تحقیق جوشکاری(بریزینگ) pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق جوشکاری(بریزینگ) pdf دارای 119 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق جوشکاری(بریزینگ) pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق جوشکاری(بریزینگ) pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق جوشکاری(بریزینگ) pdf :

امروزه بریزینگ بعنوان یکی از روشهای موثر در اتصال فلزات مختلف ‘ در سطح وسیعی توسط مهندسا ن مورد تحقیق وبرسی قرار گرفته است.
نتیجه عملی آن گسترش انواع روشهای بریزینگ ‘ انواع فیلر متالها ‘ انواع فلاکسها و بکارگیری
آنها در توسعه فرایند بریزینگ در اتصال فلزات مختلف بوده است .
ازجمله فلزاتی که کاربرد وسیعی در صنایع مختلف از جمله صنایع نظامی و غذایی دارد
خانواده فولادهای زنگ نزن می باشد که در نتیجه ساخت ابزارها و وسایل مختلف در این زمینه‌ها نیاز به فرایند ها ی اتصال بوجود خواهد آمد .
اهمیت موضوع فوق و در این مورد پایین بودن سطح مطالعات ‘ در کشور ما سبب شد تا
موضوع پروژه فارغ التحصیلی خود را به "بریزینگ فولادها ی زنگ نزن" اختصاص دهم .
در این پروژه به ارایه راهکارها یی در زمینه انواع روشهای بریزینگ‘ وبریزینگ انواع فولادهای زنگ نزن پرداخته شده است.
در پایان بر خود لازم می دانم تا از زحمات تمامی اساتید و بویژه استاد راهنما ‘مهنس والفی
که در به ثمر رسیدن این پروژه مرا یاری نموده اند کما ل تشکر وقدردانی را داشته باشم.
اصول بریزینگ
1.1 تعریف بریزینگ:
بریزینگ فرآیند اتصالی است که درآن فلزات جامد بافاصلهء بسیار کم توسط یک فلزمایع که
دردمای بالای C’450 ذوب می شود به یکدیگر متصل می شوند.
یک اتصال بریز محکم‘ معمولا" زمانی حاصل می شود که انتخاب آلیاژ فیلرمتال مناسب باشد
‘ سطح فلز پایه تمیز باشد ودرهنگام اعمال حرارت وجریان یافتن فیلرمتال مذاب نیز ‘ تمیز باقی
بماند وطرح اتصال مناسبی انتخاب شود .
همانند سایر فرآیندهای اتصال ‘ بریزینگ نیز یک ترتیب عملی گسترده ای رادر برمی گیرد .
بریزینگ توسط انجمن مهندسین پذیرفته شده است وهم اکنون به موفقیتها وشرایط پایا‘ بایک
زمینه جذاب رسیده است.
این شرایط در نتیجه عوامل زیر حاصل شده است :
• توسعه انواع فیلرمتالهای بریزینگ
• قابل دسترس بودن فرمها واشکال جدید فیلرمتالها
• گسترش استفاده ازبریزینگ کوره ای تحت خلاء ‘ گاز خنثی یا گاز فعال
2. 1قواعد فیزیکی :
جریان موینگی یک پدیده فیزیکی غالبی است که عمل برزینگ وقتی سطوح اتصال توسط فیلرمتال ذوب شده خیس می شوند بخوبی ومطمئن صورت می گیرد.
فاصله اتصال باید مناسب درنظر گرفته شود تا اجازه دهد عمل موینگی وامتزاج بطور موثری
انجام پذیرد .
اساسا" موینگی حاصل جذب نسبی مولکولهای مایع نسبت بهم ونسبت به مولکولهای جامد است . درحالت واقعی ‘ خصوصیات جریان فیلرمتال متاثر ازشرایط دینامیکی است که شامل سیالیت ‘ ویسکوزیته ‘فشاربخار ‘ جاذبه و بویژه تاثیرات عکس العملهای متالوژِیکی بین فیلرمتال وفلزپایه می باشد .هنگامی که محل اتصال بخوبی طراحی شده باشد جذب موینگی به تنهایی‘ سبب جریان یافتن فیلرمتال بداخل درز اتصال می شود وهیچگونه خلل وفرجی تحت اتمسفر محافظ پدید نمی آید . جذب موینگی یک نیروی فیزیکی است که برعکس العمل بین مایع وسطوح جامد درنواحی محدود وکوچک غلبه می کند . شاید بتوان پدیده خیس کنندگی را با مثال زیر بهتر توضیح داد.اگر جامدی در وان که حاوی یک سیال است غوطه ور سازیم و خیس کنندگی اتفاق بیفتد ‘پس از آنکه انرا خارج می کنیم یک لایه نازک و پیوسته ای از مایع روی سطح جامد قرار می گیرد (شکل شماره 1-1 ).

شکل1-1:شماتیکی از اصول حاکم بر جذب مویینگی
.a زمانی که لوله داخل آب قرار داده شده است.
مایع داخل ظرف جیوه است. b

طبق اصول فنی نیروی چسبندگی بین جامد ومایع بیشتر از نیروی کشش سطحی مایع است.
عملا" در رابطه با بریزینگ ‘ پدیده خیس کنندگی است که بجای آنکه فیلر متال مایع روی سطح جامد بغلتد سبب می شود به درون فلز پایه حرکت کند. نشان داده شده است که خیس کنندگی عملا" بستگی به آلیاژ فلز پایه وفیلرمتال بریزینگ دارد.به عنوان مثال سرب باآهن تشکیل آلیاژ نمی دهد وآنرا خیس نمی کند. در عوض قلع آهن را خیس میکند وبا آن تشکیل آلیاژ می دهدومی توان لحیم کاری قلع – سرب را انجام داد. بطور تجربی مشاهده شده است که وقتی مایعات روی سطح جامد قرار می گیرند آنرا بطور کامل خیس نمی کنند . بلکه مانند یک قطره باقی می ماند که یک زاویه تماس مشخصی بین فازهای مایع وجامد می سازد .
این وضعیت درشکل شماره ( 1-2 ) نمایش داده شده است.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله تاریخچهی تنیس روی میز pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله تاریخچه‌ی تنیس روی میز pdf دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تاریخچه‌ی تنیس روی میز pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تاریخچه‌ی تنیس روی میز pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تاریخچه‌ی تنیس روی میز pdf :

آشنایی با تنیس روی میز
تنیس روی میز در حال حاضر، یکی از محبوبترین ورزش‌ها در جامعه ومدارس کشور است، زیرا اگر میز آن فراهم باشد تهیه‌ی وسایل مورد نیاز دیگر، مثل توپ و راکت به راحتی امکان‌پذیر است. امروزه، این گونه وسایل در نزدیک‌ترین فروشگاه ورزشی در دسترس است و می‌توان آن‌ها را با قیمت مناسبی تهیه نمود.
دیگر این‌که، از سن 7 تا 70 یا 80 سالگی و حتی بیشتر، می‌توان به این ورزش پرداخت. قابل ذکر است که برای ورزشکاران این رشته، از سن 7 سالگی به بعد در گروه‌های سنی مختلف نونهالان، نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و پیش‌کسوتان مسابقات رسمی در سطح آسیا و جهان برگزار می‌شود. حتی در گروه پیش‌کسوتان برای افراد 80 سال به بالا هم مسابقات جهانی برگزار می‌شود.
علاوه بر این، افراد علاقه‌مندی که نقص جسمانی دارند، نقصشان مانع از این نمی‌شود که نتوانند از این ورزش استفاده نمایند و نه فقط برای گذراندن اوقات فراغت بلکه مبارزه برای قهرمان شدن و به دست آوردن مقام، می‌تواند مد نظر آنها باشد. این تنها ورزشی است که می‌تواند همه‌ی گروه‌های جانباز و معلول را در برگیرد؛ حتی افرادی که دچار ضایعه‌ی نخاعی گردنی هستند می‌توانند به این ورزش بپردازند. البته برای این گروه قوانین آسان‌تری از سوی فدراسیون جهانی معلولین در نظر گرفته شده است.
دختران و زنان هم مثل پسران و مردان می‌توانند به عنوان تفریح و سرگرمی یا به عنوان ورزش قهرمانی به این رشته بپردازند و هیچ‌گونه مشکل و محدودیتی برای آنان نخواهد بود.
برای تنیس روی میز محدودیت مکانی وجود ندارد. در زیرزمین منازل و پارکینگ آپارتمان‌ها، در یک اطاق کار و یا در باغ و فضاهای روباز تفریحی و پارک‌ها روی میزهای سیمانی، حتی در مکان‌های تفریحی کنار ساحل، در سالن‌های ورزشی چند منظوره و خیلی جاهای دیگر می‌توان به این ورزش پرداخت.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

تحقیق امام غایب (ع) و سیر تاریخی مسئله غیبت امام زمان (ع) pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق امام غایب (ع) و سیر تاریخی مسئله غیبت امام زمان (ع) pdf دارای 36 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق امام غایب (ع) و سیر تاریخی مسئله غیبت امام زمان (ع) pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق امام غایب (ع) و سیر تاریخی مسئله غیبت امام زمان (ع) pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق امام غایب (ع) و سیر تاریخی مسئله غیبت امام زمان (ع) pdf :

امام غایب
علامه مجلسی ره در جلاء العیون فرموده‌ اشهر در تاریخ ولادیت شریف آن حضرت آن است که در سال 255 هجرت واقع شد و بعضی 56 و بعضی 58 نیز گفته‌اند و مشهور آن است که روز ولادت شب جمع پانزدهم ماه شعبان بود و بعضی هشتم شعبان هم گفته اند و باتفاق ولادت آن جناب در سر من رای واقع شد،‌‌ و باسم و کیفیت با حضرت رسالت صلی الله علیه و آله موافق است و در زمان غیبت اسم آن جناب را مذکور ساختن جائز نیست و حکم آن مخفی است و القاب شریف آن جناب مهدی و خاتم و منتظر و حجه و صاحب است. این بابویه وشیخ طوسی بسندهای معتبر روایت کرده‌اند که بشر بن سلیمان برده فروش که از فرزندان ابوایوب انصاری بود و از شیعیان خاص امام علی نقی (ع) و امام حسن عسکری (ع)‌ و همسایه‌ایشان بود در شهر سر من رأی، گفت که روزی کافور خادم امام علی نقی به نزد من آمد و مرا طلب نمود، چون به خدمت آن حضرت رفتم و نشستم فرمود که تو از فرزندان انصاری، ولایت و محب ما اهلبیت همیشه در میان شما بوده است از زمان حضرت رسول تا حال و پیوست محل اعتماد ما بوده‌اید و من تو را انتخاب می‌کنم و مشرف می‌گردانم به تفصیلی که به سبب آن بر شیعیان سبقت گیری در ولایت ما و تو را به رازهای دیگر مطلع می گردانم و به خریدن کنیزی می‌فرستم پس نامه‌ پاکیزه نوشتند به خط فرنگی و لغت فرنگی و مهر شریف خود بر آن زدند و کینه زری بیرون آوردند که در آن دویست و بیست اشرقی بود،‌ فرمودند بگیر این نامه وزرا و متوجه بغداد شو و در چاشت فلان روز بر سر جسد حاضر شد چون کشتیهای اسیران به ساحل رسد جمعی از کنیزان در آن کشتیها خواهی دید و جمعی از مشتریان از و کیلان امراء بنی عبا و قلیلی از جوانان عرب خواهی دید که بر سر اسیران جمع خواهند شد پس از دور نظر به برده فروشی که عمر و بن یزید نام دارد در تمام روز تا هنگامیکه از برای مشترین ظاهر سازد کنیزکی را که فلان و فلان صفت دارد و تمام اوصاف او را بین فرمود و جامه‌حریر آکنده پوشیده است و ابا و امنتاع خواهد نمود آن کنیز از نظر کردن مشتریان و دست گذاشتن به او خواهی شنید که از پس پرده صدای روی از او ظاهر می ‌شود، پس بدانکه به زبان رومی می‌گوید وای که پرده عفتم دریده شد،‌ پس یکی از مشتریان خواهد گفت که من سیصد اشرفی می‌دهم به قیمت این کنیز،‌ عفت او در خریدن مرا راغبتر گردانید، پس آن کنیز بلغت عربی خواهند گفت به آن شخص که اگر به زی حضرت سلیمان بن داود ظاهر شوی و پادشاهی او را بیابی من به تو رغبت نخواهم کدر مال خود را ضایع مکن و به قیمت من مده.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

تحقیق خاموش شدن چراغ علم pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق خاموش شدن چراغ علم pdf دارای 78 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق خاموش شدن چراغ علم pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق خاموش شدن چراغ علم pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق خاموش شدن چراغ علم pdf :

مسلم است که خاموش شدن چراغ علم در هر جامعه ای یکی از دلایل اصلی عقب ماندگیش است. در ایران نیز به مدت چند قرن تمام فعالیتهایی که در وادی علوم طبیعی بود تعطیل شد. در پایان قرون وسطی در اروپا و تغییر بینش مردم و پیدایش انقلاب صنعتی کوچکترین اثری از تحول در ایران نبود. سرانجام پس از چند قرن غفلت عباس میرزا در طی جنگی با امپراطوری روس دریافت پیروزی در جنگ مستلزم تسلیحات و علوم مدرن است و امیرکبیر نیز با ساخت دارالفنون راه او را ادامه داد. البته جز ایران بسیاری از کشورها در این وضعیت بسر می برندند اما ایران در مقطعی از تاریخ مهد علم بوده است و در ادوار بعد علوم متروک گردیده اند و این باعث تعجب است. غالباً درباره دوره دوم توضیحاتی کلیشه ای و کلی داده می شود که بالندگی مسلمین به تدریج رو به انحطاط نهاد و دیگر گرفته نمی شود که چرا اینطور شد؟ یک پاسخ متداول اما سطحی این است که مسلمانان از اسلام اصیل دور شدند و لاجرم به انحراف افتند به لحاظ سیاسی دچار تفرقه شدند و به لحاظ اجتماعی سروریشان را از دست دادند. مشکل این پاسخ این است که مراد از انحراف حکام است یا مسلمین یا هر دو و زمان انحراف نیز مشخص نیست.
اگر مقصود از انحراف حکامی باشد (بجز حضرت علی ) که امت اسلام نیز همواره خودشان به تباهی کشاندند نیز مشکل حل نمی شود زیرا مقطعی که دانشمندان مسلمان در هر زمینه ای فعال بودند به نام عمر طلایی رونق علمی اسلام درست در زمان همین انحراف (خلافت بنی عباس) حاکم بود. بعبارتی در مقطعی مسلمانان پیشرو علوم زمانه بودند و در مقطع دیگر علوم در همان اجتماع منسوخ بود. این نشان می دهد که حرف مسلمان بودن باعث پیشرفت یا رکود علمی نمی شود بلکه این مسلمانان هستند که اسباب تربیتی یا انحطاط جامعه شان را فراهم می آوردند. اما بنظر می رسد این توضیح برای ایرانیان اواخر قرن 19 واضح نبوده است چون آنان فقدان علم در ایران را نتیجه هجوم اعراب به ایران می دانند. بماد که امروزه هم افرادی چنین نظری دارند و اسلام را مانع ترقی علم می دانند. استدلال متداول دیگر در این مورد هجوم مغولان است که نه تنها باعث از بین رفتن دانشمندان شد بلکه با نابود کردن مدارس، کتابخانه ها و… نهادهای علمی مسلمانان را ریشه کن کرد. اگر مسئله به همین سادگی باشد جایی برای تحقیق باقی نمی ماند. اما مشکل اینجاست که این خاموشی از یکی دو قرن قبل از هجوم آنان شروع شده بود و تردیدی نیست که با حمله آنان این روند تسریع یافت اما نکته اساسی این است که آنان این افول را بوجود نیاورده‌اند. در واقع فقدان فعالیتهای علمی در عصر بعد از حمله مغول بیانگر واقعیت جمود علمی در ایران قبل از حمله مغول است. استدلالهایی چون استدلال مرحوم حائری، دکتر مهدی فرشاد و دکتر ذبیح الله صفا و بیل کندی مسلمانان را بوجود آمدن تضاد فکری میان فلاسفه و سنت گرایان مذهبی می دانند. از آنجا که اساس فلصفه، اندیشه و لاجرم تعقل می باشد که ممکن است با باورهای دینی سازگار نباشد- تعقل نیز مورد هجوم قرار گرفته و مطرود شده است. دکتر حائری ظاهر شدن این روند را همزمان با روی کار آمدن سلاحته می داند اما فی الواقع خردستیزی در حدود دو قرن قبل از ظهور در ایران در بغداد آغاز شده بود و در واقع سلاحته نه مبدأ که ادامه دهنده این مسیر بوده اند. پس در پاسخ به سؤال چرایی خاموش شدن چراغ علم چاره ای نیست جز اینکه ایران را در مجموعه امپراطوری اسلامی قرار دهیم

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بودجه pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بودجه pdf دارای 95 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بودجه pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بودجه pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بودجه pdf :

بودجه

مقدمه
بشر در طول زندگی خود همواره با دو پدیده ذاتا متناقض مواجه بوده است این دو پدیده عبارتند از: منابع محدودLimited Resources و خواسته و نیازهای نامحدود unlimited wantsceeds به همین علت علمی به نام بودجه آمد که بین این پدیده ذاتاً متناقض ارتباط برقرار کند. بودجه در حقیقت منابع محدود بشر را بگونه ای تخصیص میدهد تا حداکثر استفاده از آن بعمل آید و در مقابل خواسته های بشر را بگونه ای تعدیل می کند تا با این منابع محدود هم خوانی پیدا کند.

مجموع کوشش هایی که صرف تدوین بودجه و تخصیص منابع می شود به منظور حداکثر استفاده از منابعی است که معمولا در حد کفایت نمی نمایند و به اصلاح اقتصادی کمیاب هستند بنابراین در راه رسیدن به اهداف مطلوب ضرورت دارد به نحوی از هر یک از منابع محدود استفاده گردد که در تبدیل کل منابع به پول بتوان گفت با حداقل هزینه حداکثر استفاده به عمل آمده است چنانچه منابع نامحدود بودند مسائل چه چیز چگونه و برای که نیز وجود نمی داشت. هرگاه می شد مقدار بی پایانی از هر کالا تولید کرد یا چنانچه نیازهای انسانی کاملا ارضاء می شد دیگر تولید بسیار زیاد یک کالای خاص اهمیت نداشت هم چنین

اهمیتی نداشت اگر که نیروی کار و مواد , نابخردانه با هم ترکیب می شدند در این وضعیت چون همگی می توانستیم هر اندازه که بخواهیم داشته باشیم لذا مهم نبود که کالا و در آمدها چگونه میان مردم و طبقات مختلف تقسیم شوند افراد و جوامع و دولتها همه با هم اسیر جنگ پرقدرت محدودیت منابع و نامحدود بودن نیازها هستند پس برای همه اینها که مستقیم یا غیر مستقیم از نعمت اندیشه برخوردارند. تصور بودجه حادث می شود چه فرد که صاحب خرد است چه جامعه و دولت که با خرد انسانها اداره می شود هر یک می کوشند تا منابع محدود خویش را آنچنان بکار بندند که اگر حداکثر ممکن نیست. حد متوسط ارضاء فراهم آید. پس چه فرد چه جامعه و چه دولت تصور بودجه را از جهان اندیشه به دنیای عمل وارد می کنند.

«تاریخچه بودجه»
«گرچه هر علمی تاریخی دارد و وقوف به تاریخ و سیر تکامل هریک از علوم ما را به مطالبی واقف می‌کند که بر اطلاعات ما می‌افزاید و از هر جهت مفید است ولی دانستن غالب علوم چیز دیگر یست و دانستن تاریخ آنها چیز دیگر و ما از تجارب گذشته مستقیماً برای وضع فعلی خود استفاده می‌کنیم و برای هر تصمیم جدیدی وقوف بر نتایج مثبت و منفی گذشتگان برای ما لازم است تا ما اشتباهات آنها را تکرار نکنیم.

آغاز مالکیت بارام کردن حیوانات بوجود آمد. دراین دوره تقسیم کار ایجاد می‌شود. تولید کنندگی و مبادله شروع می‌شود و نوعی مدیریت ایجاد می‌گردد. تغذیه و مبادله آغاز می‌شود، شکار،‌چوپانی و شبانی بر عهده مردها و گردآوری غذا و بچه‌داری به عهده زنها بوده است.
ویل دورانت معتقد است که کشف کشاورزی به عهده زنها بوده است با کشف کشاورزی انقلابی به نام انقلاب کشاورزی رخ می‌دهد. بشر تنها موجودی

می‌شود که رگه‌های اولیه را از ساختار مالکیت و مدیریت نسبت به موجودات دیگر بوجود می‌آورد. روابط در مرحله‌ای ایجاد می‌گردد و نظام ارباب و رعیبی بوجود می‌آید. در چنین جامعه‌ای اقتصاد مبتنی بر فعالیتهای کشاورزی ابتدایی است بطوری که 75% جهت فعال در بخش کشاورزی بکار انتقال دارند این وضع ایجاب می‌کند که جامعه از نظراجتماعی،‌یک جامعه طبقاتی خاص باشد. بطوری که ثروت و قدرت در دست عده محدودی مالکان اراضی متمرکز گردد. این جامعه بر

خلاف آنچه که می‌توان تصور کرد. یک جامعه کاملاً بی‌تحرک بوده ، بلکه پیوسته در حال تحول و تغییر است. تولید و در آمد این جامعه بیش از حداقل مصرف آن است. لیکن مازاد حاصل به تأمین هزینه‌های غیر تولیدی از قبیل برگزاری اعیاد و مراسم مذهبی، ساختمان بناها برای عبادت و اعیاد و جنگها و هم چنین جهت افزایش سطح زندگی اقلیت مسلط در جامعه یعنی مالکان تخصیص می‌یابد. در این جامعه‌ها علقه‌ها و روابط وابستگی خانوادگی و قبیله‌ای اهمت خاص دارد.

بطوری که رئیس خانواده (پدر) در سطح پایین‌تر، رئیس قبیله در سطح بالاتر و بالاخره مالکان در سطح اعلای سلسله مراتب قرار گرفته‌اند و قدرت اقتصادی و سیاسی جامعه بین آنها تقسیم و در سطحهای معین به وسیله آنان اعمال می‌شود . در چنین شرایطی هیأت حاکمه به صورت مستبدانه و با قوه قهریه از مردم مالیات می‌گرفتند و آنها را عمدتاً برای خوشگذرانی،‌لشکر کشی یا گسترش مرزهای اقتدار خود خرج می‌کردند. یکی از قدیمی ترین مدارک موجود درباره بودجه کتابی است به نام «کتاب دامدی» که مندرجات آن مربوط به میزان زمین‌های مزروعی انگلستان در قرون وسطی است و بر طبق مندرجات آن

کتاب،‌پادشاه می توانسته است برای وصول باج و خراج به اراده خود دستور بدهد و قانون وضع کند این اختیار به صورت مطلق در خانواده سلاطین انگلستان موروثی بود.

نخستین حرکتی که برای تنظیم و سازماندهی مالیه در غرب صورت گرفت در اوایل قرن سیزدهم میلادی و دوران حکومت نرمانها در انگلستان بود در سال 1215 سران فئودال و داعیان انگلیسی که از سنگینی بار مالیاتهای تحمیلی از سوی پادشاه به تنگ آمده بودند با یکدیگر متحد شدند و از «جان» پادشاه انگلستان خواستند که در اتخاذ تصمیم نسبت به تعیین و تسهیم مالیاتها برای آنان نیز حقوقی قایل شود. این حقوق در سندی موسوم به «منشور بزرگ» یا «منشور

آزادیها» گردآوری شد و به امضا به پادشاه رسید، در این منشور آمده بود «هیچ عوارض و مالیاتی در کشور وضع نخواهد شد مگر با موافقت شورای مملکتی».
تفاوت پارلمان در امر مخارج و تصویب برنامه خرج دولت و دستگاه اداری در انگلستان از سال 1344 مسیحی آغاز گردیده و در آن سال است که برای مرتبه اول در پارلمان آن کشور اظهار شد که پارسمان نه تنها باید مالیاتها و عوارض را به تصویب برساند بلکه باید نسبت به مصرف وجوه عمومی از طرف دولت و دستگاه اداری نیز اظهار نظر کند.

بتدریج این رویه ادامه پیدا کرد و هر ساله حکومت مجبور گشت اطلاعات جامع‌تری در باره صورت حسابهای مخارج دولت به پارلمان تسلیم نماید.
و هر ساله وزیر مالیه آن کشور در موقع معینی از سال برای وضع مالیاتهای جدید و پیشنهاد آن مالیاتها به پارلمان صورتی هم از مخارج سالانه و جاری کشور تسلیم پارلمان می‌نمود. در اثر این تحول تدریجی بالاخره در اوایل قرن 18 مسیحی موضوع تهیه و تصویب بودجه و الزام حکومت و اجرای بودجه مصوب در کشور انگلیس عملی گردید. و از آن پیروی نمودند. بطوریکه پس از انگلستان،‌فرانسه و سپس سایر کشورهای جهان از اوایل قرن نوزدهم شروع به تهیه و تنظیم بودجه نمودند.

 

واژه‌شناسی بودجه»
بودجه از واژه بوژت «Bugette» گرفته شده است و از طریق فرانسه به کشور انگلستان رفته است. و وزیر دارایی و خزانه انگلستان یا کیف چرمی را که مهر وزارت دارایی و صورت دریافتها و پرداخت‌های دولت در آن قرار داشت با خود جهت تصویب یا پارلمان می‌برد که به آن کیف چرمی Bougette گفته می‌شد.
بعدها این واژه در ادبیات مالی انگلستان متحول شد و تحت عنوان Budset با جت مرسوم گردید سپس این واژه در ادبیات مالی فرانسه متحول شد و به بودجه معروف گردید و از آنجا وارد ادبیات مالی کشور ما شد .

هویت رشته بودجه:
بودجه علمی میان رشته‌ای است و از رشته‌های متعددی کمک گرفته است که این ارتباط را می‌توان در قالب شکل زیر نشان داد.
همانطور که ملاحظه می‌گردد علومی همانند اقتصاد با مدیریت ، حسابداری و ; هر یک بر روی بودجه اثر گذار و اثر پذیری می‌باشند که از این میان تأثیر اقتصاد و مدیریت بر بودجه بیش از سایر رشته‌هاست. بر همین مبنا ارتباط بین بودجه یا اقتصاد و مدیریت مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

ارتباط بودجه با اقتصاد.
همانطوریکه بیان گردید اقتصاد یکی از رشته‌هایی است که ارتباط تنگاتنگ با بودجه دارد و بودجه کمکهای زیادی از این رشته گرفته است،‌تئوری‌هایی هم چون قانون بازده نزولی تئوری مطلوبیت و تجزیه و تحلیل هزینه‌های سود و ;
وظایف اقتصادی دولتها بطور کلی در سه دسته قابل بیان هستند، این وظایف عبارتند از :

1- Allo cation تخصیص
2- Distribution توزیع
3- Stabilization تثبیت
الف- تخصیص:

یعنی اینکه دولت وظیفه دارد منابع،‌تولیدات و خدمات در بخش دولتی و خصوصی را با توجه به اولویتهای مربوطه مشخص نماید.
ب: توزیع:
دولت هم چنین وظیفه دارد عدالت اجتماعی، اقتصادی را در جامعه با توجه به وظیفه توزیعی خود ایفا نماید.
ج: تثبیت:

وظیفه تثبیتی دولت از 4 جنبه قابل بررسی است.
1- ثبات نسبی در قیمتها
2- انتقال کامل
3- تراز پرداختهای مثبت (صادرات و واردات)
4- رشد اقتصادی متوازن (موزون)

همانطور که ملاحظه می‌شود دولتها برای ایفای نقش اقتصادی خود بایستی به این چهار وظیفه عمل نمایند و در واقع با استفاده از ابزاری بنام بودجه ایفای نقش کنند. نقش بودجه ریزی در تمامی وظایف فوق غیر قابل انکار است. بطوریکه در بودجه ریزی دولتی اولویتهای اقتصادی مشخص می‌شود. در جهت عدالت اقتصادی و اجتماعی در جامعه برنامه‌ریزی می‌شود. و هم چنین برای ایجاد کار آیی دولت جهت انتقال کامل و رشد اقتصادی برنامه‌ریزی صورت می‌پذیرد.
ارتباط بودجه با مدیریت (بویژه مدیریت دولتی)

همانطوریکه می‌دانیم وظایف مدیریت در قابل 5 وظیفه قابل بیان است.
این وظایف عبارتند از:
1- برنامه‌ریزی Planning
2- سازماندهی organizing تفکیک diffratiztion
تلفیق integration
3- بکارگیری نیروی انسانی (مدیریت منابع) Staffing
4- فرماندهی و رهبری Directing
5- کنترل Controlling

بحث بودجه ریزی ارتباط نزدیکی با تمامی وظایف مدیریت دارد. بگونه‌ای که هریک از این وظایف با توجه به وضعیت بودجه سازمان معنا و مفهوم پیدا می‌کند. در درون این وظایف ارتباط برنامه‌ریزی و کنترل با بودجه ریزی مشهودتر است بگونه‌ای که وقتی گفته می‌شود که دولت اقدام به بودجه ریزی نموده است. یعنی برنامه‌های خود را برای یک سال آینده طرح‌ریزی نموده است. هم‌چنین زمانی که پارلمان با استفاده از لایحه تفریغ بودجه بر عملکرد مالی دستگاههای دولتی

نظارت می‌کند. در حقیقت وظیفه کنترلی صورت گرفته است. هم‌چنین آقای گیولیـگ یکی از صاحب‌نظران مدیریت وظایف مدیریت را در قالب واژه (POSDCORB) بیان می‌دارد که در این واژه حرف P بیانگر برنامه‌ریزی، O بیانگر سازماندهی، S بیانگر هدایت، D بیانگر کنترل CO بیانگر هماهنگی، R بیانگر گزراش دهی و B

بیانگر بودجه‌ریزی است که این نشان دهنده اهمیت فوق العاده بودجه ریزی در مدیریت است که برخی دیگر از صاحب‌نظران نیز آنرا در قالب یک وظیفه جداگانه مد نظر دارند. نهایتاً می‌توان این طور نتیجه گرفت که ارتباط بودجه با مدیریت ارتباطی ناگستنی است و بودجه در حقیقت ابزار مدیریت برای نیل به اهداف سازمانی و ملی است. با توجه به اهمیت بودجه در مدیریت و به ویژه مدیریت دولتی جایگاه دولت و مدیریت دولتی در کشورها و کشورهای غربی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

سیر تحول مالیه عمومی و بودجه
بودجه به عنوان یکی از شاخه‌های مالیه عمومی مطرح است که ما در اینجا سیر تحول بودجه مالیه عمومی را تواماً مورد بررسی قرار می‌دهیم. سیر تحول بودجه و مالیه عمومی در سه دوره قابل بررسی است.
1- دوره یونان ، روم ، ایران

الف- دوره یونان
در یونان قدیم در نوشته‌های فلاسفه‌ای چون سقراط ، ارسطو و افلاطون می‌توان مباحث مربوط به اداره امور مالی دولت را یافت در این دوره حاکمان یونان عمده در آمدهای یونان را از طریق جرائمی که از محکومین و هم چنین در آمدهای مالیاتی که از طریق کشورهای مستعمراتی تأمین می‌شد و هم‌چنین در آمدهای مربوط به معادن و عوائد گمرکی تأمین کننده در آمد دولت بود.

ب- روم:
در دوره رومیان نیز بعلت جنگهای فراوان مخارج دولتی بسیار بالا بود و این مخارج عمدتاً از دارائیهای شخصی امپراتور و خراجهایی که از سرزمینهای تحت سلطه گرفته می‌شود تأمین می‌گردید روی هم رفته مالیه عمومی پیشرفت چندانی نداشت.
ج- ایران:
تهیه و تنظیم بودجه در ایران سابقه طولانی برای شکل اولیه آن وجود دارد. ایرانیان در کشورداری و ترتیب و دفاتر دیوانی و گرفتن باج وخراج و عوارض گمرگی و اجرای اصول مالی تبحر داشته‌اند. بسیاری از ملتها ترتیب کارهای دیوانی را از ایرانیان فرا گرفته‌اند. بطوریکه در دوره هخامنشیان و ساسانیان عمده در آمدهای دولت را مالیاتهایی که از طریق زارعین و اقلیتهای دینی بطور ناعادلانه دریافت می‌شد. تشکیل می‌داد. عمدتاً صرف مخارج جنگلهای داخلی و مسافرت شاهان

می‌شد. و یا در دوران حکومت صفویان تمام در آمدها و عوامل کشور در اختیارشان بود و تمام مخارج نیز به فرمان و تصویب شخص او صورت می‌گرفت، خزانه دولت و آنچه از مالیاتهای گوناگون و عوائد مستقیم یا غیر مستقیم و در آمدهای رسمی یا اتفاقی به خزانه وارد می شد. به شخص شاه تعلق داشت و میان عوائد دولت و سلطنت امتیاز و تفاوتی نبود. مردم صاحب مجلس و پارلمان نبودند. شاه شخصی به نام وزیر دفتر (وزیر مالیه) را مأموری ساخت تا بودجه کشور را تنظیم کند. در هر استان و شهری مسئول دولت به نام مستوفی بود که دفاتری به نام کتابچه داشت. بودجه مرکز و شهرستانها به وسیله مسوفیان تهیه

می‌شد. بودجه هر شهرستان عنوان کتابچه آن شهرستان را داشت. مسئول هر کتابچه در مرکز یک نفر مستوفی بود و ممکن بود یک مستوفی کتابچه چند شهرستان را تهیه کند. این مستوفیان عده‌ای کارمند داشتند که به «میرزا قلم دان» مصطلع بودند و کارشان ثبت و نگهداری دفاتر بود. رئیس مستوفی‌ها، مستوفی الممالک بود که وزیر مالیه بود.

2- دوره حکومتهای ملوک الطوئفی:
در این دوره کشورها به ایالات و ولایت‌های مختلفی تقسیم شده بودند که هر مرحله دارای خود مختاریهای نسبی بوده و یک سیستم مالی منحصر بفردی را طی نموده بود. بنابراین مالیه عمومی و بودجه دولتی تقریباً در هیچ کجای جهان در دوره حکومتهای ملوک الطوئفی پیشرفتهای چندانی نداشت.
در این دوره کشورها به ایالات و ولایت‌های مختلفی تقسیم شده بودند که هر مرحله دارای خود مختاریهای نسبی بوده و یک سیستم مالی محضر بنودی را طی نموده بود. بنابراین مالیه عمومی و بودجه دولتی تقریباً در هیچ کجای جهان در دوره حکومتهای ملوک الطوئفی پیشرفتهای چندانی نداشت.

3- دوره حکومتهای متمرکز

بعد از اینکه حکومتهای بلوک الطوایفی تحت سیطره حکومت مرکزی قرار گرفتند. مالیه عمومی و بودجه مملکتی روند. مطلوبتری بخودگرفت و شاید بتوان ریشه شکل‌گیری اولیه مباحث دولتی را با دو مکراسی مربوط دانست بدین صورت که در انگلستان در سال 1215 میلادی که جان پادشاه انگلستان بود بعلت جنگهای داخلی فراوان هزینه های دولت افزایش یافت. بنابراین فشارهای مالیاتی بر مردم نیز جهت تأمین این مخارج فزون یافت و بدنبال آن اعتراضات مردمی بالا گرفت با فشارهای مردمی در این دوره فرمانی تحت عنوان،‌فرمان آزادی صادر شد که به موجب آن ملاکین بزرگ نمایندگانی را در شورایی بنام شورای مملکتی معرفی

کردند که نسبت به تعیین نرخ و دستور مالیاتها تصمیم‌گیری نمایند. بعد از مدتی بعلت در نظر نگرفتن منافع توده مردم ,مردم متضررگردیدند و بدنبال اعتراضات مردمی در زمان پادشاهی ویلیام اورنج فرمانی تحت عنوان قانون حقوق صادرگردید که بر مبنای آن نمایندگان مردم بر روی نرخ و درصد مالیاتها و هم‌چنین هزینه کرد در آمدها تصمیم‌گیری نمایند. اگر چنانچه انقالبات در دنیا مورد بررسی قرار گیرد ملاحظه می‌گردد که در تمامی این انقلابات می‌توان ریشه‌های مالی را یافت بطوریکه در امریکا در سال 1785 بعلت مالیات سنگینی که بر چای کشاورزان امریکایی بسته شده بود مردان امریکا به رهبری جورج واشینگتون اعتراضات

گسترده‌ای را بر پا نمودند که منجر به استقلال امریکا شد. هم‌چنین در زمان لویی شانزدهم در فرانسه بعلت بستن مالیاتهای سنگین بر مردم نهایتاً منجر به انقلاب کبیر فرانسه شد و برخی نیز معتقدند که مالیاتهای سنگین در ایران در دوره مشروطه زمینه ساز انقلاب مشروطه شد.

سیر تکامل مالیات (بودجه)
سیر تکامل بودجه ریزی

بطور کلی می‌توا ن سه دوره برای بودجه ریزی قائل شد که عبارتند از:
1- بودجه ریزی بعنوان ابزار سیاسی
3- بودجه بعنوان ابزار اقتصادی و مالی
4- بودجه ریزی بعنوان ابزار مدیریت و برنامه‌ریزی
الف- بودجه بعنوان ابزار سیاسی.

این مرحله شامل دوره‌ای می‌شود که مردم کشورهای مختلف طی مبارزات و کوششهای مداوم در صدد برآمدند تا دمکراسی را حاکم سازند و بعلت اینکه عمده در آمدهای دولت و حکومت را مالیاتها تشکیل می‌دادند و با گسترده شدن وظایف دولتها و مخارج آنها به نرخ مالیاتها افزوده شد و موجی را سبب شد که بدنبال آن نظارت پارلمانی مطرح گردید. بدین گونه که مردم با انتخاب نمایندگانی بر نحوه دخل و خرج دولت نظارت نمودند (از طریق پارلمان) و به همین خاطر بودجه دولتی عمدتاً بعنوان ابزار سیاسی مورد استفاده قرار می‌گرفت بدین ترتیب که صرفاً نظرات پارلمان بر نحوه دخل و خرج دولت مدنظر بود. این دوره از قبل از سالهای 1900 شروع شد و تا سال 1930 ادامه یافت.

ب- بودجه ریزی بعنوان ابزار اقتصادی و مالی
در سال 1929 با بروز بحران رکود جهانی و ارائه نظریات کنیز بودجه صرفاً از حالت سیاسی بودن خارج شد. بدین ترتیب که با مطرح شدن نظریه دولت بزرگ و دخالت بیشتر دولت در اداره امور جامعه و وظایف دولت سنگین تر شد. و دولت ناچار بود که برای اجرای وظایف خود (بویژه اقتصادی) از بودجه بعنوان ابزاری اقتصادی و مالی کمک بگیرد. در این دوره برای تجزیه و تحلیل مسایل اقتصادی از ابزاری بنام بودجه استفاده می‌شد و برای انجام وظیفه تخصیصی، تثبیتی و توزیعی دولتها از بودجه به عنوان ابزاری برای اجرای این گونه سیاستها استفاده می‌کردند.

3- بودجه ریزی بعنوان ابزار مدیریت و برنامه‌ریزی
در ابتدای دهه 1960 هم‌زمان با مطرح شدن تئوریهای مدیریت دولتی و مطرح شدن بحث توسعه کشورها بودجه صرفاً از سیاسی بودن خارج شد و نقش برنامه‌ریزی، سازماندهی، بکارگیری نیروی انسانی، فرماندهی و رهبری و کنترل که همگی وظایفی مدیریتی هستند در امر توسعه نمایان گردید. براین اساس در این دوره کشورها از بودجه بعنوان ابزاری بعنوان برنامه‌ریزی و مدیریت استفاده نمودند. نکته قابل ذکر آنکه در مرحله سوم بودجه هم ابزاری سیاسی است، هم ابزاری اقتصادی مالی و هم ابزاری مدیریتی منتهی وجه غالب آن مدیریتی و برنامه‌ریزی است در دوره دوم هم بعد سیاسی مطرح است، منتهی از بودجه بیشتر به عنوان ابزار اقتصادی و مالی استفاده می‌شود.

تعاریف بودجه:
بودجه بر اساس دیدگاههای مختلف تعریف شده است. هرکسی از نظر گاه تخصصی خود بودجه را تعریف نموده است. بعضی‌ها که زمینه اقتصادی داشته‌اند از بودجه تعریفی اقتصادی داده‌اند. علمای مدیریت نیز بودجه را برمبنای مباحث مدیریت تعریف کرده‌اند، لذا با توجه به دیدگاههای مختلف چند تعریف ارائه می‌شود.
بودجه:
«عبارت است از یک طرح مالی»
بودجه:
«برنامه‌ای است بر عملیات آینده»
بودجه:
«یک سند مالی است که مربوط به درآمدها و هزینه‌های دولت است»

بودجه:
«یک برنامه یکبار مصرف است که به موجب آن برنامه‌های فردی یا دولتی ارائه می‌گردد و صرفاً برای همان سال مالی مشخص مد نظر است» (Singer Use یکبار مصرف)
بودجه:
«یک برنامه کار است ، یک پیش‌بینی است، یک مجوز است و می‌تواند یک معیار مناسب در هزینه و سنجش کارآیی سازمانها باشد).
بودجه:
«عبارت است از طرحی جامع در قالب اصلاحاتی مالی که بوسیله آن یک برنامه‌جاری برای مدت معینی اجرا می‌گردد)
بودجه:
«پیش‌بینی در آمدها و برآورد هزینه در مدت محدودی از زمان است»
بودجه:
«یک طرح مالی است که نیازمندیهای پولی دولت بطور کامل برای مدت محدودی برآورد می‌شود. در برابر نیازمندیهای هزینه اقلام در آمد پیش‌بینی می‌شود»
بودجه:
«طرحی است برای تأمین هزینه‌های دولت یا یک بنگاه انتفاعی برای مدتی معین»
بودجه:
«بیان مالی یا مقداری سیاستی است که در طول مدتی معین در زمان آینده برای وصول هدفهای تعیین شده باید تعقیب شود»
بودجه:
«یکی از وسائل مالی نظرات قوه مقننه بر دولت و نشان دهنده اشکال مالی مداخله دولت در فعالیتهای اقتصادی کشور است»
بودجه:
«یک برنامه کار است، یک پیش‌بینی است، یک مجوز است و می‌تواند معیار هزینه و یک ضابطه سنجش کارآیی دستگاهها باشد»
اولین تعریف قانونی که از بودجه در نظام حقوق مالی ایران بعمل آمده است در ماده یک قانون محاسبات عمومی ایران مصوب مورخ 21 صفر 1329 هجری قمری است که بودجه را چنین تعریف کرده است.

«بودجه دولت سندی است که معاملات دخل و خرج مملکتی برای مدت معینی در آن پیش‌بینی و تصویب می‌گردد.
مدت مزبور راسنه مالی می‌گویند که عبارت از یکسال شمسی است»

دومین تعریف قانونی مربوط است به قانون محاسباتی عمومی ایران مصوب 16 اسفند 1312 شمسی که چنین تعریف شده است.
«بودجه لایحه پیش‌بینی کلیه عواید و مخارج مملکتی است برای مدت یکسال شمسی که به تصویب مجلس شورای ملی رسیده است»
سومین تعریف قانونی مربوط است به قانون محاسبات عمومی ایران مصوب 1349 که هنوز معتبر است چنین تعریف نموده است.
«بودجه کلی کشور برنامه مالی دولت است که برای یکسال مالی تهیه و حاوی پیش‌بینی در آمدها و سایر منابع تأمین اعتبار و برآورد هزینه‌ها برای انجام عملیاتی که منجر به وصول و هدفهای دولت می‌شود و از سه قسمت تشکیل می‌شود»

1- بودجه عمومی دولت که شامل اجزاء زیر است:
الف- بودجه عادی برای وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی- این بودجه شامل اعتباراتی نیز خواهد بود که مستقیماً مربوط به وظایف یک وزارتخانه یا مؤسسه دولتی نیست و تحت عنوان خاص منظور می‌گردد.
ب- بودجه عمرانی برای اجرای برنامه‌های عمرانی.
2- بودجه شرکتهای دولتی.

واحدهای نهادی تحت مالکیت و کنترل دولت به عنوان شرکت دولتی شناخته می‌شوند.
3- بودجه مؤسسات غیر دولتی (عمومی غیر دولتی)

در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصل پنجاه و دوم مراجع تهیه و تصویب کننده بودجه چنین بیان کرده است.
اصل 52- بودجه سالانه کل کشور به ترتیبی که در قانون مقرر می‌شود از طرف دولت تهیه و برای رسیدگی و تصویب به مجلس شورای اسلامی تسلیم می‌گردد. هرگونه تغییر در ارقام بودجه نیز تابع مراتب مقرر در قانون خواهد بود.

امروزه بودجه فقط صورت دخل و خرج مملکتی برای یکسال شمسی نیست بلکه بودجه مهم‌ترین ابزار برای اداره اقتصاد کشور محسوب می‌شود و بودجه سالیانه دولتها در چارچوب برنامه توسعه اقتصادی تهیه و اجراء می‌گردد.

تعریف عام بودجه:
«بودجه عبارت است از یک برنامه مالی که طی آن در آمدها پیش‌بینی و سپس هزینه‌ها برآورد می‌‌گردد تا در یک دوره زمانی معین اهداف مورد نظر تحقیق یابد»
عناصر اصلی تشکیل دهنده تعریف فوق به شرح زیر است.

1- پیش‌بینی Fore casting
عنصر جدایی ناپذیر بودجه پیش‌بینی است و بعنوان مهم‌ترین عامل در مباحث بودجه ریزی مطرح است. بطوریکه صاحب نظران برای تفکیک قائل شدن بین حسابداری و بودجه از این عنصر استفاده می‌کنند و بیان می‌دارند که بودجه نوعی پیش‌بینی آینده است ولی حسابداری «Accounting» اسناد گذشته را مورد بررسی قرار می‌دهد و بعبارت دیگر بودجه بر مبنای آینده و حسابداری بر مبنای گذشته است.
بودجه از دو کفه تشکیل شده است که عبارتند از در آمدها و هزینه‌ها.

2- در آمدها Costs
در آمد بعنوان اولین کفه در بودجه اهمیت فوق العاده‌ای دارد بطوریکه بایستی در آمدی وجود داشته باشد تا برنامه‌ریزی صورت پذیرد.
3- هزینه‌ها in comes
در کفه دیگر بودجه هزینه‌ها قرار دارد بگونه‌ای که هزینه‌ها بر اساس در آمدهای پیش‌بینی شده جهت فعالیتهای برنامه‌ریزی شده در نظر گرفته می‌شود.
5- دوره زمانی معین Special Time یا Peiod

از آنجایی که برنامه‌ریزی ابتدا و انتهایی دارد و بودجه ریزی نوعی برنامه‌ریزی است و نیازمند آنست که ما یک دوره زمانی مشخص برای آن معین کنیم.
4- عملیات معین Special Actirity
هدف نهایی دولت از بودجه ریزی دست یابی به اهداف از پیش تعیین شده است برای اینکه اهداف کلان تحقق پیدا کند آنها را به فعالیتها و عملیات مشخصی تبدیل می‌کنند تا عملی گردد. عنصر عملیات معین جداکننده بودجه ریزی سنتی از بودجه ریزی نوین است بطوریکه در بودجه سنتی صرفاً هزینه کردن مطرح بود و در قالب مواد هزینه مطرح می‌شد. ولی در بودجه ریزی نوین علاوه بر طرح هزینه ها در قالب مواد هزینه برنامه‌های پیش‌بینی شده نیز به آن اضافه می‌گردد که نهایتاً این هزینه‌ها بایستی عملیات معین را پوشش دهند.

جنبه گوناگون بودجه:
بودجه از دو بعد قابل بررسی است- جنبه‌های نظری (تئوریکی) و جنبه‌های کاربردی یا عملی.
همواره انتقادی که به مباحث مدیریت می‌شود این است که تئوری‌های مدیریت صرفاً‌جنبه‌نظری و تئوریکی دارند و در عرصه عمل قابلیت کاربرد ندارند. در مباحث بودجه‌ای منتقدین انتقاد بر بودجه را از زاویه دیگر مطرح می‌کنند و می‌گویند که بودجه از جنبه عملی و کاربردی پیشرفته است و از جنبه نظری و تئوریکی چیزی

برای عرضه ندارد و برخی نیز افراط نموده‌اند و گفته‌اند که بودجه فاقد تئوری است. اینکه جنبه عملی و کاربردی بودجه پیشرفته‌تر از جنبه نظری و تئوریکی است مورد تأئید است ولی اینکه برخی می‌گویند بودجه فاقد تئوری است صحت ندارد. چرا که بودجه مباحث تئوریکی عمده‌ای را از علم اقتصاد و مدیریت به عاریه گرفته است و در تجزیه و تحلیل بودجه‌ای و هم چنین در تنظیم بودجه از آنها استفاده می‌شود. در این کتاب ماهردو بعد بودجه را به بحث خواهیم گذاشت که در ابتدا بخش تئوریک بودجه هم‌چون اصول بودجه، طبقه‌بندی‌های بودجه‌ای روش‌های پیش‌بینی و ; به تفصیل مورد بررسی قرار خواهد گرفت و سپس فرآیند عملی بودجه هم چون تهیه و تنظیم و تصویب،‌اجرا و کنترل بودجه مورد بحث قرار خواهد گرفت.

بودجه چیست؟
«بودجه» در اقتصاد یعنی علم طبقه‌بندی اعداد و ارقام در دو سر فصل «هزینه» و «درآمد» که ناظر به یک برنامه یک ساله مالی است. بودجه یعنی پیش‌بینی درآمد و برآورد هزینه. (1)
برنامه یعنی تدبیر، تمهید و تعقل در حصول اقلام پیش‌بینی و مصرف ارقام برآوردی با توجه به امکانات موجود و اهدافی که در پروسه عمل (اجرای بودجه) باید به آن رسید.
«برنامه» درازمدت ، برنامه‌ای است که ضمن آن توسعه اقتصادی و اجتماعی برای یک دوره به عنوان راهنمای برنامه‌ریزی‌های پنج‌ساله پیش‌بینی ‌می‌شود. (2)
متاسفانه در بودجه سالیانه دولت طی 30 سال گذشته این دو مفهوم با هم مخلوط و ممزوج شده به گونه‌ای که آنجا که باید از «بودجه» سخن بگوییم از برنامه گفتیم و آنجا که باید از «برنامه» حرف بزنیم از بودجه گفتیم!

تبصره‌های لوایح سنواتی «بودجه» عمدتا ماهیت برنامه‌ای و جداول «برنامه» نوعا ماهیت بودجه‌ای دارد! برخی از آنها که کلا ماهیت بودجه‌ای ندارد، وظایف ذاتی دستگاه‌ها است که در قالب احکام تبصره‌ای در بودجه تکرار شده است. چرا این دو مفهوم را با هم مخلوط کرده‌ایم.
عواید نفت بزرگترین نعمتی است که خداوند به ما عنایت فرموده است و منبع اصلی تامین اعتبار در بودجه‌های سالیانه است.

در «برنامه» سوم و چهارم متاسفانه نگاه بودجه‌ای به نفت داشتیم نه نگاه برنامه‌ای، به این معنا که با تاسیس صندوق ذخیره ارزی و تعیین تفکیک سهم صندوق و سهم درآمد عمومی اساسا اصل تمرکز و تجمیع دریافت‌های دولت را در بخش انفال تعطیل کردیم.
از سوی دیگر تکلیف پرداخت‌های دولت (بخوانید برآورد هزینه) را هم در همان برنامه روشن کردیم این قبیل اقدامات نگاهی برنامه‌ای نیست در اثر وضعی چنین رویکردی همین بس که اکنون به جایی رسیده‌ایم که نمی‌دانیم در صندوق ذخیره چقدر باید باشد و مانده آن چقدر است؟ و جالب اینجاست هر مسئولی بدون اینکه از تفریغ نفت و تقویم ذخایر ارزی در صندوق مطلع باشد، عددی را می‌گوید!

حال آنکه اگر نگاهی برنامه‌ای داشتیم باید حداقل در دو برنامه سوم و چهارم در دو سه خط – نه چند صفحه – و در چند سطری فی‌المثل می‌نوشتیم.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   181   182   183   184   185   >>   >