تحقیق در مورد اعجاز قرآن کریم pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق در مورد اعجاز قرآن کریم pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق در مورد اعجاز قرآن کریم pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد اعجاز قرآن کریم pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق در مورد اعجاز قرآن کریم pdf :

اعجاز قرآن کریم
در بـیـسـت و هـفـت رجـب 1410 هجرى قمرى سالروز مبعث حضرت خاتم انبیا (ص )با دعوت دارالقرآن الکریم در قم براى دومین کنفرانس تحقیقاتى علوم و مفاهیم قرآن کریم حضور یافتم .
ایـن کـنـفـرانس براى تحقیق در مساله اعجاز قرآن تشکیل شده بود,محققان و اساتید فراوانى از حوزه و دانشگاه از تمام کشور در مرکز دارالقرآن الکریم حضور داشتند,

سخنرانیها و کمیسیونها, بـسیار پربار و پرارزش بود, هر یک ازدانشمندان نخبه و مفسرین با عظمت قرآن که از عالم تشیع گرد یکدیگر جمع شده بودند درباره وجوه اعجاز قرآن مطالبى مطرح فرمودند من هم که یکى از اعـضـا ایـن کـنـفـرانـس بـودم و گـاهـى به عنوان هیئت رئیسه انتخاب مى شدم مطلبم را زیر عنوان وجوه اعجاز قرآن تقدیم به این کنفرانس نمودم که در همان کنفرانس به چاپ رسید وبین علما و دانشمندانى که دعوت شده بودند پخش شد و آن مطالب اینها است :

معنى معجزه
به نظر من بهترین معنى معجزه همان چیزى است که خداى تعالى در قرآن در آیات 23 سوره بقره و 38 سوره یونس و 13 سوره هود و آیه 88 سوره اسرى به آن اشاره فرموده و مى گوید: اگر جن و انس پشت به پشت هم بدهند و بخواهند مانند این قرآن را به کمک یکدیگر بیاورند, نمى توانند زیرا مـعـجـزه از عـجـز گرفته شده و عجزبه معنى ناتوانى است پس معجزه پدیده اى است که تمام عـوامـل طـبـیـعـى از ایـجـادش نـاتـوان باشند و عقل هر عاقلى این چنین پدیده اى را مربوط به طبیعت نداند. ((24)) و به عبارت علمى معجزه فاعل است و از عجز گرفته شده یعنى غیر فاعلش که خداى تعالى باشد دیگران عاجزند از انجامش .

((25)) بنابر این اگر جن و انس که دو گروه عاقل و متفکر عالم خلقت اند نتوانند مثل قرآن رابیاورند به طریق اولى بقیه موجودات عالم خلقت که مادون این دو نوع ازمخلوقاتند و اهل علم و فکر و عقل نیستند نمى توانند کتابى مثل قرآن را بیاورند.
پـس قـرآن بـا این بیان و این آیات که آنها را مفسرین , آیات تحدى مى نامند معنى اعجاز را براى خود ثابت کرده و مى گوید: که من معجزه ام و کسى غیر از خدانمى تواند مثل مرا بوجود آورد.

فائده اثبات اعجاز قرآن
اگر ما بتوانیم معجزه بودن قرآن را همان گونه که خود قرآن مدعى است ثابت کنیم ,طبعا خدا را ثـابـت نـموده و یکى از دلائل محکم اثبات وجود خدا را بیان کرده ایم .
زیرا اگر ثابت شود که هیچ نـیـروئى در عـالـم خـلقت نمى تواند این پدیده را بوجودآورد و حال آنکه بوجود آمده , پس باید به نـیـروى مـافـوق طـبـیعت که دانا و حکیم است و مى تواند قرآنى را که دانشمندان جن و انس از آوردنش عاجزند ایجاد کندمعتقد شد و آن قدرت دانا و توانا جز خداى تعالى نمى تواند چیز دیگرى باشد.

بـه علاوه به این وسیله رسالت حضرت رسول اکرم (ص ) که آورنده این معجزه ازجانب خدا است اثـبـات نـمـوده ایم زیرا ممکن نیست که خداى تعالى یک چنین قدرت نمائى فوق العاده اى را در اختیار کسى بگذارد که او به دروغ ادعاى رسالت کرده باشد.
و سوم آنکه محتوا و علوم قرآن مجید به طور کلى حجیت پیدا مى کند و باب علوم واقعى به روى ما باز مى شود و با توجه به آنکه قرآن بیان کننده همه علوم و معارف وحقایق است طبعا ثروت علمى بى نهایت خوبى و باب معارف قرآن مجید از همین جا به روى ما باز مى شود.

اثبات اعجاز قرآن
بـعـضى از مفسرین در تفسیر آیه شریفه 23 سوره بقره که مى فرماید: وان کنتم فى ریب مما نزلنا على عبدنا فاتوا بسوره من مثله و ادعوا شهدائکم من دون اللّه ان کنتم صادقین .
(اگـر دربـاره نـزول قـرآن از جـانب خدا بر پیامبر در شک هستید یک سوره از مثل اوبیاورید.) گـفـته اند: که ضمیر مثله (مثل او) ممکن است هم به پیامبراکرم (ص )برگردد و هم ممکن است به قرآن برگردد و هم ممکن است به هر دوى آنها برگردد.

یعنى اگر جن و انس پشت به پشت هم بدهند و بخواهند مثل قرآن را بیاورندنمى توانند و هم اگر بخواهند مدعى شوند که یک سوره قرآن را روى جریان طبیعى از مثل پیامبرى که درس نخوانده و از جـائى و کـسـى مطلبى استفاده نکرده آورده شودممکن نخواهد بود و برخلاف طبیعت است بـنـابـر ایـن تـفکر تحدى قرآن که به معنى خصم را به پیش خواندن و او را عاجز کردن است , هم دربـاره آوردن قـرآن از مثل پیامبر اکرم (ص ) و هم درباره محتواى آن از نظر مطالب اعجازآمیز قرآن مى باشد.

به عبارت واضحتر قرآن از دو نظر معجزه است .
اول : از جـهـت خـصـوصیاتى که در آورنده آن یعنى پیامبر اسلام (ص ) بوده که دنخوانده و مـطـلبى از کسى و یا از جائى استفاده نکرده مى باشد زیرا در این آیه بخصوص با کلمه (من مثله ) ذکـر شـده کـه بطور وضوح منظور از مثل پیامبرى که درس نخوانده و از کسى چیزى یاد نگرفته مى باشد.

دوم : از جهت آنکه وقتى به اعماق و مطالب علمى و تحقیق و پیشگوئى ها وفصاحت و بلاغت قرآن تـوجـه مـى شـود کـامـلا روشـن مى گردد که اگر جن و انس بخواهند پشت به پشت هم بدهند نمى توانند مثلش را بیاورند, مى باشد زیرا درسوره یونس مى فرماید: فاتوا بسوره مثله (بدون من ) که در اینجا منظور سوره اى ازقرآن است .
بنابراین , مطلب ما در این بخش به دو فصل تقسیم مى گردد.

فصل اول
اعجاز قرآن از جهت خصوصیات آورنده آن
اعجاز قرآن از جهت خصوصیاتى که در آورنده آن بوده است .
بـدون تـردیـد و به اتفاق تمام مورخین پیغمبراسلام (ص ) مدعى بوده است که دنخوانده و مطلبى را از جائى جز از خداى تعالى استفاده نکرده و تعلیم نگرفته است .
اگـر ما بتوانیم این ادعا را اثبات کنیم بدون تردید آوردن قرآن از یک چنین فرد درس نخوانده اى معجزه است .

اما اثبات این مطلب خیلى ساده است , احتیاجى به بحثهاى عمیق علمى و فلسفى ندارد فقط کافى اسـت یـک مـقـدار از نـظـر تـاریخ و وضع جغرافیائى و اجتماعى به عقب برگردیم و زمان بعثت پـیـغـمـبـراکـرم (ص ) را در مـکـه در نـظر بگیریم که اگر این کاررا کردیم یقین مى کنیم که پیغمبراکرم (ص ) د نخوانده و از کسى , چیزى یادنگرفته است .
و ما در اینجا با هفت مقدمه خیلى ساده این مطلب را توضیح مى دهیم .

مقدمه اول : شـهـر مکه مثل امروز نمى توانسته جاى بزرگى بوده باشد زیرا زندگى هر اجتماعى بخصوص در آن روزگار مربوط به مقدار آبى بوده که در سرزمین محل زندگى آنان وجود داشته است .
و تـردیـدى نـیست که در آن زمان و حتى امروز تنها آبى که در مکه وجود داشته و داردیک حلقه چاهى بوده که اسمش چاه زمزم است .
از این چاه در آن روزگار تنها با سطل و ریسمان آب مى کشیدند و از این طریق در آن هواى گرم و سوزان زندگى خود و حیواناتشان را ادامه مى دادند آنان در آن روزگارمثل امروز نمى توانستند از وسائل موتورى و لوله کشى و برق و یا لااقل از همان چاه بوسیله موتور آب زیادى در اختیار مردمى کـه مـى خـواهـنـد در آنجا زندگى کنند

بگذارند به علاوه سرزمین مکه چون از کوههاى سنگى تشکیل شده و جز همان محلى که چاه زمزم در آنجا وجود دارد جاى دیگرى قابل براى چاه زدن نبوده ومردم مکه نمى توانستند در جاهاى دیگر چاهى براى استفاده خود حفر کنند حتى بعضى از دانـشـمـنـدان زمـیـن شـنـاس مـعـتقدند که چاه زمزم هم از نظر زمین شناسى غیرعادى حفر شده است .
((26)) ایـن مـقـدمه براى آن بود که بگوئیم : جمعیت مکه در آن زمان خیلى زیاد نبوده و بلکه نهایت از یکصدخانوار تجاوز نمى کرده است .

زیـرا اطـراف ایـن مـقـدار از آب در آن اراضـى سـوزان بـیـشـتـر از ایـن جـمـعـیـت نمى توانسته اندزندگى کنند.
مقدمه دوم : پـیـغـمبراسلام (ص ) از معروفترین مردم مکه بوده است , زیرا خانواده آنها کلیددار کعبه و مالک چـاه زمـزم و پـدر و جدش رئیس و بزرگتر قریش بوده اند این موضوع به قدرى در تاریخ واضح است که احتیاج به شرح و بیان زیادترى ندارد. ((27)) ایـن مـقـدمه براى آن بود که بگوئیم : شکى نیست که اگر خانواده معروف و مشخص در قریه اى کـه حـدودا صد خانوار بیشتر ندارد وجود داشته باشد قطعا تمام اعمال و رفتار آنها کاملا زیر نظر اهـل آن مـحـل بـوده و نمى توانند کارهائى از قبیل مدرسه رفتن و مدارک علمى گرفتن خود و فرزندانشان را ازاهل آن قریه بالاخص اقوام نزدیکشان مخفى کنند.

مقدمه سوم : در مـکـه و بـلـکـه در جـزیـره العرب , مردم باسواد و متمدنى وجود نداشته و بلکه داراى تعصبات جاهلانه فوق العاده زشتى بوده اند.
حضرت على بن ابیطالب (ع ) فرموده : وقـتـى کـه خداى تعالى پیغمبراسلام را مبعوث فرمود حتى یک نفر از عربها خواندن و نوشتن رانمى دانست .
((28)) و این مطلب در تاریخ و نهج البلاغه بسیار تکرار شده است .
بـکـلـه آنچه در بین مردم آن سامان بیش از هر چیز شایع بوده خرافات و اعمال وحشیانه و دور از اخلاق و امتیازات نژادى و خونریزى ها و فرضیات غیر علمى بوده است .

قـرآن دربـاره آنـهـا فـرمـوده : و کنتم على شفا حفره من النار فانقذکم منها ((29)) یعنى : شما مـردم عرب لب گودى آتش جهل و بدبختى بسر مى بردید خدا شما را بوسیله بعثت پیغمبراکرم (ص ) نجات داد.
و بـالاخـره وضـع اخـلاقى و فرهنگى مردم جزیره العرب بخصوص مردم مکه به قدرى بد بوده که بـعـدهـا نـام آن زمان را جاهلیت و اسم مردم آن عهد را مردم زمان جاهلیت گذارده اند و بدترین عـقوبت کسى که عمل زشتى را انجام مى داد, این بود که بگوینداو با مردم زمان جاهلیت محشور مى شود.

آنـهـا فـرزنـدان خـود را زنـده به گور مى کردند و به هیچ وجه در رسومات و روشهاى غلط خود تـوجـهى به عقل و وجدان نمى نمودند و نادانى آنها به حدى بود که درهیچ زمان هیچ جمعیتى تا آن حد نادان نبوده اند. ((30)) ایـن مقدمه را بخاطر این جهت عنوان کردیم که بگوئیم : پیغمبراسلام (ص ) نمى توانسته از هر کسى سخنى یاد بگیرد و از مردم مکه مطالب علمى قرآن را افواها بیاموزد.

مقدمه چهارم : اطـراف مـکـه در آن زمان شهر و یا قریه آبادى که اوضاعش بهتر از مکه باشد وجودنداشته و شهر یثرب که آن روز و امروز آن را مدینه مى نامند متجاوز از چهارصدکیلومتر با مکه فاصله داشته اسـت و از شهر جده در آن زمان اثرى نبوده و آبادى این شهر از زمانى که کشتیها و هواپیماها کنار آن لـنگر انداخته و فرود آمده اند, آغاز شده و در عین حال در آن زمان با مکه متجاوز از دو روز راه بوده است .

ایـن مـقـدمـه را از ایـن جـهـت آوردیـم که بگوئیم : پیغمبراسلام (ص ) نمى توانسته مخفى به شهرهاى نزدیک براى تحصیل علم و دانش , دور از چشم اهل مکه بخصوص اقوام و خویشاوندانش برود وآنچه مى دانسته از آنها یاد بگیرد, زیرا شهر نزدیکى وجود نداشته است .
مقدمه پنجم : در آن زمـان اگر کسى مى خواست مسافرتى به شهرهاى دیگرى بکند ناگزیر بوده که با قافله و با همشهریان و آشنایان انجام دهد و به تنهائى به هیچ وجه مسافرت برایش امکان نداشت .

و لـذا هـر زمان پیغمبراسلام (ص ) قبل از بعثت مى خواسته مسافرتى بکند جمعى ازقریش و هم محلیها همراه او بوده اند و او را تنها نمى گذاشته اند.
ایـن مـقدمه را متذکر شدیم که بگوئیم : پیغمبراسلام (ص ) نمى توانسته به شهرهاى دور بدون اطلاع اهل محل برود و از علما آنجا چیزى یاد بگیرد.

و بـه عـلاوه حـضـرت رسـول اکـرم (ص ) غـیـر از دو مـسافرت که یکى قبل از بلوغ با عمویش حـضـرت ابـوطالب با قافله مکه , به شام رفت و دیگرى با غلام خدیجه با قافله مکه در بیست و پنج سالگى بوده سفر دیگرى نرفته است .
((31)) مقدمه ششم : بدون تردید وقتى پیغمبراسلام (ص ) که مبعوث شد و عبادت بتها را تحریم کرد مردم مکه حتى اقـوام بـسـیار نزدیکش (مانند عموهایش ) با او دشمن شدند و کمر قتلش رابستند و به حدى با او سرسختانه عمل کردند که منجر به حبس او در شعب ابیطالب واخراج و یا فرار او از مکه به سوى مـدیـنه گردید و حتى در مدینه هم او را راحت نگذاشتند و به سوى او مکرر لشکر کشیدند و با او جنگ کردند.

تاریخ یعقوبى مى نویسد: قریش رسول خدا (ص ) را مسخره و استهزا کردند و مى گفتند: به راستى برادرزاده مان خدایان مـا رابد گفته است و خردهاى ما را سبک شمرده و گذشتگان ما را گمراه دانسته است و قریش به سخت ترین وجهى به آزار او پرداختند و آزاردهندگان او گروهى بودند از جمله ابولهب و حکم بن عاص , و عقبه بن ابى معیط و .

و اما آزار ابولهب از همیشه بیشتر بود و بعضى گفته اند در بازار عـکاظرسول خدا بپا خاست ((32)) و مردم را به اسلام فرا خواند که عمویش در میان حرفهاى او دوید و اورا دروغگو قلمداد کرد.
گروهى از قریش غلامان و کودکان خود را وا مى داشتند تا رسول خدا را استهزا کنند.
و قـضـیـه خالى کردن سرگین شتر بر سر و شانه پیامبر در حال سجده , معروفتر از آن است که بـیـان شـود و قـریش به ابوطالب پیشنهاد کردند که بهترین جوان و زیباترین جوان قریش را به تو مى دهیم تافرزندت باشد و تو پیامبر را به ما واگذار تا او را بکشیم .

و نـیـز مى گوید: مسلمانان در شکنجه زیادى به دست قریش در مکه بسر مى بردند براى اینکه از دیـن اسـلام بـرگـردنـد حـتـى بدین خاطر گروهى به حبشه مهاجرت کردند و چند نفر کشته شدند. ((33)) و نیز مى گوید: رسول خدا از قبیله ثقیف در طائف آزار و اذیت بسیار زیادى دید. ((34)) و نیز مى گوید: پیامبر اکرم از شدت اذیت قریش به شعب ابیطالب رفتند. ((35)) و نیز مى گوید: (قریش ) از هیچ نوع بى رحمى ابا نداشتند. ((36)) ایـنـها مطالبى است که در کتب تاریخ و حتى قرآن به صراحت ثبت است و ما دراینجا بیش از این مقتضى نمى دانیم که به آنها اشاره کنیم .
ایـن مـقـدمه براى این است که کسى نگوید ممکن است پیامبر اکرم (ص ) د خوانده باشد و اهل محل و فامیلش آن را به نفع او مخفى کرده و اظهارنکرده باشند.

مقدمه هفتم : قـرآن در چـنـد آیـه تصریح کرده که پیامبر د نخوانده و کسى در مطالب علمى به او کمک نـکـرده و حتى در مقام دفاع از او برآمده و کسانى را که این چنین نسبتى به آن حضرت مى دهند نادان و بى اطلاع و ظالم و کلامشان را باطل دانسته است .

در سـوره عنکبوت که در مکه نازل شده و آن حضرت آن سوره را در میان همان مردم مکه مطرح کرده مى فرماید: و نـبودى که قبل از این کتابى خوانده باشى و نه خطى با دستت نوشته باشى زیرا اگر این چنین بودآنهائى که بر باطل بودند یعنى کفار در دین تو شک مى کردند. ((37)) و در آیه 105 سوره انعام در مقام دفاع از آن حضرت برآمده و جمعى نادان را که گفته اند او درس خوانده , رد کرده و مى گوید: یـک عده اى مى گویند: تو د خوانده اى ما براى کسانى که اهل علم و دانش اند بیان مى کنیم که تود نخوانده اى .

((38)) و در آیـه 5 سـوره فرقان در مقام رد کفار که مى گویند: دیگران در تدوین قرآن به پیغمبراسلام کمک کرده اند .
فرموده : کـسـانى که کافرند (و مى خواهند حق را بپوشانند) مى گویند این قرآن جز مطالبى دروغ که بر خدا بسته است چیزى نیست و دیگران به او در تدوینش کمک کرده اند آنها کلام باطلى را گفته و به تو در این سخن ظلم کرده اند. ((39)) کتاب تاریخ عرب جلد یک صفحه 154 مى گوید: مـحـمـد (ص ) از کـسـى تـعلیم نگرفت معذالک کتابى بر او نازل شد که یک پنجم مردم جهان هنوزآن راجامع همه علوم و حکمت و حاوى جمیع مطالب دینى مى دانند.

بـنـابراین بدون تردید پیغمبراسلام (ص ) مدعى د نخواندن و تحصیل علم نکردن و از کسى کمک در تدوین قرآن نگرفتن بوده است .
نتیجه گفتار و مقدمات فوق ادعـا مـا در این فصل این است که پیغمبراسلام (ص ) د نخوانده و از کسى چیزى یاد نگرفته پـس او وقـتى کتابى با این همه عظمت مى آورد حتما از جانب خدا است و محال است که بتواند از جـانـب خود آن را تدوین کرده باشد, پس معجزه است ومعجزه را نیروئى که مافوق طبیعت است ایـجـاد کـرده و آن خدا است , این ادعا مااست حالا با یک گفتگو با طرف هم صحبت خیالى خود مطلب فوق را توضیح مى دهم .
ما گفتیم : او درس نخوانده , طرف هم صحبت ما مى گوید: از کجا معلوم مى شود که او درس نخوانده .

و از کسى چیزى یاد نگرفته است .
مـا مى گوئیم : اگر در مکه درس خوانده بود همه مردم مکه متوجه مى شدند که اودرس خوانده اسـت , زیـرا در مـحـل کـوچـکـى کـه حداکثر صد خانوار بیشتر جمعیت ندارد, همه کارهاى یک خـانـواده اى که در آن قریه معروف و مشخص اند زیر نظردقیق اهالى آن قریه است و آنها از اعمال این خانواده اطلاع کامل دارند پس اگردرس خوانده بود و مى گفت من درس نخوانده ام یقینا به او اعتراض مى کردند و او رادروغگو معرفى مى نمودند و با این سوژه نمى گذاشتند که کسى به او اعتماد کند وکسانى را که به او درس داده بودند به مردم مى شناساندند و او را مفتضح مى کردند.

او مـى گـوید: ممکن است پیغمبراسلام (ص ) مرد با استعدادى بوده که در میان همان جمعیت کـم ازهر کسى , جمله اى یاد گرفته و آنها را تدوین کرده و به صورت کتابى در آورده و به عنوان قرآن بدست مردم داده است .

مـا مـى گـوئیم : مردم مکه بلکه مردم جزیره العرب علاوه بر آنکه سواد نداشتند به قدرى مبتلا به خـرافـات و عـادات جـاهلانه بودند که آنها را مردم جاهل و زمان آنها رازمان جاهلیت مى نامیدند بنابراین چگونه ممکن است آن حضرت از آنها چیزى یادبگیرد و حال آنکه گفته اند.
ذات نایافته از هستى بخش —– کى تواند که شود هستى بخش او مـى گـوید: شاید پیغمبراسلام (ص ) در شهرهاى اطراف مکه مى رفته و از دانشمندان آنها به طورى که کسى از اهالى مکه مطلع نشود درس مى گرفته و بر مى گشته است .

مـا مى گوئیم : در گذشته متذکر شدیم که در اطراف مکه شهر نزدیکى نبوده و در آن زمان اگر کسى مى خواسته به مسافرتهاى دور برود حتما مى بایست با قافله وهمراهانى از اهالى همان محل باشد.
بنابراین , این تصور به طور کلى غلط و مردود است .
او مـى گـویـد: ممکن است پیغمبراسلام (ص ) د خوانده باشد ولى مردم مکه که اکثرا اقوام وخـویـشـاوندان او بوده اند بخاطر آنکه او را در این دروغ رسوا نکرده باشند به کسى اظهار نکرده ونگفته اند که او درس خوانده و این مطلب را کاملا مخفى نگاه داشته اند.

مـا مـى گـوئیم : به تواتر ثابت است و به هیچ وجه قابل انکار نیست که مردم مکه بخصوص اقوام و خـویـشاوندان آن حضرت دشمنان سرسخت او بوده اند تا جائى که سالهائى او را در شعب ابیطالب مـحـبـوس نـمـوده و بعد هم بسوى او لشکر کشیدنددر عین حال حتى براى یک مرتبه هم به او نگفتند تو که در فلان مکان نزد فلان کس درس خوانده اى چه اصرارى دارى که بگوئى من درس نخوانده و از کسى چیزى یادنگرفته ام .

بـا این مقدمات ثابت شد که آن حضرت نمى توانسته درس بخواند و به هیچ وجه راهى براى درس خواندن نداشته است .
بـنـابـرایـن , چگونه ممکن است بگوئیم آوردن قرآن از یک چنین فردى عمل عادى بوده و معجزه نبوده است .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله در مورد میزان رضایت مندی دانشجویان دختر از برگزاری مسابقات

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله در مورد میزان رضایت مندی دانشجویان دختر از برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها در دانشگاه pdf دارای 41 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد میزان رضایت مندی دانشجویان دختر از برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها در دانشگاه pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد میزان رضایت مندی دانشجویان دختر از برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها در دانشگاه pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد میزان رضایت مندی دانشجویان دختر از برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها در دانشگاه pdf :

میزان رضایت مندی دانشجویان دختر از برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها در دانشگاه

فصل اول
1-1 مقدمه
سلامتی جسمانی و داشتن وضعیت بدنی مطلوب در زندگی بشر از اهمیت خاصی برخوردار است و می تواند به سایر ابعاد زندگی انسان اثر گذارد.
دانشجویان ما نسل فردای جامعه هستند بنابراین باید زمینه ای برای بهبود گسترش خلاقیت آنها فراهم کرد.

ازطرفی با توجه به نهش مهم زنان در صحنه های خانوادگی و اجتماعی داشتن سلامت کامل آنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
مسابقات ورزشی زمینه ای برای بروز استعدادهای بالقوه، پرکردن اوقات فراغت و به وجود آوردن ساعاتی خوش برای دانشجویان است.
بنابراین اگر مسئولین برگزاری مسابقات شرایطی را فراهم کنند که این مسابقات هرچه باشکوهتر برگزار گردد افراد به طور گسترده تری در صحنه مسابقات ظاهر می شوند.
در این پژوهش میزان رضایتمندی دختران دانشجو از برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها در دانشگاه فردوسی را ارزیابی کردیم تا نقاط ضعف و قوت برگزاری مسابقات را مورد بررسی قرار دهیم و در آینده برنامه ریزی بهتری ارائه نمائیم.

2-1 بیان مساله
در سالهای گذشته تلاشهای زیادی در جهت توسعه ورزش بانوان صورت گرفته است یکی از راههای علاقمند کردن دختران دانشجو به فعالیتهای جسمانی برگزاری مسابقات ورزشی در سطح خوابگاهها می باشد.
در این مطالعه محقق جهت تشخیص میزان رضایتمندی دانشجویان دختر دانشگاه فردوسی از برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها به توزیع فرم ارزشیابی بین شرکت کنن

دگان و تماشاچیان پرداخت.
3-1 اهمیت و ضرورت تحقیق
با توجه به زندگی امروز که بی تحرکی بصورت شیوه زندگی در آمده و انجام فعالیتها محدود گردیده مسئولین برای پیشگیری از عدم فعالیت جوانان بخصوص دختران بایستی برنامه هایی پویا در نظر بگیرند.
زیرا مطالعات نشان می دهد آمادگی جسمانی دختران از نرم استاندارد کمتر است درنتیجه باید زمینه ای برای فعالیت و تحرک این قشر آسیب پذیر فراهم کرد. هرساله مسابقات خوابگاهها به منظور ایجاد انگیزه برای روی آوردن دختران دانشجو به فعالیت های ورزشی در سطح دانشگاه فردوسی برگزار می گردد. این تحقیق نشان می دهد که مسئولین ما تا چه اندازه توانسته اند با تبلیغات و ; دانشجویان دختر را به رقابتی سالم در عرصه ورزش سوق دهند.
4-1 اهداف پژوهش
1-4-1 هدف کلی
میزان رضایتمندی دانشجویان دختر از برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها در دانشگاه فردوسی مشهد.
2-4-1 اهداف ویژه
1 برای نظم و هماهنگی در اجرای مسابقات
2 بررسی زمان مسابقات

3 بررسی مکان مسابقات
4 بررسی تبلیغات مسابقات
5 بررسی میزان همکاری برگزارکنندگان مسابقات
6 بررسی میزان جذابیت مسابقات
7 بررسی میزان رضایتمندی از داوری مسابقات
8 بررسی نحوه برخورد برگزارکنندگان
9 بررسی تنوع رشته های ورزشی مسابقات

10 بررسی استقبال از مسابقات
11 بررسی کیفیت اجرای مسابقات نسبت به سالهای قبل
12 بررسی سطح مسابقات
5-1 فرضیات تحقیق
1 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از نظم و هماهنگی در اجرای مسابقات راضی نیستند.
2 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از زمان مسابقات راضی نیستند.
3 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از مکان مسابقات راضی نیستند.
4 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از تبلیغات مسابقات راضی نیستند.
5 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از میزان همکاری برگزارکنندگان مسابقات راضی نیستند.

6 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از میزان جذابیت مسابقات راضی نیستند.
7 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از میزان رضایتمندی از داوری مسابقات راضی نیستند.
8 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از نحوه برخورد برگزارکنندگان

راضی نیستند.
9 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از تنوع رشته های ورزشی مسابقات راضی نیستند.
10 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از میزان استقبال مسابقات راضی نیستند.
11 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از کیفیت اجرای مسابقات نسبت به سالهای قبل راضی نیستند.
12 دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از از سطح برگزاری مسابقات در مجموع راضی نیستند.
6-1 سوال پژوهشی
1 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از نظم و هماهنگی در اجرای مسابقات راضی هستند؟
2 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از زمان برگزاری مسابقات راضی هستند؟
3 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از مکان برگزاری مسابقات راضی هستند؟
4 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از تبلیغات مسابقات راضی هستند؟
5 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از میزان همکاری برگزارکنندگان مسابقات راضی هستند؟
6 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از میزان جذابیت مسابقات راضی هستند؟
7 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از میزان رضایتمندی از داوری مسابقات راضی هستند؟
8 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از نحوه برخورد برگزار کنندگان مسابقات راضی هستند؟
9 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از تنوع رشته های ورزشی مسابقات راضی هستند؟

10 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از میزان استقبال از مسابقات راضی هستند؟
11 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از کیفیت اجرای مسابقات نسبت به سالهای قبل راضی هستند؟
12 آیا دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از سطح برگزاری مسابقات در مجموع راضی هستند؟
7-1 محدودیت های تحقیق
1-7-1 قابل کنترل

سن 18-25
جنس آزمودنیها به دختران محدود شده بود
مکان برگزاری مسابقات
زمان برگزاری مسابقات
2-7-1 خارج از کنترل
قد
وزن
سابقه ورزشی
شرکت افراد ورزشکار به صورت داوطلبی
عوامل روانی و انگیزشها
تغذیه
8-1 واژه ها و اصطلاحات تحقیق
رضایت: احساس خوشحالی و خوشنودی انجام کار
هفته خوابگاه: در تقویم دانشگاه فردوسی هفته ای برای توسعه مهارتهای اجتماعی و جسمی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد از 24/2 تا 30/2 درنظر گرفته شده است.

فصل 2
پیشینه تحقیق

1-2 مقدمه:
به گفته امیل دالکروز (EMIL DALROZE) به ژیمناستیک نوین ورزش بهترین و مناسبترین وسیله ای که در دست مردم کره زمین برای اجاد صلح و برای هماهنگی میان احساسات متفاوت و نگرشهای مختلف در جامعه امروزی ورزش یک نیاز ضروری محسوب می شود و به عنوان یکی از عوامل ارزشی در جامعه مطرح است.
به منظور شکوفایی قابلیتهای جسمانی دانشجویان به عنوان نسل جوان جامعه برگزاری مسابقات ورزشی توصیه می گردد.
مسابقات هفته خوابگاهها بدین هدف هرساله در بیشتر دانشگاههای ایران برگزار می گردد. به همین مناسبت محمد حسین سالاری مسئول اداره تربیست بدنی دانشگاه بیرجند گفت:
در این هفته واحدهای ورزشی خوابگاه دانشجویی نشاط یک توحید دختران و گلستان پسران با دوچرخه ثابت دیجیتال و وسایل بدنسازی و دمبل و وزنه مجهز شدند.

2-2 پیشینه تحقیق
مسئول اداره تربیت بدنی و فوق برنامه دانشگاه فردوسی بیرجند گفت:
به مناسبت هفته خوابگاه ها مسابقات ورزشی و تجهیز واحدهای ورزشی خوابگاه دانشجویی این دانشگاه انجام شد. محمد حسین سالاری به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: در این هفته واحدهای ورزشی خوابگاه دانشجویی نشاط یک و توحید دختران و گلستان پسران با دوچرخه ثابت و دیجیتال و وسایل بدنسازی و دمبل و وزنه تجهیز شدند.

وی افزود در بخش پسران مسابقات غلتاندن لاستیک-پرتاب دارت و طناب کشی با حضور 441 نفر از دانشجویان انجام شد. وی گفت: همچنین در بخش دختران دانشجو مسابقات طناب بازی، پرتاب دارت و طناب کشی با شرکت 290 دانشجو برگزار شد.
وی افزود به مناسبت هفته خوابگاهها گل گشت عمومی در کوهپاینه های باقران بیرجند با حضور 350 نفر از دانشجویان این دانشگاه انجام شد.
در این زمینه به سایت هایی مراجعه کردیم اما در زمینه برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها به سایت های گوگل و rosent.com و روزنامه های کیهان، جمهوری، اطلاعات مراجعه کردیم اما اطلاعاتی بدست نیاوردیم.

فصل 3
روش تحقیق

1-3 مقدمه
پژوهش و کنجکاوی از تمایلات فطری انسانهاست و میل به شناخت ارضاء این حس موجب دست یافتن به محصولات زیادی شده است. مهمترین بخش یک پژوهش، انتخاب شیوه و روش درست تحقیق و ابزار و روشهای آماری مناسب است که این امر با توجه به موضوع تحقیق و اهداف تحقیق و امکانات اجرایی که در اختیار محقق قرار می گیرد وارد صورت می گیرد. خصوصیات فردی تک تک آزمودنیها قبل از اجرای پژوهش و همچنین نتایج بدست آمده توسط آنها در آزمون ها به صورت نمرات خام جمع آوری شده و پس از تنظیم، تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها صورت گرفته است و محقق سعی دارد آنچه هست را بدون هیچ دخالت یا استنتاج ذهنی گزارش نماید.
در زمینه رضایتمندی از برگزاری هفته خوابگاهها ابهامات زیادی وجود دارد. تحقیق حاضر نیز جهت روشن شدن پاره ای از ابهامات است.

در این فصل به طور کلی روش تحقیق، جامعه آماری، روش تهیه پرسشنامه، روش جمع آوری اطلاعات و روش آماری مورد استفاده جهت تجزیه و تحلیل داده ها به صورت مبسوط توضیح داده شده است.

2-3 روش تحقیق
تحقیق حاضر از نوع تحقیق توصیفی – میدانی با بهره گیری از تکنیک مطا

لعه گذشته نگر می باشد.

3-3 جامعه آماری
این تحقیق متشکل از کلیه دانشجویان دفتر دانشگاه فردوسی مشهد که به عنوان تماشاچی و یا شرکت کننده در مسابقات (هفته خوابگاهها شرکت کردند) که در زمان اجرای طرح در مسابقات حضور داشتند.
4-3 جمعیت نمونه «نمونه آماری»
جمعیت نمونه از 80 دانشجوی دختر دانشگاه فردوسی مشهد با میانگین سنی (25-18 سال) تشکیل شد.
5-3 متغیرهای تحقیق
متغیر مستقل: برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها
1-5-3 متغیر وابسته:
میزان رضایتمندی دانشجویان دفتر دانشگاه فردوسی مشهد
2-5-3 متغیر مداخله گر:
سن، رشته تحصیلی، مسابقه ورزشی، عنوان ورزشکار یا تماشاچی.
6-3 مطالعه مقدماتی
جمع آوری اطلاعات پژوهش حاضر از طریق پرسشنامه ای که در یک صفحه طرح ریزی شده بود صورت گرفت به منظور رفع نقایص پرسشنامه مذکور ابتدا به استاد مربوطه جناب آقای دکتر مهدی طالب پور ارائه گردند و اصلاحات لازم انجام گرفت.

فصل چهارم
تجزیه و تحلیل آماری

1-4 مقدمه
در این فصل به چگونگی تنظیم داده ها و تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته می شود کلیه اطلاعات و داده های مربوط به آزمودنیها از فرم های مربوطه استخراج و در جدول مخصوص تنظیم گردیده است به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و قبول یا رد فرض های تحقیق شاخص های اندازه گیری با هم مقایسه شده و سپس از آمار توصیفی برای بدست آوردن میانگین استفاده گردیده است.
2-4 مشخصات آزمودنیها
در نمودارهای زیر 80 نفر از دانشجویان دفتر دانشگاه فردوسی مشهد در مسابقه هفته خوابگاهها شرکت کردند که مشخصات آزمودنیها شامل ورودی، سن، به عنوان غیرتماشاچی و رشته تحصیلی می باشد
نمودار 1-4 57/26 درصد به عنوان ورزشکار و 75/73 درصد به عنوان تماشاچی
نمودار 2-4 5/ 27 درصد از رشته الهیات
30 درصد از رشته تربیت بدنی
5/7 درصد از رشته علوم تربیتی

5/7 درصد از رشته ریاضی
5/2 درصد رشته های ادبیات، روانشناسی، فرانسه، برق، حقوق، مدیریت، انگلیسی، اقتصاد، جغرافیا، صنایع غذایی و عربی.
نمودار 3-4 25/11 درصد از ورودی 80، 25/11 درصد از ورودی 81، 5

/72 درصد از ورودی 82، 5 درصد از ورودی 83
نمودار 4-4 5 درصد 19ساله، 5/62درصد 20ساله، 5/12 درصد 21 ساله، 5/7 درصد 22ساله، 5/12 درصد 23 ساله.

نمودار 1-4 مربوط به عنوان تماشاچی و ورزشکار

نمودار 2-4 رشته های تحصیلی شرکت کنندگان

نمودار 3-4 ورودی شرکت کنندگان

نمودار 4-4 سن شرکت کنندگان

3-4 توصیف سوالهای اختصاصی پرسشنامه
نمودارهای ذیل نمایانگر تعداد و درصد پاسخهای کلیه دانشجویان مربوط به بخش دوم پرسشنامه که به تفکیک هر سوال درخصوص رضایتمندی دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از برگزاری مسابقات هفته خوابگاهها اطلاعات ذیل بدست آمد.
با یک نظر اجمالی به درصد میانگین گزینه ها مشاهده می شود که حدود 04/46 از دانشجویان گزینه خوب و 06/19 متوسط و 75/23 درصد گزینه بسیار خوب و 08/2 درصد گزینه ضعیف را انتخاب نموده اند. (جدول 5-4)

نمودار 1- نظم و هماهنگی در اجرای مسابقات

نمودار 2- زمان برگزاری مسابقات

نمودار3- مکان برگزاری مسابقات

نمودار 4- تبلیغات مسابقات

نمودار 5- همکاری برگزارکنندگان مسابقات

نمودار 6- جذابیت مسابقات

 

نمودار 7- رضایتمندی از داوری مسابقات

نمودار 8- نحوه برخورد برگزارکنندگان

نمودار 9- تنوع رشته های ورزشی مسابقات

نمودار 10- استقبال از مسابقات

نمودار 11- اجرای مسابقات نسبت به سالهای قبل

نمودار 12- سطح برگزاری مسابقات
تعداد و درصد پاسخهای کلیه دانشجویان مربوط به بخش دوم پرسشنامه به تفکیک سوالات
امتیاز هر گزینه 4 3 2 1
گزینه بسیار خوب خوب متوسط ضعیف
شماره سوالات پرسشنامه تعداد درصد تعداد درصد تعداد درصد تعداد درصد
1 10 5/12 52 65 16 20 2 5/2
2 26 5/32 32 40 18 5/22 4 5
3 17 25/21 41 25/51 20 25 2 5/2
4 21 25/26 55 75/63 4 5 – –
5 27 75/33 41 5/48 12 25/26 – –
6 15 75/18 51 75/63 10 5/12 4 5
7 30 5/37 38 5/48 12 15 – –
8 20 25 50 5/62 10 5/12 – –
9 8 10 58 5/72 14 5/17 – –
10 18 5/22 34 5/42 24 30 4 5
11 20 25 26 5/32 30 5/37 4 5
12 16 20 60 75 4 5 – –
میانگین هر گزینه 58/20 75/23 83/36 04/64 5/14 06/19 66/1 08/2

جدول 5-4

نمودار (5-4)
با توجه به /دول 5-4 مشاده می شود که گزینه خوب 04 درصد از نظر خواهی ها را به خود اختصاص می دهد و تنها 08/2 درصد آزمودنیهای گزینه ضعیف را انخاب نموده اند.
1-4-4 آزمون فرضیه اول
فرضیه Ho: دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی از نظر و هماهنگی در اجرای مسابقات راضی نیستند.
فرضیه H1: دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فر

دوسی از نظر و هماهنگی در اجرای مسابقات راضی هستند.
دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد نظم و هماهنگی در اجرای مسابقات را خوب ارزیابی کردند. 5/12 درصد بسیار خوب، 65 درصد خوب، 20 درصد متوسط، 5/2 درصد ضعیف. با توجه به جدول 5-4 فرضیه H0 رد و فرضیه H1 مورد تائید قرار می گیرد.

2-4-4 آزمون فرضیه دوم
فرضیه Ho : دانشجویان دختر دانشگاه دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از زمان برگزاری مسابقات راضی نیستند.
فرضیه H1: دانشجویان دختر دانشگاه دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد از زمان برگزاری مسابقات راضی نیستند.

دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه فردوسی مشهد زمان برگزاری مسابقات را در حد مطلوب ارزیابی کردند 5/32 درصد بسیار خوب، 40 درصد خوب، 5/22 درصد متوسط، 5 درصد ضعیف. با توجه به جدول 5-4 فرضیه H0 رد و فرضیه H1 مورد تائید قرار می گیرد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

تحقیق در مورد جاهلیّت در آیینه تاریخ و قرآن pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق در مورد جاهلیّت در آیینه تاریخ و قرآن pdf دارای 29 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق در مورد جاهلیّت در آیینه تاریخ و قرآن pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد جاهلیّت در آیینه تاریخ و قرآن pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق در مورد جاهلیّت در آیینه تاریخ و قرآن pdf :

جاهلیّت در آیینه تاریخ و قرآن

ظـهـور اسـلام در شبه جزیره عربستان زندگى مردم را در تمام ابعاد دگرگون کرد، و آنان را از وادى گـمـراهـى به شاهراه هدایت رهنمون ساخت . اسلام عربها را که تا آن روز در مقایسه با تمدنهاى ایران و روم هیچ به شمار مى آمدند، به همه چیز رساند و سرور جهان ساخت ، کسانى را که تا زمان ظهور اسلام بدترین نوع زندگى و زشت ترین اخلاق را داشتند، پرچمدار اخلاق و فضیلت گردانید.
در اینجا وضعیت قوم عرب را پیش از اسلام بقدر گنجایش مورد بررسى قرار خواهیم داد.
مفهوم جاهلیّت

واژه جـهل دو معنا دارد: یکى ؛ ضد علم به معناى نادانى و دیگرى ضد حلم به معناى سفاهت و بى خـردى و بـدسـیـرتـى . ایـن واژه در قـرآن کـریم به صورتهاى گوناگون آمده است . بعضى دانشمندان علوم قرآنى معتقدند که جهل در این کتاب شریف به مفهوم ضد حلم یعنى سفاهت آمده است .(1)
قرآن کریم آنان را که پس از نزول قرآن هنوز در پى قوانین عصر جاهلیت اند این چنین محکوم مى سازد:

((اءَفَحُکْمَ الْجاهِلِیَّهِ یَبْغوُنَ وَ مَنْ اءَحْسَنُ مِنَ اللّهِ حُکْما لِقَوْمٍ یُوقِنُونَ))(2)
آیـا حـکـم جـاهـلیـت را مـى جـویـنـد و کـدام حـکـم از حـکـم خـدا بـراى اهل یقین نیکوترخواهدبود؟

بیان قرآن درباره تعصبهاى جاهلى چنین است :
((اِذْ جَعَلَ الَّذینَ کَفَرُوا فى قُلُوبِهِمُ الْحَمِیَّهَ، حَمِیَّهَ الْجاهِلِیَّهِ))(3)
آنگاه کافران در دلهاتعصب ، آن هم تعصب جاهلیت پروردند.

همچنین درباره آرایش زنان پیامبر فرموده است :
((وَ قَرْنَ فى بُیوُتِکُنَّ وَ لا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجاهِلِیَهِ الْاُولى ))(4)
و در خانه هایتان قرار و آرام گیرید و مانند دوران جاهلیت پیشین آرایش مکنید.
از مـجموع آیه هایى که ذکر شد و نیز آیه هاى همانند، معلوم مى شود، جاهلیتى که در قرآن ذکر شده ناظر بر شیوه رفتار و نوع پندار عرب است نه بر حد دانش آنان ؛ با این توضیح که در دوره جـاهـلیـت ، دشـمـنـى ، جـنـگ و خـونـریـزى ، زنـده بـه گـور کـردن دختران ، شرابخوارى و ربـاخـوارى در مـیـان مـردم رایـج بـود، و پـیـداسـت کـه ارتـکـاب ایـن مـفـاسـد بـیـشـتـر مـعـلول ضـعـف اخـلاقـى اسـت نـه بـى دانـشـى ، چـنان که امروز نیز برخى از آنها حتى در جوامع پـیـشـرفـتـه و مـتـرقـى بـا وجود آگاهى مردم از تمام مفاسد آن به چشم مى خورد. به مردم چنین جوامعى نمى شود گفت : دانش ندارند، با اینکه دانش دارند: بى خردند.
دوره جاهلیّت

جـاهـلیـت نـامـى است که قرآن کریم بر دوره تاریخى پیش از اسلام نهاده است . گذاردن این نام بـر اوضـاع قبل از اسلام به منظور بیان تفاوتهاى اساسى و عمیق آن عصر با اوضاع پس ‍ از ظهور اسلام است .(5)

ایـن امـر در مـیان بیشتر جوامع معمول است ، چنان که ما نیز امروزه به دوره سلطنت خاندان پهلوى دوره طـاغـوت مـى گـوییم که بر اساس مقایسه با جامعه پس از انقلاب و حاکمیّت ولایت فقیه و بـرقرارى نظام جمهورى اسلامى است . بطور معمول این گونه نامگذاریها بیانگر حالت تنفر و انزجار از دوره پیشین است .
مـورّخـان بـه دوره زمـانـى دویـست سال قبل از بعثت تا آغاز بعثت یا تا هجرت و تاءسیس ‍ حکومت اسلامى در مدینه ، دوره جاهلیت مى گویند.(6) واژه جاهلیت در قرآن کریم نیز در سوره هاى مدنى به کار رفته است .(7)

وایـن نـشـان مـى دهـد کـه اسـتـعـمـال ایـن واژه در مـیـان مـسـلمـانـان پـس از هـجـرت مـعـمـول شده است .(8) همچنین موّرخان براى جاهلیت نیز چند دوره در نظر گرفته اند: دوره نـزدیـک بـه اسـلام کـه مدّت دویست سال بود و دوره پیش از آن که جاهلیت قدیم نام گذارى شده است .(9)
وضع عمومى عرب در دوره جاهلیّت

عرب عصر جاهلیّت ، در نهایت انحطاط اخلاقى به سر مى برد و جز اندکى از سنتهاى پسندیده و سجایاى اخلاقى در میان آنان چیزى باقى نمانده بود. معیشت آنها بسیار دشوار و راه زندگى آنان ناهموار بود.

قـرآن کـریـم در مـقـام یـادآورى نـعـمـتهاى خداوند به مسلمانان و سعادتى که با روى آوردن به اسلام یافته اند؛ وضع آن دوره را چنین وصف کرده است .
((وَاذْکُرُوا نِعْمَتَ اللّهِ عَلَیْکُمْ اِذْ کُنْتُمْ اَعْداً فَاَلَّفَ بَیْنَ قُلوُبِکُمْ فَاَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِاِخْوانا وَ کُنْتُمْ عَلى شَفا حُفْرَهٍ مِنَ النّارِ فَاَنْقَذَکُمْ مِنْها))(10)
و نـعـمـت خـدا بـر خـویـشتن را به یاد آرید که با یکدیگر دشمن بودید و او بین دلهایتان الفت بـرقـرار کـرد و در نـتیجه نعمت او برادر شدید و در حالى که بر لبه پرتگاه آتش بودید؛ شمارا از آن نجات داد.

از ایـن آیـه دو مـعـنـى مـمکن است استفاده شود، یکى اینکه مردم دوره جاهلیت چنان اعتقادى داشتند که اگر با آن مى مردند اهل دوزخ بودند؛ و دیگر اینکه خصومت در میان جامعه بگونه اى بود که هر لحـظـه امـکـان داشـت آتـش جـنـگ مـیـان آنـان شـعـله ور گـردد.(11) در هـر حال ، آیه شریفه بیانگر سقوط معنوى واعتقادى مردم در دوره جاهلیت است .

دیانت عرب جاهلى
عـربـهـااز زمـان حـضـرت ابـراهـیـم (ع )، بـردیـن تـوحـیـدبـاقـى بودندتاآنکه فردى به نام ((عـَمـْرِوبـِنـِلُحَّى )) بـت پـرسـتـى رادر مـیـانـشان رایج کرد وپس ازآن شرک درجامعه حاکم شد. مـشـرکـان منکر وجود خداوند نبودند، بلکه با وجود اعتراف به خالقیّت خداوند، بتها را واسطه هـاى خـدا بـراى انـجام کارهاى جهان پنداشته و آنها را براى نزدیک شدن به او مى پرستیدند. بـه این منظور حدود سیصد و شصت بت را در کعبه گرد آوردند. هر قبیله بتى مخصوص به خود داشـت ، تـنـهـا قـریـش 360 بـت در کـعـبه داشت که پیامبر خدا(ص ) در روز فتح مکه همه آنها را نابود ساخت .(12)

عـلاوه بـر بـت پـرسـتـى آیـیـنـهـاى دیـگـر مـثـل یـهـودیـت و مـسـیـحـیـت در عـربـسـتـان معمول بود. یهود در یثرب ، خیبر، وادى القرى و تیما منتشر بودند، و مسیحیان در ناحیه نجران و یمن سکونت داشتند.(13)
کعبه ، حج و حرم

کعبه ، پس از بناى آن به وسیله حضرت ابراهیم (ع ) و برگزار شدن مراسم حج براى عربها مـکـان مـقـدّس و قـابـل احـتـرامـى بـه شمار مى رفت ، آنان شعایر حج را همان گونه که حضرت ابـراهـیـم (ع ) بـرقـرار کـرده بـود، بـه جـا مـى آوردنـد، در عـیـن حال بدعتى جاهلى و شرک آمیز نیز در آن پدید آورده بودند.(14) اسلام حج را تثبیت کرد و تمام بدعتهاى روزگار جاهلیت را از میان برداشت .(15)

از دیـگـر سـنـن ابـراهیمى که در میان عرب جارى بود و اسلام نیز آن را تثبیت کرد، احترام منطقه ((حـرم )) بود که خونریزى در آن ممنوع بود و هر کس به آن وادى وارد مى شد تا زمانى که از آن خارج شود در امان بود، این احترام در اسلام نیز همچنان باقى ماند.(16)

قرآن کریم در این باره مى فرماید:
((و مَنْ دَخَلَهُ کانَ امِنا))(17)
هر که در آن داخل شود، ایمن است .

سـنـت دیـگرى که از شریعت حضرت ابراهیم بر جاى مانده و در زمان جاهلیّت نیز برقرار بود، حـرمـت مـاهـهـاى حـرام بـود. عـربـهـا مـعـتـقـد بـودنـد کـه در چـهـار مـاه سـال (رجـب ، ذى قـعـده ، ذى حـجـّه ، مـحـرم ) جـنـگ و خـونـریـزى حـرام اسـت . دلیل پایبندى به این قانون هم آن بود که در این ماهها مى توانستند مراسم حج را به جا آورند، انـجـمنهاى ادبى شان را تشکیل دهند و با آرامش خاطر به دادو ستد بپردازند. اسلام نیز این سنت را به رسمیت شناخت ، چرا که منافع عمومى در آن نهفته بود.(18)

خداوند مى فرماید:
((اِنَّ عـِدَّهَ الشُّهـوُرِ عِنْدَاللّهِ اثْنى عَشَرَ شَهْرا فى کِتابِ اللّهِ یَوْمَ خَلَقَ السَّمواتِ وَالاَْرْضَ مِنْها اَرْبَعَهٌ حُرُمٌ))(19)
همانا عدد ماهها نزد خداوند در کتاب خدا دوازده ماه است ، از آن روزى که زمین و آسمانها را آفرید و چهار ماه حرام است .
وضعیّت اجتماعى

روحـیـه قـوم عـرب پیش از اسلام با تعصب و قبیله گرایى آمیخته بود و با اندک حادثه اى جنگ بـیـن طـوایـف بـر پـا مـى شـد. تـعـلق خـاطـر فـرد بـه قـبـیله او بسیار بود و آن چیزى که جهت برخوردهاى اجتماعى او را تعیین مى کرد، روح قبیله گرایى بود، نه طرفدارى از حق و عدالت . اعـضـاى قـبـیـله موظف بودند تا همدیگر را تحت هر شرایطى حتى ظالم بودن یارى کنند. در این مـیـان ، شـایـد بـتـوان قـبـیـله قریش را استثنا کرد، زیرا در زمان ((قصى بن کلاب )) دارالندوه تـاءسـیـس شـد، کـه در حـکـم یـک مـجـلس شـوراى کـوچک بود و امور مهم به صلاحدید و تصمیم بزرگان قوم در دارالندوه انجام مى شد.(20)

تفاخر به حسب و نسب در میان عرب بشدّت رواج داشت ، بطورى که برخى از روزها گرد هم مى آمـدنـد و بـه شـکـل غـلو آمـیـزى بـر یـکـدیـگـر فـخـر فـروشـى مـى کـردند. خداوند بزرگ با نـزول آیـه شـریـفـه ((اِنَّ اَکـْرَمـَکـُمْ عِنْدَاللّهِ اَتْقیکُم ))(21) همانا گرامى ترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست .این سنت نکوهیده را از میان برداشت .

شـرابخوارى در میان مردم ، سخت رایج بود بگونه اى که در اسلام بتدریج تحریم شد، چون لغو یکباره آن امکان داشت با مخالفت سر سختانه مردم رو به رو شود.
ویژگیهاى جاهلیّت از دیدگاه قرآن
از مـجـمـوع آیـه هـایـى کـه بـه حـالتـهاى گوناگون زندگى مردم در آن روزگار اشاره دارد، دانـسـتـه مـى شـود که از دیدگاه قرآن کریم گمراهى ، اصلى ترین ویژگى مردم زمان جاهلیت بوده است .
خداى متعال مى فرماید:

((هـُوَ الَّذى بـَعـَثَ فـِى الاُْمیِّینَ رَسوُلا مِنْهُمْ یَتْلوُ عَلَیْهِمْ ایاتِهِ وَ یُزَکِیّهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَهَ وَ اِنْ کانوُا مِنْ قَبْلُ لَفِى ضَلالٍ مُبِینٍ))(22)
اوسـت خـدایـى کـه میان عرب امّى پیامبرى از خودشان برانگیخت تا بر آنان آیات وحى الهى را تـلاوت کـنـد و آنـهـا را پـاکـیـزه سازد و کتاب و حکمت الهى بیاموزد با آنکه پیش از این همه در گمراهى آشکارى به سر مى بردند.

اسـاس گـمـراهـى عـرب در ایـن بـود کـه رفـتار آنان بر هیچ مبناى عقلى و شرعى استوار نبود. عـلایـم تـوحـیـد در مـیـانـشـان ناپدید بود و بى هیچ تفکرى پیرامون ارزش بتهاى ساخته دست خـودشـان ، آنـهـا را سـتـایـش مى کردند، رفتارشان جاهلانه و بى منطق بود و آنچه را انجام مى دادند تنها به این دلیل بود که گذشتگان انجام داده اند وگرنه خاستگاه منطقى و عقلى نداشت .

قرآن کریم منطق جاهلانه آنان را در پرستش بتان چنین بازگو کرده است :
((قالوُا اِنّا وَجَدْنا ابائَنا عَلى اُمَّهٍ وَ اِنّا عَلى اثارِهِمْ مُهْتَدوُن ))(23)
گفتند ما پدران خود را بر آیینى یافتیم و البته ما هم در پى آنها بر هدایت هستیم .
ایـن مـنـطـق در مـیـان مـلتـهـاى گـذشـتـه نـیـز سـابـقـه داشـت کـه کـافـران در مقابل دعوت پیامبران ، پیروى از پدرانشان را مطرح مى کردند. قرآن کریم مى فرماید:

((وَ کَذلِکَ ما اَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِکَ فى قَرْیَهٍ مِنْ نَذیرٍ اِلاّ قالَ مُتْرَفُوها اِنّا وَجَدْنا ابائَنا عَلى اُمَّهٍ وَ اِنّا عَلى اثارِهِمْ مُقْتَدوُنَ))(24)
وهـمـچـنـیـن مـا هیچ رسولى پیش ازتو در شهرى نفرستادیم جزآنکه خوشگذرانهاى آن دیار، به رسولان گفتند که ما پدران خود را بر آیینى یافتیم و البته از آنهاپیروى خواهیم کرد.
پـیـامـبـران اسـتـدلال مـى کـردنـد کـه آنچه ما مى گوییم به هدایت شما نزدیکتر و در بردارنده سـعـادت شـمـاسـت . جـاهـلان پـاسخ مى دادند که ما حاضر به گوش دادن به حرف شما نیستیم .(25)
ایـن نهایت درجه بى منطقى و جهالت است بدین جهت قرآن کریم همیشه از مخالفان خود خواستار تـفـکر و تعقل است . اسلام پیروى از گفتار نیکوتر را در جامعه اسلامى رواج داده ، آن را نشانه خردمندى انسانها مى داند.
((وَالَّذیِنَ ااجْتَنَبوُا الطّاغوُتَ اَنْ یَعْبُدُوها وَ اَنابوُا اِلَى اللّهِ لَهُمُ الْبُشْرى فَبَشِّرْ عِبادِ الَّذینَ یـَسـْتـَمـِعـوُنَ الْقـَولَ فـَیـَتَّبـِعـوُنَ اَحـْسـَنـَهُ اُولئِکَ الَّذیـنَ هـَدیـهـُمُ اللّه وَ اوُلئِکـَهـُمـْ اوُلوُالاَلْبابِ))(26)

مـژده باد کسانى را که از اطاعت طاغوت سر پیچیدند و به سوى خدا باز گشتند، پس بندگان مـرا بـشـارت دِه کـه سـخـن را مـى شـنـونـد و بهترین آن را براى پیروى بر مى گزینند. اینان مشمول هدایت خدایند و همانها صاحبان خردند.

آرى ، اسـلام بـا برچیدن اساس بت پرستى از عربستان به دوره جاهلیت پایان داد و با ترغیب مـسـلمـانـان به تفکر و پیروى از عقل به جاى تقلید کورکورانه ، انوار معرفت و آگاهى را بر عـقـل و دل مـردم تـابـانـیـد. عـربـهـا در سایه اسلام نه تنها از جاهلیت در آمدند، بلکه خود منادى توحید، دانش و اخلاق نیکو در سراسر جهان آن روز شدند و هر کجا قدم نهادند برادرى و مساوات را با خود به ارمغان بردند.
حکومت و فرمانروایى در عصر جاهلى

شبه جزیره عربستان از نظر جغرافیایى به سه بخش عمده شمالى ، مرکزى و جنوبى تقسیم مـى شـود. جـغرافى دانان با یکى دانستن بخش شمالى و مرکزى ، آن را به دو بخش ‍ شمالى و جنوبى که به وسیله ریگزارى پهناور از هم جدا مى شود، نیز تقسیم کرده اند. به همین ترتیب سـاکـنـان عـرب آن نـیـز بـه عـرب شـمـالى یـا قـحـطـانـى و عـرب جنوب یا عدنانى تقسیم مى شوند.(27)
اوّلیـن تـمـدنـهـا در جـزیـره العـرب بـه دسـت عربهاى جنوبى پدید آمد؛ در حالى که عربهاى شمالى تا زمان ظهور اسلام هیچ گونه جنبشى از خودشان ندادند، و نظام حکومتى آنان دستخوش دگرگونى نشد.(28)

تنوع جغرافیایى به اضافه همجوارى با دولتهاى قدرتمند آن روزگار یعنى امپراتوریهاى ایران و روم ، باعث تفاوت درحکومتهاى شمال و جنوب شبه جزیره شده بود.
انواع حکومت در شبه جزبره عربستان

امـکـانـات طـبـیـعى زندگى و نوع معیشت مردم ، عامل تعیین کننده نوع حکومت بود. عربهایى که در بـخـش جـنوبى زندگى مى کردند؛ با برخوردارى از آبادانى و رواج کشاورزى در آنجا صاحب تـمـدنـى کـهن بوده ، تحت حکومتى واحد اداره مى شدند؛ گر چه این حکومتها دست نشانده ایران و حـبـشـه بـودنـد. در مرزهاى شمالى بخش شمالى حکومتهاى مستقلى زیر سلطه ایران و روم وجود داشـت ، در حـالى کـه سـایـر نقاط شبه جزیره با نظام قبیله اى اداره مى شد. بدین ترتیب ، دو نوع حکومت در جزیره العرب قبل از اسلام وجود داشت .

1ـ حـکـومـتـهـاى نـیـمـه مـسـتـقـل و در مـواردى مـسـتـقـل در جـنـوب و شـمـال . حـاکـمـان دیـنـى دولتـهـا داراى تـاج بـودنـد و اغـلب دسـت نـشـانـده حـکـومـتهاى خارجى مثل ایران و حبشه بودند.

2ـ نـظـامـهـاى عـشـیـره اى . ایـن نـظـامـهـا تـا حـدودى مـستقل بودند و حاکمان آنها از تاج و تختى بـرخـوردار نـبـودنـد.(29) حـکـومـتـهـاى صـاحـب تـمـدن عـرب در شمال غالبا با چیره شدن قبیله اى بر قبایل دیگر پدید مى آمد و با آنکه نظام قبیله اى بر پا بود؛ اما از قدرت ، تشکل ، وسعت قلمرو و حاکمیت و انسجام بالایى برخوردار بود.

نظامهاى عشیره اى نیز بر پایه تشکلهاى قبیله اى استوار بود؛ اما هر عشیره ، براى خود طایفه و قـبـیـله اى مـسـتـقل بود و قبایل و طوایف ، تحت حاکمیت متمرکز و متشکلى گرد نیامده بودند. و هر قبیله توسط رئیس آن قبیله اداره مى شد و رئیس قبیله زیر نظر و تحت حاکمیت مقام بالاترى نبود و قبایل به صورت هسته هاى جمعیّتى کوچک ، جدا از یکدیگر زندگى مى کردند.
دولت یمن

یـمن که در جنوب جزیره العرب واقع است از تمدنى کهن برخوردار و اغلب مورد توجه اقوام و دولتهاى خارجى بود. سابقه تاریخى این سرزمین ، موضوع بحث درس حاضر نیست ؛ تنها در اینجا به تاریخ دولتهایى که معاصر با پیامبر اسلام بودند و در تاریخ اسلام مورد بحث و توجه مى باشند اشاره مى کنیم .

یـمـن کمى پیش از ولادت رسول خدا(ص )به دست حبشیها افتاد. قدرتمندترین حاکم حبشى یمن ، ابـرهـه بـود. وى کـه مـردى خودخواه و زیرک بود، تمام رقیبان را از میدان خارج ساخت و فرمان حـکـومـت یـمـن را از جـانـب پـادشـاه حبشه دریافت کرد. حادثه تاریخى مهمى که به دست ابرهه آفـریـده شـد، حـمـله بـه خـانـه کـعـبـه در زمان ریاست عبدالمطلب بود. او در صنعا پایتخت یمن کلیسایى عظیم و با شکوه ساخت و مردم را وادار کرد تا به جاى کعبه آن کلیسا را زیارت

کنند. عـربـى کـه علاقه شدیدى به کعبه داشت کلیساى ابرهه را به کثافت آلوده کرد. این کار خشم ابـرهـه را بـرانـگـیـخـت و بـا سـپـاهـى گـران سـوار بـر فـیل به قصد ویران ساختن کعبه عازم مکّه شد، اما در آنجا به عذاب الهى دچار گشت و سپاهیانش مـورد هـجـوم ابـابـیـل واقـع شـدنـد؛ کـه قـرآن کـریـم داسـتـانـش را در سـوره فیل این گونه بیان فرموده است :

((اَلَمْ تـَرَکـَیـْفَ فـَعَلَ رَبُّکَ بِاَصْحابِ الْفیِلِ، اَلَمْ یَجْعَلْ کَیْدَهُمْ فى تَضْلیلٍ وَ اَرْسَلَ عَلَیْهِمْ طَیْرا اَبابیلَ، تَرْمیهِمْ بِحِجارَهٍ مِنْ سِجّیلٍ. فَجَعَلَهُمْ کَعَصْفٍ مَاْکوُلٍ))(30)
آیـا نـدیـده اى کـه پـروردگـارت بـا اصـحـاب فـیـل چـه کـرد؟ آیـا مـکـرشـان را بـاطـل نـسـاخـت ؟ و بـر سـر آنـهـا پـرنـدگـان ابـابـیـل را فـرسـتـاد تـا آنـهـا را بـا سجیل سنگباران کردند و آنان را چون کاه نیمه جویده شده ساخت .

پـس از مـرگ ابـرهـه ، پـسـرانـش قـدرت را بـه دسـت گرفتند و بر مردم یمن ستم فراوان روا داشـتـنـد، تـا آنـکه فردى به نام سیف بن ذى یَزَنْ ابتدا نزد قیصر روم رفت و براى مقابله با حبشیان از او یارى طلبید، امّا جواب رد شنید. آن گاه به نزد پادشاه ایران (خسرو انوشیروان ) رفت و کمک خواست ، خسرو به دلیل اینکه سرزمین یمن براى ایران فایده اقتصادى نداشت و به لشـکـرکـشـى نـمـى ارزیـد، ابـتدا به سیف پاسخ منفى داد. لیکن زمانى که خبر طلا و جواهرهاى فـراوان یـمن را از وى شنید، به توصیه یکى از مشاورانش حاضر شد تعدادى از زندانیان خود را به کمک سیف بفرستد، با این توجیه که اگر آنان کشته شدند از شرشان خلاص مى شویم و اگر هم زنده بمانند به پیروزى بزرگى دست یافته ایم .(31)

ایـرانـیـان مـزبـور بـا کـمـک عـربها، حبشیان را شکست دادند و حکومتى دست نشانده خود روى کار آوردنـد کـه تـا ظـهـور پـیامبر خدا(ص ) همچنان برقرار بود؛ و نامه هایى نیز میان حاکم یمن و رسول خدا(ص ) رد بدل شد.(32)
دولتهاى حیره و غسّان

 

دو کـشـور کـوچـک دیگر در حدود صحراى شام به نام حیره و غسّان وجود داشت حیره تابع دولت ایـران و غـسّان تابع دولت روم بوده ، براى دولتهاى متبوع خود در زمان جنگ نقش سپر محافظ را داشـتند و نیز از هجوم قبایل عرب به مرزهاى دو امپراتورى جلوگیرى مى کردند. دولت حیره که در نزدیکى دریاچه نجف و حوالى کوفه (امروزى ) قرار داشت تا زمان ظهور اسلام پا برجا بـود، ولى در هـمـیـن زمـان بـه وسـیـله خـسـرو پـرویـز بـرافـتـاد و بـه ایـن تـرتـیـب سـد حایل میان عربها و امپراتورى ایران برداشته شد.(33)
غـسـانـیـان در شـمـال غـرب شـبـه جـزیره عربى سرزمینى که اکنون شرق اردن نامیده مى شود، سـکـونـت داشـتـنـد. ایـن دولت ، دسـت نـشـانـده امـپراتورى روم بود و تا سالهاى آخر زندگانى رسول خدا(ص ) دوام داشت .(34)
حکومت در حجاز

حـجـاز کـه اهمیت خود را مدیون شهرهاى مکه و مدینه مى باشد، سرزمینى با صحراهاى پهناور و خـشـک و بـى آب و عـلف اسـت و جـز انـدکـى آبادانى در آن دیده نمى شود. همین امر باعث شده که سـرزمـیـن مـزبـور در طـول قـرون مـتـمـادى در مقابل حملات جهانگشایانى چون کورش و اسکندر، استقلال خود را حفظ کند.(35)

مـردم ایـن سـرزمـیـن در دوره جـاهلیت به دو صورت بدوى (صحرانشین ) و حضرى (شهرى نشین ) زنـدگـى مـى کـردنـد.(36) نظام حاکم بر آنها نظام قبیله اى بود که تحت فرمان امیر یا رئیـس قـبـیـله اداره مـى شـد. نـا گـفـتـه نـمـانـد کـه تـعـداد افـراد ایـن قبایل کم نبود و گاه به هزاران نفر مى رسید.(37)
نـظـام قـبـیـله اى قوانینى ویژه خود داشت . فردى مى توانست ریاست قبیله را به عهده گیرد که شرایط زیر را دارا باشد:
1 ـ شـرف خـانـوادگـى : رئیـس و امـیـر مـى بـایـسـت از دودمـانـى شـریـف ، نـجـیـب و اصیل باشد.

2 ـ شـجـاعـت : ریـاسـت قـبـیـله بـه فـردى شـجـاع سـپـرده مـى شـد کـه بـتـوانـد در مقابل هجوم بیگانه از کیان قبیله دفاع کند.
3 ـ سـالمـنـدى : حـداقـل سـن بـراى احـراز مـقـام ریـاسـت قـبـیـله چهل سال بود.
4 ـ کـرم و بـخـشـنـدگى : عربها روى این شرط بخصوص تکیه مى کردند. خانه امیر و رئیس ‍ باید چون مهمانخانه اى به روى همه باز مى بود. بدیهى است که چنین امرى نیاز به ثروتى کلان داشت .

5 ـ حـمـایـت از اعـضـاى قـبـیـله : ریـاسـت قـبـیـله بـایـد از حـقـوق تـک تـک افـراد قـبـیله حمایت مى کرد.(38)
مـکـه در دوران جـاهـلیـت بـه واسطه کعبه از اهمیت خاصى برخوردار بود و مرکز دینى عرب به شمار مى رفت چنان که مرکز تجارت و دادوستد نیز بود.(39) از این رو بر سر تسلّط و ریـاسـت بـر ایـن شهر میان قبایل نزاع و در گیرى جریان داشت . آخرین خاندانى که همزمان با بعثت رسول خدا(ص ) ریاست مکه را به دست گرفت قبیله قریش ‍ بود.(40)

حاکمیّت قریش

قریش از فرزندان حضرت اسماعیل و از نجیب ترین و شریف ترین تیره هاى عرب به شمار مى رونـد. حـاکـمـیـت ایـن خـانـدان در مـکـه بـدسـت قـصـى بـن کـلاب ، جـد چـهـارم پـیـامـبـر(ص ) شـکـل گـرفـت کـار قـصى تا جایى بالا گرفت که بتدریج تمام سرزمین حجاز جزو قلمرو وى گـردیـد.(41) او کـه مـردى شجاع ، کاردان و با تدبیر بود، طایفه قریش را که تا آن روز در کـوهـهاى اطراف مکه پراکنده بودند در بهترین نقاط شهر اسکان داد. در زمان ریاست وى مـنـاصـبـى پدید آمد که تا آن روزگار بى سابقه بود، و حتى پس از ظهوراسلام نیز اجرا مى شد.(42)

مـجـمـوع نـهـادهـا و مـنـصـبـهـایـى کـه در مـکـه وجـود داشـت و قـصـى آنـهـا را تکمیل و قوانین آن را معین و تثبیت کرد، به قرار زیر بود:
1 ـ نـگـهـبـانـى امـوال ـ صـاحـب ایـن مـنصب باید دارایى کعبه را حفظ و نیز نذرهاى عربها براى بتهاى نصب شده در کعبه را جمع آورى کند.(43)
2 ـ پرچمدارى ـ قریش پرچمى به نام ((عقاب )) داشت که به هنگام جنگ به دست یکى از سران سپاه مى دادند.(44)

. پرده دارى کعبه به منزله ریاست روحانى مکّه قلمداد مى شد. مهماندارى بـدیـن مـنـوال بـود کـه قریش قبل از مراسم حج از دارایى کعبه و محلهاى دیگر مبلغى به منظور اطـعـام حـجّاج و فقیران به متصدیان رفاده ((مهماندارى )) مى پرداختند تا از مهمانان پذیرایى کنند سقایت یا عهده دارى تامین آب براى حاجیان در آن محیط گرم و کم آب نیز اهمیت ویژه اى داشت .(45)
ایـن سـه مـقـام پـیـش از ظـهـور اسـلام در دسـت افـرادى از بـنـى هـاشـم مـانـنـد عـبـدالمـطـلب ، جدّ رسول خدا(ص ) و پس از وى به دست ابوطالب عموى آن حضرت بود.(46)

4 ـ دارالنـدوه یـا مـجـلس شـورا ـ قصى بن کلاب در کنار کعبه ، خانه اى بنا کرد که در مواقع حـسـّاس سـران قـریـش در آن گـرد آمـده ، بـه مـذاکـره و مـشـورت مـى پـرداخـتـنـد. مراسم امضاى زنـاشـویـیـهـا، گـرفـتـن تـصـمـیـم دربـاره صـلح و جـنگ و دیگر امور مهم در آن مجلس انجام مى شد.(47)
پـس از ظـهـور اسـلام تـعـدادى از ایـن منصبها خود به خود از میان رفت ، چرا که حکومت بر مکّه از شکل قبیله اى درآمد و تحت نظارت حکومت مرکزى مدینه قرار گرفت و کارهاى مربوط به حاجیان نیز زیر نظر حاکم مکه انجام مى شد.
فرمانروایى در مدینه

 

شـهـر مـدیـنـه کـه قـبـل از هـجـرت رسـول خـدا(ص ) یـثـرب نـام داشـت ، مـحـل سـکـونـت دو قـبـیـله اوس و خـزرج و نـیـز تـعـدادى از قبایل یهود بود که از روم بدانجا کوچ کرده بودند. اوس و خزرج دو قبیله بزرگ و بت پرست ایـن شـهـر بـودنـد کـه سـالیـان درازى مـیـان خـود دچـار اخـتـلاف شـده ، بـا یکدیگر زد و خورد داشـتـنـد؛(48) چـنـان کـه یـکـى از انـگـیـزه هـاى دعـوت رسـول خـدا(ص ) بـه آن شـهـر وجـود هـمـیـن اخـتـلافـات و امـیـد رفـع آنـهـا بـه دست آن حضرت بود.(49)

بـنـابـرایـن ، اخـتـلاف میان عربهاى بت پرست با یهودیان از یکسو و اختلاف خودشان با هم از سـوى دیگر، مانع ایجاد یک حاکمیت واحد در آن شهر کوچک بود. تنها پیش از هجرت پیامبر(ص ) بـه ایـن شهر، مردم یثرب درباره ریاست فردى به نام عبدالله اُبَىّ به توافق رسیده بودند که آن هم با آمدن پیامبر خدا به مدینه منتفى شد.(50)

چـنـانـکـه دیـدیـم در شـمـال شبه جزیره عربستان نه سابقه حکومت فراگیرى وجود داشت و نه زمینه آن ؛ سرزمینى بود وسیع با قبایلى پراکنده ، بى هیچ مقدمه لازم براى یک تمدن نیرومند و جهان مشمول .

براستى اسلام براى آن قوم مایه وحدتى متعالى را پدید آورد و آن ایمان به خدا و روز جزا و رسـالت رسـول خـدا بـود و تعصبهاى قبیله اى و خونى را از میان برداشت و تعصّبات قومى و قـبـیـله اى را بـرافـکند و میان مسلمانان از همه قبائل و نژادها و رنگها برادرى و برابرى پدید آورد؛ از این رو حکومت واحد اسلامى بر همه مسلمانان اعم از عرب و عجم و به صورت فراگیر و گسترده پدیدار شد.

اسـلام تمام دستاویزهاى عرب را پاره کرد و فرمان داد تا جملگى به ریسمان الهى چنگ زنند؛ عوامل تفرقه افکن را دور ریخت و ایمانى وحدت آفرین جایگزین آن ساخت و امر فرمود:
((وَاْعتَصِموُا بِحَبْلِ اللّهِ جَمیعا وَ لا تَفَرَّقوُا))(51)
همگى به ریسمان خدا چنگ بزنید و پراکنده نشوید.

اسـلام حـاکمیت را از آن خداوند دانسته ، مؤ منان را موظف ساخت که تنها از خدا و پیامبر خدا(ص ) و حاکمان الهى اطاعت کنند.
قرآن کریم مى فرماید:

((یا اَیُّهَاالَّذِینَ آمَنوُا اَطیعوُاللّه وَ اَطیِعوُاالرَّسوُلَ وَ اوُلِى الاَْمْرِمِنْکُمْ))(52)
اى مؤ منان از خدا و پیامبر و ولى امر خود اطاعت کنید.

جـامـعـه اسـلامى در پرتو تعالیم آسمانى از استقلال و اعتماد به نفس برخوردار شد و مؤ منان فـرمـان یـافـتـنـد تـا حـکـومـت هیچ ستمگر یا غیر مسلمانى را نپذیرند و نیز به نفع هیچ ظالم و خائنى با کسى دشمنى نورزند.
قرآن کریم مى فرماید:
((وَ لَنْ یَجْعَلَ اللّهُ لِلْکافِرِینَ عَلَى الْمُؤ مِنِینَ سَبیِلا))(53)

و خداوند هرگز براى کافران به زیان مسلمانان راهى نگشوده است .
همچنین مى فرماید:
((وَ لاتَرْکَنُوا اِلَى الَّذیِنَ ظَلَموُا))(54)
به ستمکاران میل نکنید.
و نیز مى فرماید:
((وَ لاتَکُنْ لِلْخائِنیِنَ خَصیِما))(55)

و به نفع خیانتکاران با کسى به دشمنى بر نخیز.
دین و مذهب در عصر جاهلى

تنوع جغرافیایى ، آمیختگى نژادى ، اختلاف امکانات معیشتى و تفاوت شیوه هاى زندگى در شبه جـزیـره عـربـسـتـان و نـیـز هـمجوارى با یهودیان ، مسیحیان ، زرتشتیان و صابئیان ، گذرگاه بـازرگـانى خلیج فارس به مدیترانه و تحولات تاریخى این سرزمین ، باعث پیدایش ‍ عقاید مـخـتـلف در آن شـد. عـلاوه بـر شـرک و بـت پـرستى که اعتقاد شایع مردم در دوره جاهلیّت بود، دیـنـهـایـى مثل حنیف ، یهودیت ، مسیحیّت ، زرتشتى و ستاره پرستى در جزیره العرب وجود داشت .(56)
مـرجـع اصـلى ما در این بحث ، قرآن کریم است که از اعتقادات مشرکان و بتهایشان فراوان سخن گـفـتـه ، داسـتـان سـاخـتـن خـانـه کـعـبـه بـه دسـت حـضـرت ابـراهـیـم (ع ) را نقل کرده و نیز گفتگوهاى اهل کتاب و پیامبر (ص ) را بازگو کرده است .
دین حنیف

بـر اسـاس قـرآن کـریـم و روایـتـهـاى اسـلامـى ، حضرت ابراهیم (ع )، کعبه را بنا کرد و آیین یـکـتـاپـرسـتـى مـوسوم به حنیف را در مکّه رواج داد. حنیف بودن دین حضرت ابراهیم در قرآن چنین یادآور شده است :

((مـا کـانَ اِبـْراهـیـِمُ یـَهـوُدیـّا وَ لانـَصـْرانـیـّاً وَ لکـِنْ کـانَ حـَنـیـِفـا مـُسـْلِمـا وَ مـا کـانَ مـِنـَ الْمُشْرِکیِنَ))(57)
ابـراهـیـم بـه آیـیـن یـهـود ونصارا نبود لیکن به دین حنیف و مسلمانان بود و از آنان که به خدا شرک آورده اند نبود.
دین حنیف از نظر قرآن کریم داراى چنان اصالتى است که پیامبر اسلام نیز از
جانب خداوند فرمان یافت تا از آن پیروى کند.

((ثُمَّ اَوْحَیْنا اِلَیْکَ اَنِ اتَّبِعْ مِلَّهَ اِبْراهیمَ حَنیفا وَ ما کانَ مِنَ الْمُشْرِکینَ))(58)
آن گاه بر تو وحى کردیم که (در دعوت به خداپرستى و توحید) از آیین حنیف ابراهیم پیروى کن که او به خداى یکتا شرک نیاورد.
دیـن حـنیف براى مدّتى طولانى در شمال عربستان رواج داشت . با وجود پیدایش ‍ بت پرستى در آن سـرزمـیـن ، مـعـتقدان به این دین حتى در روزگار ظهور اسلام نیز کم و بیش ‍ یافت مى شدند. اینان به خداى یکتا و روز رستاخیز معتقد بودند و مردم را از کارهاى زشت باز مى داشتند و حتى بعضى از آنان بعثت پیامبر(ص ) را بشارت دادند.(59)
بت پرستى

بـت پـرسـتـى دیـن شـایـع مـردم شمال عربستان به هنگام ظهور اسلام بود. پیرامون پیدایش و اشاعه آن دو قول بین مورخان اسلامى وجود دارد.
1ـ اولیـن گـروهـى کـه بـت پـرسـتـى را رواج دادنـد، فـرزنـدان اسـمـاعـیـل (ع ) بـودنـد؛ به این ترتیب که پس از فزونى یافتن جمعیتشان مجبور به ترک مکّه بـراى یـافـتـن مـحـلهـاى جدید شدند. اینان در زمان کوچ به سبب احترامى که براى کعبه و حرم قـائل بـودنـد، سـنـگـى از سنگهاى آنرا با خود برده ، هر جا فرود مى آمدند، آن را نصب کرده ، هـمـانـنـد کـعـبه بر گردش طواف مى کردند. تقدیس سنگ رفته رفته بقدرى شایع شد که هر سـنـگـى را کـه خـوش ‍ مى داشتند، مى پرستیدند. بدین ترتیب ، قرنها گذشت و دین ابراهیم و اسـمـاعـیـل بـه بـوتـه فـرامـوشى سپرده شد. با این وجود، مراسم حج همچنان باقى ماند ولى آثارى از شرک نیز در آن راه یافت .(60)

2ـ اولین کسى که بت پرستى را در میان مردم رایج کرد، فردى به نام عمروبن لُحَّى بود. وى از مـکـّه بـه شـام سـفـر کـرد و در آنـجـا دید مردم بتها را مى پرستند. پرسید:اینها چیست که مى پـرسـتـیـد؟ گـفـتـند: بت است که از آنها باران طلب مى کنیم و بر ما مى بارد، از آنان یارى مى طلبیم و ما را یارى مى کنند.
پـس از آنـان تـقـاضـا کـرد کـه بـه او نـیـز بـتـى بـدهـند تا به سرزمین عرب بیاورد و آن را بـپـرسـتند. آنان بت هبل را به او دادند. وى نیز آن را به مکّه آورده ، نصب کرد و به مردم دستور داد تا آن را بپرستند و بزرگ بشمارند.(61)

از پـیـامـبـر(ص ) نـیز روایتى نقل شده که رواج بت پرستى توسط عمرو بن لُحَّى راتایید مى کـنـد.(62) با این وجود، برخى معتقدند که عمرو اولین کسى است که بت را در کعبه نصب کرد وگرنه رواج بت پرستى توسط وى بدون سابقه قبلى در میان مردم امرى دور از ذهن است .(63)اعتقاد عربها به بتها برغم شیوع آن چندان هم راسخ نبود. تعظیم و قربانى کردن براى بتها از روى عـادت بود نه از روى خلوص نیت . بر این اساس ، عرب بر بت خشم مى گرفت و آن را سـنـگـسـار مى کرد و به باد فحش مى گرفت و در هنگام سختى ، بتى را که از آرد و خرما بود مى شکست و مى خورد.(64)
انواع بتها

 

قبایل عرب در شهرها و جاهاى گوناگون بتهاى مخصوص به خود داشتند و کعبه نقطه اى بود که تعداد 360 بت را در آن جاى داده بودند.(65)
نـام بـرخـى از بـتـهـاى مـعـروف عـرب در قـرآن آمـده اسـت مـثـل : ((لات ، عـزى ، مـنـات ، یـغـوث ، یـعـوق ، ودّ، نـسـر، سـواع ، بعل .))
((اَفَرَاَیْتُمُ اللاّتَ وَ الْعُزّى وَ مَنوهَ الثّالِثَهَ الاُْخْرى ))(66)
آیا دو بت لات و عزى را دیدید(که بى اثراست ) ، و منات سومین بت دیگر.
قرآن کریم مى فرماید:

((وَ قالوُا لاتَذَرُنَّ الِهَتَکُمْ وَ لا تَذَرُنَّ وَ دًّا وَلا سُواعا وَ لا یَغوُثَ وَ یَعوُقَ وَ نَسْرا))(67)
و گفتند خدایان خود را رهانکنید و بخصوص دست از پرستش (این پنج بت ) ودّ ، سواع ، یغوث ، یعوق ، و نسر بردارید.

همچنین در سوره صافات آمده است :
(( اءَتَدْعوُنَ بَعْلاً وَ تَذَرُونَ اَحْسَنَ الْخالِقیِنَ ))(68)
آیا ( بت ) بعل را مى خوانید و بهترین آفریننده را وا مى گذارید؟!
سـه بـت ((لات ))، ((منات )) و ((عزى )) را ((بنات الله )) یعنى دختران خدا مى نامیدند و بر این بـاور بـودنـد که نزد خدا از آنها شفاعت مى کنند و گاهى اسامى خود را با نام بندگى آنها مى نامیدند مثل عبدالعزى ، عبد ودّ و ; .(69)

قـرآن کـریـم نـظـر عـرب در مـورد پـرسـتـش بتان چنین بیان مى کند که آنان بتها را شفیع نزد خداوند و وسیله نزدیک شدن به او مى دانستند.
قرآن کریم در این باره فرموده است :
(( اَلا لِلّهِ الدّیـنُ الْخـالِصُ وَالَّذیـنَ اتَّخـَذُوا مـِنْ دُونـِهِ اَوْلِیـاءَ ما نَعْبُدُهُمْ اِلاّ لِیُقُرِّبوُنا اِلَى اللّهِ زُلْفى ))(70)
آگاه باشید که دین خالص براى خداست و آنان که غیر خدا را ولى خود گرفتند (گفتند) ما آنها را نمى پرستیم مگر اینکه ما را به درگاه خدا نزدیک گردانند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

بررسی سیا و جعل اسناد pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  بررسی سیا و جعل اسناد pdf دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی سیا و جعل اسناد pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

فهرست مطالب

مقدمه     3
فیلیپ اگی در سازمان سیا     5
اسناد جعلی و ماموران سازمان سیا در ایران     7
سیا وقتل عام مردم اندونزی     8
سیا در کوبا    9
جعل اسناد در کاخ سفید     10
چگونگی بدست آوردن کتاب سفید توسط اگی     10

مقدمه
جاسوسی و تجسس از ریشه عربی (جس) می باشد یعنی لمس کردن چیزی  و به معنی تفحص و تفتیش تعریف شده است. جاسوس یعنی جستجو کننده خبر برای بدی شخصی که از ملکی به ملک دیگر خبر می دهد و جاسوسی یعنی خبرپرسی . در اصطلاح جاسوسی عبارت است از جمع آوری پنهانی و غیرقانونی اخبار و اطلاعات و ارائه آن به افراد غیر مجازو دشمن .
به عبارت ساده تر تحویل اسناد  و اخبار یک سازمان یا یک کشور به کشور دیگر بدون مجوز که این عمل را بصورت پنهانی جاسوسی گویند. جاسوس کسی است که بصورت مخفیانه و غیرقانونی اطلاعات را تحصیل کند و یا برای بدست آوردن اطلاعات در مکانهای اشغال شده توسط نیروهای دشمن و به قصد ارائه به طرف مقابل تجسس نماید.
بی خبری تاریخ از موضوع جاسوسی تاریکی حاکم بر فعالیت های جاسوسی عدم توجه محققین و مورخین به جاسوسی ، محرمانه بودن فعالیت های جاسوسی ، فرعی بودن فعالیت های جاسوسی و بی فایده و کثیف بودن آن از نظر مورخین باعث عدم ثبت وقایع جاسوسی در تاریخ شده است.
جاسوسی همراه با پنهان کاری تسریع و هستی یافته است و به همراه نوع بشر.
متون بسیاری از کتابهای تاریخی بر باستانی بودن فعالیت های جاسوسی مهر تایید نهاده است مثل فرستادن روسای قبایل به سرزمین کنعان برای جاسوسی از سوی حضرت موسی (ع) .
لوئی چهاردهم از طریق زنانی که حقوق خوبی دریافت می کردند به محرمانه ترین اسرار کابینه دست می یافت. فردریک کبیر سفیران خود را بصورت جاسوسانه در آورد که برای کشف یک راز حتی به جیب پادشاهان دست می بردند وی سرانجام از طریق خیانت یک جاسوس دوجانبه در جنگ با اتریش شکست خورد.ناپلئون هم از جاسوسان ضربه خورد. سرهنگی بریتانیایی جاسوسی بود که به نقشه های ناپلئون پی برد و باعث شکست وی شد.
بعد از جنگ جهانی دوم که سال 1945 بود جنگ بزرگ دیگری رخ نداده است ولی جاسوسی تعطیل نشده و در جنگ سرد جاسوسی بیداد می کرد. همچنین در دوران اخیر که جاسوسان به قلمرو سیاست ، اقتصاد ، تکنولوژی و ... گام نهاده اند.
اگر از فردی بپرسیم که جاسوس چه چیز را به یاد شما می اندازد مطمئنا ناخودآگاه از سازمانهای بزرگ جاسوسی همچون سیا و موصاد نام می برد. در این مقاله ما هم قصد داریم به گوشه ای از دخالت های سازمان جاسوسی سیا در ایران و اندونزی و آمریکای لاتین و همچنین جعل اسناد در کاخ سفید و یک افسر سابق سازمان سیا نام ببریم .
ما سعی می کنیم درباره برنامه های مختلفی که سیا با سرویس های امنیتی محلی در آمریکای لاتین داشت سخن بگوییم و اضافه کنیم که این برنامه ها به چه طریقی با جوخه های مرگ شبه نظامی در کشورهای هدف ارتباط داشتند.
سخن ما مربوط به زمانی می شود که ریگان در ایالات متحده آمریکا به ریاست جمهوری انتخاب شد و سیاستهای خاصی را به اجرا گذاشت.
خالی از لطف نیست که بدانید در زمان ریگان جرج بوش ریاست سازمان جاسوسی سیا را بر عهده داشت.
فیلیپ اگی در سازمان سیا :
مجموعه تحقیقی که پیش روی شماست برداشتی کوتاه و مختصر از کتاب سیا وجعل اسناد می باشد. این کتاب تالیف فیلیپ اگی یکی از ماموران سازمان سیاست. اگر بخواهیم بیوگرافی کوتاهی از نویسنده کتاب داشته باشیم می توان به این موارد اشاره کرد که وی در سال 1957 میلادی به سازمان سیا پیوست و مدت 12 سال به عنوان مامور مخفی در اروگوئه ، اکوادور و مکزیک فعالیت می کرد. وی در سال 1969 میلادی از سازمان سیا بیرون آمده و استعفا داد .اگی زمانی به این نتیجه رسید که سازمان سیا برای صلح جهانی تهدیدی بزرگ محسوب می شود و از آنجا بود که تصمیم گرفت کارها و عملیاتی که در سازمان سیا صورت می گیرد را افشا نماید. وی در سال 1975 میلادی کتابی تحت عنوان در داخل کمپانی ،امور روزانه سیا می نویسد که این اثر در سرتاسر دنیا سرو صدای فراوانی برپا کرد.
اگی در ادامه افشاگری هایش اقدام به انتشار کتاب کار کثیف سیا در اروپای غربی نمود. همچنین مقالات زیادی را نیز در روزنامه ها و مجلات مترقی دنیا به رشته تحریر در آورد. او از سال 1970 به بعد که به ناچار در خارج از آمریکا زندگی می کرد تحت فشار شدید سیا قرار گرفت و بر اثر همین فشارها از فرانسه ، انگلستان و هلند به آلمان غربی عزیمت نمود.
گذشته از چاپ کتاب و مقالات اگی در مصاحبه ای که با خبرنگاران و روزنامه نگاران در بن آلمان انجام می دهد تجربیات خود را در سازمان سیا در رابطه با جعل اسناد در آمریکای لاتین و شواهدی از فعالیت های سیا در السالو را مطرح می کند.
در این کنفرانس اسناد زیادی از جمله خلاصه هایی از اولین کتابش بنام در داخل کمپانی خاطرات سیا و نیز فیلم مستند مربوط به سیا تحت عنوان در مورد کارهای کمپانی را دراختیار روزنامه نگاران قرار می دهد.
او همچنین نسخه هایی از اسناد کشف شده توسط دانشجویان ایرانی در سفارت آمریکا را هم به روزنامه نگاران می دهد. او از تجربه خود در سال 1965 هنگامی که مامور سیا در اروگوئه بوده است می گوید و به تلاشهای سفیر آمریکا در آنجا اشاره می کند و ابراز می دارد که ماموریت هریمن سفیر ارشد آمریکا کسب حمایت از تهاجم آمریکا به دومینیکن بوده است.
کنفرانس فیلیپ اگی در روزنامه های آفریقایی و آمریکای لاتین و همچنین بعضی از نشریات لیبرال اروپای غربی گزارش شد. اما عکس العمل در برابر آن در ایالات متحده آمریکا ناچیز و حسرت آور بود. اما فیلم اگی که درباره کارهای کمپانی نام داشت یک مستند 3 ساعته تاریخی است که درباره سازمان سیا می باشد. کارگردان این فیلم آلن فرانکویچ نام داشت که برای ساخت این فیلم مدت 5 سال زمان گذاشت. این فیلم جایزه منتقدین بین المللی فستیوال فیلم برلین را به خود اختصاص داد.
 تلویزیون ملی ایالات متحده آمریکا ، فنلاند و سوئد این فیلم را نمایش دادند. این فیلم در برگیرنده مصاحبه هایی از افسران و ماموران سابق بود که عملیات گذشته سازمان سیا را تشریح می کنند. دولت آمریکا سرانجام پس از انتشار کتاب سیا و جعل اسناد در آلمان غربی در یک اقدام بی سابقه گذرنامه اگی را در سال 1981 و به این بهانه که این کتاب خطری برای امنیت ملی آمریکا محسوب می شود بی اعتبار ساخت.
اسناد جعلی و ماموران سازمان سیا در ایران
هنگامی که دانشجویان ایرانی لانه جاسوسی آمریکا را به تسخیر خود در آورند سندهایی بدست آمد که به سالهای دهه 1960 مربوط می شد همچنین اسنادی بدست آمد که مربوط به سال 1979 یعنی همان سال تسخیر لانه جاسوسی می شد. این موضوع تعجب آن دسته از سیاستمداران را که گمان می کردند سیا در سالهای اخیر دست از سند سازی برداشته را برانگیخت .در آن زمان تام آهرن رئیس ایستگاه سیا در ایران بود که بعدها هم جزو گروگانها دستگیر شد. در یکی از تلگراف های بدست آمده که مربوط به زمان ریاست آهرن می باشد سفارت آمریکا در تهران و همچنین وزارت امور خارجه آمریکا در واشنگتن با انتصاب دو افسر جدید سیا موافقت شده و قید می گردد که حالا چهار نفر از این افسران در سفارت وجود دارد. این را هم بدانید که جناب آهرن در ایران با یک گذرنامه بلژیکی که در بردارنده عکس خودش بود و با نام پل تی مرمتر حضور داشت .
در بین اسناد پیدا شده از لانه جاسوسی صفحاتی بود که به آهرن چگونگی استفاده از گذرنامه جعلی و طرز استفاده از مهرهای کوچک برای چاپ تاریخ های ورود و خروج جعلی از فرودگاه تهران را می آموخت . این گذرنامه سفرهای او را در سالهای 1977 و 1978 را به مادرید ، دهلی نو، هسلسینکی نشان می داد. از دیگر افرادی که نام می بریم جرج اوکیفه می باشد که سفارت آمریکا در تهران طی یادداشتی به وزارت امور خارجه ایران ضمن اعلام ورود وی در ژوئن 1979 تقاضای صدور یک معرفی نامه دیپلماتیک برای او را نیز دارد. نام ساختگی جرج ژوزف اشنایدر است و نام سوم وی که نام مخفیش در سیا می باشد جاموت است.
از جمله فعالیت های جاموت در ایران آموزشهایی بود که وی به یک جاسوس ایرانی و یک افسر سازمان سیا می داد. اسم رمز این افسر کوارنتا بوده که جاموت در این آموزشها بر روی برقراری ارتباطات پنهانی و استفاده از ماشین برای انجام قرارهایش تمرکز کرده است. در سند دیگری مشخص می شود که مامور ایرانی در 17 نوامبر به جاموت در ماشین پارک شده اش در خیابان نیکو ملاقات می نماید. همچنین این مامور ایرانی یک حساب بانکی در هوستون تگزاس نیز دارد که سازمان سیا حقوقش را به این حساب واریز می نماید .در زمان تسخیر لانه جاسوسی او کیفه در نیویورک به سر می برد و دانشجویان موفق به دستگیری وی نشدند.
سیا و قتل عام مردم اندونزی در سالهای 1965-1966
ازدیگر مواردی که در پای سازمان سیا در آنجا دیده می شود ماجرای قتل عام یک و نیم میلیون نفر از مردم اندونزی بود که یکی از ماموران سابق سیا بنام رالف مک گی در مارس سال 1981 میلادی در دادگاه بخش فدرال در واشنگتن علیه سیا به دلیل یک سری مسائل داخلی اقامه دعوی کرد...

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله تعریف و تاریخچه پیدایش موزه pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله تعریف و تاریخچه پیدایش موزه pdf دارای 41 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تعریف و تاریخچه پیدایش موزه pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تعریف و تاریخچه پیدایش موزه pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تعریف و تاریخچه پیدایش موزه pdf :

الف) تعریف موزه
ریشه واژه موزه از لغت یونانی موزین (Mousein) به معنای مقر زندگی موز (Mouse) الهه هنر وصنایع در اساطیر یونان باستان اقتباس شده است و در زبان انگلیسی تلفظ میوزیم (Museum) و در زبان فرانسه موزه را به خود گرفته است . در حوالی دهه1290 قمری تلفظ فرانسه موزه به زبان فارسی نیز راه یافت . پیشینه آن باز می گرددبه سفرهای ناصرالدین شاه قاجار به اروپا و دیدن موزه های آن دیار و تصمیم او به ایجاد مشابه آن در ارگ سلطنتی تهران و انتخاب نام موزه برای آن .
اکنون هزاران مؤسسه بین المللی موزه وابسته به سازمان فرهنگی وعلمی و تربیتی سازمان ملل متحدیونسکو در بند 3و4 اساسنامه خود که جامعترین تعریف موزه است چنین می گوید :
موزه مؤسسه ای است دائمی و بدون هدف مادی که در های آن به روی همگان گشوده است و دز خدمت جامعه و پیشرفت آن فعالیت می کند . هدف موزه هاتحقیق در آثار و شواهد بر جای مانده انسان و محیط زیست او ‌‌‍‍‍،گرد آوری ،حفظ وبررسی و بهره وری معنوی است. علاوه براین ایکوم موارد مشروحه زیر را مشمول تعریف یاد شده تشخیص می دهد:
1. مؤسسات حفظ و نگهداری و تالارهای نمایشی که به وسیله کتابخانه ها و مراکز بایگانی نگاهداری و تامین می شوند.
2 . اماکن و آثار باستانی ،طبیعی ، مردم شناسی ، وتاریخی ای که به علت فعالیت در زمینه های گردآوری،حفظ ونگهداری ونمایش آثارباستانی دارای اهمیت میباشند .
3 . مؤسساتی از قبیل باغهای حیوان شناسی و گیاه شناسی و نمایشگاه جانوران زمینی و موجودات آبزی که نمایشگر نمونه های موجودات زنده میباشند .
4. ذخایر طبیعی
5. مراکز علمی و نمایشگاههای فضایی

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   141   142   143   144   145   >>   >