تحقیق در مورد کاتالیست جامد  pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق در مورد کاتالیست جامد  pdf دارای 90 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق در مورد کاتالیست جامد  pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه تحقیق در مورد کاتالیست جامد  pdf

فصل یکم، چرا الکیلاسیون؟ 

1-1-مقدمه 

1-2-وقایع در ایالت متحده 

1-3-حوادث خارج آمریکا 

1-4-نقش الکیل‌دار کردن در بنزین فرمول‌بندی شده 

1-5-دی‌ مریزاسیون 

1-6- تغییرات به تکنولوژی الکیلاسیون HF 

1-7-تکنولوژی کاتالیست جامد 

1-8-خلاصه 

فصل دوم، الکیلاسیون چیست؟ 

2-1-مقدمه 

2-2-خوراک 

2-3-فرآورده‌های الکیلاسیون 

2-4-کاتالیزور 

2-5-واکنشها 

2-6-متغیرهای عملیاتی 

2-7-روشهای صنعتی الکیلاسیون 

2-8-بازده فرآورده‌های الکیلاسیون 

2-9-فرآیند الکیلاسیون در ایران 

فصل سوم، چگونگی الکیلاسیون 

3-1-مروری بر فرآیندها 

3-2-طراحی برای پروسه‌های خنک‌کننده اتوماتیک 

فصـل چهارم، شبیه سـازی تجهیـزات با HYSYS 

فهرست منابع 

 

فهرست جدول‌ها

جدول 1-1 انواع بنزین اصلاح شده 

جدول 1-2 بنزین اصلاح شده کالیفرنیا 

جدول 2-1 شرایط عملیاتی در روشهای مختلف الکیلاسیون 43

جدول 2-2  عدد اکتان بنزین الکیلیت برحسب مقادیر مختلف ضریب F 

جدول 2-3  نسبت ایزوبوتان به اولفین در مورد یک راکتور 5 منطقه‌ای 

جدول 2-4 بازده فرایند‌های الکیلاسیون بر اساس اولفین ( پروپیلن،بوتن و پنتن) مصرفی   

 

 

فهرست نمودارها

نمودار 3-7 راکتور سری فرآیند الکیلاسیون با کتالیزور اسید 

نمودار 3-8 فرآیند الکیلاسیون با راکتور سری و سردکن خودکار 

نمودار3-9 صفحه‌ی جریان فرایند الکیلاسیون (کاتالیزور اسید سولفوریک، خوراک پروپیلن – بوتیلن و سردکن خودکار)         

 

فهرست شکل‌ها

شکل 1-1 ظرفیت جهانی الکیلاسیون 

شکل 2-1 راکتور چند مرحله‌ای طرح شرکت کلوگ 46

شکل 2-2 نمودار یک واحد الکیلاسیون با اسید سولفوریک 

شکل 2-3 راکتورHF فیلیپس 

شکل 2-4 نمودار واحد الکیلاسیون HF 

 

 

مقدمه

الف
نمی‌توانم علاقه خود را به تحقیق و پژوهش پنهان کنم، تمامی دوستانی که از نزدیک این بنده کمترین را می‌شناسند گواه این مدعا هستند، ولی وجود مشکلات عدیده اعم از کمبود امکانات مطالعاتی و مهمتر از آن مالی همیشه بزرگترین ترمز برایم بوده‌اند. روزی که من این موضوع را با راهنمایی استاد ارجمندم پروفسور کاظمینی برگزیدم تا روزی که این تحقیق به پایان رسید زمانی بیشتر از آنچه را که تصور می‌کردم به خود اختصاص داد که تنها همان مشکلات مذکور را می‌توان به عنوان دلیل آن مطرح نمود.مقالاتی که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته‌اند از میان ده‌ها مقاله‌ای انتخاب شده‌اند که به تنهایی به جستجوی آنها مشغول بودم و سعی کردم که جامع ترین‌ها را برگزینم. مسلما اگر زمانی بیشتر در اختیار داشتم ضعفهای غیر قابل کتمان این مجموعه را می‌توانستم رفع کنم که ترس از تاخیر بیشتر مانعم شد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

تحقیق دهه فجر pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق دهه فجر pdf دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق دهه فجر pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق دهه فجر pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق دهه فجر pdf :

«... مبارک باد بر شما چنین حکومتی که در آن اختلاف نژاد و سیاه و سفید و ترک و فارس و کرد و بلوچ مطرح نیست. همه برابرند و فقط در پناه تقوا و برتری به اخلاق فاضله و اعمال صالحه هست و تفاوت بین زن و مرد و بین اقلیت های مذهبی و دیگران در امر اجرای عدالت نیست...»
از پیام حضرت امام خمینی قدس سره به مناسبت 12 فروردین 1358
نهال انقلاب اسلامی که با نثار خون بهترین فرزندان ایران رشد کرده بود، سرانجام در 22 بهمن 1357 به بار نشست، و با پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل دولت موقت از سوی امام خمینی« قدس سره» زمینه ی مهمترین همه پرسی تاریخ ایران زمین جهت تعیین نوع حکومت در ایران فراهم شد.
روز دوازده فروردین، روز ظهور شخصیت واقعی مردم ایران، روز پیروزی مستضعفین بر مستکبرین و روز تثبیت انقلاب اسلامی است که بی هیچ ریب و شکی زمینه ساز حکومت عدل اسلامی در سراسر جهان خواهد بود.
این روز مقدس، این یوم الله پر برکت سرآغاز حیات واقعی اسلام در عصر دنیامداران و دنیا پرستان است که از معنویت و روحانیت گسسته و سعادت خود را در پیروی از امیال و آرزوهای حیوانی خود می دانند.
در این روز عزیز ساختار جدید سیاسی اجتماعی ایران بر مبنای آرای اکثریت قریب به اتفاق مردم یعنی 2/98 درصد آرای ملت مسلمان ایران تثبیت شد.
در این روز پر برکت نظامی متولد شد که نور اسلام عزیز را پس از گذشت قرن های زیاد دیگرباره نه تنها در ایران اسلامی بلکه در سراسر جهان متجلی ساخت. در این روز مقدس حکومتی شکل گرفت که شعار اصلی آن استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی بود.
این عبارت ملکوتی که به عنوان شعار اصلی انقلاب اسلامی و توسط میلیون ها ایرانی آزاده و مسلمان در طول مبارزات درخشان ملت با سلطنت پهلوی همه روزه در جای جای ایران اسلامی فریاد کشیده شده بود، حکومتی را پایه ریزی کرد که عدالت اسلامی یکی از اهداف عالیه ی آن بود. در این شعار مقدس کلمه ی استقلال به عنوان نخستین هدف مطرح شده بود که رساننده ی این پیام به جهان و جهانیان بود که امت مسلمان ایران می خواهد «اراده ی ملی» خود را حاکم بر مقدرات خویش سازد تا بتواند از نفوذ و دخالت های بیگانگان رهایی یابد و چه زیبا و متین امام خمینی قدس سره فرموده است:
«اگر استقلال کشور خودمان را تحصیل نکنیم سایر چیزها درست نخواهد شد.»
تشکیل جمهوری اسلامی نه تنها اراده ی ملی ایرانیان را بر سرنوشت خود تثبیت کرد و برای آنان استقلال و آزادی را به ارمغان آورد، بلکه این بارقه ی امید در دل محرومان و مستضعفان جهان درخشید که بعد از قرن ها رنج و درد، جلوه ای از وعده ی خداوند تبارک وتعالی را شاهد باشند.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله مقایسه عملکرد لاین پیشرفته گندم آبی Mدر79در6 با شاهد مرودش

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله مقایسه عملکرد لاین پیشرفته گندم آبی Mدر79در6 با شاهد مرودشت در شرایط زارعین مناطق معتدل استان کرمانشاه pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مقایسه عملکرد لاین پیشرفته گندم آبی Mدر79در6 با شاهد مرودشت در شرایط زارعین مناطق معتدل استان کرمانشاه pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مقایسه عملکرد لاین پیشرفته گندم آبی Mدر79در6 با شاهد مرودشت در شرایط زارعین مناطق معتدل استان کرمانشاه pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مقایسه عملکرد لاین پیشرفته گندم آبی Mدر79در6 با شاهد مرودشت در شرایط زارعین مناطق معتدل استان کرمانشاه pdf :

چکیده:
افزایش جمعیت کشور لزوم تولید بیشتر در واحد سطح را انکار ناپذیر ساخته است بطوریکه خوداتکایی در تولید گندم بعنوان یک آرمان ملی تلقی شده و از مهمترین اهداف طرح‌های تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی است. جایگزینی ارقام موجود با ارقام و لاینهای پرمحصول‌تر و واجد صفات مطلوب زراعی، آشنا نمودن کشاورزان با آخرین دستاوردهای تحقیقاتی و ارقام جدید نیز در این راستا حائز اهمیت است. در این بررسی لاین M-79-6 که طی سه سال بررسی دراقلیم معتدل کشور برتری خود را نشان داده و بمنظور معرفی و جایگزینی ارقام موجود اقلیم معتدل انتخاب گردیده است، همراه با رقم مرودشت (بعنوان شاهد برتر محلی) طی سال زراعی 84-1383 تحت شرایط زارعین در دو نقطه از مناطق معتدل استان کرمانشاه

(شهرستانهای کرمانشاه و اسلام آباد غرب) به مساحت نیم هکتار در کنار هم کشت شدند. عملیات متداول آماده سازی زمین در مهر ماه و زمان کاشت اواخر آبان ماه بود. طی فصل رویش مراقبتهای معمول زراعی انجام و صفاتی مانند درصد سبز محصول، تعداد روز تا ظهور سنبله و رسیدن کامل، ارتفاع بوته و آفات و بیماریها یادداشت برداری می‌شود و سپس عملکرد لاین فوق با رقم شاهد مورد مقایسه قرار ‌گرفت که در محل اجرای اسلام آباد غرب لاین مذکور بر شاهد برتری بیشتری نشان داده و در محل اجرای کرمانشاه نسبت به شاهد مرودشت برتری کمتری بود. در مجموع لاین فوق نسبت به مرودشت عملکرد بهتری نشان داد و می‌تواند برای مناطق معتدل بعنوان جایگزین رقم مرودشت مد نظر قرار گیرد.همچنین در ارزیابی اقتصادی نیز برتری آن نسبت به مرودشت مشخص گردیده است.

واژه‌های کلیدی: گندم، طرحهای تحقیقی ترویجی، مرودشت،ارزیابی اقتصادی
مقدمه:
گندم سالانه بیش از 50% از زمین های زراعی کل کشور را به خود اختصاص می دهد.مطابق گزارشات موجود از مجموع 12 میلیون هکنار از اراضی زیر کشت کشور بالغ بر 2/6 میلیون هکتار به کشت گندم اختصاص داشته است . از این مقدار 3/2 میلیون هکنار به کشت گندم آبی و 9/3 میلیون هکنار آن به کشت گندم دیم اختصاص داشته است (4). گندم اولین و مهمترین گیاه زراعی در دنیا بوده و 6/19 % از کل منابع غذایی برای مردم جهان را دارا است(12). با توجه به اهمیت و جایگاه گندم در کشور و بهره‌وری بیشتر از قابلیت‌های زراعی و محیطی موجود، لزوم یافتن ارقام اصلاح شده و پر محصول با کیفیت بهتر که بتواند جایگزین ارقام فعلی گردند و از قابلیت‌های بالقوه موجود حداکثر استفاده را بعمل آورند، ضروری است.

از سوی دیگر با توجه به استراتژیک بودن گندم بعنوان غذای پایه کشور و لزوم تداوم خودکفایی در تولید این گیاه، افزایش روزافزون نیاز به تولید بیشتر این محصول، اهمیت افزایش تنوع در ارقام موجود در کشور که در نهایت سبب بالا بردن توان تولید کشاورزان می‌شود، اهمیت جایگزینی ارقام موجود (به دلیل شکسته شدن مقاومت در مقابل امراض و …) و دستیابی به ارقام پرمحصول تر و تطبیق هر چه بیشتر یافته‌های تحقیقاتی با شرایط زارعین شایان توجه است.در آزمایشات چند منطقه ای بررسی مقاومت در چند سال اخیر نیز در ایران از میان ارقام و لاینهای آبی و دیم لاین مقاوم گندم نان و دروم از جمله لاین M-79-6 شناسایی شده است . لاین جدید گندم M-79-6 با شجره Bow”s”/Vee”s”//1-60-3 از دو رگ های رقم کراس

امید با یک لاین خارجی است که طی مراحل بررسی در 9 ایستگاه تحقیقاتی اقلیم معتدل کشور با متوسط عملکرد 6478 کیلو گرم در هکتار معادل رقم مرودشت بوده و حداکثر عملکرد را به میزان 8861 کیلو گرم در هکتار در کرج تولید نموده است . این رقم نسبت به زنگ زرد، سیاهک پنهان، ریزش دانه مقاوم بوده(4) ضمناً این لاین در سال زراعی 82-1381 در شرایط زارعین در مزرعه یکی از کشاورزان نمونه کرج به صورت پیش طرح تحقیقی –تطبیقی با شرکت شش رقم دیگر در مقابل سیاهک پنهان مورد ارزیابی قرار گرفت که بدون هیچ آلودگی در مقایسه با ارقامی مانند روشن37%-مهدوی(35%)مقا.مت از خود نشان داد.( 4)همچین این لاین در سال زراعی 183-1382در طرح تحقیقی – تطبیقی همراه با پنج رقم گندم جهت

ارزیابی مقاومت به سیاهک پنهان گندم در سه منطقه کرج – کرمانشاه و نیشاپور مورد ارزیابی قرار گرفت که نتایج نشان داد که لاینM-79-6 مقاومت بسیار بالایی نسبت به این بیماری داشته و می تواند در مناطق معتدل غرب کشور که خسارت بیماری قابل توجه است موجب کنترل گسترش بیماری و کاهش هزینه های ضد عفونی بذر گردد(5).. تاکنون برای این لاین هیچگونه طرح تحقیقی – ترویجی در سطح استان و کشور انجام نشده است، ولی در مورد دیگر ارقام موجود در استان طرحهایی اجرا و گزارشهای مربوطه نیز ارائه گردیده است. پلوس و عدل در قالب طرح‌های تحقیقی ترویجی برتری رقم نوید بر رقم قدس (6) و برتری نوید بر رقم الموت را گزارش دادند و در یک طرح دیگر برتری رقم بک کراس روشن بر رقم قدس گزارش شد (7). پلوس و رستمی نیز در طرحهای مشابه‌ای برتری لاین S-75-20 بر رقم چناب (8) و برتری رقم مهدوی بر رقم نوید را گزارش کردند (9). از دیگر بررسی انجام شده در سطح

استان می‌توان به گزارش برتری 45 درصدی لاین کراس البرز نسبت به سرداری در یک طرح تحقیقی- ترویجی (14)، برتری رقم آذر 2 نسبت به سرداری (11)، برتری رقم زرین بر لاین C-79-16 و برتری این لاین بر رقم شهریار (2) و برتری لاین M-79-7 بر رقم مرودشت (15) اشاره کرد. کاشت این رقم همانند کاشت دیگر ارقام بوده و هزینه محصول ثابت می‌ماند ولی با در نظر گرفتن این نکته که سطح کل اراضی آبی استان بالغ بر 120 هزار هکتار است (13) و از این میزان در سال 83- 1382 بالغ بر 87000 هکتار (16) و در سال زراعی 84-1383 حدود 89000 هکتار (1) تحت کشت گندم آبی قرار داشته است در این راستاء تطبیق هر چه بیشتر یافته‌های تحقیقاتی با شرایط زارعین و از جمله معرفی ارقام نوید بخش و پرمحصول و مقاوم نسبت به سیاهک پنهان گندم به منظور افزایش تولید در واحد سطح اهمیت بسزایی دارد. معرفی لاین پیشرفته گندم آبی M–79–6 در کنار ارقام دیگر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بنابراین با انجام طرحهای تحقیقی-ترویجی می توان اهداف زیر را دنبال نمود:

1- معرفی لاین پیشرفته گندم آبی M -79 -6 برای مناطق معتدل کشور
2- افزایش تولید در واحد سطح با کشت ارقام جدید
3- آشنایی کشاورزان با آخرین دستاوردهای تحقیقاتی

روش اجرا:
این طرح بمنظور بررسی عملکرد و خصوصیات زراعی لاین پیشرفته M -79 -6 در دو نقطه از مناطق معتدل استان(شهرستان کرمانشاه- سراب نیلوفر و شهرستان اسلام آباد غرب- دهستان شیان) اجراء شد. در هر منطقه لاین مذکور و رقم مرودشت ( شاهد) هر کدام در سطح 5/.هکتار کشت ‌شدند. مشخصات کشاورز و نشانی محل اجرای طرح در هر منطقه در جدول 1 آورده شده است. در شهریورماه 1383 عملیات آماده سازی زمین انجام و با توجه به نتیجه تجزیه خاک کل کود فسفات آمونیوم و 3/1 از کود اوره در سطح مزرعه پخش و با دیسک با خاک مخلوط گردید. باقیمانده کود ازته در دو مرحله ساقه‌دهی و خوشه رفتن گیاه مصرف خواهد شد. بذور پیش از کاشت جهت مبارزه با سیاهک‌ها با قارچ‌کش مناسب

ضدعفونی ‌شدند. میزان بذر مصرفی براساس وزن هزار دانه و تراکم 400 دانه در متر مربع برای هر قطعه زمین تعیین شد. بعد از انجام کشت در اوخر آبان ماه آبیاری انجام شده و سبز شدن مزرعه یادداشت ‌شد. با توجه به زمانبندی فعالیتهای طرح که در جدول 2 ارائه شده است، در طول فصول پاییز و زمستان بازدید انجام شد و یادداشت‌برداریهای مربوطه (خسارت سرما و ;) انجام ‌گردید. در اواخر اسفند با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه از علف‌کش مناسب (با سموم پهن برگ کش و باریک برگ کش) استفاده شد. در هریک از مراحل

ساقه‌رفتن و خوشه‌دهی از کود اوره به صورت سرک استفاده و نیز برای مبارزه با سن گندم از آفت کش مربوطه در مرحله پرشدن استفاده شد. در طول دوره رشد یادداشت برداریهای لازم همچون تاریخ پنجه‌دهی،‌ تاریخ ساقه‌رفتن،‌ تعداد روز تا خوشه‌دهی تعداد روز تا رسیدن،‌‌ درصد خوابیدگی،‌ ریزش دانه، ‌ارتفاع بوته،‌ طول خوشه،‌ عکس العمل نسبت به بیماریها خصوصاً‌ زنگهای زرد و قهوه‌ای (تعیین تیپ و درصد آلودگی)‌ و تیپ رشد صورت گرفت. برداشت در اواسط تیر ماه 1384 انجام و عملکرد هر قطعه توزین و به هکتار تعمیم داده شد. نتایج نیز جهت تصمیم گیری در معرفی لاین فوق به موسسه متبوع منعکس گردید.
جدول 1- مشخصات کشاورز و نشانی مزرعه در مناطق اجرای طرح.
واحد حجم کار نام زارع روستا دهستان شهرستان
ردیف
شاهد طرح
5/0 5/0 احمد عباسی سراب نیلوفر سراب نیلوفر کرمانشاه 1
5/0 5/0 علی رحیمی شیان شیان اسلام أباد غرب 2
1 1 جمع
جدول 2- زمانبندی فعالیتهای طرح

تاریخ اجرای طرح شرح عملیات اجرای طرح ردیف
مهر 83 انتخاب زمین و زارع 1
مهر 83 انجام عملیات تهیه زمین و تامین نهاده ها 2

دهه اول آبان 83 (+ آبیاری پاییزه) عملیات کاشت و اولین آبیاری 3
از 20/1/84 هر پانزده روز یکبار در صورت لزوم آبیاریهای بهاره 4
با اولین آبیاری مصرف کود اوره بصورت تقسیط یک سوم 5
در زمان مناسب (اسفند 1383 و بهار 1384) مصرف مابقی کود اوره 6
در زمان مناسب (اسفند 1383 و بهار 1384) کنترل علف های هرز و مبارزه با آفات 7
در زمان مناسب (طی فصل رویش) بازدید و یادداشت برداری 8
تیر ماه 1384 عملیات برداشت 9

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

تحقیق در مورد در انتظار او pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق در مورد در انتظار او pdf دارای 35 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق در مورد در انتظار او pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد در انتظار او pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق در مورد در انتظار او pdf :

در انتظار او

شناخت امام زمان چه ضرورتی دارد؟
; بلی، اوضاع این گونه بود تا اینکه به شخصی آشنا شدم که به نظر می رسید می تواند به سؤالاتم پاسخ دهد. در اولین برخورد به او گفتم: آیا می تونم با شما بی پرده سخن بگم، به همه چیز در مورد امام زمان با دیده ی شک نگاه کنم و از صفر شروع کنم؟
او گفت: اگر غیر از این باشه اشتباه کردی. کسانی که ساختمان افکار و عقیده شونو از رو می سازدن و زیربنای فکرشونو محکم نمی کنن، با یک طوفان سؤالات یا یک سیل مختصر، شبهات ساختمون شون خراب می شه و همه ی ایمان و عقیده شون با سیل می ره.
گفتم: پس من قبل از هر حرفی می خوام بدونم اصلاً چه ضرورتی داره من امام زمان مو بشناسم و آیا اگه من بی توجه به او دنبال زندگی خودم باشم چیزی رو از دست دادم و ضرری کردم؟

گفت: این آیه رو شنیدی که خداوند می فرمای:« اطیعو الله و اطیعو الرسول و اولی الامر منکم »؟
گفتم: بله.
گفت: معنای این آیه چیه؟
گفتم:«از خدا، رسول و اولی الامر اطاعت کنین.
گفت: درسته، حالا چطور ممکنه ما از کسی که اونو نمی شناسیم اطاعت کنیم؟! مراد از اولی الامر در این آیه امام و حجت خدا در هر زمانه و اگه انسان امام خودشو نشناسه نمی تونه از او اطاعت کنه، پس باید اونو بشناسیم.

گفتم: از کجا معلوم که مراد اولی الامر تو این آیه امام زمان باشه؟
گفت: جالبه بدونی همین سؤال در صدر اسلام و هنگام نزول این آیه مطرح شد. جابر یکی از اصحاب رسول خدا (ص) به اون حضرت گفت یا رسول الله ما خدا و رسول رو می شناسیم اما نمی دونیم مراد از اولی الامر در این آیه چه کسانی هستن؟
حضرت فرمودند: مقصود از اولی الامر، علی و فرزندان معصوم اویند و تک تک اماما رو تا امام زمان نام بردن و این روایت علاوه بر مدارک ما شیعیان، در برخی کتب اهل سنت هم اومده.

من ضمن تشکر گفتم: حال فهمیدم که شناخت امام زمان یک تکلیف واجبه چون وقتی اطاعت از ایشون واجب شد مقدمه ی اون هم که شناخته، واجب می شه.
او گفت: بله و دلایل و انگیزه های دیگه هم برای شناخت امام زمان داریم، مثلاً این حدیث پیامبر عزیزمون که مورد اتفاق همه مسلموناست،«هر کس امام زمان خودشو نشناسه و بمیره به مرگ جاهلیت مرده» اگه ترک کاری(شناخت امام زمان) موجب می شه من در حکم جاهلان و مشرکان قبل از اسلام باشم، آیا انجام اون کار ضرورت پیدا نمی کنه؟ پس ملاحظه می کنی که مسأله ی آشنایی با امام زمان و شناخت اون حضرت خیلی مهم تر از اونه که ما با اون برخورد می کنیم.
وقتی صحبت به اینجا رسید، خیلی بیشتر از قبل مشتاق شدم سؤالاتم را در باره ی امام زمان نزد او مطرح و شناخت خود را کامل کنم، اما وقت گذشته بود و قرار شد ادامه ی گفتگو در جلسه ی بعد صورت گیرد.

حداقل شناخت
گفت: منظورت چیه، چه مطلبی درباره ی اون حضرت دست آوردی؟
من در حالی که دفترم را باز می کردم گفتم: اونچه به عنوان شناخت امام زمان به دست آوردم خلاصه کردم و تو این دفتر نوشتم؛ گوش کنین: نام امام زمان ام مهدی است و ایشان در سحرگاه نیمه ی ماه مبارک شعبان در سال 255 هجری قمری متولد شدند، نام پدرشان امام حسن عسکری و نام مادرشان نرجس و محل ولادتشان سامراء بوده است. دوران امات ایشان همزمان با شهادت امام حسن عسکری در هشتم ربیع الاول سال دویست و شصت هجری قمری شروع شده و از همان زمان به دلیل شرایط سخت حاکم و اینکه به شدت تحت تعقیب بودند

، مخفی گردیدند. دوران غیبت ایشان به دو دوره تقسیم می شود:
1) غیبت صغری که در آن مدت مدت افراد خاصی از محل حضرت اطلاع داشتند و چهارنفر به نوبت عنوان نمایندگان رسمی ایشان در بین مردم فعالانه حضور داشتند و ضمن ابلاغ دستورات آن حضرت به شیعیان، سؤالات مردم را به ایشان می رساندند و پاسخ های حضرت را به آنها منتقل می کردند.
این دوران با احتساب دوران زندگی مخفی آن حضرت قبل از امامت، به هفتاد و چهار و بدون آن به شصت و نه سال می رسد.
2) غیبت کبری: این دوران با فوت آخرین نائب خاص آن حضرت در سال سیصد و بیست و نه هجری آغاز می شود، که حضرت در روزهای آخر عمر او در نامه ای به او نوشتند تو به زودی از دنیا می روی و کسی را بعد از خودت به عنوان نائب خاص من تعیین مکن و از آن زمان غیبت کبری آغاز شد.
این نوشته را که خواندم به او گفتم: نظر شما چیه؟ این شناخت امام زمان کافیه یا نه؟

او گفت: شناخت درجات و مراتبی داره، در مورد امام هم اولین قدم و حداقل شناخت اینه که شخص اورو بشناسیم که کدام فرد امام ماست و بدونیم که او حجت خدا و پیشوای ما و جانشین پیامبر خدا در امور دین و دنیای ماست و اطاعت او بر ما واجبه، اما از این حداقل که بگذریم، هرچه بیشتر در باره ی امام خود بدونیم به خیر و سعادت و رستگاری نزدیک تر می شیم و بهره مندی ما از برکات وجود او بیشتر می شه. مثلاً همین که تو در فکر این هستی که پاسخ سؤالات خودت و دیگران رو نسبت به اون حضرت به دست بیاری، گامی در جهت ارتقاء شناخته که بسیار ارزشمنده.

طفل پنج ساله و امامت
گفتم: بله، من هنوز هم خیلی سؤال دارم اما قبل از همه دو سؤالی رو طرح می کنم که از نوشته های خودم برام پیش اومده. یکی اینکه با توجه به مطالعاتی که داشتم اون حضرت در پنج سالگی به منصب امامت رسیدن. راستی یک طفل 5 ساله که هنوز امتحانی نداده، سابقه ای نداره، چطور سابقه داشته که یک کودکی مقامی به این بلندی کسب کنه؟
او گفت: به نظر شما در چه سنی شایسته است کسی امام یا پیغمبر بشه؟

گفتم: البته من هم می دونم «بزرگی به عقل است نه به سال» و می دونم منظورم اینه که وقتی کسی مثل پیامبر سی ، چهل سال زندگی می کنه از عمل او برای ما مشخص می شه که شایستگی داره یا نه، اما در مورد یک کودک هنوز نمی تونیم قضاوت کنیم.
گفت: پس فایده ی این سی، چهل سال عمر کردن، شناخت ما نسبت به شایستگی های اون فرده؟ مگه نه؟
گفتم: آره.
گفت: اگه ما اون کسی که باید امامو تعیین کنه می بودیم، نیاز به این گذشت زمان داشتیم، اما خداوند که آگاه از گذشته و حال و آینده ست قبل از گذشت این زمان نتیجه رو می دونه و نیازی نداره که این مدت رو صبر کنه تا از حال بنده اش آگاه بشه، لذا با توجه به همون علم و آگاهی از ابتدا حجت خودشو انتخاب کنه.

گفتم، آها! حالا فهمیدم. اشتباه من اینجا بود که خدا رو با خودم مقایسه کردم ولی حالا روشن شدم. اما نگفتین این کار سابقه داشته یا نه؟
گفت: بله در بین انبیاء سابقه داشته، قرآن کریم نسبت به دو پیامبر بزرگ الهی، حضرت یحیی و حضرت عیسی خبر می ده که خداوند این دو نفر رو در کودکی به پیامبری برگزید. تا اینجا معلوم شد که خداوند صلاحیت ها رو می دونه و نیازی به امتحان گرفتن نداره اما علاوه بر این، ما عالَم های دیگری هم قبل از این عالم داشتیم که در اونجا انسان ها امتحاناتی دادن و در فرصت مناسبی درباره ش صحبت می کنیم. نتیجه ی اون امتحانات هم می تونه در انتخاب پیامبر و امام مؤثر باشه.

در غیبت کبری چه باید کرد؟
ضمن تشکر، از ترس اینکه وقت جلسه تمام نشود زودتر سؤال دوم ام را مطرح کردم و گفتم: سؤال دومم از آغاز غیبت کبری ست که آیا امام زمان با توجه به اینکه در دوران غیبت کبری نائب خاص ندارن، برای مردم فکری نکردن که در مسائل فکری عقیدتی تکلیف اونا روشن باشه؟

گفت: مگه می شه امام به فکر پیروانش نباشه؟ اون حضرت در پاسخ به سوالات یکی از دوستان شون که به وسیله ی نائب دوم امام زمان در غیبت صغری به او حضرت رسیده بود، نوشتند: پس از پایان دوران غیبت صغری مردم به نمایندگان عام من که علماء و راویان حدیث هستند مراجعه کنند که آنان حجت من بر مردم و امناء الهی در بیان احکام دین هستند و همچنین، برای این که مردم در تشخیص متخصص در دین و عالم الهی ملاکی داشته باشن نوشتن:
« در امور خود به فقیه و عالمی که پرهیز کار، هوی گریز، دین باور ودین نگه دار و گوش به فرمان دستوران امام خود باشد مراجعه کنید و بدانید که همه ی علماء این گونه نیستند،

بلکه بعضی از آنها دارای این شرایط می باشند و قابلیت نیابت ونمایندگی مرا دارند. » ملاحظه می کنی، اون حضرت سال ها قبل از تمام دوران غیبت صغری و در زمان نائب دوم خودشون این حقایقو برای مردم بازگو فرمودن و تکلیف ما رو در این دوران روشن کردن. پس ما هستیم که باید با دقت و تحقیق، عالم ربانی و فقیه مورد نظر اون حضرت رو بشناسیم و با کمک و تبعیت از او به وظیفه ی خود عمل کنیم و رضایت امام زمان مونو جلب کنیم.
من که به دلیل شیرینی بحث به کلی از ساعت غافل شده بودم آمدم سؤال دیگری مطرح کنم، اما او ضمن عذر خواهی خواست که ادامه ی بحث به نشست بعدی موکول شود.

مهدی در کتاب های اهل سنت
او گفت: نام مقدس مهدی(ع) و مژده ی ظهور او در اسلام، اول بار بر زبان شخص پیامبر اکرم(ص) جاری شد و اون حضرت بشارت مهدی رو به دخترشون فاطمه داده و طبق نوشته ی اون عالم سنّی فرمودن:
«ابشری یا فاطمه فانّ المهدی منک» بشارت باد بر تو ای فاطمه که مهدی از فرزندان توست و مساله ی مهدی(ع) تا اونجا قطعی و حتمیه که سیوطی، عالم مشهور اهل سنت می نویسه: پیامبر فرمودند«من کذّل المهدی فقد کفر» هرکس مهدی را تکذیب کند کافر است.
گفتم: خیلی جالبه که اهل تسنن هم روایات مربوط به مهدی موعود را ذکر کردن.

گفت: پس اگر برات جالبه این نکته رو بدون که حتی در قدیمی ترین کتاب حدیثی اهل سنت یعنی مسند احمد حنبل که نویسنده ی اون قبل از ولادت امام مهدی(ع) از دنیا رفته، سخنان پیامبر اکرم(ص)درباره ی مهدی موعود به چشم می خوره. یعنی کسی که خودش قبل از ولادت مهدی موعود در دنیا زندگی کرده و فوت کرده معتقد به مهدی موعود بوده.

مهدی در ادیان و مکاتب جهان
و از اون جالب تر اینه که اصلا مساله ی اعتقاد به منجی موعود و آمدن شخصی که همه عالم رو اصلاح می کنه، یک مساله ی بین المللی و جهانی. همه ادیان و فرقه های عالم معتقد به ظهور او هستن و همه ی انبیاء گذشته و رهبران مذهبی، پیروان شون رو به آمدن مصلح غیبی و تشکیل دهنده حکومت واحد جهانی بشارت دادن. در هریک از آیین و ادیان و مکاتب و ملل و اقوام از مصلح جهانی با تعبیرهای متناسب با فرهنگ خودشون نام برده شده و سخن گفته شده. به قول شاعر:
هریک به زبانی صفت حمد تو گوید
بلبل به غزلخوانی و طوطی به ترانه

وقتی صحبت به اینجا رسید او در حالی که کاغذی از جیب ش در می آورد گفت: این عبارت رو از کتابی نوشته ام و آوردم که برات بخونم. گوش کن:
«در آیین زرتشت از او به نام سوشیانت یا سوشیانس (نجات دهنده ی بزرگ جهان) و در میان یهودیان به نام ماشیع (مهدی بزرگ) و در آیین هندی به نام آواتارا و در آیین بودایی به نام بودای پنجم و در میان برهمائیان به نام ویشنو و در کتاب شاکمونی از کتب مقدس دادتک برهمائیان به نام آخرین وصی ممتاطا(محمد) و در کتاب پاتیکل به نام راهنما(هادی، مهدی) تعبیر نموده اند. و اهالی صربستان در انتظار مارکوکرالیویچ و گرزاسپه و یونانیان در انتظار کالویبرگ و اقوام اسکاندیناوی در انتظار اودین و اقوام اروپای مرکزی در انتظار بوخص و اقوام آمریکای لاتین در انتظار گوتزلکوتل و چینی ها در انتظار کرشنا به سر می برند.»

مهدی در قرآن
وقتی صحبت به اینجا رسید با تعجب پرسیدم: پس چرا مساله ای به این مهمی در قرآن مطرح نشده و هیچ اشاره ای هم در آیات قرآن به اون نشده؟
خیلی آرام از من پرسید: شما با ترجمه و تفسیر قرآن چقدر آشنا هستی؟
با خنده گفتم: من و ترجمه و تفسیر! من هنوز روخونی قرآن کامل نیستم چه برسه به تفسیر.
گفت: پس از کجا به این محکمی ادعا می کنی هیچ اشاره ای در قرآن راجع به مهدی موعود نیست؟
گفتم: یعنی می خواین بگین در قرآن هم راجع به امام مهدی(ع) آیه ای داریم؟

گفت: بله، نه تنها یک آیه که دهها آیه در قرآن به این مساله مربوط می شه. وقتی به تفاسیر مراجعه کنی می بینی آیات زیادی هست که مفرسین گفته ن مصداق کامل این آیه شخص مهدی موعود یا روزگار اوست. البته نه اینکه نظر شخصی اونا باشه، روایاتی رو نقل می کنن که آیه رو بر مهدی موعود منطبق نموده. مثلاً در قرآن می خونیم«اولئک حزب الله الا انّ حزب الله هم المفلحون»
در بیان و توضیح این آیه ، علامه حنفی قندوزی، عالم اهل سنت در کتاب خودش حدیثی از رسول خدا(ص) نقل می کنه که اون حضرت در مورد مهدی موعود (ع) فرموده ان:«او غیبت اختیار می کند، سپس خروج می کند و زمین را مالامال از عدل و داد می نماید، همان طور که از جور و ستم پر شده. خوشا به حال صبر پیشگان و شکیبایان در دوران غیبت او. خوشا به حال پایداران به محبت او و یاران اش، آنها کسانی هستند که خداوند در کتاب خود وصف شان کرده و فرموده: هدی المتقین الذین یومنون بالغیب، و نیز فرموده: اولئک حزب الله الا انّ حزب الله هم المفلحون.»

ملاحظه می کنی چگونه این آیه رو پیامبر اکرم مربوط به مهدی موعود و یاران او دونسته ن. از این گونه آیات دهها نمونه در قرآن داریم که مفسران شیعه و سنی روایات مربوطه را در ذیل اونها آورده ن.
گفتم: خیلی عالیه، دهها آیه! من خیال می کردم حتی یک آیه هم در قرآن به مساله مهدی موعود اشاره نداره، اما حیف که من نمی تونم از این تفاسیر استفاده کنم. هم اکثر شون عربی ین و هم مفصل و متعدد. کاش می تونستم آیات قرآن رو که مرتبط با امام زمان مه مطالعه کنم. به نظر شما چطور می تونم به خواسته م برسم؟
گفت: خوشبختانه این آیات رو بعضی از نویسندگان در کتاب مستقلی جمع آوری کردن. من در این زمینه دو کتاب بهت معرفی می کنم، یادداشت کن.
1ـ کتابیه با نام«المحجه فی مانزل فی القائم الحجه» تالیف عالم بزرگ شیعه سید هاشم بحرانی ـ این کتاب به فارسی هم ترجمه شده تحت عنوان«سیمای حضرت مهدی در قرآن».

در این کتاب 120 آیه از آیات قرآن که به مهدی موعود و مسائل مربوط به اون حضرت، تأویل شه و با ذکر روایات مربوطه جمع آوری شده.
2ـ کتاب«المهدی فی القرآن» که دوبار ترجمه شده ، یک بار با نام«امام مهدی در قرآن» و بار دیگر با نام «موعود قرآن».
در این کتاب هم 110 آیه از آیات مرتبط با مهدی موعود با ذکر روایات جمع آوری شده نکته ی جالب اینه که در این کتاب تمام روایاتی که می گه این آیه قرآن مربوط به مهدی(ع) است، همگی از کتاب های حدیثی اهل سنت جمع آوری شده.

من که از خوشحالی در پوست نمی گنجیدم نام و مشخصات کتاب ها را یادداشت کردم و همین طور که از جای خودم بلند می شدم تا خداحافظی کنم، گفتم: چقدر این دو کتاب که معرفی کردین جالبه، آدم از مراجعه به این همه تفاسیر و پیدا کردن این همه آیه و روایت بی نیاز می شه ولی کاش یک کسی هم نظر ادیان مختلف درباره ی موعود جهانی رو جمع آوری می کرد تا به جای مراجعه به کتاب هایی مانند تورات، انجیل و امثال این ها، به همون کتاب مراجعه می کردیم.

او گفت: خوشبختانه این کار هم انجام شده. خیلی از نویسندگان نظریات ادیان و مذاهب مختلف رو جمع آوری کرده ن، از جمله یکی از محققان کتابی نوشته به نام«اوخواهد آمد» در این کتاب عباراتی از کتاب های ادیان و کیش های مختلف بدون کم و زیاد دقیقاً نقل شده؛ از جمله دو عبارت از مت زبور، شش عبارت از تورات و ملحقات آن، پنج عبارت از انجیل های مختلف(متّی، یوحنّا، مرقس و لوقا) و ملحقات آنها، ده عبارت از کتاب های مقدس هندیان و دانشمندان آنان و ده عبارت از منابع زرتشتیان انتخاب شده و با ذکر نشانی دقیق در کتاب نقل شده.
وقتی که بلند شده یم و داشتیم از اتاق خارج می شدیم،کنار طاقچه ای رسیدیم که در آن چند کتاب بود، دوست ام که به قصد بدرقه ی من از اتاق خارج می شد به من گفت: صبر کن، به نظرم کتابی که گفتم این جا باشه، یک مطلب جالب هست که برات می خونم ، بعد اگه خواستی کتاب رو ببر تمام شو بخون.

با کمی ورق زدن مطلب را پیدا کرد و شروع کرد به خواندن:
به سال 1359 ش. توفیقی دست داد و به هند سفر کردیم. در کشمیر در مورد زبان سانسکریت جویا شدم، معلوم شد که در دانشگاه سری نگر دو تن استاد هستند که بر زبان سانسکریت تسلط دارند. ترتیبی داده شد که چند ساعتی به خدمت شان رسیدم. از آنها در مورد آینده ی جهان پرسیدم، گفتند: آنچه در کتاب های مذهبی ما موجود است،

این است که:«یک مرد آسمانی در آخر الزمان ظهور می کند ، ظلم و ستم را از پهنه ی جهان ریشه کن می سازد، حکومتی را بر اساس عدالت و آزادی در سطح جهان تاسیس می کند، دیگر در جهان از جهل و شر و تبهکاری اثری نمی ماند و همه ی انسان ها در برابر او خضوع می کنند و همه ی جهان زیر یک پرچم و تحت فرمان یک فرمانروا اداره می شود;» همه ی اظهارات آنها دقیقاً با اعتقاد ما به ظهور مصلح جهانی منطبق بود. از آنها خواستم که کتاب بخصوصی را که حاوی این مطالب باشد به من معرفی کنند، آنان نیز کتاب«گرگوار نهم» را معرفی کردند و متن سانسکریت آن را به من ارائه دادند و فرازهایی را از روی کتاب برایم خواندند و ترجمه کردند.

در این موقع من با تشکر کتاب را از دوستم گرفتم و خداحافظی کردم.
قطعی بودن ظهور
گفت: بسیار خوب، پس من با یک مثال شروع می کنم. اگه شخصی که پدرش سال ها قبل از دنیا رفته، شبی اونو در خواب ببینه و پدر در عالم خواب به او بگه: من دوازده صندوقچه جواهرات در زیرزمین منزل دفن کرده ام، هنگامی که این شخص از خواب بیدار میشه ابتدا به خودش میگه عجب خوابی دیدم! معلوم نیست اثر غذای دیشبه یا اثر افکار من که همیشه در فکر گرفتاری های مادی خودم هستم، و یقین می کنه که خوابش باطله، اما با خودش می گه من که بیکارم؛ ضرری نداره کمی وقت می ذارم و مقداری کف زیرزمین رو می کنم. کلنگو برمی داره و مشغول می شه، ناگهان با تعجب صندوقچه ای پیدا می کنه. از شما می پرسم، حالا چه مقدار احتمال می ده خوابش درست باشه؟

گفتم: خیلی زیاد.
گفت: حالا اگه صندوق دوم و سوم هم پیدا بشه چی؟
گفتم: دیگه یقین می کنه که خوابش درست بوده.

گفت: حالا اگه یازده صندوق رو پیدا کنه و چند متر دیگه زمین رو گود کنه و خبری از صندوق دوازدهم نباشه، آیا به نظر تو دست از کار می کشه؟
گفتم: اگه من باشم و این خواب و این همه نشانه های درست، وقتی یازده صندوق رو به دست بیارم، اگه اونقدر گود کنم که از اون طرف زمین سر دربیارم، دست بردار نیستم و تازه اگه پیدا نکنم تو نوع کار خودم شک می کنم نه درستیِ خواب.

گفت: آفرین! حالا توجه کن که این خوابه و این همه یقین آور، پس چطور اگه شخصیت با عظمتی همچون پیامبر اسلام، در بیداری وبا تاکید و تکرار دوازده جانشین برای خودشون معرفی کنن و نوع بشر، یازده نفر از اونهارو پیدا کنه، آیا با به تاخیر افتادن، انسان عاقل و مومن در صحت گفتار رسول خدا شک می کنه؟
گفتم: هرگز! از این مثال و توضیح تشکر می کنم، اما منظور از تکرار و تاکید رو خوب نفهمیدم. لطفاً کمی بیشتر توضیح بدین.
گفت: با توجه به اینکه پیامبر عزیزمون باید برای این همه مسلمون که تازه با دین خدا آشنا شده بودن، همه ی معارف و احکام و مسایل اخلاقی، اجتماعی و ; رو بیان می کردن و به اختلافات و شکایات رسیدگی می کردن، جنگ ها و دشمنی ها ر پاسخگو می بودن و دهها وظیفه ی خطیر دیگه که رودوش حضرت بوده، باتوجه به همه ی این اشتغالات، به نظر تو چه قدر مناسب بود پیامبر ما در مورد مهدی موعود سخن بگن، با توجه به اینکه ایشون پس از چند صد سال و بعد از پایان امامت یازدهمین جانشین اون حضرت، به امامت می رسیدن.
گفتم: در حد معرفی کلی و اشاره.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله موانع فردی اصلاح شیوه زندگی در نوجوانان چاق یا دارای اضافه

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله موانع فردی اصلاح شیوه زندگی در نوجوانان چاق یا دارای اضافه وزن: یک مطالعه کیفی pdf دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله موانع فردی اصلاح شیوه زندگی در نوجوانان چاق یا دارای اضافه وزن: یک مطالعه کیفی pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله موانع فردی اصلاح شیوه زندگی در نوجوانان چاق یا دارای اضافه وزن: یک مطالعه کیفی pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله موانع فردی اصلاح شیوه زندگی در نوجوانان چاق یا دارای اضافه وزن: یک مطالعه کیفی pdf :

مقدمه

ابتلا به چاقی در کودکی و نوجوانی، طیف وسیعی از مشکلات جسمی و روانی را به همراه دارد و زمینهساز بروز بسیاری از بیماریهای مزمن و غیرواگیر در بزرگسالی

است.5-1 طی دو دههی گذشته، شیوع اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان بسیاری از کشورهای جهان، روند رو به رشدی داشته است. اطلاعات موجود در کشور ما نشان میدهد که ایران نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گزارش خود از

225 مجلهی غدد درونریز و متابولیسم ایران دورهی یازدهم, شمارهی 5، دی 8831

وضعیت عوامل خطرساز بیماریهای غیر واگیر در ایران، شیوع اضافه وزن و چاقی را در پسران 42-51 ساله به ترتیب 7/41% و 2/4% و در دختران همان گروه سنی 3/91% و 3/6% اعلام نموده که با بالا رفتن سن، این میزان افزایش مییابد.6 کلیشادی و همکاران نیز با مطالعهای در 11112
کودک و نوجوان 81-6 سال از 32 استان کشور، شیوع اضافه وزن و چاقی را به ترتیب 8/8% و 5/4% اعلام نمودند که تقریباً در دختران و پسران از شیوع برابری برخوردار است.7 بر اساس یافتههای مطالعه قند و لیپید تهران، شیوع اضافه وزن و چاقی در پسران 91-01 سالهی منطقه 31 شهر تهران، در فاصلهی سالهای 97-6731 به ترتیب 6/21% و 6/6% و در دختران 3/31% و 1/4 % بود. مقادیر مذکور پس از طی سه سال سیر صعودی داشت به طوری که در فاصلهی سالهای 38-0831 شیوع اضافه وزن و چاقی در پسران 5/61% و 8/8% و در دختران 5/31% و 9/5% گزارش شده است.8

مطالعههای پیشین، تغییر شیوهی زندگی را مهمترین علت افزایش چشمگیر این پدیده، طی دو دههی گذشته دانسته و انجام مداخلههای مؤثر به منظور اصلاح الگوهای رفتاری زمینه ساز افزایش وزن را توصیه کردهاند.01،9 این در حالی است که یافتههای به دست آمده از اکثریت قریب به اتفاق مداخلههای انجام شده در این زمینه، خیلی راضی کننده نبوده است.21،11 متخصصان، تکرار مداخلههای کلیشهای و عدم توجه به متغیرهای رفتاری زمینهساز چاقی را عاملی مؤثر در عدم موفقیت مداخلات مذکور میدانند.31 توجه به نظر جامعهی مخاطب، لازمهی شناخت عوامل زمینهساز الگوهای رفتاری ناسالم و جزیی اساسی در طراحی الگوهای مؤثر پیشگیری از چاقی است؛ این در حالی است که بیشتر مداخلههای مذکور، بدون بررسی نقطه نظرات و دغدغههای جامعهی مخاطب، انجام شد. و پیشاپیش بر کاهش دریافت انرژی از طریق ارایه رژیمهای غذایی و افزایش فعالیت بدنی متمرکز شدهاند.51،41 دیویسون و برچ با معرفی الگویی ذهنی از عوامل زمینهساز چاقی، ویژگیهای فردی (سن، جنس و استعداد افزایش وزن)، خانواده (دانش والدین و الگوهای رفتاری آنها)، گروه همسال، محیط مدرسه و در مقیاسی وسیعتر شرایط اجتماعی و فرهنگی هر جامعه را در ایجاد زمینهی ابتلای کودکان و نوجوانان مؤثر دانسته و بررسی دقیق این عوامل را پیش از طراحی هر گونه مداخلهای ضروری میشمرند.61 اهمیت شناخت عوامل زمینه ساز
چاقی، توجه بیشتر دانشمندان را به مطالعههای کیفی جلب نموده است. رویکرد کیفی در پژوهش، شناخت شرایطی را که فرایندهای روانی و اجتماعی در آن روی میدهند، درک شرایط اجتماعی که منشاء رفتار هستند و تشریح متغیرهای اجتماعی مؤثر و مخفی را که رفتار انسان در آن شکل میگیرد ، میسر ساخته با نگرشی جامع و بسیط، به تجزیه و تحلیل پدیدهها و مفاهیم میپردازد.81،71 در زمینهی چاقی نوجوانان، تعداد محدودی مطالعهی کیفی وجود دارد که هر یک، نقش زمینهای عوامل مختلف فردی و اجتماعی را در شکلگیری چاقی نوجوانان در جامعه خود تبیین نموده اند.

باوجود شواهد مذکور، تاکنون در کشور ما مطالعهای جامع در خصوص دلایل اتخاذ الگوهای رفتاری ناسالم و عوامل زمینهساز آنها ـ به ویژه از زاویهی دید نوجوانانی که خود اضافه وزن و چاقی را تجربه کردهاند ـ انجام نشده است. بدیهی است طراحی الگویی مناسب برای پیشگیری از چاقی، در نوجوانان ایرانی در گرو شناخت دقیق از مسأله و تحلیل موقعیت با استفاده از دیدگاههای نوجوانان است در غیر این صورت مداخلههای طراحی شده، مبتنی بر شواهد واقعی نبوده، از شانس بالایی برای دستیابی به موفقیت برخوردار نمیباشد. با توجه به آنچه گفته شد، مطالعهی کیفی حاضر، با هدف تبیین موانع فردی اتخاذ سبک سالم زندگی از دیدگاه نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق انجام شد.

مواد و روشها

این مطالعه به روش کیفی با رویکرد »نظریهی مبتنی بر زمینه« انجام شد. در مجموع، 5 بحث گروهی و 01 مصاحبهی عمیق، در فاصلهی زمانی دی 6831 تا بهمن 7831 برگزار شد. مشارکتکنندگان، 53 دانشآموز (91 دختر و 61 پسر) چاق یا دارای اضافه وزن، در گروه سنی 71-51 سال بودند که به صورت هدفمند و با حداکثر تنوع، از دو منطقهی شمالی و جنوبی شهر تهران انتخاب شدند. از هر منطقه دو مدرسه انتخاب و دانشآموزان واجد شرایط وارد مطالعه شدند. معیار ورود مشارکتکنندگان، داشتن اضافه وزن یا چاقی و علاقمندی آنها برای شرکت در مطالعه بود. در مطالعهی حاضر اضافه وزن و چاقی بر اساس معیارهای

پریسا امیری و همکاران موانع فردی اصلاح شیوهی زندگی 325

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا i(CDC) در خصوص نمایهی تودهی بدن (BMI) نوجوانان91 با در نظر
گرفتن صدکهای اختصاصی سن و جنس در نوجوانان ایرانی تعیین شد.02 نمایهی توده ی بدن بالاتر از صدکهای 58 و 59 منحنی استاندارد وزن به ترتیب اضافه وزن و چاقی در نظر گرفته شد. پیش از انجام هر مصاحبه یا بحث گروهی، پژوهشگران با هر یک از مشارکتکنندگان بالقوه (کسانی که به ظاهر دارای اضافه وزن یا چاق بودند) صحبت کرده، اهداف مطالعه و روش انجام پژوهش را توضیح دادند. سپس وزن و قد افرادی که موافق شرکت در مطالعه بودند، اندازهگیری و نمایهی تودهی بدن محاسبه شد. برای افرادی که در یکی از گروههای اضافه وزن یا چاقی جای گرفتند، زمان مناسبی برای شرکت در بحث گروهی یا مصاحبه فردی تنظیم شد. پیش از شروع هر جلسه، مشارکتکنندگان رضایت خود را برای شرکت در پژوهش حاضر به صورت مکتوب اعلام داشتند. همهی مصاحبهها و بحثهای گروهی در اتاقی جداگانه و با استفاده از راهنمای نیمه ساختاریافته انجام شد. در ابتدای هر جلسه، سؤال اولیه به صورت باز و در خصوص وضعیت سلامت مشارکتکننده مطرح شد و سپس مناسب با روند بحث، ادامه یافت. این سؤالهای باز به مشارکتکنندگان اجازه داد تا عقاید، ادراکها و تجربههای خود را بیان نمایند. زمان تقریبی هر مصاحبه یا بحث گروهی پیشتر اعلام شده بود و با توجه به تمایل مشارکتکنندگان افزایش و یا کاهش مییافت. تمامی مصاحبهها و بحثهای گروهی ضبط شده و بلافاصله پس از اتمام آنها بر روی کاغذ آورده شدند. ارتباط غیرکلامی و واکنشهای تعاملی افراد در بحثهای گروهی به صورت یادداشت در عرصه ثبت شد.

جمعآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل دادهها به طور همزمان و بر اساس »نظریه مبتنی بر زمینه« انجام شد. نظریهی مبتنی بر زمینه، رویکردی از مطالعههای کیفی است که به منظور کشف و شناخت فرایندهای اجتماعی جاری در تعاملهای انسانی به کار میرود و هدف از اجرای آن بیش از توصیف یک پدیده خاص، تدوین نظریهای در خصوص فرایندهای اجتماعی زمینهساز آن پدیده است.12 آنالیز دادهها به صورت دستی و با استفاده از روش آنالیز مقایسهای مستمر در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و

i- Centers for Disease Control and Prevention

کدگذاری انتخابی انجام شد. طی فرایند کدگذاری باز، متون پیاده شده مصاحبهها چند بار توسط پژوهشگران مطالعه و مفاهیم اصلی در قالب کد در حاشیه برگهها یادداشت شدند. سپس کدهای اولیه دستهبندی شده، کدهای مشابه کنار هم قرار گرفته و طبقهها تشکیل شد. اشباع دادهها در هر طبقه بررسی و تأیید شد. از روشهای تحلیلی مانند طرح سؤال و انجام مقایسه برای شناخت ویژگیهای هر مفهوم استفاده شد. انجام مصاحبه و بحث گروهی با اشباع دادهها متوقف شد.

روایی دادهها از طریق ارزیابی قابلیت پذیرش، قابلیت اعتماد، تطابقپذیری و انتقالپذیری انجام شد.22 مشارکت طولانی پژوهشگران با نوجوانان (در حدود 31 ماه) کمکی مؤثر در افزایش قابلیت پذیرش دادهها بود. علاوه بر این، برای افزایش قابلیت پذیرش اطلاعات، علاوه بر پژوهشگر اصلی، سایر اعضای تیم پژوهش (حداقل سه نفر) در همهی مراحل جمعآوری، تجزیه و تحلیل و تفسیر دادهها مشارکت فعال داشتند و از روشهای مختلفی از جمله بحث گروهی و مصاحبهی عمیق فردی برای جمعآوری اطلاعات استفاده شد. افزون بر این، در مطالعهی حاضر، پس از کدگذاری هر مصاحبه، نسخهای کامل از آن، شامل کدها و عبارتهای کلیدی به دست آمده به منظور ارزیابی سازگاری کدها با تجربههای مشارکتکنندگان، در اختیار تعدادی از آنها قرار گرفت. بحث و بررسی تیم پژوهش در خصوص یافتههای متناقض و دستیابی به اجماع نهایی نیز از دیگر روشهای تأمین قابلیت پذیرش در مطالعه حاضر بود. همچنین پژوهشگران، متن پیاده شده ی مصاحبهها و بحثهای گروهی را به فاصلهی چند روز، پس از کدگذاری اولیه، دوباره خوانده، کدگذاری کرده، نتایج را با اولین کدگذاری مقایسه نمودند. در صورت دستیابی به یافتههای مشابه، ثبات و هماهنگی دادهها و در نتیجه قابلیت اعتماد آنها تأیید شد. برای اطمینان از تطابقپذیری یافتهها پژوهشگران، مدارکی از همهی مراحل پژوهش، اعم از جمعآوری دادهها، تجزیه و تحلیل دادهها، یافتهها و همچنین مراحل انجام پژوهش را به صورت نظاممند فراهم نمودند. این مدارک به منظور تأیید تطابقپذیری در اختیار تعدادی از اساتید مجرب در زمینهی چاقی نوجوانان قرار گرفت. طی این فرایند بیش از 04% نسخهها و کدها بازنگری شدند. در زمینه انتقالپذیری، تمامی مراحل تحقیق جمعآوری و ثبت شدند، از این رو امکان پیگیری گام به گام روشها، تصمیمگیریها و

425 مجلهی غدد درونریز و متابولیسم ایران دورهی یازدهم, شمارهی 5، دی 8831

ارزیابی قابلیت انتقال دادهها و یافتهها به سایر موقعیتها و گروهها برای دیگر پژوهشگران وجود دارد.

یافتهها

مفاهیمی که در این مطالعه در تجربههای نوجوانان به عنوان موانع فردی اصلاح شیوهی زندگی و کاهش وزن، مطرح شدند عبارتند از رضایتمندی از شرایط، اولویت درس، ضعف اراده، تجارب منفی، عزت نفس پایین و عدم کنترل درک شده.

رضایتمندی از شرایط: بر اساس داده های مطالعهی

حاضر، رضایتمندی نوجوانان از شرایط خود یکی از مهمترین موانع اصلاح شیوهی زندگی در سنین نوجوانی است. دو عامل عمده، در شکلگیری این رضایتمندی نقش داشتند: خودتصویری مثبت و فقدان تهدید.

خودتصویری مثبت: در پژوهش حاضر، اصلاح

رفتارهای ناسالم و تغییر شیوه ی زندگی برای نوجوانانی که تصویر مثبتی از خود داشتند ضرورت کمتری داشت. بر اساس آنالیز مفهومی دادهها سه عامل عمده در شکلگیری این ادراک نقش داشتند. نخست، باور نوجوانان مبنی بر قدرت بدنی بیشتر افراد چاق به طوری که این دسته از نوجوانان خود را در برابر ضربه و بیماری مقاومتر از همتایان لاغر خود میدانستند:

»من بدنم خیلی فرمش قوی است، خیلی کم مریض میشوم یا توی ضربه بچهها شوخی میکنند، میزنند، من یک ثانیهی بعد اصلاً دردش را احساس نمیکنم حالا خیلی محکم هم باشد، همین جور است.« (پسر 61 ساله)

دوم عدم احساس محدودیت در فعالیت بدنی و ورزش به طوری که احساس همتایی با دیگر همسالان، موجب رضایت نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق از شرایط فعلی خود شده، مانعی در برابر اصلاح شیوهی زندگی آنها محسوب میشود:

»من چاق هستم ولی مشکلی با چاقی ندارم. آمادگی جسمانیم خوبه یعنی چاقی باعث نشده من ورزش و اینها را بگذارم کنار، همین ساعت ورزش خودمون تو مدرسه ورزشم را راحت میکنم.« (پسر 71 ساله)
و در نهایت، تشابه بدنی آنها با سایر اعضای خانواده که احساس طبیعی بودن را در آنها ایجاد مینماید:

»وزن من به طور طبیعی زیاده چون وزن و استخوانبندی درشت توی خونوادهمون همین جوری هست« (پسر 61 ساله)

فقدان تهدید: هیچ یک از نوجوانان شرکتکننده در این

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   6   7   8   9   10   >>   >