مقاله نهنگ ها pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله نهنگ ها pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله نهنگ ها pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله نهنگ ها pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله نهنگ ها pdf :

نهنگ ها

کتاب به من بگو چرا ؟، نویسنده : آرکدی لئوکوم ، مترجم : ف . جعفری نمیتی
کتاب قصه نهنگ ها ، نویسنده : داوود غفارزادگان
کتاب نهنگ ، نویسنده : نادین سونی یر ، مترجم : دکتر سید رضا معینی

مقدمه
دریا آرام بود خورشید می درخشید . موجها ، بازی کنان ، روی کول هم سوار می شدند و تا ساحل پیش می آمدند .
موجها از دور نقره ای رنگ بودند و مثل پولکهای ماهی برق می زدند . اما وقتی به ساحل می خوردند سفید و کف آلود می شدند .

خورشید هنوز وسط آسمان نرسیده بود که « نهنگ آبی » و بچه هایش به نزدیکی صخره ها رسیدند . بچه های نهنگ آبی تا آن موقع شیر دریایی ندیده بودند برای همین خیلی به شوق آمده بودند . دلشان می خواست روی صخره ها بروند و با آنها بازی کنند اما می دانستند که نمی توانند . آنها فقط می توانستند در کنار مادرشان شنا کنند و با دم بزرگشان آب را به آسمان فواره کنند .

هیولای عظیم دریا
این هیولای عظیم دریا را مشاهده می کنید او با هر نفس فواره ای از بخار آب به بلندی چهار متر در سطح اقیانوس را به هوا می فرستد .
این هیولا نهنگ گوژ پشت یا ژوبار است که این چنین هوا را با سر و صدای زیاد از شش های خود خارج می کند و پس از یک نفس عمیق دوباره در آب شیرجه می رود .

خصوصیات نهنگ
نهنگ گوژ پشت سی تن وزن دارد . طول آن به سیزده تا چهاده متر می رسد . چشمان سر زنده و خوش حالت این حیوان عظیم و الجثه فقط به اندازه یک لیمو ترش است با شیتت می درخشد . بدن یک پارچه و پوست نرم این حیوان محیط نا مناسبی برای زندگی انگل ها و موجودات ریز دریایی است . به همین دلیل سطح بدن نهنگ سفره پر نعمتی برای محسوب می شود .

چگونگی محل زندگی نهنگ
نهنگ هر تابستان برای رسیدن آبهای قطبی پنج کیلو متر شنا می کند . ژوبار این سفر بیست و یک روزه را با خوردن موجودات ریز دریایی که به آنها پلانگتون می گویند را طی می کند . برای این منظور حیوان مقدار بسیار زیادی آب دریا را می بلعد . سپس در حالی که زبان بزرگش را بیرون نگه داشته آب بلعیده را از میان تیغه های شن گش مانندش بیرون می دهد و غذای موجود در آب پشت دهانش باقی می ماند و نهنگ هر روز در حدود دو هزار کیلو میگوی ریز می خورد .

خصوصیات و محل زندگی برخی نهنگ ها
نهنگ ها موجودات پستانداری و خونگرم هستند که به بچه های خود شیر می دهند . اما جالب و عجیب این است که در دریا تنها چند موجود پستاندار وجود دارد . این جانوران شامل والها گراژ ماهی و دلفین ها می شود . اجداد این جانوران در ابتدا بر روی خشکی زندگی می کرده اند و سپس به دلایلی که به درستی برای ما روشن نیست به دریا نقل مکان کردند . در این مرحله نرم بدن به تدریج تغییر کرده و برای زندگی در آب شکل یافت موهای بدنشان از بین رفت و پوستشان صاف شد پاهای عقب به دمهای مسطح و قوی تغییر شکل یافت و دستهای جلو به شکل باله هایی پارو مانند در آمدند .

نهنگ بر خلاف تمام ماهی ها که برای تنفس آبشش دارند با شش تنفس می کنند و به همین دلیل هر نیم ساعت یک بار به سطح آب می آیند تا اکسیژن را بر روی ریه های خود بکند و هوای مصرف شده را از سوراخ بینی خارج می کنند . بینی این جانوران مستقیماً با نای ارتباط دارد . بنابراین نهنگ می تواند با دهان شنا کند بدون آنکه آب وارد شده او را دچار خفگی سازد .

به دنیا آمدن نهنگ
بعد از به دنیا آمدن بچه نهنگ مادرش او را به پوزه می گیرد و به سرعت به سطح آب می رساند . به این ترتیب بچه نهنگ در کمتر از 10 ثانیه ششهای خود را از هوا پر می کند . بچه نهنگ چهار متر طول و دو تن وزن دارد .

شیر دادن نهنگ
نهنگ مادر ، برای شیر دادن به نوزادش به پهلو می خوابد . بچه نهنگ هر روز چهل و پنج لیتر شیر می نوشد . این شیر که چربی فراوان دارد غلیظ و بسیار مقوی است . نوزاد در یک هفته وزن خود را به دو برابر می رساند بچه نهنگ از پشت مادرش بالا می رود و روی دم او سرسره بازی می کند . مادرش او را در میان بازوهای بزرگ و سفیدش می گیرد و نوازش می کند و گویی با او حرف می زند .

انواع نهنگ ها
1- نهنگ آبی : جانوری است غول پیکر ولی بسیار آرام و صلح جو . بدنش در هنگام تولد به اندازه یک اتوبوس است و وزن او در بزرگی برابر با وزن دو هزار انسان بزرگسال است . نهنگ آبی دندان ندارد و غذایش میگو و دیگر جانوران ریز دریایی است .

2- نهنگ قاتل : بدنش از نهنگ آبی بسیار کوچکتر ولی آرواره هایش پر از دندانهای تیز و خطرناک است . این نهنگ در پشت خود باله ای به طول 5/2 متر دارد که مانند پرچمی ترسناک در حال اهتزاز است . نهنگ قاتل و دوستانش قربانیان خود را محاصره می کنند و آنها را از پا در می آورند .

3- نهنگ قطب شمال : این نهنگ دندانی دارد که به اندازه دو متر از دهانش بیرون زده است . هنگامی که نهنگ قطب شمال در زیر یخهای قطبی گرفتار می شود با این دندان یخ را سوراخ و هوای تنفس خود را تهیه می کند .

4- نهنگهای دندان دار : هفتاد نوع هستند اسامی محلی یا علمی نامیده می شوند . تیره نهنگها تیغه ای ده گونه مختلف دارد ونهنگ آبی که به خاطر رنگ ، بدنش به این نام خوانده می شود بزرگترین حیوان روی کره زمین است .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

بررسی چگونگی بیوفیلتراسیون یا تصفیه هوای آلوده pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  بررسی چگونگی بیوفیلتراسیون یا تصفیه هوای آلوده pdf دارای 149 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی چگونگی بیوفیلتراسیون یا تصفیه هوای آلوده pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

چکیده
بیوفیلتراسیون به عنوان روشی برای تبدیل مواد آلاینده به ترکیبات بی خطر بدون جذب انرژی زیاد و در شرایط دما و فشار محیط مورد توجه واقع شده است. مطابق تعریف، بیوفیلتراسیون عبارت است از روشی برای کنترل آلودگی که در آن یک بستر جامد و فعال بیولوژیکی با جذب یا جذب سطحی آلاینده ها، بستر مناسب جهت بیواکسیداسیون آنها را فراهم می آورد.
امروزه بیوفیلترها بصورت موفقیت آمیزی در مقیاس صنعتی بکار گرفته می شود. در تحقیق حاضر پس از مرور یافته های علمی پیرامون فرایند بیوفیلتراسیون به بررسی عوامل مؤثر و پارامترهای یک بیوفیلتر پرداخته شده و انواع سیستمهای موجود مورد مقایسه قرار گرفته است و در ادامه یک مدل ریاضی با لحاظ کردن شرایط فیزیکی دقیق حاکم بر بیوفیلتر و خصوصیات دقیق فیزیکی و شیمیایی سیستم و با کمترین فرضیات ساده کننده موجود بدست آمده است و در نهایت توسط روشهای عددی حل شده است. نتایج بدست آمده حاکی از همخوانی مناسب دادههای تجربی با مدل بدست آمده دارد و نشانگر امکان استفاده از مدل حاصل برای بهینه سازی بیوفیلتر در شرایط عملیاتی می باشد.
واژه های کلیدی: بیوفیلتر، بیوفیلتراسیون، بیوفیلم، متانول، مدلسازی.
 
مقدمه
در سالهای اخیر با مشخص شدن اثرات زیانبار ترکیبات مختلف موجود در هوا تلاشهای زیادی برای یافتن روشهای ارزان و مؤثر حذف مواد آلاینده از هوا شروع شده است. بیوفیلتراسیون به عنوان روشی که می تواند بدون نیاز به مصرف انرژی زیاد و در شرایط دما و فشار محیط، ماده آلاینده را به ترکیبات بی خطر تبدیل کند، بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
هوای آلوده پدیده ای است که از ترکیب یا اختلاط هوا و مواد یا ذرات خاصی، در مدت زمان معینی تولید می شود و در صورت تداوم، بیماری ها یا اختلالاتی برای انسان، حیوانات و گیاهان ایجاد می کند و به میزان قابل ملاحظه ای، زندگی بشر را به مخاطره می اندازد.
آلاینده های موجود در هوا دو نوعند: اولیه (Primary) و ثانویه (Secondary). آلاینده های اولیه موادی هستند که در اثر منابع آلوده کننده به هوای محیط وارد می گردند مانند: اکسیدهای سولفور، اکسیدهای نیتروژن، سولفید هیدروژن، مونوکسید کربن، دی اکسید کربن، سرب، ذرات آلوده یا مواد معلق، هیدروکربورها و ترکیبات آلی فرار (VOCS).
آلاینده های ثانویه به مواد آلوده ای اطلاق می شود که در اثر فعل و انفعالات موجود در هوای اطراف زمین تشکیل می گردند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

تحقیق مالچ چیست pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق مالچ چیست pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق مالچ چیست pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق مالچ چیست pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق مالچ چیست pdf :


مالچ به هر گونه ماده طبیعی یا مصنوعی گفته میشود که سطح خاک را در باغ و فضای باز و سبز پوشش می دهد. مالچ ها, مزایای زیادی دارند از جمله کاهش سطح تبخیر آب, افزایش ذخیره رطوبت خاک, کاهش یا جلوگیری از رشد علف هرز, جلوگیری از تغییرات شدید درجه حرارت در خاک, کاهش سله بستن و کاهش فرسایش خاک, کاهش فشردگی خاک, حفاظت گیاهان چند ساله از یخ زدگی و افزایش پاکیزگی باغ یا فضای باز و سبز. انتخاب یک مالچ خاص به قابلیت دسترسی, هزینه, گیاهی که باید مالچ دهی شود و فصل سال بستگی دارد. مالچ ها باید به طور صحیح استفاده شوند. در صورتی که با ضخامت زیاد و یا از مواد نا مناسبی استفاده شود, میتواند صدمه معنی داری به درختان و سایر گیاهان وارد کند. مالچ ها از نظر تجاری در فرم های مختلفی در دسترس هستند. دو نوع مهم مالچ, مالچ های آلی و غیر آلی هستند

مالچ ها ، موادی هستند که روی سطح خاک قرار میگیرند تا رطوبت را حفظ کنندو شرایط خاک را بهبود بخشند.در طبیعت برگهای دختان روی زمین میریزد و لایه ای از مواد آلی ایجاد میکندکه از خاک حفاظت می نمایدو سبب ساخته شدن خاک نیز میشود.در حالی که در منظر فضای سبز شهری برگها از زیر درختان جمع آوری میشوند و روی سطح خاک باقی نمی ماند.استفاده از مالچی که از خرده های چمن ، برگها و مواد ناشی از هرس شاخه ها بدست می آید میتواند این مزایا را برای فضای باز و سبز در بر داشته باشد
مزایای مالچ


مالچ دهی درختان و درختچه ها روش مناسبی برای کاهش هزینه های نگهداری فضای سبزو حفظ سلامت گیاه است

صرفه جویی در زمان و هزینه ها
با کاربرد سالانه مالچ هزینه های مربوط به از بین بردن علفهای هرز 90 درصد کاهش می یابد
هزینه خرید و کاربرد علفکشها کاهش می یابد
میزان آبیاری و هزینه های مربوط به آن کاهش می یابد
نیاز به ویجین علفهای هرز اطراف گیاه برطرف میشود

حفظ سلامت گیاه
مالچ به حفظ رطوبت کمک می کند و از دست رفتن رطوبت توسط تبخیر را 10 تا 25 درصد کاهش می دهد
مالچ با جلوگیری از فشرده شدن خاک سبب هوادهی و تهویه بهتر خاک می شود
از فرسایش خاک جوگیری میکند
رقابت گیاه با علفهای هرز کاهش می یابد

مالچ ها از پخش شدن عوامل قارچی خاکزی بر روی برگساره گیاه جلوگیری میکنندو احتمال بیماریهای خاکزی را کاهش میدهند
دمای خاک را یکنواخت نگه میدارند(سردتر در تابستان و گرمتر در زمستان )و سبب ترغیب رشد میکرو ارگانیسم های خاک و کرم های خاکی میشوند

مالچ ها چمن زنی اطراف درختان و درختچه ها را به حداقل میرسانند و با ایجاد یک مانع فیزیکی از صدمات ناشی از برخورد چمن زن ها و علف زن ها با تنه جلو گیری میکنند
درختان جوان در مالچ بهتر استقرار می یابند و ریشه هایشان نسبت به محیط بدون مالچ رشد قویتری خواهد داشت

حفظ محیط زیست
مواد ناشی از هرس گیاهان که سالانه در بسیاری از مناطق دور ریخته میشوند میتوان بعنوان مالچ فضای سبز استفاده شود تا بطور طبیعی سبب حفظ محیط زیست ، بهبود خاک و سلامت فضای سبز شود
زمان استفاده از مالچ

مالچ ها میتوانند در هر موقع از سال استفاده شوند اما زمان استفاده از مالچ بستگی به انتظار شما از مالچ دهی گیاهان دارد. مالچ ها با ایجاد یک لایه مجزا بین هوا و خاک دمای خاک را تنظیم میکنند به این معنی که یک خاک دارای مالچ در تابستان خنک تر از خاک مجاور خود که بدون مالچ است می باشد. بنابراین خاک دارای مالچ نسبت به خاک بدون مالچ در بهار به آهستگی گرم میشودو در پاییز نیز به آهستگی سرد میشود. درصورتی که مالچ به بستر گیاهان چند ساله موجود و گلها و نشا ها اضافه میشود، بهترین زمان اواخر بهار بعد از گرم شدن خاک میباشد
مالچ دهی در اوایل بهار ، گرم شدن خاک و رشد گیاه را به تاخیر می اندازد.لازم نیست در هنگام کود دهی مالچ را حذف نمود زیرا عناصر غذایی کود می توانند همراه آب از مالچ عبور کرده و به ریشه ها برسند

مالچ هایی که برای حفاظت گیاهان در زمستان استفاده میشوندباید سبک باشندتا بدون فشردگی ناشی از وزن برف و یخ بصورت لایه ای عایق از سرمازدگی گیاهان جلوگیری کنند. از مزایای کاربرد زمستانه مالچ این است که یخ زدگی و گرم شدن خاک را در اواخر زمستان و اوایل بهار کاهش میدهد. تکرار سیکل یخ زدن خاک در شب و گرم شدن خاک در روز در اثر نور خورشید سبب جابجایی و خارج شدن بسیاری از گیاهان کم عمق با ریشه های سطحی از خاک میشودو سیستم ریشه در معرض نور خورشید و جریان هوا قرار میگیرد و ممکن است صدمه دیده و نهایتا از بین برود . مالچ دهی با کاهش نوسانات دمای خاک از چنین مشکلی جلوگیری میکند


نحوه کاربرد مالچ

قبل از کاربرد مالچ باید علف های هرز را حذف و گیاه را آبیاری کرد. میتوان به جای چمن اطراف درخت ، از مالچ استفاده کرد
مالچ دهی زیر درخت تا خط چکه رقابت آب و مواد غذایی را به حداقل میرساندو در نتیجه هزینه مربوط به چمن زنی و حذف علفها را کاهش میدهدو از صدمه چمن زن به تنه درخت نیز چلوگیری میکند

مالچ را 15 تا 30 سانتیمتر دورتر از تنه درخت و درختچه باید بکار برد زیرا تنه درختان به شرایط مرطوب مقاومت ندارند و مالچ باید دور از تنه بکار رود تا خطر صدمه بیماریها ، حشرات و جانوران کاهش یابد

مالچ را باید روی سطح بالایی خاک نگه داشت تا از مصرف شدن ازت جلوگیری شود. هر ماده چوبی که با خاک مخلوط میشود موقتا توانایی خاک را در فراهم کردن نیتروژن برای گیاه کاهش میدهداما بر اساس تحقیقات ،چنین مالچی تنها اکسیژن سطح خاک را مصرف میکند و در قسمت حضور ریشه ها مشکلی ایجاد نمی کند

مشکلات ناشی از کاربرد غیر معمول مالچ


تعدادی از باغبانان تصور میکنند چون استفاده از مالچ برای گیاه مزایایی دارد هر چه بیشتر استفاده کنند نتیجه بهتری میگیرند. در حالی که لایه ضخیم مالچ می تواند مشکلات زیادی برای گیاه فراهم کند. بعنوان مثال باعث میشود ریشه های گیاه بجای اینکه در خاک رشد کنند در داخل مالچ رشد نمایند. همچنین این گیاه براحتی در اثر کاربرد علف کشها و کودها و در دوره های استرس خشکی آسیب میبیند. مالچ ضخیم اطراف گیاه سبب ایجاد رطوبت بیش از حد و پوسیدگی ریشه میشود

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

آشنایی با فرآوری اورانیوم و بررسی مرحله لیچینگ pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  آشنایی با فرآوری اورانیوم و بررسی مرحله لیچینگ pdf دارای 30 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد آشنایی با فرآوری اورانیوم و بررسی مرحله لیچینگ pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

 

بخشی از فهرست پروژه آشنایی با فرآوری اورانیوم و بررسی مرحله لیچینگ pdf

لیچینگ کانی های اورانیوم

لیچینگ اسیدی

متغیرهای فرآیند دانه بندی ماده معدنی

غلظت اسید

اکسیداسیون

دما و زمان لیچینگ

دانسیته و ویسکوزیته پالپ

لیچینگ با سولفات فریک

لیچینگ قلیایی

اکسیداسیون در لیچینگ کربناتی

بیولیچینگ (حل کردن با باکتری)

بیولیچینگ و کانی شناسی کانه

تجهیزات لیچینگ

لیچینگ همزنی

توریم

پیدایش

تغلیظ (Concentration)

هضم کانه و بازیابی توریم ore digestion & thorium recovery

هضم اسیدی

هضم قلیایی

فرآوری تیتانیوم

فراوری ایلمینت

تولید روتیل مصنوعی

 

مقدمه

لیچینگ مرحله ای مهم از فراوری اورانیوم است. لیچینگ بر مبنای مواد مورد مصرف به دو دسته کلی تقسیم می شود یکی لیچینگ اسیدی و دیگری لیچینگ قلیایی است. در لیچینگ اسیدی معمولاً از اسید سولفوریک و در لیچینگ قلیایی معمولاً از محلول کربنات بی کربنات سدیم دقیق استفاده می کنند.
لیچینگ کربناتی (قلیایی) مواد ریزتر می خواهد و انتخابی تر عمل می کند، به طور مثال کانه های حاوی بیشتر از 9-7 درصد کربنات بهتر است که به صورت کربناتی لیچ شوند. البته سایر فاکتورها نیز باید منظور شوند که عبارتند از میزان بازیابی اورانیوم، آب مصرفی، … . اگرچه لیچینگ اسیدی در بیشتر کارخانه های اورانیوم استفاده می شود، ولی لیچینگ قلیایی نیز دارای مزایایی به شرح زیر است:
- محلول برای کانی های اورانیوم به صورت خاص عمل می کند. با بیشتر گانگها واکنش نمی دهد.
- محلول کربناتی در مقایسه با منحلول اسیدی خورندگی کمتری دارد.
- اورانیوم می تواند مستقیماً از محلول رسوب داده شود، و جدایش آن از عناصر دیگر آسانتر می گردد.
- محلول کربناتی به آسانی می تواند باز تولید شود.
این روش معایبی نیز دارد که به شرح زیر است:
- برای در برگرفتن کانی های اورانیوم توسط محلول خردایش ریز نیاز است چرا که قادر به حل کردن و نفوذ در گانگ نیست.
- بعضی کانی های گانگ مثل سولفات کلسیم و پیریت ی توانند با معرف قلیایی واکنش داده و مصرف آنرا بالا ببرند.
- بیشتر کانی های مقاوم اورانیوم در وضعیت قلیایی حل نمی شوند.
بنابراین خواص کانی شناس کانه نیز در تعیین نوع عملیات موثرند، اسیدی یا قلیایی بودن عملیات بستگی به گانگ موجود و نوع کانی اورانیوم دارد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

تحقیق کتابخانه ملی جمهوری اسلامی pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق کتابخانه‌ ملی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ pdf دارای 30 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق کتابخانه‌ ملی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق کتابخانه‌ ملی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق کتابخانه‌ ملی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ pdf :

بخشی از فهرست تحقیق کتابخانه‌ ملی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ pdf

فهرست مطالب :
تاریخچه سازمان : 2
تاریخچه کتابخانه ملی ایران : 2
مقـدمـه 2
نخستین ساختمان کتابخانه ملّی 5
سیر تحولات کتابخانه ملّی 8
ادغـام سازمان اسناد ملی کشور با کتابخانه ملّی ایـران 14
ساختمان جدید کتابخانه ملّی 17
تاریخچه اسناد ملی ایران 18
لزوم و اهمیت آرشیو ملی 20
اهداف، وظایف و تشکیلات آرشیو ملی 20
اهداف و وظایف سازمان : 22
ساختار سازمانی سازمان : 24

سازمان‌ اسناد و کتابخانه‌ ملی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ مؤسسه‌ای‌ آموزشی‌، پژوهشی‌، علمی‌ و خدماتی‌ است‌ که‌ اساسنامه‌ آن‌ به‌ تصویب‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ رسیده‌ است‌ و ریاست‌ عالیه‌ آن‌ با رئیس‌ جمهوری‌ است‌.
شکل‌گیری‌ رسمی‌ کتابخانه‌ ملی‌ به‌ سال‌ 1316 بازمی‌گردد. در سال‌ 1358 مرکز خدمات‌ کتابداری‌، و در سال‌ 1378 سازمان‌ مدارک‌ فرهنگی‌ انقلاب‌ اسلامی‌ در کتابخانه‌ ملی‌ ادغام‌ شدند و سرانجام‌ در سال‌ 1381 با تصویب‌ شورای‌ عالی‌ اداری‌، کتابخانه‌ ملی‌ و سازمان‌ اسناد ملی‌ با هم‌ ادغام‌ شدند و سازمان‌ فعلی‌ شکل‌ گرفت‌. اکنون‌ این‌ سازمان‌ در دو ساختمان‌ مستقل‌ «کتابخانه‌ ملی‌ ایران‌» و «گنجینه‌ اسناد ملی‌ ایران‌» فعالیت‌ دارد.

تاریخچه کتابخانه ملی ایران :
مقـدمـه
تـاریخچـه تشکیـل مجمـوعـه کتابخانه بـه آغـاز دهـه 1240 ش. بـاز می گردد. در 1268 ق./1231ش.، مدرسه دارالفنون در تهـران کار خود را آغاز کرد، و 12 سال بعد ( 1280ق./1243ش.) کتابخانه کوچکی در آن مدرسه تأسیس شد و تقدیر چنین بود که این مجموعه کوچک در مدرسه ای که به سبک اروپایی، ساخته شده بود، هسته اولیه مجموعه کتابخانه ملّی ایـران شـود کـه 73 سـال بعـد، در سوم شهریور 1316ش. رسماً، در تهران، گشایش یافت؛ و یکی از مظاهر تجدد در این کشور به شمار می رفت.
در عهد مظفرالدین شاه که آشنایی ایرانیان با تمدن غرب بیشتر شد، در 1315ق./ 1276ش.، به منظور اشاعه فرهنگ و تأسیس مـدارس جـدیـد، انجمـن معـارف تهران تشکیل شد. انجمن یک سال بعد، در 17 جمادی الثانی 1316/1277 ش. ‌« کتابخانه ملی معارف » را با مجموعه ای که با کوشش فراوان گردآوری کرده بود، در جنب مدرسه دارالفنون، در محل انجمن، تأسیس کرد. نکته مهم اینکه واژه « ملّی » که در نـام ایـن کتابخانه بـه کـار رفتـه، بـه هیچ وجه به معنای « ملیتی » و « ملی گرایانه » نبـود، بلکـه بیـانگـر آن بـود کـه این کتابخانه هیچ گونه وابستگی به دولت ندارد و مؤسسه ای است غیر انتفاعی و مردمی از این رو، بی جا نیست اگر آن را نخستیـن کتابخانه عمـومی ایران بدانیم که در تهران تأسیس شد؛ کما اینکه تا چند دهه بعد کتابخانه ملی تبریز،کتابخانه ملی فارس، کتابخانه ملی کرمان، و کتابخانه ملی رشت نیز، که جملگی کتابخانه عمومی بودند، در ایران تأسیس شدند. والا در هرکشوری فقط یک کتابخانه ملّی می تواند وجود داشته باشد. از این رو، صحیح نیست « کتابخانه ملی معارف» را سلف کتابخانه ملـی ایـران بدانیم.
در 1324ق./1284ش.، در زمان وزارت علاء الملک، کتابخانه ملی معارف به مدرسه دارالفنون منتقل و با کتابخانه آن مدرسه ادغـام شد. در 1338ق./1298ش.، در زمـان وزارت معارف حکیم الملک، نـام « کتـابخـانـه معـارف » را بـر ایـن کتابخانه نهادند و بالاخره در 1353ق./1313ش.، در دوره وزارت معـارف علی اصغر حکمت، بـه نـام « کتابخانه عمومی معارف » خـوانـده شـد. بنـا بـر نـظام نـامـه کتابخانه عمومی معـارف ( مصوب 9 دی 1313 ش. ) کتابخانه « از دوایر اداره انطباعات بـوده « و حدود 5000 جلد کتاب و به طور متوسط 31 نفر مراجعه کننده در هر روز داشته است.
بـخش « وظایف » نیـز فقـط بـه شـرح وظایف کارکنان کتابخانه اختصـاص دارد و هیـچ اشاره ای به وظایف کتابخانه نمی کنند. اما در نظامنامه اداره انطباعات ( سازمان مادر کتابخانه معارف ) در بخش دایره کتابخانه ملّی، وظایف کتابخانه عبارت بودند از:
الف) تنظیم و مواظبت کتب موجود در کتابخانه و تدوین و طبع فهرست های لازم برای کتب.
ب ) جمع آوری کتب منطبعه و جراید و مجلات داخله و خارجه که به کتابخانه می رسد.
ج ) انتخاب و تعیین کتب خطی و چاپی که همه ساله باید برای تکمیل کتابخانه خریداری شود.
اینهـا بیشتـر وظایف کلی یک کتابخانه عمومی است. ریاست کتابخانه معارف در این زمان بر عهده جهانگیر شمس -آوری بـوده کـه بـه تازگی از آمریکا به ایران برگشته و با کتابخانه های جدید آشنا بود. رویداد مهم دیگر، در 1313ش.، برگزاری کنگره و جشن هزاره فردوسی در تهران بود، شاید برای نخستین بار بود که گروه چشمگیری از ایران شناسان و خاورشناسان سراسر جهـان در ایران گرد می آمدند. در مدرسه دارالفنون تالاری به نام فردوسی نام گذاری شد و آثار خـاورشنـاسـان و ایـرانشنـاسـان میهمـان و کتـاب هـایـی کـه به کنگره اهدا کرده بودند ، در آنجا گردآوری شد. پس از برگزاری کنگره، این کتاب ها نیز به مجموعه کتابخانه عمومی معارف اضافه شد.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   56   57   58   59   60   >>   >