سال پیش از کیومرث پیشدادی است نسبت داده است . خود کیومرث به بیش از شش هزار سال پیش تعلق دارد .
یاران نزدیک زرتشت
شاه گشتاسب کیانی بزرگ ترین یاور و گسترش دهنده دینی بهی بوده است که آئین وی ار پذیرفت . زمان پادشاهی کیانیان نیز به بیش از سه هزار سال می رسد . فرشوشتر و جاماسب که از نامداران خاندان هوگو بودند از نزدیک ترین یاران زرتشت بوده اند . گویا پس از درگذشت زرتشت جاماسب رهبر پیروان او میگردد . خاندان فریان نیز که ریشه تورانی داشته اند ( در ترکستان کنونی ) از یاران نزدیک زرتشت بودند . یاران زرتشت در تاریخ به سه گروه نامیده شده اند .
گروه نخست خیتو که در معنی خودمانی می باشد . اینان کسانی هستند که لقب آزادگان به آنان داده شده است و تمامی گفتار او را با جان و دل پذیرفته بودند و در گسترش آن کوشش میکردند .
گروه دوم ورزن می باشد که به کسانی گفته می شود که در حلقه قرار دارند . آنان اندکی از زرتشت دور بودند و در درک درست واژها و سخنان زرتشت کمی دورتر از گروه دوم بودند . به آنان انجمنیان نیز گفته اند .
گروه سوم اریمن نام دارد که امروزه آریامنش نامیده می شود . که در آن روزگار دوستان زرتشت در گسترده فلات بزرگ ایران خطاب می شدند . آنان از دور و از کشورهای دیگر به سخنان او ایمان آورده بودند .
بدخواهان زرتشت
زرتشت در برابر پندار بافی و پندار پرستی ایستاد و این کار وی بازار این افراد را تضعیف نمود . بسیاری از بزرگان و شاهان برای خود معبادی برای پرستش ایجاد کرده بودند که ریشه آنها از آئین کهن مهر پرستی نیز می باشد . آئین میترا یکی دیگر از نخستین آئینهای برتر جهان است که با ورود زرتشت رو به زوال رفت ولی بعدها به اروپا گسترش یافت و هنوز در برخی کلیسا ها اروپا نقاشی مهر در کنار گاو وجود دارد . این پندار پرستان به نام کوی یا کرین نامیده می شدند . کوی از همان کی پارسی است ( مانند کی آرش - کی گشتاسب ) که شاه معنی میداده است . آنان شاهان بودند که در امور دینی نیز رهبری مردم را بر عهده داشتند .
کرپانان پیشوایان مذهبی روزگار زرتشت بودند که مراسمهای پیچیده ای برای خدا ایجاد کرده بودند . از این خاندان سرداری به نام بندو یکی از بزرگ ترین دشمنان زرتشت بوده است که نامش بارها آمده است . زرتشت در سروده هایش برای آنان از درگاه خداوند درخواست رهنمایی میکند . جایی دگیر از خاندان اسیج نام میبرد که خونهای بسیاری را بیگناه ریخته اند .

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

تحقیق ورزش و کمردرد pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق ورزش و کمردرد pdf دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق ورزش و کمردرد pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق ورزش و کمردرد pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق ورزش و کمردرد pdf :

طناب‌بازی فشار زیادی بر دیسک‌های شما وارد می‌کند و انجام آن را به شما پیشنهاد نمی‌کنیم.
*دویدن (خصوصاَ روی پنجه پا و بصورت نرم) فشار چندانی به کمر وارد نمی‌کند.بهتر است برای راه رفتن و دویدن از کفش مناسب استفاده کنید و روی سطح صاف حرکت کنید.
*درد را فراموش نکنید اگر در طول ورزش احساس درد کمر با انتشار به پا یا افزایش درد قبلی پدید آمد، فعالیت را قطع کنید، در غیر اینصورت ممکن است آسیب‌های شدیدی به بدن خود تحمیل کنید.



یکی از روش‌های بسیار منطقی و پذیرفته شده برای پیشگیری ازکمردرد، انجام ورزش‌‌های صحیح و علمی است.
بطور کلی می‌توان انواع ورزش‌ها را به سه گروه کلی تقسیم‌بندی کرد که عبارتند از؛
1- ورزش‌های قدرتی (Strengthening) که در آنها انقباضات متوالی عضلانی تا حدی انجام می‌شوند که خستگی پدید آید.
2-ورزش‌های کششی یا انعطاف‌پذیری (Stretching) که در آنها کشش‌های آهسته برای مدت خاصی به عضلات وارد می‌شود.
3-ورزش‌های هوازی (Aerobic) که در آنها دستجات مختلف عضلات بصورت مداوم به تمرین و حرکت واداشته می‌شوند. بطور کلی برای پیشگیری از ایجاد آسیب باید ورزش‌ها را به آهستگی و اصولی انجام دهیم. خصوصاَ حبس کردن نفس در طول حرکات قدرتی یاکششی را به شما پیشنهاد نمی‌کنیم بلکه باید به آرامی و بطور معمول نفس کشید، بطوریکه درخلال فعالیت بازدم و در خلال ریلاکس شدن دم انجام شود.تحقیقات مختلف نشان داده‌اند که ابتلاء به کمردرد در ورزشکاران (با روش‌‌های صحیح و علمی) کمتر از سایرین بوده و در صورت بروز سرعت بهبودی آنها بیشتر از بقیه است.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بررسی تطبیقی آثار هادی میرمیران و داراب دیبا به منظور ارا

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی تطبیقی آثار هادی میرمیران و داراب دیبا به منظور ارائه راهکارهایی برای باززنده سازی هویت ایرانیدراسلامی در معماری معاصر pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی تطبیقی آثار هادی میرمیران و داراب دیبا به منظور ارائه راهکارهایی برای باززنده سازی هویت ایرانیدراسلامی در معماری معاصر pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی تطبیقی آثار هادی میرمیران و داراب دیبا به منظور ارائه راهکارهایی برای باززنده سازی هویت ایرانیدراسلامی در معماری معاصر pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی تطبیقی آثار هادی میرمیران و داراب دیبا به منظور ارائه راهکارهایی برای باززنده سازی هویت ایرانیدراسلامی در معماری معاصر pdf :

چکیده

با وجود تلاش های فراوانی که در دهه های اخیر برای بهبود فرایند طراحی معماری انجام گرفته است، به ندرت راه حل هایی روشن برای طراحی معماری در جهت باززنده سازی هویت ایرانی در معماری معاصر کشور، تدوین شده است. از این رو تحلیل، مقایسه و بررسی نمونه های موفق موجود و آثار معماران بزرگ برای پاسخ گویی به چگونگی استخراج راهکارهای طراحی آنان در مواجه با معماری ایرانی-اسلامی و دستیابی به سرنخ هایی به منظور برانگیختن قوه خلاقه طراحان، ضروری به نظر می رسد . بر مبنای این فرض که با تحلیل و مقایسه دو نگرش مختلف به معماری ایرانی- اسلامی در طراحی، راهکارهایی در راستای الهام از آن به دست می آید، در پژوهش حاضر، تلاش شد تا دو رویکرد مختلف اما موفق در برخورد با معماری ایرانی- اسلامی یعنی معماری پایا و شکل گرای هادی میرمیران و معماری شفاف و پویای داراب دیبا با هم مقایسه شوند. در روند این مطالعات افزون بر بررسی شاهکارهای معماری این دو معمار، مولفه هایی از طراحی ملهم از معماری ایرانی- اسلامی در آثار آنها نیز استخراج و دسته بندی می شوند. نوع این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و روش تحقیق به کاررفته در آن هم قیاسی است. در واقع نگارنده با بهره گیری از این روش، (مطالعات کتابخانه ای و الکترونیکی) و همینطور تجربه گذراندن پایان نامه کارشناسی ارشد خود با داراب دیبا و تجربه دیدار و گفتگو با هادی میرمیران در دوران کارشناسی خود در دانشگاه همدان، آراء، نظرات و نوع برخورد این دو معمار در ارتباط با شاخص های معماری ایرانی-اسلامی را بررسی کرده است. که نهایتأ با کنکاش و مقایسه رویکردهای الهام از معماری ایرانی-اسلامی در کارهای این دو معمار و ضمن دسته بندی این رویکردها در آثار آنها، شاخص ها و راهکارهایی جهت بهره گیری بهتر از معماری ایرانی- اسلامی به منظور ارتقاء سطح معماری معاصر کشور و هویت بخشی دوباره به این معماری ارائه می گردد.

واژگان کلیدی: داراب دیبا، معماری ایرانی-اسلامی، معماری معاصر، هادی میرمیران، هویت ایرانی-اسلامی

1

-1 مقدمه:

معمولا یک متن به گزارش یک پیام اشاره دارد و به طور فیزیکی مستقل از فرستنده و گیرنده است. در واقع متضمن کیفیات، تصویر ها، صداها و اشارات است و توسط قراردادهای ارتباطی طبقه ای خاص قابل تأویل است (گروتر, .(1390 ممکن است اینگونه تصور شود که قوه خلاقیت و الهام نه آموختنی که ذاتی است. این در حالیست که بسیاری از خلاقان با تجربه معتقدند که قوه تخیل را می توان توسعه داد و غنی ساخت. در این زمینه، گروهی بر این باورند که قوه تصور ممکن است غیر فعال باشد که می توان با اتخاذ روش های مناسب آن را به صورت فعال در آورد (آنتونیادس, .(1383 با این همه مسأله اینجاست که تا کنون درباره نحوه تأثیرگذاری قوه تخیل در حس ساختن، شناخت چندانی بدست نیامده است. هنوز راه های فعالسازی بهره گیری از هویت خودی در طراحی به صورت گویا برای طراحان و معماران تعریف نشده است. راه هایی که می تواند جرقه های فعال کننده خلاقیت معماران برای طراحی با هویت خودی باشد. از این رو وجود اصولی مشخص در آثار برخی معماران در زمینه مواجهه با هویت در معماری فرضیه ایست که پژوهش حاضر به دنبال اثبات آن است. شایان یادآوری است که قطعا دستیابی به فرمولی خاص وثابت دغدغه نگارنده نبوده است زیرا معتقد است که به تعداد طراحان راهکارهای طراحی وجود دارد. در این راستا پرسش اصلی این پژوهش این است که چگونه می توان از طریق بررسی آثار دو معمار بزرگ ایرانی یعنی هادی میرمیران و داراب دیبا به راهکارهای طراحی آنها در مواجهه با هویت ایرانی- اسلامی در معماری پی برد. هدف نیز بازنمایی راه های الهام گیری از این هویت در طراحی است و به دنبال روشهای مناسبی برای تحقق یافتن نمودهای باالقوه ای است که دیگران در طراحی از آن بهره می گیرند. از طرفی معماران متفاوت در بسترهای فرهنگی با شخصیت های گوناگون رویکرد متفاوتی را در طراحی از خود نشان می دهند. هر کدام بنا بر معیارهای خود از متن هویتی خود برداشت های مختلفی دارند که دانستن شاخص های هر طراح می تواند راهگشا و منبع الهام دیگران نیز قرار گیرد.

در این میان میرمیران و دیبا نیز به دلیل تفاوت های مشخص در چگونگی بهره گیری از عوامل هویتی در کارهایشان برگزیده شده اند. تحصیلات دانشگاهی این دو معمار که یکی در داخل و دیگری در خارج از کشور بوده است به علاوه پیشینه تدریس آنها که یکی (میرمیران) نسبتا بی تمایل به تدریس در دانشگاه و معطوف به کار صرفا حرفه ای و دیگری(دیبا) دارای پیشینه تدریس در دانشگاه های مختلف داخل و خرج از کشور می باشد، منجر به ایجاد تفاوت هایی در نگرش و نوع مواجهه آن دو با هویت ایرانی- اسلامی در کارهایشان بوده است. تمامی این عوامل به علاوه تفاوتهای شخصیتی و فرهنگی آن دو سبب شد که این دو معمار به نمایندگی از جامعه معماران صاحب نظر و مطرح ایران انتخاب شوند.

کنکاش یک مؤلفه مانند هویت و بررسی تحلیلی آن در دو شرایط متفاوت، می تواند در یافتن حقایقی متناسب با زمینه های متفاوت در ارتباط با این موضوع مؤثر واقع شود . اهمیت و ضرورت این موضوع در به چالش کشیدن طراحان برای فکر کردن به جنبه های مختلف هویت و غنابخشی به کیفیت طراحی است. ضمن اینکه توجه به هویت به عنوان اصیل ترین و پایدارترین اصل در غنابخشی به طرح، جنبه دیگری از اهمیت این موضوع را مشخص می نماید. پژوهش های مرتبط با مبانی نظری معماری، معتبرترین فرصت را برای کندوکاو در ابهام پنهان فراهم می کنند. در این راستا، فرصت تقسیم ایده ها با دیگران و کشف ایده های جدید بدست می آید. بدین ترتیب در روند این پژوهش، ضمن کنکاش معیارهای بهره گیری از هویت ایرانی -اسلامی در آثار هر یک از دو معمار، به دسته بندی آنها پرداخته می شود و شاخص هایشان استخراج می گردد.

-2پیشینه تحقیق:

هویت و بویژه هویت ایرانی- اسلامی همواره در مباحثی چون مبانی نظری، زیبایی شناسی، حکمت و هنر اسلامی و سبک شناسی معماری مورد توجه بوده است. تا کنون مطالعات زیادی در باره چیستی و چگونگی هویت و نحوه بروز و ظهور آن در معماری انجام شده است که چندی از مهمترین آنها کتاب درآمدی بر هویت اسلامی در معماری نوشته عبدالکریم نقره کار، کتاب

2

معماری و هویت کریس ابل، ترجمه فرح حبیب و پژوهشی از خود داراب دیبا در این زمینه با عنوان مروری بر معماری معاصر جهان و مسأله هویت، می باشد.

در یک جمع بندی کلی این مطالعات به نکاتی حائز اهمیت اشاره می کنند و آن این است که » معماری راهی برای بودن و حضور است، همانطور که علم، هنر و سایر اشکال فرهنگی راهی برای بودن و هویت یافتن هستند.« (ابل, (1387 و اینکه » با وجود اینکه مطالعه عقاید و آثار ستارگان معماری بین المللی ممکن است مفید و جذاب باشد، اما راه موفقیت، حفظ اصالت های محیطی هر کشور و دریافت جوهر وجودی سنتها و فرهنگ های جاری است که تاریخ و ادب را در خود محفوظ می دارد.« (دیبا, (1374 در هیچ یک از تحقیقات انجام شده استخراج راهکارهای باززنده سازی هویت ایرانی-اسلامی در معماری معاصر با استناد به نمونه های موفق موجود و دریافت و استخراج راهکارهایی که این افراد موفق بکار بسته اند جهت نشان دادن راهی روشن و قابل دسترسی به جامعه حرفه ای معماری معاصر کشور هدف و سرلوحه کار نبوده است، بلکه بیشتر با نگاهی منتقدانه و روایی به شرح و بسط زیرساخت ها و مبانی هویت در معماری پرداخته اند و با وجود معرفی ضمنی نمونه های موفق، ساختار کارکردی آنها و نحوه نگاه و تفکری که این نمونه ها را به سمت موفقیت نیل داده است، موضوع و دغدغه آنها جهت ارائه به جامعه حرفه ای به منظور سرلوحه قرار گرفتن در کارهایشان نبوده است. نهایتا شایان ذکر است که با وجود اینکه در زمینه شکل گرایی و احجام پایای معماری میرمیران و پویایی آثار دیبا، بیانات مکتوبی ارائه شده است، اما استخراج راهکارهای آنان به منظور محقق ساختن ذهنیات به عینیات و مقایسه تطبیقی معیارهای هویتی آنها در طراحی به صورت منبعی مستقل بیان نگردیده است.

-3روش تحقیق:

روش تحقیق در این مقاله استدلال منطقی بوده که از طریق بررسی قیاسی صورت پذیرفته است. در بخش نخست پس از بررسی و مطالعه منابع و مأخذ مرتبط با موضوع و بررسی نمونه های موردی، شاخص های هویت ایرانی – اسلامی از آراء و نظریات آنها استنباط شده و در مرحله بعد، ضمن استخراج، دسته بندی و ارزیابی راهکارهای بکار رفته در آثار این دو معمار که بیان کننده هر یک از این شاخص ها هستند، روش های طراحی مبتنی بر هویت ایرانی- اسلامی استخراج گردیده است.

-4قیاس شخصیتی:

سیدهادی میرمیران 1323 1385)؛) متولد قزوین است. او در سال 1347 با رتبه اول از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد و سپس به مدت ده سال، با عنوان مسئول کارگاه معماری واحد طراحی شرکت ذوب آهن ایران و پس از آن به مدت 9 سال به عنوان سرپرست واحد طراحی شرکت خانه سازی ایران و سرپرست واحد طراحی اداره کل مسکن و شهرسازی استان اصفهان مشغول به فعالیت شد. اما عمده شهرت و اعتبار میرمیران، به سال های بعد از 1367 و تاسیس شرکت مهندسین مشاور نقش جهان پارس بازمی گردد که با طراحی پروژه های متعدد معماری و شهرسازی در مقیاس ملی، جایگاه خود را به عنوان یکی از معماران ایده پرداز و توانمند در جامعه معماری ایران تثبیت کرد؟ در این دوران، میرمیران در سمت مدیرعامل و مدیر طراحی شرکت نقش جهان پارس، در جایگاه مشاور، با همکاری با بخش دولتی پروژه های متعددی را طراحی کرد.

از سوی دیگر داراب دیبا، معمار، شهرساز، نقاش و عکاس ایرانی متولد 1320 در شهر تهران بوده و تحصیلات دانشگاهی خود را در آکادمی سلطنتی هنرهای زیبای بلژیک در شهر ژنو انجام داده و مدرک دکترای خود را نیز از دانشگاه لیژ بلژیک در سال 48 در یافت کرده است و از همان سال به عضویت هیأت علمی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در آمد. از دیگر مناسب دانشگاهی او می توان به تدریس در دانشکده های هنرهای زیبای پاریس، دانشگاه ام آی تی و هاروارد به عنوان مدرس مدعو نام بردو همچنین دیبا در سال 1380 موفق به کسب کرسی استادی در پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد. از دیگر افتخارات او این بوده است که عضو منتخب داوران جایزه آقاخان در ژنو به سال 1380 بوده است. همچنین او آثار تالیفی بسیاری به رشته تحریر در آورده است.

3

چنانکه از بیوگرافی این دو معمار مشهود است تمایل و گرایش میرمیران بیشتر معطوف به کار حرفه ای معماری و طراحی بوده است که منجر به شکل گرایی و تمایل بیشتر او به نوعی معماری پایا و نمادین گردیده است و در مقابل در بیوگرافی دیبا این روند بیشتر به سمت مبانی نظری و تبادل و آموزش آن در محیط های معتبر دانشگاهی و در نتیجه برخودی حاکی از تأمل با معماری معطوف بوده است که منجر به نوعی معماری منطقی و در عین حال پویا و دارای پشتوانه مفهومی قوی در کارهای او گردیده است. چنین تفاوتی در شکل گیری شخصیت این دو معمار، تجلی گر دو نگرش متفاوت اما همسو به بحث هویت در آثار آنها است که در ادامه بررسی می گردد.

-5معماران و هنرمندان و عوامل تاثیرگذاربر میرمیران و دیبا

در جریانمعماری× معاصر ایران، که عموماً به معماری سال های پس از 1300 اطلاق می شود، چهار دوره تاریخی را برمی شمارند. سال های 1300 تا 1320که خالقین بسیاری آثار معماری عمدتاً معماران اروپایی هستند و بنای شاخص این دوران، موزه ایران باستان اثر ماکسیم سیرو و آندره گدار است. دوره دوم که از سال های 1320 تا 1340 ادامه دارد و معماران مطرح این دوران افرادی چون فرمانفرماییان، سیحون و فروغی هستنددوره؟ سوم عمدتاً به سال های 1340 تا پیروزی انقلاب اسلامی اطلاق می شود و آثار برجسته ای همچون موزه هنرهای معاصر تهران (اثر کامران دیبا) و مرکز آموزش مدیریت (اثر نادر اردلان) ساخته می شود. دوره چهارم، از زمان وقوع انقلاب اسلامی ایران آغاز می شود و بدون تردید، سید هادی میرمیران و داراب دیبا از معماران برجسته این دوره معماری معاصر ایران هستند و طبیعتا متاثر از آثار و نظرات پیشکسوتان بوده اند. اما با توجه به اینکه در تمام این دورانبه جز شاگردان مستقیم گُدار، پیرنیا و سیحون، هیچ سیستم استاد-شاگردی منسجم و مهمی را نمی توان یافت، لذا در مورد عوامل تاثیر گذار در کارهای این دومعمار مواردی بیش از اساتید و بزرگان پیشکسوت دخیل بوده اند که مهمترین آنها به شرح زیر است.

1 علاقه میرمیران به کتاب و کتاب خوانی و آشنایی با فرهنگ خواندن کتاب از کودکی در خــانواده ی ایشــان به علاوه آشنایی با امـاکن زیـارتی و مـذهبی از بسـتر خـانواده و از زمان کودکی تاثیر بسزایی در طراحـی های او داشته است.

2 میرمیران در فرایند طراحی معماری،از یک دیاگرام فرم به عنوان نقطه ی آغاز طرح استفاده می کند. این روش شاید اولین بار توسط مارسل دوشان ابداع شده باشد.دوشان هنگامی که با دخل و تصرف در مونالیزای داوینچی اثری بنام L.H.H.O.Q. تولید کرد،آغازگر راهی بود که تحت عنوان حاضر-آماده (Ready-Made) معروف شد و شاید بتوان استفاده از دیاگرام فرم را در معماری میرمیران در ادامه ی کار دوشان قرار داد که در نوع خود روش بسیار مطرحی در طراحی معماری معاصر محسوب می شود.
3 میرمیران بیشتر بر فرم و ویژگی های تندیس گونه ی آن تاکید می کند و این ویژگی باعث به وجود آمدن شباهت هایی بین کارهای او در هر سه دوره فعالیت حرفه ای اش می گردد. و از این جهت شاید بتوان کارهای او را با لوکوربوزیه مقایسه کرد که همواره یکی از دغدغه های او فرم تندیس گونه ی پروژه بود.

3 میرمیران به فضا و روابط فضایی بین احجام توجه می کند و به همین دلیل در هر دوره فرمی که تولید می کند ،دارای ویژگی های متفاوتی نسبت به فرم های قبلی است و از این جهت می توان آثار او را با جان هیدک مقایسه کرد،که دغدغه ی فضا و روابط فضایی بین احجام را داشت.

4 بادقت در روند شکل گیری آثار معماری این معمار می توان بازگشتی به معماری ایران رادر آثار متأخر آن مشاهده کرد.

تاثیر پذیری و التفات میرمیران به معماری ایران با رویکردی فرم گرایانه از آنجا بیشتر مشهود و قابل درک می گردد که او در پاسخ به این سوال که ارزشمنترین آثار معماری ایران کدام ها هستند می گوید: » از میان آثار ارزشمند تاریخ معماری ایران ، به نظر من چند اثر در منتهای کمال و زیبایی ، مبانی و اصول معماری ایرانی را منعکس می کنند که عبارتند ازْ تخت جمشید ، طاق کسری ، گنبد قابوس ، مسجد جامع اصفهان ، آرامگاه الجایتو ، ارگ علیشاه (مسجد جامع تبریز) ، مسجد امام اصفهان ، مسجد شیخ لطف االله ، سی و سه پل ، پل خواجو و عمارت هشت بهشت؟

4

ولی اگر بخواهیم از میان این آثار تنها یک اثر را برگزینیم ، ترجیح میدهم که مسجد امام اصفهان را انتخاب کنم. این اثر به راستی تمامی اصول و ارزشهای معماری ایران را در خود دارد و اگرچه از نظر احجام تشکیل دهنده ی آن و ترکیب این احجام کم نظیر است ، آنچه در این بنا شگفت آور و به طور قطع بی نظیر است ، همان فضای بدیع و مسحور کننده ی آن و تنوع و ترکیب مافوق تصور این فضاهاست. در مراتب بعدی می توان به سی و سه پل اصفهان و ارگ علیشاه تبریز اشاره کرد؟«

عوامل موثر بر اندیشه دیبا در معماری را نیز بیشتر در گفتگوهایی که او با معماران و نظریه پردازان بزرگ قرن بیستم نظیر چارلز جنکز، رابرت ونتوری، آراتا ایسوزاکی، سزار پلی و دنیز اسکات براون داشته است، می توان دریافت چرا که به طریقی فی البداهه و طی گپی خودمانی ابراز شده و خالی از هرگونه تاثیرپذیری از عوامل بیرونی می باشد. به گفته او »درباره لوکوربوزیه احساس دوگانهای داشتم. در سالهای 1960 او سخنرانیای داشت که موفق شدم در آن شرکت کنم. حرفهای عالی، انسانی، هنری و اجتماعی زد ولی با غرور فراوان. او شأنی برای معماری قائل شده بود که کاملاً دریچههای جدیدی را در زندگیام باز کرد. چند هفته بعد به دیدن کلیسا رونشان رفتم و چند روز در آنجا ماندم و فکر میکنم این معمار موجب گردید نگاه کاملاً جدیدی به معماری و خود داشته باشم و چنان شعلهای را در دل من جوان بدون اطلاع روشن نمود که همیشه همراه من بوده است. « و در گفتگوی خود با آراتا ایسوزاکی به وی چنین می گوید: » مانیفست شما در سالهای 1960 در برابر بمب هیروشیما کاری انسانی بود. در نظریه پردازیهای اجتماعی در قالب هنری- معماری. فاجعه هیروشیما تمام نشدنی است، در آن سالها من در سویس دانشجوی معماری بودم و بسیاری از شخصیت های سیاسی بحث هیروشیما را داشتند ولی معماری که قالب هنری بدان داد شما بودید و شاید چهل سال است که این علاقه در وجود من نسبت به شما کاملاً زنده مانده است. جنگ و بمب بزرگترین مصداق خشونت و ظلم و عدم برقراری گفت و گو است ولی از آن مهمتر ، جنگ نقطه مقابل عشق است که زیباترین و والاترین صفت انسانی است؟« و در همانجا دیبا در مورد تادائو آندو و ریچارد میر دو معمار مورد علاقه خود چنین می گوید: » به خاطر این است که آندو بیشتر متکی به عوامل درونی ذهنی است و انتزاع او راحت تر اشکال ساده هندسه خود را به ذهن میگیرد.ولی شما کارهای مه یر را هم نگاه کنید. به علت متانت چقدر درخشان بار زمان را تحمل کرده اند. خود او هم انسانی ساده و بدون فلسفه بافی های زائد بود، یک معمار تراز اول جهان.« و در جایی دیگردر مورد معماری ریچارد میر میگوید:» تکرار یک الگوی آرام بهتر از تظاهرات شکلی افراطی است.« و اعتقاد دارد که »آرامش کارهای میر راحت تر از تاریخ عبور خواهد کرد.« دیبا در گفتگوی خود با رابرت ونتوری نظر خود در مورد کارهای زاها حدید را نیز چنین بیان می کند: » برای زاها حدید معماری فقط یک کالا و یک بازی حجمی استاصلاً. برای او احترام گذاشتن به محیط و بافت شهری معنی ندارد و لذا با تمام ارزشهائی که ما دنبال میکنیم مغایر است. برای ما به عنوان شهرساز و به عنوان جامعه شناس دخالت ملایم و آرام مورد نظر است.×طوری که افراد محلات کماکان بافتهای شناخته شده و معنوی را از دست ندهند. این مسأله نه فقط یک رفتار شهری بلکه یک رفتار انسانی توأم با احترام به دیگران است که در آن شیئی عجیبی بنام هنر نباید و نمیبایست به محیط تحمیل شود؟« او در همین گفتگو و در مورد کتاب ” از لاس وگاس بیاموزیم” به رابرت ونتوری چنین میگوید: » من در ایران که بودم شکل گیری یک مسجد همان هدف پرتاب پیام را دارد، حال اگر در لاس وگاس حرکت کنیم پیام چیز دیگری است ولی وسایل و شیوه برقراری ارتباط بدون شباهت نیست.« واین مطلب را اینگونه توضیح می دهد که: »لذا برای من اساس این بود که بفهمم چرا تضاد، چون تمام زندگی ما تضاد است و رنج میبریم، چرا اینقدر پیچیدگی؟ آیا نمیشود انسان سادهتری بود و دیگر اینکه چیزهای خوب در جهان برای الگو شدن فراوان است، چرا لاس وگاس، شهر فساد، قمار و لذت های کاذب. دنبال شما بودم که بپرسم چرا و این چگونه حکمتی است؟ امروز هم که در حال ورود به عرصه جهانی شدن هستیم باز تعاریف بیشتر و بیشتر شده.× « وی در گفتگویی خود با چالز جنکز می گوید: »عشق به کلمه جدا از عشق به مفهوم نیست و کلمه روشنائی فضائی را به دنبال

دارد. ما در شرق به لحاظ ویژگی های فرهنگی خویش عادت داریم که به دنبال انتزاع و شهود در حرکت باشیم ولی عمق زمانی مطلب ما طبیعی است درصورتیکه در ضرب آهنگ پدیده های مدگونه غرب این مفاهیم هر روز در حال انفصالند و آیا این بدان معنی نیست که هر روز با تفسیر مفاهیم، معماری هم باید تغییر کند؟ به اندازه کافی تنوع (اگر نگوئیم آشفتگی یا غنا ;) در بیان معماری وجود دارد و طیف ما از کیوبیک صد در صد به پیچیدگی فوقالعاده سیر می کند؟«

5

و جمع بندی این آراء و نظرات در جواب او به سوال “ارزشمنترین آثار معماری ایران کدام ها هستند”، قابل شناسایی است. او می گوید: » درکل سه اثر زیر را بدون درنظر گرفتن اولویت خاص میتوانم مطرح کنم؟ ساختمان هشت بهشت (اصفهان) به علت تنظیم ارتفاعات با گشایش های فضایی برای بوجود آوردن نماهایی از درون به منظره ی اطراف و طبیعت ، نظام هندسی استثنایی ، عبور از هندسه ی رابط و میانه به مرکزیت که یکی از ویژگی های مهم طراحی معماری ایران است، میدان نقش جهان به علت تداوم فضای شهری و عبور از فضای کلان در جهت به وجود آوردن شاخص شهری، باغ فین کاشان به علت نظام هندسی و تداوم بنا با باغ، حضور آب و گیاه در هماهنگی با نظام کلی.« تاثیر پذیری او از روابط فضایی، شفافیت و تعامل با طبیعت در معماری ایرانی-اسلامی که در کارهای او نیز بخوبی نمایان میگردد، قابل شناسایی است.

شناخت افراد و آثار تاثیر گذار در زندگی این دو معمار تا حدودی خط مشی فکری آنها را در نگرش به هویت ایرانی- اسلامی در معماری مشخص می کند.

-6مقایسه رویکرد و روش طراحی

معماری میرمیران، عمدتاً نقطه گره گاهی سه کانسپت و مفهوم است. اول، یافتن مبنایی استعاری به مثابه سکوی پرش طراح در مرحله ایده پردازی. دوم، تلاش برای دستیابی به بیانی تجریدی که نه با تناظری یک به یک، بلکه در جوهره کلی فرمال و فضایی خود نسبتی با تاریخ معماری ایران برقرار کند و سوم، بیان فضایی صریح و روشن از طریق حجم های خالص؟ بر همین اساس، در معماری میرمیران، ایده نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. او معتقد است: »نقطه شروع یا نقطه گرهی یا ایده طرح، می تواند بسیار متفاوت باشد: گاه یک فرم است، گاه یک الگو، گاه یک مضمون، گاه یک مفهوم، گاه یک شعر، گاه یک خاطر، گاه یک تصویر، گاه یک خیال، گاه یک اسطوره، گاه یک نظریه; و گاه نیزترکیبی از بعضی آنها، البته من اعتقاد دارم که ایده طرح باید یک چیز باشد و اگر هم چند چیز است، یکی از آنها کاملاً عمده باشد؟«و از همین رو، در آثار او عمدتاً معماری کیفیتی تجریدی، در عین حال استعاری و در عین حال فرم و فضایی صریح دارد. در طرحی که میرمیران برای مسابقه کتابخانه ملی ایران ارائه می کند، بنا به اظهارات خود او، »شعر ناصر خسرو، بنگر به فرشته که دود از سپس دیو/ چون زر گدازنده که بر لوح چکانیش، با حضوری

مضمونی لوح ها به مثابه ثبت کننده دانش بشری درهم آمیخت و ایده کلی طرح را شکل داد« و براساس این ایده، معمار حجمی طلایی رنگ را در لفافی شیشه ای قاب می کند. در اثر دیگر او، مجموعه ورزشی رفسنجان، میرمیران ایده کلی حجم را از یک یخچال قدیمی منطقه الهام می گیرد و می گوید: »من رفسنجان را همیشه با یک یخچال قدیمی به یاد می آورم. بنابراین تصمیم گرفتم که از فرم و سازمان فضایی این بنا در پروژه استفاده کنم.« و این نوع نگاه به هویت معماری، در اکثر آثار او قابل ردیابی است؟
دیبا اما رویکرد متفاوتی به هویت ایرانی-اسلامی در معماری دارد و با نگاهی به ایده های طراحی او می توان به این تفاوت پی

برد:

در پروژه اداره مرکزی و ستاد فرماندهی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی تهران اهداف اصلی طرح را به این شکل طبقه بندی می کند:.1 نوآوری و خلاقیت در راستای پاسخگویی هویتی برنامه .2 خلق معماری شاخص در قالب یک نهاد موثر شهری وچشم بیدار شهر .3 خلوص و سهولت حرکتی اجزا نسبت به ضرورت موضوعی طرح .4ایجاد احساس استحکام ، ایمنی و پایداری بنا .5 بهره برداری از امکانات و فن آوری های نوین ساختمانی در طرح مجتمع فرهنگی تفریحی خدماتی پاسارگاد ایده های طراحی او، انعطاف پذیری فضاهای پیوسته، احساس هیجان و

پیوستگی محله با مجموعه، شکافهای نوری همراه با تنوع فضایی، عرصه های تعامل اجتماعی در فضاها عنوان گردیده است.
در بانک مسکن کرمان ایده های اصلی طرح، تامین نیازهای فضاهای اداری، انطباق بنا با شرایط اقلیمی کرمان و مطالعه معماری اصیل منطقه و انطباق الویت های کالبدی با موضوع و برقراری ارتباط و پیوند با معماری تاریخی منطقه بوده است.

6

در باره نگرش خود در طراحی مرکز اسناد جمهوری اسلامی ایران نیز اینگونه میگوید: »روند یافتن پیوند میان معماری به عنوان یک ساخت و ساز مصنوع وطبیعت به عنوان یک ارزش حیاتی و دستیابی به نگرشی پویا که بتواند این دو عنصر را در قالب یک جسم و موضوع یگانه از دریچه آن جستجو نمود اندیشه معماری این طرح را شکل می دهد. آمیزش طبیعت با هندسه خالص معماری در قالب پیچیدگی خطوط توپوگرافی،بوجود آورنده پایداری در شکل گیری مجموعه ای گردیده که وحدتی ترکیبی و کثرت گرا را در نطفه ی خود پدید میآورد؟«

و اما در مهمترین اثر او یعنی سفارت ایران در برلین به گفته خود او ایده و کانسپت طرح در چارچوب ده مفهوم کلیدی شکل گرفته است که مبانی و اندیشههای یک الگوواره پیچیده و نظاممند را سامان داده است× × -1 بیان الگویی ازلی از طراحی ماندگارو ساختاری باوقار به عنوان معنای برتر وجود ×

-2 حس وحدت، مرکزیت، اشتیاق به تعالی وحدت ورای گونه گونی ها با توجه به تکثیر نیروهای جهانی × ×-3فضای به یادآوری و خاطره، استعاره مجازی از جهانی گسترده و استعلا از طریق قلمرو مینوی حقیقت ×

× – 4هندسه به عنوان نظام راهبردی، بیان انتزاعی از نیروهای ماوراء الطبیعه وجود نظمدهی به فضاها به وسیله اندیشه عقلایی انسانی، محورهای مرتبط با هم ×-5نور به عنوان عامل تجلی و گشایش، مؤلفه بنیادی در تمام منظرها ریشه زندگی، خورشید، گذر، مسیرها، دانش و کشف حقیقت غایی

×-6شفافیت و تداوم فضایی ارتباط عمودی و افقی تمامی فضاهای ادراک شونده ×-7چهارطاق، مفصل پوشش دهنده جهات آسمانی جایگاه مرکزیت و گفتگو، هدایتگر مسیر

-8ایوان، استعارهای از مواحهه، استقبال و دعوت فضای انتقال از ظاهر به باطن، عبور، آشکار و نهان -9 مصالح طبیعی، خاک و سنگ، نمایانگر طبیعت و زمین ساختار منظم، سنگهای سفید به عنوان قدر مطلق و مقیاسهایی از درخشندگی × -10 باغ ایرانی، فضای تأمل، عبادت و آرامش آب، چهار جوی روان، تلؤلؤ، انعکاسی مجازی و؟؟؟× ×

مفهوم از افسانهها و داستانها برمیخیزد؟ و گونهها از مفاهیم نشأت میگیرند، تکنولوژی از مفهومی ساختاری و گونه میآید، × و فرهنگ بر آن نور می تاباند؟؟؟

دیبا شیوه طراحی خود را با مشاهده تؤامان معماری سنتی و کهن ایران و معماری روز جهان بدست می آورد. بنابراین توجه عمده وی بر تلفیق فرم های مدرن با مفاهیم هویتی معماری ایران استوار است. و با توجه به سخنان و نوشته های او چنین به نظر می رسد که هدف دیبا، تغییر معنای هویت ایرانی-اسلامی از گذرگاه معماری است. مصالح معماری وی، سنگ، شیشه، فلز، خورشید، آب و طبیعت است. یا به عبارت دیگر فضا. تاکید آثار او بر این است که استفاده کنندگان بنا باید هویت خود و در عین حال به روز بودن را احساس کنند. عناصر متناقض در معماری دیبا به روز شدن و هویت ایرانی- اسلامی هستند.

این در حالیست که از آثار میرمیران اینگونه بر می آید که او معماری را هنری عملی می بیند و بدین ترتیب افشاگری های فرمی او با بیان ساده معماری او عجین می شود و اثر وی به صورت ترکیبی موزون از اصول فیزیکی و ساختار زیبایی تجلی می یابد. میرمیران طراحی را با دیاگرام های مختلف و کروکی هایی آغاز می کند و ساختمان را بر اساس مقطع طراحی می کرد و این در تقابلی مشهود با رویکرد کلامی و منطق گرای دیبا می باشد.

-7بررسی رویکرد دو معمار به هویت ایرانی- اسلامی

در یک نگاه کلی می توان چهار رویکرد را در میان دیدگاه هایی که از سوی پژوهندگان درباره معماری سنتی ایران پس از اسلام ارائه شد، از هم جدا ساخت -1صورت گرایی (ظاهر بینی)

7

-2 مفهو گرایی (باطن بینی)
-3 نگاه عرضی به صورت و معنا -4× نگاه طولی میان صورت و معنا (نقره کار, (1384ا

»دسته دوم پژوهندگان و نویسندگان اصول گرایی هستند که به سرچشمه های فرهنگی و معنوی آثار هنری توجه بیشتری دارند تا کالبد آنها. این گروه که بیشتر دارای مطالعات فکری و فرهنگی مکاتب و دین های مختلف می باشند کم و بیش با مباحث فلسفی و عرفانی آشنا هستند « (نقرهکار, .(1384 هادی میرمیران و داراب دیبا جزو این گروه هستند. »میرمیران سرشت معماری ایران را »مفهومی بودن « آن دانسته است. او اصول معماری ایرانی را درسه رده شکل (فرم) ، الگو و مفهوم از هم جدا میکند. سه مهفوم شفافیت، تواضع و شاد بودن« (نقرهکار, »(1384گر چه میرمیران می تواند آثار معماری خود را به عنوان مصادیق معرفی کرده و نشانه ها را ازآنها برشمرد. اما به دشواری می توان مرزبندی روشنی برای آنها ارائه کرد. هر سه اصل به جای اشاره به امر عینی به تاثیرات فضایی- کالبدی معماری بر انسان توجه کرده اند. نه به ویژگی های خود فضا و کالبد معماری« (نقرهکار, .(1384 از دید میرمیران معماری ایران در بیشتر موارد چنین تاثیراتی را بر انسان پدید می آورد. ولی این پرسش پیش می آید که این معماری چه ویژگی ها و مشخصه هایی دارد که چنین تاثیراتی را بجا می گذارد؟ او در جایی دیگر میگوید: »تحلیل معماری ایران نشان می دهد که به رغم کثرت، تنوع و پیچیدگی بناها مبانی و الگوهای نسبتاً معدودی در طول زمان به گونه های مختلف در این معماری به کار گرفته شده اند. افزون بر آن این نتیجه به دست می آید که تکامل معماری ایران بیشتر بر تعالی این اصول، مبانی و الگوها در جریان نوعی فعالیت هوشمندانه و ماهرانه استوار بوده است، تا ایجاد آنها. با پذیرش این امر این پرسش پیش روی قرار می گیرد که آیا نمی توان در معماری امروز ایران نیز به همان اصول و مبانی و الگوها پرداخت و آنها را در جریان فعالیتی خلاق تکامل بخشید و به پیش برد؟« همچنین میرمیران در باره معماری قاجار می گوید: »معماری قاجار به حق اصول، مبانی و الگوهای قدیم معماری ایران را ارتقاء بخشید و با جسارتی تحسین برانگیز نوآوری هایی از نظر فضا بوجود آورد،لیکن به نظر می رسد قدرت لازم برای خلق یک معماری نوین را نداشت.« (میرمیران, (1385 که به خوبی نگاه او به هویت در معماری نوین را آشکار میکند.

از سوی دیگر داراب دیبا درباره ویژگی های معماری ایرانی می نویسد: »درونگرایی توام با ابهام، شکل گیری فضا بر اساس تنوع های هندسی غنی و محکم، با سلسله مراتب مکانی و زمانی، زیبایی و تناسبات عالی در خدمت ایجاد مقیاس انسانی، همدلی موزون با طبیعت، کثرت عناصر پراکنده در به وجود آوردن وحدت. « در دیدگاه دیبا، می توان نمودهای کالبدی و ملموس تری را مشاهده کرد. به عنوان نمونه درونگرایی یا تناسبات عالی و مقیاس انسانی، شاخصه هایی هستند که امکان کالبد پردازی را به معمار می دهد.
لذا در یک قیاس کلی و به جهت بررسی نحوه بروز این دیدگاه ها در آثار این دو معمار، شاخص های اصلی هویت ایرانی-اسلامی در رویکرد گروه دوم (مفهوم گرایی) و به طور خاص این دو معمار طبقه بندی شد.(جدول شماره (1

جدول شماره :1 قیاس دیدگاه دو معمار در مورد اصول معماری ایرانی- اسلامی

اصول معمار هادی میرمیران داراب دیبا
1 شفافیت کثرت عناصر پراکنده در بوجود آوردن وحدت
همدلی موزون با طبیعت
2 تداوم سلسله مراتب مکانی و زمانی
همدلی موزون با طبیعت
3 شاد بودن شکل گیری فضا بر اساس تنوع های هندسی محکم و غنی
همدلی موزون با طبیعت
4 BB درونگرایی توام با ابهام

8

بر اساس این قیاس 4 عامل شفافیت، تداوم، هندسه و درونگرایی به عنوان اصول هویتی معماری ایرانی – اسلامی از دیدگاه این دو معمار معاصر استخراج می گردد که به این دلیل و جهت شفاف تر شدن هر یک از این اصول، آثار آنها از این 4 نظر، بررسی و با یکدیگر قیاس می گردد.(جداول شماره 2 و(3
جدول شماره :2 طبقه بندی طرحهای هادی میرم

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله ملاحظات جغرافیایی pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله ملاحظات جغرافیایی pdf دارای 52 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله ملاحظات جغرافیایی pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ملاحظات جغرافیایی pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله ملاحظات جغرافیایی pdf :

مساحت کشور بر 83600 کیلومتر مربع معادل (32280 مایل مربع ) بالغ می گردد.کشور امارات متحده عربی در شمال شرقی شبه جزیره عربستان واقع شده است.این کشور از شمال به خلیج فارس ، از غرب به قطر و عربستان سعودی ، از جنوب به عمان و عربستان سعودی و از شرق به کشور عمان منتهی می گردد. امارات متحده عربی از هفت شیخ نشین اعم از ابوظبی ، دوبی ، شارجه ، راس الخیمه ، فیجیره ، ام القوین و عجمان متشکل گردیده . این کشورشامل 200 جزیره است . گفتنی است که ابوظبی بزرگترین شیخ نشین بوده و پس از آن دوبی مقام دوم را دارد.بخش اعظم این سرزمین از صحرا تشکیل شده و گاهی واحه هایی در آن یافت می شود.با این وجود دو رشته کوه نیز در این کشور وجود دارد. سواحل این کشور، که اکثر جمعیت کشور در آن ساکنند،عمدتا پوشیده از نمکزار است.امارات متحده عربی آب وهوایی گرمسیری داشته، تابستان های آن داغ و مرطوب و زمستان های آن ملایم است.بارندگی در این کشور نادر و اغلب در ماه های زمستان رخ می دهد. در طول و پایان فصل زمستان وقوع طوفان شن معمول است . متوسط درجه حرارت در ماه ژانویه 33 درجه سانتی گراد( F 91) و در ماه ژوئیه 17 درجه سانتی گراد ( F 62) است.
ملاحظات سیاسی
نوع حکومت کشور امارات متحده عربی، حکومت فدرال است. با این وجود هر شیخ نشین از دولت محلی مستقل خود برخوردار بوده و به تصویب قوانین خود به صورت مستقلا مبادرت می نماید.این کشور از ثبات سیاسی بسیار مناسبی برخوردار می باشد. در سال 1971 انگلیسی ها این منطقه خارج شده و 6 شیخ نشین ، دولت فدرال امارات متحده عربی را تشکیل دادند. راس الخیمه یک سال پس از آن به عنوان شیخ نشین هفتم به بقیه پیوست . امارات متحده عربی عضو فعال سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب است. ارتقاء صلح از جمله اهداف اصلی این کشور محسوب می‌گردد.امارات متحده عربی در سال 1853 به انعقاد پیمانی با کشور انگلستان در جهت پایان دادن به مالکیت بر دریا مبادرت نمود. تا دوم دسامبر سال 1976 ایالات این کشور تحت حمایت نظامی انگلستان بود تا اینکه در این تاریخ 6 ایالت امارات به استقلال رسیده و امارات متحده عربی تشکیل یافت. هفتمین ایالت با نام «راس الخیمه» در سال 1972 به آنها پیوست.در هرایالت رهبری به صورت موروثی منتقل شده و رهبران در کنار هم بزرگترین قدرت دولت فدرال، (کنسول عالی رهبری) را تشکیل می دهند. انتخاب ریئس جمهور بر عهده اعضای این کنسول است.دولت فدرال نیزبه وسیله نخست وزیر که از سوی رئیس جمهور و هیئت 40 نفره از مشاوران به نام شورای ملی برگزیده می گردد، اداره می شود. رئیس جمهور همچنین کابینه ای متشکل از وزرا دارد. در این کشور هیچ حزبی به طور جداگانه فعالیت نمی کند. از فوریه سال 1994 بنا به دستور رئیس جمهوروقت شیخ زاید به برخی از جرائم من جمله قتل، دزدی، اعتیاد و زنا بر اساس شریعت و نه قوانین مدنی رسیدگی می گردد.

ملاحظات اقتصادی
واحد پول کشورامارات متحده عربی درهم است.سیاست نظارت بر ارز در این کشور وجود ندارد.بانک های تجاری بسیاری تحت نظارت بانک مرکزی UAE فعالیت دارند. به طور کلی می توان گفت که خدمات بانکی کارآمد و جامع است . هزینه زندگی به ویژه مسکن در این کشور بیش از سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده و کالاهای وارداتی نیز گران بهاترند. با این وجود حقوق های پرداختی به اتباع غربی بالاست و این گروه از افراد عموما از سطح زندگی بالایی برخوردارند.در این کشور هیچ نوع مالیات شخصی اخذ نمی‌گردد.هزینه مسکن اجاره ای در این کشور درقیاس با سایر کشورهای حاشیه خلیج بالا است. علاوه براین هنگام عقد قرارداد اجاره ، بایستی اجاره بهای حداقل 6 ماه و یا حتی یک سال پیشاپیش پرداخت گردد. هزینه مسکن در ابوظبی و دوبی بالاترین نرخ را دارد از این روی جهت اجتناب از اجاره های سرسام آور ، برخی از اتباع خارجی درشارجه و عجمان ساکن شده و از این مناطق به ابوظبی و دوبی رفت و آمد می کنند. کیفیت مسکن بالاست و ممکن است مبله یا نیمه مبله باشد. حداقل اجاره سالانه برای یک آپارتمان دوخوابه غیر مبله حدود36 هزار درهم و اجاره بهای سالانه یک خانه ویلایی سه خوابه حداقل 75 هزار درهم می‌باشد. گفتنی است که مخارج و هزینه های اضافی دیگر مانند هزینه نگهداری و هزینه تعمیرات سیستم تهویه مطبوع نیز علاوه بر اجاره بهای سالانه از مستاجرین مطالبه می‌گردد.در صورت برخورداری از مجوز کار انتقال لوازم شخصی به کشور مجار است.شرکای تجاری اصلی کشورامارات متحده عربی کشورهای ژاپن، کره جنوبی، عمان و ایران می باشند.عمده واردات این کشورکه بر لوازم ماشینی و مواد غذایی منتهی می گردد از کشورهای ژاپن، انگلستان، آمریکا و آلمان وارد می گردد. واحد پول این کشور درهم است.
ملاحظات علمی
آموزش عمومی در این کشوراجباری است . آمار با سوادی در دهه های اخیر با افزایش قابل توجهی همراه بوده است تا جایی که طبق آمار بدست آمده در سال 1995 2/79 درصد مردم کشور با سوادمی باشند.موسسات آموزش عالی زیادی در این کشور وجود دارد که از جمله آنها می توان به ارتباطات
خدمات پستی در کشور امارات متحده عربی مطلوب اما کند است. از آنجائیکه نامه ها به محل سکونت افراد تحویل نمی‌گردد، از این روی برخورداری از شماره صندوق پستی الزامی است.
سیستم مخابراتی در امارات متحده عربی در زمره بهترین سیستم های محابراتی جهان است که یکی از موفق ترین کمپانی های خاورمیانه به نام "اتصالات "(ETISALAT) آنرا اداره می‌نماید. واگذاری خط تلفن بسیار سریع انجام گرفته و خدمات تلفنی کار آمد است .مکالمات داخلی رایگان اما مکالمات بین المللی پر هزینه است، با این وجود در صورتی که مکالمات بین المللی در خارج از ساعات اوج مصرف صورت گیرد ارزان‌تر تمام خواهد شد.شرکت " اتصالات " تنها ارائه کننده خدمات اینترنتی در امارات متحده عربی است . هزینه اشتراک ماهانه و استفاده ساعتی از اینترنت در این کشور بالاست. گفتنی است که "شرکت اتصالات"دسترسی به برخی وب سایت ها را محدود نموده و مکاتبات e-mail افراد مورد بازرسی قرار می‌گیرد.2 شیخ نشین ابوظبی و دوبی هریک از کانال تلویزیونی به زبان انگلیسی برخوردارند و این درحالی است که درشارجه و عجمان برنامه های انگلیسی گهگاه پخش می شود. تلویزیون ماهواره ای نیز در کشور امارات قابل دسترسی است که سیستم آن در بسیاری از آپارتمان ها نصب شده است.دانشگاه العین دبی اشاره کرد.
جمعیت
طبق آمار بدست آمده طی سال 2002 جمعیت کشور انارات متحده عربی بر2/2 میلیون نفر بالغ می گردد.جمعیت خارجی بیش از 80 درصد جمعیت امارات متحده عربی از اتباع خارجی تشکیل شده است ، با این وجود تنها6 درصد از جمعیت کشور را اتباع غربی متشکل می گردد. اغلب اتباع خارجی از آسیا و دیگر کشورهای عربی می باشند.
رشد جمعیت
طی سالهای 1970 و 1980 جمعیت امارات متحده عربی افزایش قابل توجهی یافت. از جمله علل عمده این رشد جمعیت می توان به مهاجرت قشر کارگر به این کشور خصوصاً از کشورهای هندوستان، پاکستان، بنگلادش و ایران اشاره نمود. تعداد مهاجران غیر عرب نه، هشتم کل جمعیت این کشور را تشکیل می دهد.ابوظبی پایتخت این کشور و بزرگترین شهر آن است. بندر دوبی مرکز بازرگانی مهم امارات و عمان محسوب شده و تجارت آبی عظیمی در آن صورت می گیرد.
زبان
زبان رسمی این کشور عربی بوده و اکثر مردم به این زبان محاوره می کنند. در بسیاری از شهرها زبان فارسی نیزمتداول است. برخی از مردم نیز به زبانهای هندو یا اردو سخن می گویند. زبان دوم مردم که بیشتر در مراودات بازرگانی مورد استفاده قرار می گیرد، انگلیسی است.
اشتغال
کلیه اتباع خارجی شاغل در امارات متحده عربی، نیازمند برخورداری از مجوز کار می باشند. مجور مذکور تنها پس از آنکه فرد مجوز اقامت قا نونی خود را بدست آورد، قابل دریافت است. پس از کسب مجوز اقامت قانونی، در صورتی که تقاضای فرد مورد تایید و حمایت کار فرما قرار بگیرد، صدور مجوز کار خودبخود صورت می پذیرد.در این کشور کارکنان مبلغی به عنوان سهم بیمه تامین اجتماعی از افراد دریافت نمی‌گردد.
آموزش غیر رسمی
سیاستهای آموزشی
سیاست فعلی وزارتخانه آموزش و جوانان بر اهمیت برقراری ارتباط و همکاری بخش آموزش خصوصی با آموزش دولتی جهت تقسیم مسئولیت آموزش و تعلیم، میان دولت و بخش خصوصی به ویژه مشارکتی بین المللی تاکید دارد. از آنجائیکه آموزش به عنوان مهمترین محرک توسعه ‌قلمداد می گردد. ازاین روی، ضروری است که پایه‌های اجتماعی مشارکت وحمایت درزمینه آموزش گسترش یابد.به طور کلی می توان گفت که در حال حاضر، سیاست توسعه آموزشی وزارت آموزش امارت متحده عربی افزایش رقابت میان مدارس خصوصی ودولتی وتضمین همکاری فعال میان آموزش خصوصی ودولتی، سازماندهی مجدد آموزش خصوصی، تعبیر منطقی فعالیتهای آن وارائه حمایت فنی به ان،جهت افزایش کارآیی و تولیدات آن استوارمی‌باشد.
ساختارآموزشی
وزارتخانه آموزش بر تاریخ شروع و خاتمه سال تحصیلی تواق نموده است تا تعداد روزهای مراکز آموزش خصوصی کمتر از روزهای آموزشی مدارس دولتی نباشد.
مدارس خصوصی درتعطیلات رسمی‌تعطیل می باشند.
مدارس خصوصی عربی همگام با دوره تحصیلات عمومی‌یا دوره تحصیلات تعیین شده توسط وزارتخانه آموزش می باشند.در همین حال مدارس خصوصی خارجی موظف به اجرای موارد ذیل می باشند:
1- موظف به تدریس واحدهای اجباری دروس اسلامی ‌ منطبق با سر فصل‌ وزارتخانه آموزش می باشند.
2-تدریس واحدهای درسی عربی به کلیه دانش آموزان
3- تدریس واحدهای درسی اجتماعی مطابق با دوره‌های تحصیلی انتخابی وزارتخانه آموزش
4- رعایت مصوبات دارای تقدم وزارتخانه آموزش به منظور اصلاح ساختمان، دوره تحصیلی و یا روش‌های کاری مدارس
5- ارائه راهکارهای جدید به وزارتخانه آموزشی جهت بررسی و تصویب.
6-تدلرک گزارش کار جامع از فعالیت‌ها در انتهای هر سال تحصیلی و فراهم سازی امکان بهداشت و امنیت اجتماعی برای دانش آموزان.
نهادهای مرکزی تصمیم گیرنده
اداره آموزش خصوصی از جمله اداراتی است که به انجمن امور آموزشی وابسته می‌باشد. تصمیم گیری بر پایه اطلاعات کافی و با مشارکت رئیس اداره و معاون انجمن امورآموزشی صورت می پذیرد.مدارس خصوصی ملزم به رعایت اصول ارزش‌های اسلامی‌و عربی، رسوم و سنت‌های کشور و هویت ملی می باشند.مسوولیت نظارت بر عملکرد مدارس خصوصی بر عهده ارگان‌های ذیصلاح وزارتخانه آموزشی می باشد تا فرایند آموزشی دنبال شده، ارزیابی و توسعه صورت گرفته و از اجرای کامل قانون آموزش خصوصی اطمینان حاصل گردد.از جمله مهمترین ارگانها می توان به اداره آموزش غیر رسمی اشاره نمود که عهده دار وظایفی به شرح ذیل است:
1ـ اجرای کلیه موضوعات، بندها ومصوبات قانونی ویژه مراکز آموزش خصوصی.
2ـ ارائه گزارشات منظم درخصوص موقعیت آموزشی مراکز آموزش خصوصی و ارائه پیشنهاداتی در خصوص توسعه این مراکز.
3ـ تهیه طرح‌ها و دریافت تقاضاهای ویژه جهت احداث مدارس خصوصی، اعطای مجوزساخت مدارس خصوص با توجه بر وضعیت مهندسی این مدارس، بررسی بازدهی ساختمان و تجهیزات موجود در آن، ارزیابی کادر آموزشی مدارس خصوصی و تهیه پیش نویس قوانین آموزش مدارس خصوصی.
4ـ ارزیابی شرایط قانونی مورد نیاز تقاضاهای احداث یا توسعه مدارس خصوصی وقبول یا رد این تقاضاها پیش از تفویض آن به مسئولان ذیربط وزارت آموزش و جوانان.
5ـ تضمین اجرای کامل نظارتها وتصمیمات تنظیم شده درزمینه آموزش خصوصی توسط مدارس خصوصی، به ویژه مواردی که مالکیت، دوره‌های آموزشی، برنامه‌های آموزشی، پذیرش،انتقال، شرایط ارتقاء دوره تحصیلی،مناسب بودن ساختمان،کفایت تجهیزات، انعقاد قرارداد با کادر آموزشی و تخصص آکادمیک آنان و دیگر مواردی تأثیر گذار بر روند آموزشی مدارس خصوصی.
6ـ همکاری با اداره مشاوره فنی وزارت آموزش و جوانان درهنگام بازدید حضوری ازمدارس خصوصی مناطق مختلف.
7ـ بررسی شرایط علمی کادر داوطلب فعالیت در مدارس خصوصی منطبق براستانداردهای مدارس دولتی و صدور مجوزهای کاری مطابق با قوانین و راهکارهای مصوب.
8ـ نظارت برامور دانش آموزی درمدارس خصوصی و تطبیق گواهینامه های تحصیلی اعطایی این مدارس مطابق با قوانین و برنامه‌های موجوددراین زمینه.
9ـ بررسی مشکلاتی پیش روی مدارس خصوصی و تلاش جهت حل این مشکلات.
10ـ جمع آوری، طبقه بندی وتجزیه وتحلیل اطلاعات وآمار موردنیاز آموزش خصوصی وارجاع این قبیل اطلاعات ادارات آمار،‌اطلاعات وتحقیقات سازمانی.
11ـ تهیه طرح‌ شهریه مدارس خصوصی دوره‌های مختلف و بررسی شرایط مالی این مدارس و تصویب مصوبات لازم جهت توسعه و اصلاح عملکرد این قبیل مدارس.
12ـ بازبینی کتب و دوره‌های تحصیلی مورداستفاده درمدارس خارجی با مشارکت کمیته‌های تحقیق به منظور کسب اطمینان از عدم وارد شدن خدشه به اعتقادات ‌و سوم و سنتهای غربی و اسلامی‌.
معضلات آموزشی
از جمله عمده‌ترین معضلات آموزشی پیش‌ روی آموزش خصوصی در کشور امارات متحده عربی می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1.ساختمان برخی از مدارس خصوصی در ویلا‌های قدیمی واقع گردیده که جوابگوی نیاز دانش‌آموزان یا اهداف آموزشی آنان نمی‌باشد.
2. شهریه بالای تحصیلی مدارس خصوصی.
3.از آنجائیکه مناطق آموزشی ارائه کننده خدمات مشاوره آموزشی به مدارس دولتی می‌باشند، از این روی، خدمات مشاوره‌ای جزئی به مدارس خصوصی ارائه می‌نمایند.
4.حقوق و مزایای ناچیز کادر آموزشی مدارس خصوصی در مقایسه با حقوق و مزایای معلمین در مدارس دولتی.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله در مورد مکتب رفتار گرائی pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله در مورد مکتب رفتار گرائی pdf دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد مکتب رفتار گرائی pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد مکتب رفتار گرائی pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد مکتب رفتار گرائی pdf :

مکتب رفتار گرائی

مکتب های یادگیری
در روان شناسی پرورشی مکتب های یادگیری متعددی مطرح است ولی دو مکتب عمده که در این مقال بیشتر به آن اشاره می کنیم وجود دارد که بیشترین نظریه ها و قوانین یادگیری بر محور آن دو مکتب شکل گیری شده اند ، یکی مکتب رفتارگرایی و دیگری مکتب شناخت گرایی. از دیگر مکتب های یادگیـری مکتب انسان گرایی است .

یکی از وظایف مهم روانشناسی پرورشی روشن ساختن آن دسته از نظریه ها و قوانین یادگیری است که معلمان را در وظیفه آموزشی خود مدد می رسانند .
1 مکتب رفتار گرایی :
در اوایل دهه 1900، گرایشی به سمت رفتار به جای تفکر در ایالات متحده آمریکا پدیدار شد که سرانجام به رفتارگرایی (behaviorism) شهرت یافت . این گرایش به نظریه های یادگیری انجامید که عمدتاَ به رویدادهای عینی مانند محرکها ، پاسخها و پاداشها مربوط بودند . این نظـریه پردازان معتـقد بودند که محـرک ها ( شرایـطی که به رفتــار منجر می شونـد ) و پاســـخها ( رفتار واقعی ) تنها جنبه های رفتار هستند که مستقیماَ می توان آنها را مشاهده کرد ، بنابراین آنها متغیرهای عینی هستند که می توانند در ایجاد علم رفتار به کارگرفته شوند .

نظریه های رفتار گرا عبارت اند از نظریه های :
پاولف ، واتسون ، گاتری ، ثرندایک ، هال و اسکینر .

2 مکتب شناخت گرایی :
نظریه های گشتالتی سردسته و بنیان گذار مکتب شناخت گرایی به حساب می آیند. روان شنا سان پیشاهنگ نظریه گشتالتی چهار دانشـمند آلمـانـی با نام های ماکـس ورتایـمر ، ولفگـنگ کهـلر ، کرت کافکا و کرت لوین بوده اند که از میان آنـها ورتایمر بنیانگذار رسمی این نظریه به حساب می آید . در مکتب شناخت گرایی فرایندهای شناختی بیشتر مورد توجه هستند . این فرایندهای شناختی ، از جمله ادراک امور ، سازمان دادن اطلاعات ، تجزیه و تحلیل اطلاعات ، کسب دانش ، درک معنی و ایجاد انتظارات مستقیماَ قابل مشاهده نیستند . به باور روان شناسان شناختی ،

یادگیرنده در نتیجه یاد گیـری در ذهن یا حافـظه ی خود یک ساخت شناختی تشکیل می دهد که در آن اطلاعات مربوط به رویدادهای مختلف نگهداری می شوند و سازمان می یابند . بنابراین از نظر این روان شناسان ، یادگیری ایجاد تغییر دررفتار آشکار نیست، بلکه ایجاد تغییر درساخت شناختی و فرایند ذهنی است . نظریه پردازان گشتالت از جمله اولین نظریه پردازان شناختی هستند و از دیگر نظریه پردازان این مکتب می توان از نظری های برونر ، ویگوتسکی ، پیاژه و آزوبل نام برد .
مقایسه مکتب شناخت گرایی و مکتب رفتار گرایی :

روان شناسان مکتب رفتار گرایی معتقد بودند که برای مطالعه ی پدیده های پیچیده ی یادگیری باید آنها را به اجزای ساده تجزیه کرد و از طریق مطالعه ی این اجزای ساده به شناسایی پدیده های پیچیده دست یافت .
روان شناسان مکتب گشتالت و یا شناخت گرایی مخالف روش کاهش گرایی یا تجزیه کردن پدیده های روان شناختی هستند . به اعتقاد آنان اندیشه های انسان از ادراکات کلی معنی دار تشـــکیل می یابند نه از مجموعه هایی از تصاویرذهنی جزیی که از راه تداعی به یکدیگر مرتبط می شوند لذا از آنجا که پدیده های ادراکی جنبه کلی دارند یادگیری را باید با توجه به این کل نگری مورد مطالعه قرار داد .
روان شناسی شناختی چند تفاوت مهم با رفتارگرایی دارد .
اول اینکه ، موضوعهای مورد علاقه روان شناسی شناختی ، فعالیتهای ذهنی عالی است که از مهـم ترین آنها این موارد هستند : ادراک ( چگونه انرژی های جسمانی به تجربه های با معنی تبدیل می شود ) ، تشکیل مفهوم ، حافظه ،زبان ، تفکر ، مسئله گشایی و تصمیم گیری .
دوم اینکه هدف اصلی نظریه های رفتار گرا معمولاَ تعیین کردن روابط موجود بین رفتار و پیشایندهای آن و همین طور پیامدهای آن بود ؛ در مقابل ، هدف اصلی نظریه های شناختی این است که در

سوم اینکه ، نظریه های شناختی از نظر گستره یا دامنــه کمتر از نظـریه هـای رفتاری مانند نظریه هال یا اسکیـنر ، بلند پرواز هسـتند . برای ساختن نظریه های شناختی کلی که کل یادگیری و رفتار انسان را توضیح دهند ، تلاش کمی صورت گرفته است . در چند دهه اخیر ، به جای ساختن نظام های کلی ، روی پژوهش عمیق در زمینه های خاص تاکید شده است .
نظریه های یادگیری
همانگونه که گفته شد نظریه های یادگیری حاصل مکتب های یادگیری یا بالعکس بوده است که در ابتدا به چند نظریه از نظریه های یادگیری مبتنی بر مکتب رفتار گرائی اشــاره می کنیم :
1 نظریه های یادگیری رفتارگرایان
نظریه شرطی سازی پاولف
آنچــه امروز به نظریه ی شرطی سازی پاسخگر، کلاسیک یا پاولفی شهـــرت دارد از پژوهشهای دانشمند روسی به نــام ایـوان پترویچ پاولف است که در آغاز قرن بیستم میلادی انجام گرفت . پاولف پژوهش های اولیه خود را با بازتاب ها و تاثیر تجارب یادگیری بر آنها انجام داد بنا به تعریف ، بازتاب به رابطه ساده بین یک پاسخ عضلانی یا غددی و محرکی که از طریق تاثیر گذاری بر یکی از اعضای حسی آن پاسخ را تولید می کند گفته می شود .

 

در اینجا پیشنهادی را که وولفولک (1978) با الهام از نظریه شرطی سازی در کتاب روان شناسی پرورشی خود برای مقابله با اضطراب امتحان ارائه شده است را نقل می کنیم :

اگر دانش آموزان شما با دیدن ورقه امتحانی دچار اضطراب می شوند و این اضطراب عملکرد آنها را تضعیف می کند ابتدا برای مدتی به طور روزانه تعدادی امتحان که نمره آنها را به حساب نمی آورید به دانش آموزان بدهید اگر متوجه شدید که از اضطراب آنها کاسته شد و عملکردشان بهبود یافت ، امتحان روزانه را به امتحانات هفتگی تبدیل کنید اگر باز هم متوجه شدید که این تدبیر تدریجا سبب کاهش ترس و اضطراب دانش آموزان شد و عملکردشان را به نحو چشمگیری بهبود بخشید به این کار ادامه دهید و نمره ی دانش آموزان را در این امتحانات به حساب آورید .
شرطی کردن کلاسیک گاهی برای توضیح یادگیری پاسخ های هیجانی مفید است.

از این رو معلمان باید بداننددر مدرسه چه چیز با چه چیز جفت می شود تا موقعیت هایی را که هیجان های مثبت ایجاد می کند افزایش دهند و موقعیت هایی را که احساسات منفی بوجود می آورد کاهش دهند .
رفتارگرایی واتسون بر این اصل مبتنی است که یادگیری حاصل شرطی شدن کلاسیک بازتاب های ساده می باشد . می توان واتسون را طرفدار وجود بازتاب های شرطی و محیط نگری دانست ، عقیده به این که تفاوت های فردی حاصل تجربه است نه وراثت . نظریه شرطی شدن کلاسیک واتسون ممکن است به توضیح یادگیری بعضی نگرش ها و واکنش های هیجانی و نیز بعضی مهارت های ساده کمک کند .

به نظریه گاتری نظریه یـادگیری یک کوششی گفته که مبتنی است بر تداعی از طریق مجـاورت . گاتری معتقد بود که عادت ها هرگز از بین نمی روند اما می توانند به سه روش جای خود را به عادت های دیگری بدهند :
روش آستانه ، روش خستگی و روش محرک های نا همساز :
ثرندایک با ارئه قانون اثر مفهوم تقویت را به نظریه یادگیری وارد کرد . قانون اثر می گوید : پاسخ هایی که رضایت در پی داشته باشند با محرک هایی که پیش از آنها آمده است پیوند می یابند .از نظر ثرندایک یادگیری عبارت است از حـک شدن پیـوند های محرک – پاسخ ، فراموشی عبارت است از زدوده شدن پیوندها .

انتخاب پاسخ تحت تاثیر تقویت قبلی است ، اما وقتی یادگیری قبلی وجود نداشته باشد به صورت آزمایش و خطا خواهد بود . انتخاب پاسخ هایی که آزموده می شود ممکن است تحت تاثیر آمایه ، عناصر غالب باشد . به نظر ثرندایک ، یکی از هدف های مهم تعلیم و تربیت ، آموزش به منظور انتقال ( تعمیم ) و تاکید بر روابط میان مفاهیم است . وی همچنین بر اهمیت آمادگی دانش آموزو تقویت تاکید می کرد و قبول داشت که تنبیه تاثیرمحدودی دارد .

نظریه آزوبل

نظریه آزوبل تلاشی است شناختی برای توضیح یادگیری کلامی معنادار . این نظریه بطور عمده سعی میکند به قوانینی در مورد یادگیری کلاسی دست یابد .
از نظر آزوبل معنـا مستــلزم وجود رابطه میان مواد جدید و مواد
قبـلی ( ساختمان شناختی) است . ساختمان شناختی متشکل از سلسله ای از مفاهیم ( زیرگروه سازها ) است که ترتیب آنها تا حد زیادی مانند ترتیب مقوله ها در نظام رمزگردانی برونر است .
رویکردهای اکتشافی به یادگیری از فراگیرنده می خواهد با کشف روابط میان مفاهیم و اصول به اطلاعات ساختار بدهد . در آموزش توضیحی ( یادگیری دریافتی )، مطالب به شکل نهایی تدریس می شود .
برونر که طرفداررویکرد اکتشافی است ، می‌گوید که اکتشاف به ایجاد رمزهایی می انجامد که کلی ترند و در نتیجه میزان بالاتری از انتقال و یادآوری طولانی تر را درپی دارد . همچنین انگیزش را افزایش می دهد و به رشد مهارتهای حل مسأله می انجامد .
یـادگیری اکتشـافی ( و فراگیـری رمزهای کلی ) تحت تاثـیر چهار عـا مل اسـت : آمـایه ( گرایش به یادگیری به شیوه ای خاص ) ، وضعـــیت نیاز ( میزان انگیختگی ) ، تســلط بر جزئیـات ( مقدار جزئیات و میزان جزئی بودن آن ) ، و تنوع آموزش ( شرایط گوناگونی که در آن یادگیری صورت می گیرد ) .

 

برونر از برنامه درسی گردشی ، تدریس موضوعهای مشکل در شکلی ساده شده اما درست به دانش آموزان ، تدوین برنامه درسی حول موضوعها و اصول محوری ، تشویق دانش آموزان به حدس زدن مستدل و استفاده از وسایل کمک آموزشی دفاع می کند .
مهمترین فن آموزشی مبتنی بر نظریه آزوبل استفاده از پیش سازماندهنده هاست ـ مفاهیم بسیار کلی که پیش از درس ارائه می شوند و هدف از آنها به خاطر آوردن دانستنیهای مرتبط و روشن کردن روابط میان مطالب جدید و قبلی است .
روشهای اکتشافی و تدریس توضیحی با هم مانعه الجمع نیستند .آزوبل میگوید که اکتشاف ممکن است برای تدریس در کلاسهای پایین تر ، آزمودن معنادار بودن مطالب و حل مسأله حتمی کردن انتقال یادگیری و ایجاد انگیزش درونی مفید باشد .
2 ـ نظریه یادگیری شناخت گرایان
نظریه یادگیری گشتالت
منظور از گشتالت یک اصطلاح آلمانی و به معنی شکل ، انگاره یا طرح است . اما این اصطلاح برای گشتالتیها بیش از اینها معنــی می دهد . منظور از گشتالت در روانشناسی گشتالتی آن است که « کل از اجزای تشکیل دهنده آن بیشتر است . » یعنی کل دارای خواص و ویژگیهایی است که در اجزای تشکیل دهنده آن یافت نمی شود ، و از خیلی جهـات کل تعیین کننده خصوصیات اجزاست . نه برعکـس ورتایمر ( 1945) در این باره گفته است :

« موقعیت هایی یافت می شوند که در آنها آنچه بطور کلی رخ می دهد از ویژگیهای اجزای جدا شده آن قابل استنبـاط نیست ؛ اما برعکس ، آنچه در مـورد جزئی از کل اتفاق می افتـد در بسیاری موارد مشخص ، با توسل به قوانین ساخت درونی کل ، قابل تشخیص است » .
بنابراین بر اساس نظریه یادگیری گشتالت ، یادگیری عبارت است از بینش حاصل از درک موقعیت یادگیری به عنوان یک کل یکپارچه ، و آن هم از طریق کشف روابط میان اجزای تشکیل دهنده موقعیت یادگیری حاصل می شود . بنابراین عنصر اصلی یادگیری در روانشناسی گشتالتی رسیدن به بینش است .
نظریه یادگیری معنی دار کلامی ( هرم آزوبل )
دیو آزوبل (1963 ـ 1968) واضع یکی از نظری های معروف شناختی است که نظریه یادگیری معنی دار کلامی نام دارد . ارتباط این نظریه با یادگیری آموزشگاهی بیشتر از سایر نظریه های یادگیری است زیرا این نظریه در اصل برای توجیه و تبیین مسائل یادگیری کلامی مربوط به مطالب درسی تدوین شده است . آزوبل این نظریه را در چندین اثر خود بویژه در کتاب روانشناسی پرورشی با دید شناختی معرفی کرده است .
به نظر آزوبل یادگیریهای غیر آموزشگاهی مانند یادگیـری حیوانی ، شرطی سازیها ، یادگیری طوطی وار و سایر انواع یادگیری آزمایشگاهی غالبا با تکالیف یادگیری آموزشگاهی بی ارتباط اند . برای او یادگیرش اصیل آموزشگاهی همان یادگیری معنی دار کلامی است .
بنابر نظریه آزوبل ، ساخت شناختی هر فرد بصورت یک هرم فرضی درست شده است که در آن کلی ترین مسائل و مفاهیم در رأس هرم قرار دارند ، و مفاهیم و مطالبی که از کلیت و جامعیت کمتری برخوردارند در میانه هرم ، و بیشترین مقدار اطلاعات جزیی و دانش واقعیتهای مشخص در قاعده این هرم واقع هستند . در این هرم یا سلسله مراتب ساخت شناختی ، هر مطلب از مطالبی که پایین تر از آن قرار دارند کلی تر ، انتزاعی تر و خلاصه تر است .وقتی که اطلاعات و یادگیریهای فرد در یک زمینه تحصیلی به میزان قابل ملاحظه ای گستـرش یابد منجر به ایجاد یک چنین هرم ساخت شناختی می شود .

معنی در نظریه آزوبل جای مهمی دارد . معنی وابسته است به وجود نوعی قرینه یا معادل ذهنی در ساخت شناختی . یعنی وقتی که مفهومی قابل ارتباط دادن با مفاهیمی باشد که از پیش در ساخت شناختی فرد وجود دارند آن مفهوم معنی دار است . به سخن دیگر ، مطالب معنی دار به مطالب یادگرفته شده قبلی مربوط می شوند ، درحالیکه مطالبی که بصورت طوطی وار آموخته می شوند بطور پراکنده و بدون ارتباط با یکدیگر در ذهن انباشته می گردند . اگر یادگیرنده بتواند مطالب جدید را به مطالبی که قبلا آموخته است مربوط سازد ، یادگیری او به نحو معنی دار انجام می گیرد ، اما اگر اطلاعات جدید را بر اثر تکرار و تمرین حفـظ کند ، بدون اینکه ارتباط آنها را مطالبی که قبـلا اموخته است بیابد ، یادگیـری او جنبه طوطی وار دارد .

نظریه یادگیری شناختی اجتماعی
یکی دیگر از نظریه های مهم روانشناسی یادگیری که هم جنبه رفتاری دارد و هم جنبه شناختی ، نظریه شناختی اجتمــاعی یا نظریه یادگیری مشاهده‌ای است . واضـع این نظریه آلبـرت بنــدورا ( 1977 ـ 1968 ) است . روانشناسان رفتارگرا از جمله ژانذایک و اسکینر بیشتر بر محرکهای محیطی بیرون از فرد به عنوان کنترل کننده رفتار او تأکید می کردند ، در مقابل روانشناسان شناخت گرا مانند گشتالتیان و آزوبل عمدتا برای فرآیــندهای شناختی اهمـیت قائل می شدند . بندورا هم عوامل محیطی بیرون از انسان و هم عوامل شناختی درون او را در کنترل رفتار مؤثر می داند . از این جهت نظریه او را در شمار نظریه های شناختی ت رفتاری قرار می دهند . بندورا گفته است « از دیدگاه یادگیری اجتماعی » مردم نه به وسیله نیروهای درونی رانده می شوند ، نه محرکهای محیطی آنان را به عمل سوق می دهد ، بلکه کارکردهای روان شناختی بر حسب یک تعامل دو جانبه بین شخص و عوامل تعیین کننده محیطی تعیین می شوند . بطور دقیق تر بندورا می گوید که شخص ، محیط و رفتار شخص بر هم تأثیر و تأثر متقابل دارند و هیچکدام از این سه جزء را نمی توان جدا از اجزای دیگر بعنوان تعیین کننده رفتار انسان به حسـاب آورد .

در آن هنگام که کارکردگرایی (Functionalism) دوران اوج خود را در دانشگاه شیکاگو سپری میکرد آهنگ ظهور مکتبی نو در روانشناسی توسط روانشناسی جوان به نام جان برادوس واتسون به صدا درآمد؛ هرچند واتسون خود آموخته دانشگاه شیکاگو بود، ولی مخالفت خود را با ساختگرایی و کارکردگرایی علنی کرد. واتسون مشکل اصلی این دو مکتب را در روششناسی آنها میدانست. او بر این باور بود که دروننگری (introspection) بیش از حد ذهنی است و به همین دلیل باید به دنبال تغییر روش بود.
در به ثمر رسیدن تلاشهای واتسون برای تاسیس مکتب رفتارگرایی، دانشمندان و روانشناسان

بسیاری همچون ثرندایک و پاولف سهیم بودند. در این مقاله نگاهی به مسیر ظهور رفتارگرایی و پیشگامان آن خواهیم داشت.
ظهور رفتارگرایی
در حالیکه هنوز روانشناسی نوین به مرز 50 سالگی خود نرسیده بود با تجدیدنظرهای جدی مواجه شد. مفاهیم بنیادین مطرح شده توسط 2 مکتب ساختگرایی (structuralism) و کارکردگرایی (functionalism) دیگر مورد توافق روانشناسان جوان نبود و به همین دلیل آهنگ گذر از این دو مکتب به گوش میرسید؛ هرچند ظهور کارکردگرایی خود به منزله گذر از ساختگرایی بود، ولی هیچگاه، کارکرد گرایان درصدد اتخاذ موضعی انقلابی در مقابل ساختگرایان نبودند و همواره کوششها و پژوهشهای خود را در جهت تکامل پژوهشهای ساختگرایان در نظر میگرفتند. به همین دلیل چنین چرخشی چندان محسوس به نظر نمیرسید.
ظهور رفتارگرایی (behaviorism) بیش از همه ظهور جنبشی انقلابی در مقابل ساختگرایی و کارکردگرایی بود که سال 1913 رخ داد. در آن برهه از زمان روانشناسی بشدت تحت تاثیر یافتههای زیستشناسی بود. زیستشناسان از طریق مشاهده عینی (objective) به بررسی موجودات زنده میپرداختند و به نتایجی دست مییافتند که برای همگان قابل تجربه بود. روانشناسان نیز به تبعیت از زیستشناسان از روش بروننگری در مطالعات خود استفاده میکردند. در این میان جان برادوس واتسون در مقام رهبر جنبش رفتارگرایی از روانشناسان خواست که در پژوهشهای خود از روش بروننگری استفاده کنند و انسان را نیز به عنوان شیئی در کنار اشیای دیگر مورد بررسی قراردهند. در واقع آنچه واتسون به دنبال آن بود تاسیس یک روانشناسی عینی یعنی علم رفتار (science of behavior) بود.
2 واژه محرک (stimulus) و پاسخ (response) مفاهیم بنیادین این علم نوین به حساب میآمدند. ویژگی اصلی این علم چنین بود که پدیدههای روانی بدون استفاده از روش دروننگری مورد بررسی قرار میگرفتند و در روند مطالعه، آزمودنی ملزم به تشریح احساسات خود برای آزمایشکنندگان نبود. واتسون بر این باور بود که تنها زمانی میتوان از تبدیل روانشناسی رفتارگرا به یک علم عینی سخن

به میان آورد که اصطلاحات و مفاهیم ذهنگرایانه همچون تصویر ذهنی، دروننگری، هشیاری و; کنار گذاشته شوند. واتسون در ارائه نظریه خود علاوه بر عینیتگرایی (objectivism) و ماشینگرایی بشدت متاثر از روانشناسی حیوانی و کارکردگرایی بود. بدون شک در قلمرو عینیتگرایی، واتسون بیش از همه وامدار اثباتگرایی آگوست کنت است. شولتز در توصیف این فضا چنین مینویسد:
«با آغاز قرن بیستم، عینیتگرایی، ماشینگرایی و مادهگرایی سترون شده بودند. تاثیر آنها به حدی

گسترده بود که بیهیچ مخالفتی به نوع جدیدی از روانشناسی یعنی روانشناسی بدون هشیاری یا بدون ذهن و روح منجر شد. نوعی روانشناسی که فقط بر چیزی که بشود دید، شنید و لمس کرد تاکید داشت. نتیجه گریزناپذیر، بروز علم رفتار بود که به انسان به عنوان یک ماشین نگاه میکرد.» (شولتز، 1375، ص 18) سیطره آرا و اندیشههای پیشگامان روانشناسی حیوانی، جرح رمانس و سی. للوید مورگان، در کنار تلاشهای ژاک لوئب تا بدان حد بود که واتسون نوشت:

«رفتارگرایی نتیجه مستقیم مطالعات روانشناسی حیوانی طی اولین دهه قرن بیستم است.» (همان، ص 19) در شکلگیری روانشناسی رفتارگرایی واتسون ، افراد بسیاری نقش داشتند ولی نقش ثرندایک و پاولف قابل تامل و غیرقابلانکار است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   96   97   98   99   100   >>   >